szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Vitrinünk dísze: a magzatmakett

2013-01-09

Várni nem a 21. századi ember erényei közé tartozik. Vonatkozik ez a terhesség kilenc hosszú hónapjára is. Ráhangolódás és lelassulás helyett sürgetés, felfokozott kíváncsiság, türelmetlenség. „Bár tudnám hogy fog kinézni!”

Amikor én születtem még a nemem (korábban a gyerekek száma) is meglepetés volt, a szülőágy mellett az orvos boldogan kiálthatott fel:Fiú!/Lány! Ma már a terhesség 3-4. hónapjától tudjuk milyen típusú gyerek lakik odabenn és egyre több és több mindent akarunk előre megtudni róla – nem akarunk meglepődni.

Nekem már az otthoni, hasra csatolható ultrahangos készülék is erős volt, a baba személyes terébe való folyamatos behatolás iskolapéldája, az ilyenekből lesznek a gyereket túlféltő, gyereket soha semmiben önállósodni nem hagyó szülők.

De most itt az újabb „vívmány”, az ultrahangkép alapján készülő magzatmodell. Bizarr. A reklámszlogen szerint a babát már születése előtt kézbe veheted. Mi a túrónak? Hogy babázzak vele, betegyem a retikülömbe és meleg sálat tekerjek a nyaka köré a téli hidegben? Vagy büszkén mutogassam, ha most megszületne (erről még beszélni is tabu!) ilyen lenne?

A tévén a családnak chips mellett mutogatott magzatvideó ideje lejárt?

Japán mérnökök és orvosok fejlesztették ki azt a technológiát, mellyel realisztikus, háromdimenziós modellek készíthetők az anyaméhben fejlődő magzatról.

Az üveggyantából és fehérgyantából készülő  9x6x4 centiméteres modell lényegében a magzat kicsinyített, tökéletes mása, mely úgy helyezkedik el, ahogy az ultrahangfelvétel készítésének idején a méhben. Aki ilyet szeretne, annak tudnia kell, hogy a magzatmodell ára átszámítva nagyjából 291 000 forintba kerül. A távlati tervek szerint a dolog olcsóbb lesz, ha sokan rákapnak annak ízére, hogy a vitrinben a magzati fejlődés minden egyes fázisában készült modellek felsorakozzanak.

 

 

Címkék:
nagyvilág
easyweb