szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Feneketlen kút - a másik oldalról

2011-05-09

Két hete adtuk közre egy gyermekágyi depresszión átesett édesanya szívszorító írását. Az érem másik oldala következik.

Ott álltam egy két hónapos csecsemővel a kezemben és csak azt láttam, hogy a barátom szenved. De nem tudok neki segíteni. Pedig neki is éppen kislánya született, ugyanúgy fiúk után. Nagyon vágyott ő is rá, talán még nálam is jobban, mégis minden megváltozott. Én úgy jártam a földön, mintha minden nap karácsony lenne, tudjátok, amikor megtalálod a szivárványt és átsétálsz rajta; ő pedig a poklok-poklát járta ugyanakkor.

Persze nem is vagyunk egyformák, nyilván ő sokkal érzékenyebb nálam, sokkal nyitottabb is és emberszeretőbb, de arra sosem gondoltam, hogy pont őt ragadja el a depresszió ilyen ocsmány ördöge. Talán a legalattomosabb fajtája, ami annyira lesből támad és teljesen kiszámíthatatlan. Nem kíméli az okosakat, az optimistákat, csak lecsap.

Én pedig nem tudtam segíteni.

Csak mondja az ember a gondolatait, keresi a szépséget a másik életében, de hiába. A nyilvánvalón nincs mit magyarázni, értelemmel értelmetlen. Talán öleléssel, sírással.

De hetek, hónapok után elfogynak a könnyeid is, és a lelkiismeret-furdalás egyre nő. Az én kislányom pont olyan gyönyörű, mint az övé, csak én ezt látom is. Már nincs mit mondani, féltem emlegetni a saját boldogságomat és talán még haragudtam is rá, hogy nem értékeli a saját csodáját.

Lassan teltek ezek a hetek, napról-napra változott mindig a hangulata. Hosszú séták és jó beszélgetések után néha sírva állt az ajtóban, hogy egyedül érzi magát. Ezt nem lehet megérteni, csak elfogadni és várni.

Emberfelettien dolgozott, hogy újból megtalálja magát, több mint egy év is eltelt, mikor először láttam, hogy köztünk van újra. A többség észre sem vette talán, vagy nem gondolt bele mélyen, de nekem sokat jelent, hogy olyan, mint volt.

Hát ilyen a feneketlen kút mélyére nézni a másik oldalról.

Köszönnet vendégszerkesztőnknek az írásért.

Címkék:
lélek, anyaság
easyweb