szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Fájjon-e a szülés?

2012-05-02

Ha valaki fájdalommentességet ígér neked a szülésnél, akkor nem mond igazat. A szülés fáj, nagyon fáj, holott egyedülállóan a fájdalmak között, nem jelez bajt. Mégsem lehet olyan elviselhetetlen az a fájdalom, ha nők milliói többször is vállalkoznak rá életük során. Még én is kétszer vállalkoztam, pedig nálam gyávább kevés van.

Több összetevő segíti azt, hogy valahogy, ha a falat kaparva is, de elviseld a fájdalmat. Egyrészt a szülési fájdalom nem egy önmagáért való, céltalan fájdalom: talán ez az egyik dolog, ami könnyebbé teszi az elviselését, a végén ott lesz a kezedben az eredmény, és ezt mindvégig tartsd szem előtt. Hiszen a méh csak ezeknek a fájdalmaknak a segítségével tud összehúzódni, így segítve világra az újszülöttet. Tehát tudod, hogy amint kint van a baba, vége, nem fog fájni többé. (Illetve a méh összehúzódása még egy kemény menet, főleg többedik babánál, de az már nem számít.) A másik legnagyobb segítség a fájások során az, hogy nem folyamatosak: egy-másfél percig tart egy összehúzódás, utána 2-5 percet pihenhetsz, attól függ, hol tart a szülés. Kevésnek tűnik, de van aki aludni is képes ennyi idő alatt és teljesen feltöltődve vág bele a következő, mindent elborító fájásba. Ne próbálj ellene dolgozni, add át magad neki, próbáld megélni, belemélyedni és onnan a fájás végeztével kijönni. Vannak olyan nők, akik szívük szerint kiiktatnák a szüléssel járó fájdalmakat. Erre  meg vannak is eszközök, melyekkel ha nem is teljesen, de csillapítani lehet a fájdalmat. Kérdés, hogy kell-e.
Neked kell tudnod, hogy  milyen szülésre készülsz. Természetesre, EDA-ra (epidrális érzéstelenítés) , másféle fájdalomcsillapításra? Mindenképp tájékozódj az orvosodnál, ne a szülőágyon hallj először a lehetőségekről, nem valószínű, hogy oda tudsz figyelni és tudsz dönteni. Nem mindenhol csinálnak például epidurális érzéstelenítést, ezt mindenképp előre tisztázd az orvosoddal.
Amikor először kerestem fel az orvosomat, elmondtam neki, hogy ritka alacsony a fájdalomküszöböm, és biztos kell majd valami segítség. Ő a természetesség, a nulla fájdalomcsillapítás híve, de nem kezdte rám erőszakolni, azt mondta majd kiderül, egyet szögezett le: EDA-t nem csinál. Ahogy haladt előre a kilenc hónap már nem gondolkoztam annyit a fájdalmon, bár azt már tudtam, hogy a kórházban kétféle gyógyszeres módszer létezik. Amikor eljött az első szülésem ideje, valahogy nem jutott eszembe végig, hogy lehetne és kellene ezeket a fájásokat csillapítani. Persze hozzáteszem 6 óra volt a szülés, szóval nem napokig szenvedtem, amikor egyértelmű, hogy kell valami. Végül úgy született meg a kisfiam, hogy semmit nem kaptam és ez utólag óriási dolog volt nekem, a rettegősnek. A doktor ezentúl mindenhol velem dicsekedett, hogy mennyire féltem és 47 kilósan mekkora gyereket szültem. Ilyen elvárásokkal félve vágtam a második terhességbe, mert – tudom, hülyeség – nem akartam, hogy csalódjon bennem és a továbbiakban ne velem példálózzon. Második szülésem ezerszer jobban fájt, viszont fájdalomcsillapítás itt sem merült fel, ugyanis mindennel együtt másfél óráig tartott. Ennél nagyobb fájdalmat már biztos nem tudnék elviselni, ha lenne harmadik gyerekem, aki minden valószínűség szerint fél óra alatt születne, biztos kérnék valami kis gyógyszert.


