szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Szoptatós anyák a Facebook ellen

2012-02-21

Február 6-án a Facebook New York-i irodájában egy csapat édesanya tűnt fel gyerekestül, azt követelve, hogy a közösségi oldal hagyja békén a szoptatós fotóikat. A nemzetközi mozgalom azután indult el, hogy Emma Kwasnica többször felszólította a Facebook-ot, hogy ne töröljék szoptatós képeit a profiloldaláról, ahogy azt már többször megtették, annak ellenére hogy a társaság azt hangoztatja, hogy csak olyan képeket töröl, amelyek nem etetésre szolgáló melleket mutat.

Az anyák, akik a Facebook ellen tüntettek, kitartanak amellett, hogy a feltöltött fényképek megfelelnek a Facebook Jogi és Felelősségvállalási Nyilatkozatának, és ennek ellenére a Facebook állandóan eltávolítja a fotókat.

A kis csapatot először ki akarták tenni  az épületből, de később a biztonsági szolgálat megengedte hogy maradjanak. Az anyák megszoptatták a gyerekeiket miközben azt kántálták: "Facebook, Facebook, don't be mean - breastfeeding is not obscene." Azaz Facebook, Facebook ne légy hitvány, a szoptatás nem obszcenitás.”
„Az emberek a szoptatást valamiféle szexuális dolognak tartják” – mondta Wendy Ledesma, akinek 17 hónapos a kisfia. „Túl kell jutnunk ezen és a társadalomnak el kell fogadnia, hogy a szoptatás normális, természetes, gyönyörű és fontos dolog.”
A Facebook-tól senki nem jött le az anyákhoz, de a szóvivő a képek eltávolítását tévedésnek tudta be. Minden fotó amivel kapcsolatban felmerül, hogy a Facebook szabályaiba ütközik, azt egy munkatársuk megnézi és eldönti, hogy a képet törölni kell vagy esetleg a felhasználót kizárni.
„A Facebook minden héten több százezer bejelentést kap, és természetesen néha mi is hibázunk és eltávolítunk olyasmit is, amit nem kéne„ mondta a szóvivő. „Ha ilyesmi történik, amilyen gyorsan csak lehet javítjuk a tévedést, elnézést kérünk az általunk megbántott emberektől és mindent megteszünk, hogy máskor ne történhessen meg. Kérjük, hogy akikkel ilyesmi történt, töltsék fel újra azokat a képeket, melyekről úgy gondolják, hogy véletlenül lettek eltávolítva.”
A mozgalom több ezer ember panaszait gyűjtötte össze. Emma Kwasnica azután szervezte meg a világméretű tiltakozást, hogy saját képei közül többet is törölt a Facebook, ráadásul a közösségi oldal továbbra is törli a szoptató anyákat ábrázoló fotókat. 
„Megvan a törvényi jogunk, hogy bárhol szoptathassunk” mondta Kwasnica. „Ha valaki azt mondja nekünk, hogy takarjuk el magunkat – hiszen a Facebook éppen ezt teszi – az zaklatásnak minősül. Nem lehet diszkriminálni a nőket, akik a legjobbat teszik éppen a gyerekükért.”

 

 

 

easyweb