szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 6 hét az ágyban, a szomszédasszonyok főzzenek!

2014-12-31

 

Nekem először Halász Katalin, dúla mondta, hogy a szülés után bizony 6 hétig szigorúan feküdni kellene. A gyakorlatban ő ezt úgy képzelte megvalósítani, hogy a kismama a babájával feküdjön be a nagyágyba és onnan ki se lépjen. Véleménye szerint ez az összeszokás és a felépülés kulcsa.

Nekem, aki 14 hetet töltöttem ágyban mielőtt a világra jött a gyerekem, ez egyszerűen elképzelhetetlen lett volna. Vágytam a sétára, vágytam a levegőre, arra hogy tevékeny legyek. Fáradt voltam, de úgy gondoltam feküdni baromság lenne.

 

Ma már nem így látom. Második gyerekemnél jóval többet feküdtem a szülés után, persze csak délelőtt, hiszen délután megjött a nagy az oviból, onnantól nem volt pihenő. Meg hát, valljuk be, ehhez kell némi háttér: a férjtől nem elvárható, hogy a saját munkáján kívül, az átordított éjszakákba való bedolgozás mellett főzzön, mosson, takarítson. Nem vagyok férjkímélő üzemmódban, nálunk az apa ugyanolyan hasznos tagja a háztartásnak mint az anya, mégis elég rossz lett volna a lelkiismeretem, ha meló után még neki kell minden házimunkát is megcsinálnia. Hiszen ő előtte, 14 héten át ezt már csinálta. Anyósom is főzött, anyukám mosott, de a gyerek megszületése után ennek hipphopp vége lett. Komatálam nem volt, helyette kaptam plüssmackót és rágókát. Holott a segítség, a tevékeny segítség az ami kell. Vidéken még valamennyire dívik a komatál hagyománya, ott még tudják, hogy a szülést ki kell heverni: a vérveszteséget, a hormonális változást ki kell feküdni. Hat teljes héten át – ez a gyermekágy.

Az nem jó, ha eljön az anyósod és nemhogy segít, de még körülugrálást, frissen sült sütit is elvár. Nem jó, ha átjön az anyád és ahelyett, hogy szórakoztatná az újszülöttedet, míg te hunysz egyet a másik szobában, csevegned kell vele. Légy önző, feküdj le, úgyis a baba érdekel mindenkit!

S hogy miből is állt a komatál, hogyan zajlott annak küldése? Mivel az ősi szokás szerint a gyermeket már a szülés után megkeresztelték, az első komatálat a keresztanya, a főkomaasszony küldte. Az egész a keresztelővel kezdődött, s 9-10 napig tartott. Ekkor a különböző komaasszonyok – az anya rokonai és barátnői – egymást váltották az étkek hordásában, amelyből természetesen nem csupán az anyuka, de az egész család részesült. A komatál egyik legfontosabb fogása volt a leves, amely marhahúsból vagy baromfihúsból készült. A levest valamilyen sült követte, attól függően, hogy a baba kislány vagy kisfiú volt. Az elkészítési mód és az ételek milyensége persze tájegységenként változott, de az biztos, hogy a levesen és a húson kívül még illett küldeni valamilyen tésztaféleséget: rétest, kalácsot, lepényt is. Elsősorban erősítő, tartalmas étkek kerültek az asztalra, "hogy az elment erőt pótolják", s a "gyerek helyét kitöltsék".

A komatál rendszerint jól megrakottan érkezett, hiszen mindenki fitogtatta saját bőkezűségét a kismama és a többi koma előtt. A gesztus kiegészítője az ünnepi teríték volt, amellyel a küldők kifejezték tiszteletüket az újszülött és anyukája előtt. Ugyanakkor azt is mindenki tudta, hogy kölcsönkenyér visszajár, vagyis szükség esetén a komaasszonyok is számíthatnak a kismama későbbi segítségére. A komatálat az kóstolta meg először, aki vitte, és hagyományosan előtte ette meg az anya és családja. Ezután erőt, egészséget, bő tejet kívánt az anyának, kikérdezte, hogy ment a szülés, és szükség esetén jótanácsokkal is ellátta.

Ezzel szemben ma főleg a nagymamák azok, akik segítséggel, jótanácsokkal és persze jó kis „szoptatós levessel” látják el a frissen szült anyukákat, akik egymástól a hagyományosnál elszigeteltebben élik meg anyává válásukat. Itt-ott látni kezdeményezéseket, melyek arra irányulnak, hogy felélesszék a komatál intézményét, és egyre több anyukatárs száll be a „komatál” bizniszbe.

 

 

easyweb