szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Ketyeg a biológiai órám?

2011-10-14

Jelenleg már Magyarországon is rendelkezésre áll néhány centrumban egy új típusú hormonteszt, mely jó közelítéssel jelzi, hogy mennyi „érlelhető” petesejt  van a petefészkekben. A teszt az úgynevezett AMH, vagyis az anti-müllerian hormon mérésére szolgál. Ez a hormon a petefészekben termelődik, mennyisége átlagosan 24 éves korban a legmagasabb, a harmincas évek közepére a felére csökken, a negyvenes éveikben járó nőknél pedig már jelentősen alacsonyabb mértékben van jelen. Dr. Csajbók Évát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet belgyógyász- endokrinológusát kérdeztem arról, hogy miért is hasznos ismerni a petesejtjeink számát?

Azért érdemes ezt a tesztet alkalmazni, hiszen a segítségével a meddőségi szakemberek, illetve a gyermekre vágyó nő megtudhatja, hogy van-e még reménye arra, hogy saját petesejtből gyermeke szülessen. Ez az információ mindenkinek hasznos, aki gyermeket szeretne és nem sikerült spontán  megfogannia. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy minden ilyen esetben teljes körű kivizsgálás lenne szükséges ahhoz, hogy a termékenységi problémákkal küzdő párnál kiderüljön, hogy kinél és milyen probléma áll a gyermekáldás elmaradásának hátterében, és azt hogyan és milyen módon lehetne orvosolni. Ennek azért is óriási a jelentősége, hiszen a részletes kivizsgálás évekig tartó gyötrelmes és felesleges próbálkozástól kímélheti meg a párokat. Ennek a protokollnak fontos része az endokrinológiai okok feltérképezése is, melynek részét képezi az AMH szint meghatározás is.

Ez most, hogy egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás, egyre fontosabb információ a nők számára?

Tekintettel arra, hogy a kor előrehaladtával a termékenység csökken, mindenképpen érdemes tudni, hogy az adott pillanatban, amikor vállalkozna egy nő a gyermekvállalásra, milyen mértékben működik a petefészke. Ebben segít az AMH meghatározás, de természetesen más hormonális értékek ismerete is nélkülözhetetlen.

Megtudható az is, hogy meddig várhatnak?

Azt sajnos nem tudjuk megmondani, hogy egy nő meddig várhat a gyermekvállalással még az AMH teszt eredmények ismeretében sem.

Sajnos sok olyan fiatal hölgy van akár huszonévesen is, aki tartósan szedett fogamzásgátlót fogamzásgátlási céllal, majd elhagyta azt, és a részletes endokrinológiai kivizsgálás során derült ki, hogy a petefészke "kimerült", azaz korai petefészek kimerülés szindrómában (POF ) szenved. Ezért  lenne érdemes mindenkinek, aki tartósan szed vagy szedett fogamzásgátlót, néha kihagyni egy-két hónapot, és megnézni, hogy jelentkezik-e vérzés ill. peteérés.

Nálunk mikorra várható, hogy elérhető lesz ez a vizsgálat?

Az AMH vizsgálat már több laboratóriumban is elérhető, többek között a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetben is  szívesen állunk  a páciensek rendelkezésére mind a vérvétel lebonyolításában, mind a szükséges további konzultációkban.

Miből áll maga a vizsgálat?

A vizsgálat egy vérvételből áll, mely a ciklustól függetlenül bármikor elvégezhető, melynek során - ha a páciens is egyetért - más hormon meghatározások is történnek, hiszen ezek többnyire csak együtt értékelhetők nagy biztonsággal.

 

easyweb