Íme egy áttekintés arról, hogy milyen lehetőségeid vannak:


Izomba vagy intravénásan befecskendezett érzéstelenítő anyagok. Gyorsan hat, gyorsabban tágulsz, de a méhlepényen át bejut a babához és csak napok múlva múlik el a hatása. 3-4 órán át hat a szülés során.


Kéjgáz: nitrogénoxidul és oxigén 50-50 százalékos keverékét lélegzi be a kismama a méhösszehúzódások alatt. Előnye, hogy a légzés során kiürül a szervezetből, ezért biztonságos. Hátránya, hogy ez is bejut a baba szervezetébe, és neked sem biztosít teljes fájdalommentességet. Ez a felszerelés viszonylag kevés kórházban áll rendelkezésre.


Epidurális érzéstelenítés (EDA): a tűt két csigolya között vezetik az epidurális térbe. A tűn keresztül egy vékony csövet vezetnek be, a tűt kihúzzák, majd a katéteren keresztül 2-4 óránként adagolják az érzéstelenítőt. Előnye, hogy szinte teljes a fájdalommentesség, hátránya, hogy az anya ágyhoz kötött, nem tud állva, guggolva vajúdni. (Bár egyes kórházakban létezik már ún. sétáló EDA is.) Sajnos megnyújthatja a kitolási szakaszt, fájásgyengeséget okozhat, és ezáltal csökken a nyomási inger. Ezért is jár az EDA mellé automatikusan oxitocin injekció. Mellékhatás lehet még a remegés, vérnyomás leesése, szédülés, hányinger, viszketés, ha nem jól adták be, kínzó fejfájás a szülés után egy nappal.  Egyes vélemények szerint a szoptatásra sincs jó hatással, a baba is bekábul tőle – de mint mindennek, ennek is vannak hívei és ellentábora. Neked kell eldöntened, mit szeretnél, nem másoknak.

Léteznek aztán még gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítási módok is, ezek kevésbé hatásosak, de cserébe mellékhatásuk sincsen.


vízben szülés: gondolj csak bele, amikor görcsöl a hasad, beülsz egy kád meleg vízbe és azonnal elmúlik. Ilyesmi hatással van a szülési fájdalmakra is a víz. Én abszolút hiszek a víz fájásenyhítő hatásában, mégis erre némileg rácáfol a saját esetem. Második gyerekemmel üldögéltem a vízben egy fél órát, amikor is olyan elemi fájdalom borított el, hogy azt hittem, menten végem. Éreztem, hogy azonnal ki kell szállnom, de már alig bírtam. Végül a harcedzett apa kicincált, a szülésznő pedig megállapította, hogy a vízben fél óra alatt elérkeztem 2 ujjnyiról a kitolási szakig. Szóval megérte a vízben ülni!


- Vannak orvosok, akik képesek hipnózist alkalmazni, én ezt szívesen kipróbáltam volna, de nem volt rá lehetőségem. Nem vagyok egy könnyen relaxáló típus, márpedig ehhez kell némi előképzettség, nem csak úgy ukkmukkfukk meghipnotizálnak a szülőágyon.


- Létezik még a nagyon kevés helyen elérhető elektrostimuláció, amikor két elektródapárt helyeznek el a csigolyák közelében, és az elektródákba egyenáramot vezetnek. Nincs mellékhatása, bármilyen brutálisan is hangzik a dolog. Bár az is igaz, hogy egyelőre a hatásmechanizmusa sem tisztázott.

Sokan azért ellenzik a szülés alatt fájdalmak csillapítását, mert azok segítik a nőt, hogy érezze, hol tart a szülése, ne csak a vakvilágba nyomjon. Ahhoz hogy szülni tudj, kellenek a fájdalmak, készülj rájuk tudatosan. Persze ezek lehetnek olyan hatalmasak, hogy már éppen a fájások nagysága akadályozza az együttműködést a szülésznővel, orvossal, ilyenkor mindenképp ajánlatos valamelyik módszer. Nem hiszek abban, hogy a fájdalom emel anyává, hogy a fájdalom ad katarzist. Katarzist a gyerek ad, akit ennek az egésznek a végén a karodban tarthatsz majd.

easyweb