szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Még egy anya az idegösszeomlás szélén

2010-08-04

Az óvodát nyárra visszakövetelők száma a b.boom szerkesztőségében máris kettőre nőtt. Ma ugyanis ezt a levelet küldte nekem szerkesztőtársam. Úgy látszik a szünet 5. hetében mindketten ugyanabba az idegállapotba jutottunk.

„Ma meglátogatott Hollandiában élő magyar barátnőm, aki megdöbbenve hallgatta, ahogy előadtam neki, hogy teljesen kész vagyok, mert az óvodás gyerek már a 4. hetet nyomja itthon és még hátra van 6. Háborogtam neki, hogy szörnyű ez így. Hiszen nálunk az a módi, hogy amint vége az iskolának, máris minden gyereket kidobnak az oviból és összevont, foglalkozás nélküli gyermekmegőrzőt csinálnak, ahová csak azt engedik be, aki szociálisan hátrányos és tényleg mindkét szülő dolgozik. Ha otthon lévő anyukaként bepróbálkozol, rögvest keltik a lelkiismeret furdalást, engem például azzal riogatnak, hogy tavaly is micsoda szörnyű tüneteket produkált az én gyerekem az összevont csoportban. És különben is, én otthon vagyok a kicsivel, miért is kéne a nagynak oviban lenni. Most foglalkoztathatom 10 héten át. Még a felénél sem tartunk, máris az őrület határán járunk mindannyian. Ő unatkozik, én hihetetlen méretekben halmozom fel a lemaradásaimat a háztartásban, a munkámban, az önmagammal való minimális törődésben és persze a férjemmel való kapcsolatomban egyaránt. Szegény, amint hazaér, én rögvest lepasszolom neki a gyerekeket és próbálnám intézni a halaszthatatlan dolgokat – sikertelenül. Jön a sok feszkó, nem is sorolom.
Felháborító, tényleg az, hogy hivatalosan az óvoda 5 hétre zár be, de ténylegesen 10 hétre elküldik a gyerekeket. Te meg szülő oldd meg, csinálj amit akarsz. Én mondjuk belépőt váltottam a diliházba, mert nem vagyok képes 70 napon át full programot prezentálni a gyereknek. Nem tudok 70 napon át összezárva vele lenni napi 24 órát. Nem vagyok képes ebben a helyzetben megőrizni a jófej anyai énemet. És nem vagyok hajlandó mindent beáldozni ennek a helyzetnek. Csak nagyvonalakban. Van nálunk ugye egy fél éves kistestvér akinek marhára nincs mehetnékje naponta, van nekem egy nem kis felelőséggel járó munkám, amit el kell látni, és van egy családi havi költségvetésünk, amibe egyáltalán nem fér bele, hogy minden nap valamit villantsak – mozi, cirkusz, állatkert, bob, játszóház, strand, színház és sorolhatnám. Itthon unatkozik, persze, mert már végigjátszottunk mindent az elmúlt 4 hét alatt. Hiányzik neki a gyerektársaság. A fél éves nem partner, a 35 éves nem partner. De a többi gyerek aki szóba jöhet, az itt-ott megőrzésre leadva, hiszen ott is ez a szitu, nem mehetnek oviba.
Mindenhol ez van. Nincs olyan család, aki képes éves szinten 10 hetet nyaralni. Mégsem teszünk semmit. Elfogadjuk, hogy ilyen-olyan táborokkal kibekkeljük a nyarat. Pedig milyen okos óvoda lenne az, aki ezt az időt is hasznosan kihasználná. Én akár fizetnék is pluszba, csak valaki foglalkozzon a gyerekemmel úgy, ahogy arra neki szüksége van, én ugyanis kevés vagyok neki. És persze aláírom, hogy rossz anya is vagyok. És kész arra, hogy tömeges tiltakozásba kezdjünk az óvodák nyári bezárása ellen. „


