szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Egyszerűbbnek tűnik, de lelkileg nehezebb - vélemény az abortusztablettáról

2012-07-02

Az abortusztablettáról és annak hazai helyzetéről írtunk már pár héttel ezelőtt. Most lássuk, mi a véleménye a tablettáról és annak hazai bevezetéséről praktizáló szülész-nőgyógyáaszoknak. Elsőként Timmermann Gábort kérdeztük:

Én az elején leszögezném, hogy nem vagyok abortuszpárti, azonban nem vagyok teljesen ellenzője sem. Én csak azt látom, hogy a jelenlegi gyakorlat nagyon hibás.

 

Kezdjük onnan, hogy magzatelhajtási módszerek már évezredek óta ismertek, amint erről történelmi iratok és orvosi könyvek említést is tesznek. Már a 2500 éves hippokratészi eskü szövegében is fellelhető erre való utalás:

"És halált okozó szert nem fogok senkinek sem kiszolgáltatni, még kérésére sem, sőt ilyenféle tanácsot sem fogok adni, és hasonlóképp nem fogok adni terhes nőnek sem magzatelhajtószert."

A történelem folyamán a terhességmegszakítást néha tiltotta, néha megengedte a társadalom. Azonban örökké  vitatott eljárás volt. Amikor tiltották, mindig felütötte a fejét a kriminális abortusz, melynek sok nő lett áldozata.

Én megértem például azt a 17 éves lányt, aki még tanul, aki nincs férjnél és fogamzásgátló tabletta vagy óvszer használata mellett véletlenül lett terhes, hogy nem kívánja megtartani 6 hetes terhességét. Azonban nem értem meg azt a már négy gyermekes nőt, akinek a tizedik abortuszát végzik el, mert nem képes a védekezésre, mert a terhességmegszakítását szociális alapon ingyen elvégzi a kórház. Vagy nem tudom megérteni azt az orvost, aki elvégez egy 17 éves lánynál egy 17 hetes terhességnek a vetélésindukcióját, mert a lány csak későn kapott észbe, hogy terhes. Nem tudom elfogani például azt a gyakorlatot sem, amit Ausztriában folytatnak, hogy bármikor elpusztítható egy magzat, ha kiderül róla, hogy Down-kóros, elméletileg akár a születése előtti napon is!

Az alapvető probléma két dologból fakad: Először is a nők érthető módon szeretnének teljes joggal rendelkezni a testük felett. Ugyanakkor egy ártatlanul megfogant élettel kerülnek konfliktusba. A probléma másik oldala, hogy nem lehet megmondani semmilyen tudományos vizsgálattal, hogy egy fejlődő embrió mikortól számít embernek. Nyilvánvalóan egy sejt elpusztítása nem lehet azonos elbírálású tett, egy újszülött megölésével. Hogy a kettő között hol az átmenet? Nem tudjuk. Olyan nincs, hogy tegnap még biztosan nem volt ember egy fejlődő embrió, de ma már biztosan az. Mivel nem lehet teljesen lelkiismeret furdalás nélkül elvégezni a terhesség megszakítását, én a nem kívánt terhesség megelőzését javaslom a legjobb megoldásnak.

- Mi a véleménye az abortusztablettáról? Mik az előnyei, hátrányai a terhes nőre (lelkére és testére) nézve?

Az abortusz tabletta a terhességmegszakításának csak egy fajta eszköze. Tulajdonképpen erkölcsileg semmivel sem rosszabb, vagy jobb, mint a többi módszer. Szakmailag azonban mégis vannak előnyei, de hátrányai is.

Előnyei, hogy a terhesség 7. hetéig alkalmazva egy spontán vetéléshez hasonló folyamatot idéz elő, ami kíméletesebb a nő reproduktív  egészsége szempontjából. Ez sem teljesen kockázatmentes eljárás, sőt, halálesetek is előfordulnak ritkán vele kapcsolatban. Ugyanakkor a terhességmegszakítás műszeres eljárásai is veszélyesek. Szerencsére ritkán, de meddőséget, halált okozhatnak az eszközökkel.

Kihangsúlyoznám, hogy a tabletta csak szülészeti szempontból jelent kíméletességet. Egy nőnek lélektanilag előnyösebb, ha altatásban egy ötperces beavatkozáson esik túl, amely alatt a műveletet egy orvos végzi el. Mire felébred, a "doktor megoldotta a problémát".

A tablettát a terhes nő saját maga veszi be, ami azt jelenti -bár a tablettát az orvos írja fel -hogy az abortuszt ő maga idézi elő. Másfelől a vetélés folyamatát, mely akár több napig is eltarthat, végig meg kell élnie. Én azt gondolom, ez sokkal tanulságosabb egy nő számára, mélyebb nyomot hagy, amely a visszaesés kockázatát még csökkentheti is.

- Milyen körülmények között, hogyan kell alkalmazni?

