szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Kitikkadt kismamák és kisbabák

2010-07-15

Negyven fok árnyékban, a beton ontja a meleget, 100 százalék páratartalom és egyéb rémségek: ez van most. Mit tehet a kismama? Hát piheghet. Árnyékban, lenge ruhában, állandó kísérője, jóbarátja pedig legyen a vizespalack. Mert kánikulában a kismama legfontosabb feladata: inni, inni és inni.

Ha mázlid van, nem a betonrengetegben ért a hőségriadó, hanem valami vízparton. Fürödj nyugodtan, merülj a habokba és ne gyere vissza a városba, ha teheted: rémes itt lenni. Ha nincs mázlid, sőt még dolgozol is egy légkondimentes helyen, akkor bugyoláld csuklódat, bokádat vizes rongyokba, amilyen gyakran csak teheted. Szerezz be egy ventillátort: a semminél azért épp egy fokkal, de jobb. Vegyél fel lenge lenvászon rucikat, talán azokban elviselhetőbb a dolog. Azért írom, hogy talán, mert a terhességről és a kánikuláról nincs saját tapasztalatom: mindkét gyerekem májusi, megelőzve ezzel a rettenetes melegeket. (Nem tagadom, direkt készültek így. ) De valahogy el tudom képzelni: ugyanis most egy hordóhas helyett egy egyévest cipelve, kitikkadva, lógó nyelvvel érek haza a hűvös lakásba. Persze ezt a terhet le tudom tenni, míg a másikat nyilván – legalábbis egyelőre – nem tudod.
Még nehezebb lehet a dolgod, ha újszülötted, kiscsecsemőd van: kivinni csak hajnalban és este lehet, közte marad a lakás – ami lehet 35 fokos is akár, ha nincs benne légkondi. Babád egész nap inna, és itt jön a kérdés: elég-e a szoptatás ilyen melegben vagy kell adni vizet? Én adtam, mert úgy éreztem, már nem vagyok elég, állandóan inna a lelkem. Tudom, hogy sokan nem adnak, mert feleslegesnek tartják, és nyilván ma Magyarországon nem szoktak csecsemők szomjan halni, de erről mindenki döntsön maga, hogy mivel oltja kisbabája szomját.


Halász Katalin, dúla szerint ilyen időben a kismamának és a szoptatós mamának 1-2 literrel több folyadékot kell meginnia, mint egyébként. Azaz elrémisztő mennyiségeket: 4-5 akár 6 litert is naponta. Ő erre a következő módszert ajánlja: szoptatás előtt, alatt és után is 2-2-2 dl víz. Így a napi mennyiség nagy része máris megvan. És mivel ilyen időben gyakrabban kell szoptatni, ez a 6 dl is gyakrabban csúszik le. Újszülötteket ilyen időben másfél-két óránként is meg kell szoptatni, és abból, ha ilyen gyakran kér a baba, máris lehet arra következtetni, hogy eleget kap, nem kell vízpótlás.
Ezt a cikket egyébként a b.boom szerkesztőségének egyik tagja (no meg az elviselhetetlen meleg) ihlette: öt és fél hónapos babájával, akit ugye hetek választanak el a hozzátáplálástól, kitartóan küzd a hőség és az állandó szomjúság ellen. Mármint a baba szomjas, ő már ránézni sem bír a vizespalackokra, ha nem lenne forróság, kirázná a hideg tőlük. És hát mit szépítsük, hiszen nincs ezzel semmi baj: beadta a derekát és vízzel kínálta a szomjazó dedet.  Szoptatós anyaként ugyanis rá kellett döbbennie: nem bírja úgy a meleget, mint normál állapotában. Izzad mint a ló, inni kell nonstop, de már nem bír, nincs annyi folyadék a házban amennyi elég lenne. A melegben bejött az apad a tej fíling is, a másodszülött meg folyton a cicin akar lógni, szemmel láthatóan szomjas. Meleg van, még jó hogy szomjas. Tehát eljött a víz ideje. És babája látszólag olyan boldog attól a fél deci vizecskétől.
Természetesen ilyenkor jönnek az én megmondtam emberek, főként persze saját szüleink. Hiszen szerintük már a kezdet-kezdetekor (télen, mínusz 10-ben) is szomjas volt az a gyerek, azért sírt, már akkor kellett volna az a víz, elszántabb nagyszülők rögtön teát is emlegetnek. Na, most örülnek, mert ők megmondták, végre itt a víz - büszkén nyugtázzák, hogy igazuk volt.
Igazuk is van: a szoptatási tanácsadó szerint semmi baj nincs a vízzel 32-33 fokos kánikulában. Ha a baba nem kér gyakran cicit, ha feltűnően sokat alszik, vagy ha már üresnek érezzük a mellünket, akkor nyugodtan lehet kínálni egy kis vízzel, ettől senkinek, semmi baja nem lesz. Az is tetszőleges, hogy cumisüvegből, kiskanállal vagy fecskendővel adjuk a hatalmas mennyiségeket, hiszen itt napi 1-2 decikről van szó. A hangsúly azon van, hogy ez víz legyen, ne tea, vagy bármi más. Kizárólag forralt vagy babavíz. A kiszáradás jeleire nagyon oda kell figyelni ilyenkor: az aluszékonyság és a beesett kutacs már figyelmeztetés lehet.


És hogyan hűtsük az apró babák felhevült testét? Egyrészt ritkán van melegük, hiszen az anyaméhben prímán hozzászoktak a 36-37 fokhoz, így teljesen jól elvannak a számunkra elviselhetetlen kánikulában. Persze ez csak az újszülöttekre vonatkozik, minél nagyobb, annál jobban izzad, hiszen a hőháztartása ekkor kezd kialakulni. Egy gyors érintésteszt és máris megtudhatod, hogy érzi magát: ha a keze meleg, akkor jól van. Ha hideg, nyirkos, akkor vagy fázik vagy melege van, további fogdosás szükséges. Méghozzá hátul a nyakacskáján: ha itt a bőr száraz, meleg, akkor fázik, ha nyirkos, akkor melege van. Ennyi. Ha fázik nyilván fel kell öltöztetni, ha a forróságot már ő sem bírja, akkor langyos, kicsit hideg zsebkendőket tehetsz a csuklójára és a bokájára, máshová ne! És persze nyugodtan alhat meztelenül egy szál pelusban. De kitartás: hétvégére állítólag megjön az enyhülés.

easyweb