És ha már mindketten így vagyunk, hiszen pár napja én is közreadtam nyűglődésemet, lássunk néhány tanácsot, melyek segítségével átvészelheted, sőt klasszá teheted az együtt töltött napokat:
-Írd össze, hogy mit esztek egész héten: ha te főzöl, így sokkal egyszerűbb a vásárlás, nem kell naponta elrángatni a boltba az erre kevés hajlandóságot mutató nagyot. Próbálj reggel gyorsan megfőzni, persze ne három fogásos ebédeket készíts, hanem egyszerű ételeket – a gyerekek ezeket úgyis jobban szeretik. Az enyém momentán ellenne tengeri herkentyűs rizottón egész nyáron. Elkészítési ideje 5 perc, plusz amíg megfő a rizs. Na de amúgy sem kap semmi bonyolultat.


- Készíts heti tervet a programokra is: mikor milyen kötelező körök vannak, pl. vásárlás, csekkek feladása stb. Ezen kívül heti hány gyerekprogram legyen, mik legyenek azok. Válaszd ki ezeket az ovis gyerekeddel, ő már tevékenyen részt akar venni, nem csak viszed, mint a kicsit, akár tetszik neki, akár nem. Könnyebb leszerelni a polcon ugráló gyerekedet, ha másnap tudja, hogy pl. a Budavári Labirintusba mentek. (meg van is mivel fenyegetőzni, ha rossz – nem túl követendő példa, de ez van) Próbálj olyan programokat találni, ami azért a kicsinek is jó, akinek egyébként tökéletes lenne a sarki játszótér is.


- Próbálj szabadidőt teremteni magadnak: nagyi, babysitter, barátnő, hetente fél napot vállaljon, hogy ne csavarodj be. Persze apa is segítsen, amennyit csak bír.


- Légy rugalmas: senki nem lett mekifüggő  egy adag sültkrumplitól, és az a plusz gombóc fagyi sem a világ teteje. Sőt az ugrálóvár sem olyan drága. Vannak dolgok, amiken nem érdemes tépni a szád és vitatkozni a gyerekkel.  Engedj és neked is lesz pár nyugodt perced.

- Szervezz gyerektársaságot: ovis barátokat, szomszéd gyereket, bárkit. Én most ismertetem a szomszéd fiúkkal az enyémet, jaj de örülnék, ha ebből valami tartós dolog lenne.

- Engedd tévézni, vegyél pár mese DVD-t. Nem a világ vége, ha néha leülteted a tévé elé.

- Adj neki feladatot, főzzön veled, teregessen, vegyen részt a dögunalmasnak ítélt munkákban. Legyen napos, úgy mint az oviban. Nálunk heti 4 napon én, péntekenként ő a napos. Többre nem bírtam rábeszélni.

- Kezdd a reggelt Magne B6-al: csodát tesz!!

- Amíg alszik a kicsi, ne csak házimunkázz: jusson idő egy társasjátékra, mesére is. Utána te is nyugodtabb lelkiismerettel olvasol el fél oldalt a könyvedből: mert vagy ennyi idő után alszol el, vagy ennyi idő után ébred a kicsi. Rosszabb esetben mindkettő bekövetkezik.

- Ha várhatóan otthon töltitek a napot, találj ki játékokat. Fessetek, gyurmázzatok, ne hagyd, hogy elkezdjen irdatlanul unatkozni, mert abból csak a kicsi piszkálása lesz – legalábbis nálunk. Az ovisok hajlamosak megfelejtkezni a játékaik zöméről, ha együtt átnézitek őket olyan kincsekre leltek, melyeknek újra örülni fog és eljátszik velük egy fél délelőtt.

- Ne ordíts, ne borulj ki, ne légy mártír: kezdj úgy minden reggelt, hogy ma nem veszekszel a naggyal. Ha egy nap már 12-ig kibírtad – félsiker.

- És persze számold a napokat…:)

easyweb