Az abortusz tabletta két komponensből áll. Az egyik alkotóeleme a terhességet fenntartó sárgatest hormon ún. anti-hormonja. Ez a mifepristone vagy RU-486. A mifepristone hatására elhal a terhesség. A második komponens egy erős méhösszehúzó hatású hatóanyag a misoprostol, mely az elhalt terhesség kilökődését okozza.

A gyógyszert csak orvos adhatja ki, miután a terhességet megállapították, a várandós megkapta a megszakításhoz szükséges engedélyt, és a pácienst felvilágosították a használatról, a kockázatokról és a szövődmények esetén a teendőkről. A vetélés lezajlása után egy kontroll vizsgálaton kell megjelennie a páciensnek, hogy meggyőződjenek a vetélés komplett lezajlásáról. Ha nem ürült ki teljesen a méh, akkor műszeres befejezést végeznek altatásban.

- Mi a véleménye a tabletta hazai bevezetéséről és a körülötte kialakult vitáról? Miért a heves ellenzés?

Szerintem a tabletta bevezetésének leszavazása nem szakmai indokok alapján történt. Egyes abortuszellenes civil szervezetek és pártok képviselői érték el ezt a számomra álszent döntést. Álszent, mert ezzel az abortuszok számát nem csökkentik, és a jelenleg is szomorú helyzetet nem változtatják meg. Ennyi erővel betilthatnák a vákuum szívót is. Érveléseik mind arra vonatkoztak, hogy az abortusz veszélyes, és erkölcstelen. Ezek az érvek általában a terhességmegszakításra vonatkoznak, nem szakmai indokok. Úgy vélik, ha megkönnyítik az abortusz módszerét, az emberek könnyelműbbek lesznek. Ahogy már említettem, a tabletta használata csak szülészeti szempontból jelentene előnyt, a nő jobban megéli a tette súlyát.

- Ön szerint lesz Magyarországon előbb-utóbb abortusztabletta?

Az abortusz tabletta bevezetése már kb. 10 éve egyszer felmerült, de akkor hasonló indoklással elvetették. Azt hiszem, amíg a politika ilyen szinten beleszól a szakmai kérdésekbe, nem várható hogy egy ennyire vitatott területen fel merik vállalni a pártok ezt a szerintük népszerűséget csökkentő döntést. Úgyhogy szerintem nem lesz még sokáig itthon is kapható. Azonban a módszer magyarok számára is elérhető lesz, mint eddig: egyedi import alapján, vagy környező országokban (pl. Ausztriában) pénzért.

- Ön szerint milyen módon lehetne javítani a magyarországi abortusz helyzeten?

A probléma javításához nem kell sok újat kitalálni. Hollandiában, ahol közismerten szabadosabban élnek az emberek, és sok a bevándorló, Magyarországhoz képest sokkal jobbak a terhességmegszakítási mutatók. Az élveszületésekhez képest a művi abortuszok száma fele a magyar statisztikákhoz képest. Ezt két dologgal tudták elérni. Egyrészt a fiatalok felvilágosító kampányával, és az állandó iskolai előadásokkal tudatos védekezésre nevelik a polgárokat már régóta. Ugyanakkor állami támogatást adnak a fogamzásgátló tablettákra (18 éves kor alatt és szociálisan rászorulóknak ingyenes). Ezen kívül ingyenes óvszer automatákat helyeztek el szórakozóhelyeken (ezt AIDS prevenció céljából is teszik).

A legtöbb terhességmegszakítást hazánkban a már szült nők között valamint a hátrányos helyzetben lévők közötti nőkön hajtják végre. A rossz szociális viszonyok között lévők a megszakítást ingyen megkapják. Én annyiban változtatnék a jogi szabályozásban, hogy emelném a terhesség megszakítás díját, de drasztikusan. Jelenleg 28.000 Ft-ba kerül a terhességmegszakítás. Én ezt felemelném a minden alkalommal 100.000 Forinttal. Tehát az első megszakítás még lehetne alapáron, vagy ingyenes, de a második már legyen 128.000 Ft. Aki nem tudja kifizetni, az vegyen fel banki hitelt, vagy válassza az alábbi opciót. Választhat a terhes, hogy vagy kifizeti a terhességmegszakítás díját, vagy vállalja méhen belüli fogamzásgátló felhelyezését minimum 3 évre. Egy réz tartalmú ún. Copper-spirál költsége kb. 900 forint. A magas költségek miatt a nők kétszer is meggondolnák, hogy még egyszer elkövetnék-e ezt a hibát, ha pedig nem tudja kifizetni, három évig ingyenes fogamzásgátlásra lehetne kényszeríteni. Aki egyiket sem vállalja, az nem kapja meg az engedélyt a megszakításra.

Hogy túlzás lenne-e felemelni a "visszaesők" terhességmegszakítási díját 100.000 forinttal? Azt gondolom, ha a gyorshajtás büntetési díjtételét megemelni 300.000 forintra nem volt túlzás, és sokan egyetértettek vele, akkor ez még elfogadhatóbb lenne.

Címkék:
abortusz
easyweb