szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Tényleg veszélyes a terhesség alatt szoptatni?

2015-01-07

Paul, a férjem, Bethany, a lányom és én egy este a városházán voltunk, amikor az ott megrendezett esemény egyik médiuma rám mutatott és azt mondta, hogy gyereket várok. „Esélytelen” gondoltam önelégülten. „Szoptatok.”

A szoptatás egy fantasztikus, természetadta védekezési mód sok nő számára (nem mindenkinek), egészen addig amíg csak és kizárólag, kevesebb mint 4 óránként szoptat. Ha csak egyetlen alkalommal is ennél nagyobb a kihagyás két szoptatás között – 6 óra például –, vagy időközben visszatért a menstruációs ciklus, akkor az ovuláció feltehetően megtörténik és így a szoptatás már nem megfelelő védekezési mód.

 

Érdekes módon, sok kultúrában, ahol a szoptatást mint védekezési módot kiáltották ki, a párok miután a gyerekük megszületett hajlamosak az első két évben teljesen mellőzni a szexuális életet, mert a szoptatás adta kapcsolatot magasabbra értékelik. Ez igen összetett képet fest a kizárólagos szoptatásról mint természetes védekezési módról. Ezek a kultúrák a szoptatást szent dolognak tartják és tartózkodnak a szextől, hogy az ne akadályozzon az első baba szoptatásában. Amikor terhes leszel akkor a tejmennyiség, tejösszetétel és annak íze megváltozhat – vagy akár teljesen el is apadhat.

Bethany már több különböző gyümölcsöt evett, szóval 15 hónaposan korántsem volt kizárólag tejjel táplált gyerek. Nekem egyetlen egyszer jött meg a menstruációm, aztán bingó.

Miután Eliza hírt adott magáról, egy barátom sürgetni kezdett, hogy lépjek kapcsolatba a La Leche Ligával, a nemzetközi szoptatást támogató csoporttal, azt ígérve, hogy hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatok ott. Azt gondoltam, elmegyek. És ez a találkozás sok szempontból megváltoztatta az életemet.

Hamar megtanultam, hogy nincs szükség arra, hogy elválasszam Bethanyt, és addig folytathatom a szoptatást a terhesség alatt is, amíg ez mindkettőnket boldoggá tesz.

Vicces, hogy miként reagálnak az emberek, amikor ezt meghallják. „Nem mérgező számára az anyatej a terhesség alatt?” – ez csak egy volt a kérdések sorában. Honnan a pokolból szedi valaki ezt az ötletet? Nagy a nyomás az ezen véleményt hangoztató emberek részéről: sokak szerint el kell választani a gyereket. A szavak mögött a baba  meghallja, hogy a szoptatás már nem elfogadható.
Bethanyt a teljes terhességem alatt szoptattam. A szülés közeledtével aztán rettentően fájdalmassá vált számomra a szoptatása. Nem tűnt úgy, hogy különösebben érdekelné a tej hiánya, bár persze lehet hogy egy kevéske sűrűbb kivonat átment azért neki, de egyszerűen nem bírtam ennél többet kipréselni magamból. Az hogy a terhesség során elapad a tej teljesen általános dolog.

Az egyik kedvenc képem Bethanyról, amikor miközben a kádban vajúdtam, őt szoptattam. Úgy tűnik mindketten igen jól éreztük magunkat a fürdőzés során! Bethany 22 hónapos volt. Visszanézve, akkor már inkább volt kislány mint baba, és biztosan teljesen felforgatta a világát a testvér érkezése. Bethany számára nagyon hasznos volt a folyamatos szoptatás, a köztünk lévő, ebből eredő kapcsolat.

Végül Eliza születése nem egy idilli, otthoni vízben szülés lett, ahogy terveztük. Új-Zélandon ugyanis illegális otthon szülni, ha 10 nappal túllépted a terminusodat. Bementünk a kórházba a saját nézeteim ellenére: a magzatburkot megrepesztették, elfolyt a vizem. Amint beavatkoznak a szülésedbe, jönnek a problémák. A szülésnél nem kellene megmondani mit kell tenni. A babám még nem volt készen, és én tudtam ezt. Harcolnom kellett volna és ellenállni. De nem tettem. Eliza vállelakadásos volt - a válla beszorult a szülőcsatornába.

Négy és fél kilós kis testét a karomba tették. Kék volt. Különböző okokból az újszölött-intenzívre kerültünk, ami visszatekintve teljesen felesleges volt: nem kerültünk volna oda, ha az újraélesztés során nem követnek el megbocsáthatatlan hibákat a ’szakemberek’. A következő néhány nap  elég meredek volt, el kellett viselnünk a műanyag kiságyak világát és olyan pofátlan dolgokat, mint például hogy minden újszülött tápszert kapott, annak ellenére, hogy Szoptatásbarát poszterek borították a falakat.

Habár sok nő szoptat miközben egy másik gyerekkel már terhes, sokan nem folytatják a szoptatást amikor felfedezik hogy újra terhesek, mert a La Leche Liga kiadványai mellett nagyon kevés elérhető információ áll rendelkezésre.

Milyen előnyökre tesz szert a gyerek a terhesség alatti szoptatás során? Ez tűnik a kérdések legfontosabbikának. A legtöbb ember amint meglátja, hogy egy gyerek jár, cipőt hord vagy ne adj’ Isten beszél, akkor már összeegyeztethetetlennek tartják a szoptatást. Egy totyogónak épp annyi előnye származik abból, ha anyatejet kap, mint egy újszülöttnek. Minden egyes csepp anyatej immunerősítést jelent a számukra. Erősíti az állkapcsukat és az arcizmaikat, ami a cumisüveges táplálás során nem történik meg. Két éves kor előtt elválasztani a babát mindenféle betegség kockázatát is növeli. A szoptatás segíti a nagyobb testvért abban, hogy alkalmazkodjon egy új jövevényhez, azáltal hogy mindketten be vannak vonva a szoptatási procedúrába.

Nincs semmi tudományos alapja annak, hogy a terhesség alatti szoptatás káros a babára vagy a mamára. Néhány ember azon aggódik, hogy a mell szoptatás közbeni stimulációja méhösszehúzódásokat okozhat. Szintén nincs alapja, sem tudományos, sem anekdotaszerű, hogy a szoptatás beindítaná idő előtt a szülést. Ha megfelelően táplálkozol és eleget pihensz, akkor semmi oka nincs annak, hogy ne szoptass, miközben babát növelsz a testedben.

http://www.drmomma.org/2010/02/isnt-it-poisonous-breastfeeding-during.html

 

Címkék:
kismama
easyweb