szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, s valahány név a naptárban

2015-01-01

Nevet választani a gyereknek – jó program, nekem szinte ajándéknak tűnt, hogy én adhatok nevet valakinek. Nézni, ahogy ki erre, ki arra húzza a száját, kérdez vissza, hogy: -MIIII? – na ez már nem olyan jó móka.

Első gyerekünknél a nagyszülőknek egyenként volt egy darab vétójoga: így áldoztuk fel többek között a Bálintot jóapám hülye ismerőse, a Barnabást mert így hívják a szomszéd kutyáját. Egyetlen névre nem volt senkinek vétójoga: a kétszer is felhasználni vágyott, de sajnos egyik fiamra sem ráaggatható lánynévre. Ami akkor még ritka, egyedi és különleges volt, ma elcsépelt és uncsi név lett, a 2010-ben adott nevek közül a huszadik helyen áll. (Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy vajon miért van az, hogy egyszerre jut olyan sok ember eszébe ugyanaz a hatvan évvel ezelőtti név? A megoldás úgy vélem a Jóbarátokban keresendő: amikor Rachel így nevezte babáját még egyetlen más ilyen nevűt nem ismertem.)

A népszerűségi listákon tavaly a nyertes a Jázmin és a Bence volt. Több év uralkodás után tört meg Anna uralma azzal, hogy tavaly 1559 kislány kapta a Jázmin nevet, mely pár éve még szinte ismeretlen volt. (Én 2006-ban hallottam először ezt a nevet, és az általam is oly nagyon gyűlölt Miiii? volt rá a válaszom.) Nőtt a Nórák, az Emmák és a Lillák száma is, de terjed a Dzsenifer is. Ha azt szeretnéd, hogy egyedi neve legyen a kislányodnak, akkor válaszd a Lédát, a Gittát vagy a Zsuzsát. A fiúnevek kedveltsége nem változik ennyire: hosszú évek óta vezet a Bence, a Máté és a Levente.

Amerikában a Sophia lökte le a trónról az Isabellát, de az Emma is az első négy között van. A fiúknál hasonlóan a magyar helyzethez, évek óta ugyanazok a nevek vezetnek. Hatodik éve a leggyakoribb az Aiden név. (Megeszem a kalapom, ha ebben nem játszik szerepet a Szex és New York jóképű-jótestű pasija.)

Jelenleg 2710 név közül választhat az, aki nem intézi el egyszerűen azzal a névadást, hogy a baba természetesen a saját vagy férje nevét viszi tovább. Így jön létre a négytagú, kétnevű család, kisévákkal és kisdanikkal. Ennél eggyel jobb módszer egy távolabbi rokon nevét választani, persze nehéz sértődés nélkül megokolni, hogy miért ennek a dédszülőnek és nem annak a nevét választom. Na és ha ezek közül egyik módszerhez sem folyamodsz, akkor jöhetnek a listák, melyek a legváratlanabb pillanatokban előkaphatók, véleménye mindenkinek lesz ezt előre borítékolom. A listák folyamatosan változnak, ami ma még tetszik, jövő hónapban már nem fog. Mondjuk én nem panaszkodom, a totális határozatlanságból nagyobbik gyerekemnél az a kollégám által megeresztett mondat zökkentett ki, hogy ez a név a családi névvel együtt olyan mint egy mesehősé. És így lett egy mesehősünk idehaza.

Az is lehet, hogy oviskorod óta megvan a tuti neved, teszem azt a Virág, és akkor te hozzámész egy Rózsa vezetéknevűhöz és jaj, máris itt a baj. Előbb kellett volna gondolkodni és nem összeállni egy ilyen nevűvel, de ha már így alakult, ne akard, hogy egész életében a gyerekeden röhögjenek: keress más nevet. Szóval nem árt a vezetéknévvel is összepróbálni a favoritot, mert néha betűk összecsengéséből is rémségek születhetnek.

Egy elmélet szerint szerencsések és valamiben kitűnnek, akiknek vezeték- és keresztnevének kezdőbetűi megegyeznek: tény, hogy szép hangzás érhető el az ilyen nevekkel.

Nézzük meg milyen becézési formái vannak és van-e olyan amitől kiráz a hideg. Családom egy tagja csakis azzal a felkiáltással lehetett András, hogy soha senki, de senki nem hívja majd Bandinak. Egyelőre még valóban nem merészelte ezt senki kiejteni a száján, de fiatal még az illető…

Egy másik nem reprenzentatív kutatás szerint az első gyerek általában becézhető, a második nem becézhető nevet kap. Jelentem ez nálunk is így van. Talán a szülők addigra megelégelik a kis Tünci-münci és Esztikécske felkiáltásokat.

A helyzetet tovább bonyolíthatja a több keresztnév adása, ami hivatalos papírok aláírásánál megintcsak kiszúrás a gyerekkel és én még életemben nem találkoztam senkivel, akit egész életében Eszternek szólítottak, majd hirtelen váltással átállt volna a 2. nevére. Mert általában ezen okra hivatkozva adnak két nevet, de szerintem azért, mert nem tudtak dönteni.

De ne aggódj, mert úgysem tudsz jól választani, lesznek örök fanyalgók (köztük a gyerek maga, hisz kinek tetszik a saját neve). Ha később jössz rá, hogy Angyalnak elnevezett babádhoz inkább az Ördög illett volna, akkor az anyakönyvvezető a szülők kérelmére egyszer módosíthatja a 14 éven aluli kiskorú gyermek utónevét, szóval ez ekkor még viszonylag egyszerűen intézhető.

Az utónévkönyv igazán vidám olvasmány, a hosszú téli estéken érdemes eljátszani a képtelenebbnél képtelenebb nevek kiválasztásával. Mi még arra is vetemedtünk, hogy bekarikáztuk benne a Napóleont és az Ompolyt, majd laza mozdulattal a családnak mutogattuk, akik majdnem leestek a székről. Ha nincs döntés, várjátok meg a születés pillanatát, hátha ott ahogy ránéztek kiderül, hogy kiköpött….mi is?

Címkék:
kismama, baba
easyweb