szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Dolgozunk a babaprojekten - kismamaság a szavak tükrében

2015-01-18

Nem, nekem semmi ilyesmi nem volt és nem is lesz a hasamban. Amikor valakinek a fejéből úgy tíz éve kipattant a pocaklakó szó, biztos eredeti és cuki volt, mára viszont nem tudok ennél elcsépeltebb és idegesítőbb szót. A gugli 196.000 találatot dob ki rá,  ahogy nézem a legtöbben saját gyermeküknek adják ezt a roppant frappáns nevet. Sajnos addig jutottam, hogy önmagában a pocak és a poci is borzolja az idegeimet. (A poci főként egy termetes görögdinnyére hajazó has esetén vicces.)

Pötty, bogyó, pocaklakó, kiver a víz ezektől a megfogalmazásoktól. De akkor minek nevezzelek? Per magzat mégsem emlegethetem a gyermekem, a baba meg olyan személytelen. Bár jut eszembe a ’magzatom’ is bevett fordulat, és – mily meglepő – ez sem tetszik. Anyámék öcsém születése előtt azzal sokkolták a környezetüket, hogy Benőnek hívták a kis embriót, lévén az a gyerek „benn nő”. Milyen igaz, és ez egyelőre eredeti is. Nálunk Bubus névre hallgatott a nagy, érdekes miután kijött, teljesen elsikkadt ez a név, és mára jórészt a kicsit szólongatjuk így. Nem hallgat rá.

A másik amit hallani nem bírok és mindenen túltesz, az a babásodás kifejezés, mely a baba pocakba kerülését hivatott jelenteni. Már akinél, nálam ugyan nem. Riadtan menekülök társaságból/honlapról/újság elől, ha ilyet hallok/látok. Aki ilyesmi kimondására vetemedik, ennél nagyobb galádságokra is képes. Ilyen szó a magyarban egyszerűen nem létezik és bár érdekes módon olyan nyelvészeti talányok is beszédem részét képezik mint pl. a lájkolás, ami még csak nem is magyar szótővel dicsekedhet, a  baba szó igésítését nem bírom és nem is akarom megszokni.

A babaprojekt jelentéstanilag ugyanaz és a rám gyakorolt érzelmi hatása is megegyezik a babásodáséval. Rettenetes.

Mondjuk azzal sem vagyok kibékülve, amikor egyesek ’dolgoznak a kistestvéren’. Már csak azért sem mert azonnal vizaulizálom is a dolgot. És erre érthető okokból senki esetében nem vágyom. És azok helyében, akik ezt kimondják, arra sem vágynék, hogy engem a nagymamám, az anyám vagy a szomszédom elképzeljen miközben dolgozom a kistestvéren.

A terhesség szó álszent kerülése már csak a babaprojekt fényében is érthetetlen számomra.  Értem én, nem teher ez, bár néha azért az, ezt minden kismama tudja. (Á, kismama, találtam egy jót!!) A babavárás (na, még egy jó szó) inkább teher legyen mint holmi projekt. A helyette használt állapotos nekem jottányit sem tűnik szebbnek, a viselős tök ugyanolyan jelentéssel bír, a másállapotról a másnapos jut eszembe, várandós pedig finomkodó. Akkor már leginkább terhesség, mégis ez a legelterjedtebb és úgy gondolom teljesen elvesztette már szó szerinti jelentését.

Elterjedt még a „már szobatiszták vagyunk” és „éjszaka hánytunk” szófordulat. A gyökere ennek is megvan: az első hetek egybeforrott élete, anya és baba egy személyben a viharok tengerén. Na de eljön az idő, amikor a ’mi’ váljon szét: én és ő. Ha ez nem történik meg, akkor 30 éves létünkre a fenti érdekes mondatok kerülhetnek kimondásra. És egy idő után a gyerek is hülyének néz.

Persze a hülyeségre ráerősít az óvónéni, a dadus, a védőnő és a doktor bácsi is. A kórházban kaptam meg először az ’anyuka’ elnevezést (körbe is néztem egyből, hogy vajon itt lenne a védőnő anyja is?) és azóta is úton-útfélen megkapom. Igen, anyuka vagyok, de nem a kisfiam velem egyidős bölcsis nénijéé. Márpedig ő az aki vidáman és következetesen ’anyának’ hív, gyere anya, itt írd alá anya, és ilyesmik hagyják el a száját. Ez különösen akkor vicces, amikor ketten vagyunk a szobában, gyerek épp máshol matat, és ekkor tényleg az ő anyjának érzem magam.

De ha belegondolunk, a magyar nyelvben a női nemi szerveknek sincs éppenséggel elfogadható, társaságban bátran használható, nem vulgáris, de nem is a végletekig finomkodó korrekt megnevezése, akkor meg mit csodálkozunk, ha a kismamaságot is efféle idétlen szókészlet övezi?

Nehéz dolog ez a kismama- etimológia. Ti milyen szavakat használtok? Van saját találmányotok? Osszátok meg velünk, hátha együtt megtaláljuk az igazán jó elnevezést!

 

Címkék:
anyaság
easyweb