szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 A szeretet forgandó

2012-01-20

Két hete jelent meg nálunk annak az anyának a segítségkérése, aki úgy érzi jobban szereti kisebb gyerekét, mint a nagyobbat. Szél Dávid, pszichológust arról is kérdeztükl, hogy mit tegyen az a szülő, aki ilyesmit érez és vajon jogos-e a bűntudat.

"A szeretet nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés, no meg önmagában érvényes, nem lehet és nem is kell relativizálni, de objektivizálni sem. Az emberek pedig nem klónok, tehát nem baj, ha az egyik gyerekedet máshogy szereted, mint a másikat. Persze, hogy „cukibb” a kisebb, hiszen egy kisgyereknek – bár egyik korát sem írod le – éppen az a feladata, hogy elolvassza az anyukáját. Egy nagyobb felé már mások az „elvárások”. Az ő feladata, hogy elmenjen, ameddig csak lehet. Azt pedig te, illetve a család határozza meg, hogy hol a fal. Fontos továbbá, hogy minden gyerek, ha nem is tudatosan, de érzékeli a körülötte lévő valóságot, amin úgy tűnik, ő is változtatni szeretne. Hol haragszik a helyzetre és – ahogy írod – megvadul, ellenáll, rosszalkodik, kóstolgat, feszegeti a határokat, hol, kétségbeesik, máskor pedig bújik, szeretetre, ölelésekre vágyik.

Minden családban megfigyelhetőek bizonyos háromszög-kapcsolatok, amelyben különböző uniók, egyezségek köttetnek. Ha a kisebbikkel szövetséget kötsz, a nagyobb viselkedését az fogja meghatározni, hogy éppen hogy áll ehhez az unióhoz. És igaz ez a kisebbre is: ha érzi, hogy haragszol, nehezebben jössz ki a bátyjával, akkor neki nincs más dolga, mint bújni, „cukinak” lenni.

Amikor még csak egy gyereked volt, minden szeretetet ő kapott, most ketten vannak, kettéoszlik a szeretet is. De újra: minőségében oszlik ketté, és nem mennyiségében. Nagyobb gyereked nem azt a szeretetet szeretné, amelyet a kisebb kap. Illetve csak azt hiszi, hogy azt szeretné. Azért vágyik arra, mert te is azt szeretnéd neki megadni. Meg kell mutatnod neki egy minőségében más, de azonos mennyiségű szeretetet. Rengeteg előnyhöz is jut egy nagyobb gyerek, csak ez számára érthető okokból nem olyan nyilvánvaló, mint a megélt veszteségek. De ez teljesen normális. Az is, hogy féltékeny a kisebbre. Érdemes elbeszélgetni vele, hogy mit jelentett neki a testvére születése, hogyan érintette, min változtatna, mire van szüksége. Szülőként nem az igazságosztás a feladat. Azzal ugyanis valamelyik úgysem lesz elégedett. A rendszer helyreállítása a cél, amelyben a háromszögek oldalai egyenlő súlyokkal vannak ellátva.

Azt írod, a nemszeretésednek az oka belőled jön. Mi lehet ez az ok? Minden családban vannak ki nem mondott titkok, amiket viszont mégis megérez mindenki. Sok időt töltöttetek hármasban, viszont nem tudunk meg semmit sem a gyerekek édesapjáról, mint ahogy a gyerekek neme is rejtve marad. Lehet, hogy véletlen, de bizonyára megvan az oka. Rossz anya semmiképp sem vagy, de elkél a rendszeres, szakmai segítség. Azt javaslom, forduljatok családterapeutához."

 

 

 

Címkék:
lélek, testvér
easyweb