szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 A holland gyerekek 8 titka

2013-12-13

Az Unicef Germany felmérése szerint a világon legboldogabb gyerekei a hollandok. Ötből három kategóriában ők nyertek, ezek között van az oktatás és az anyagi jólét, oktatás. Nem az Unicef Germany az első, aki erre a következtetésre jutott: brit kutatók által végzett felmérések, a WHO elemzései és a nemzetközi Unicef is többször arra jutott, hogy a legboldogabbak a világon a holland gyerekek. Vajon miért éppen ők? Az alábbi 8 titkot egy tipikus holland külvárosban élő expat anyuka osztotta meg a világgal, mi pedig egy kint élő, holland férjjel és két gyerekkel rendelkező magyar édesanyát faggattunk az okokról.

1. Holland szüleik a világ legboldogabb emberei között vannak: nem meglepő, hogy a világ egyik legboldogabb szüleinek a gyerekei a legboldogabbak a világon. Az ENSZ első Világ Boldogság Jelentését éppen pár hete adták ki – ezen Hollandia a negyedik helyen végzett.

2. A holland anyák nem depressziósak. Könyv is született erről, melyet a holland pszichológus Ellen de Bruin írt éppen ezzel a címmel. Szerinte a boldogság a személyes döntések szabadságában rejlik: a hollandok maguk választhatják meg partnerüket, vallásukat, szexuális irányultságukat, lehet könnyű drogokat használni. Hollandia egy szabad ország – ez a kulcs. Mindez annak ellenére így van, hogy a holland nők prioritási listáján nem szerepel előkelő helyen a vendégszeretet és a sárm: nem öltöznek jól (mivel mindenhová biciklivel járnak), nem örülnek ha ebéd közben érkezik valaki váratlanul. Ja és igencsak főnökösködnek a férjükön. Rita, aki 6 éve él Hollandiában úgy véli azért boldogok a hollandok, mert sok mindenben sikerült leegyszerűsíteniük az életüket: életmódjukban, öltözködésükben a praktikum a fő szempont.

Talán éppen amiatt nem depisek, mert megtalálták a tökéletes munka-magánélet egyensúlyt – a holland mamák dolgoznak az OECD országok közül a legnagyobb arányban részmunkaidőben: 68 százalékuk 25 órát dolgozik hetente.

3. A gyerekek azért is boldogok, mert holland papájuk sokkal nagyobb szerepet játszik az életükben, mint más országok szülöttei esetében. A férfiak kiveszik a részüket a gyereknevelésből, akár úgy hogy ők is csak részmunkaidőben dolgozik. Feleségükhöz hasonlóan, egyre több és több holland apa dolgozik 4 teljes napon át, hogy aztán a hét ötödik napját a gyerekével tölthesse. Az Apanap nemcsak elfogadott szó lett Hollandiában, hanem ma már háromból egy férfi részmunkaidőben dolgozik. Az is biztos, hogy az apák álláspontja egészen más mint itthon. „A ‘papadag’ sikeréhez maguk az apák is szükségesek, akik hajlamosak munkaidejüket egy nappal lecsökkenteni, azért hogy több időt töltsenek együtt gyerekükkel, részt vegyenek a házimunkában, bevásárlásban .. szóval tanulják a multitaskingot. Egyébként kedvező melléhatás, hogy ebben az egész papadag rendszerben a fenntarthatóság elve is érvényesül: hiszen az otthon töltött napoknak köszönhetően kevesebb autó közlekedik az utakon. Mivel a ‘het nieuwe werken’  (azaz hogy nincs fix munkaidő, csak fix feladatok vannak és Te osztod be az idődet) gondolata egyre elterjedtebb, a munkaadók is egyre jobban támogatják az apák apaszabadságát.” – mondja Rita, aki maga is a dolgozó anyák táborát erősíti.

4. A holland gyerekek nem érzik stresszesnek az iskolát. Nincs leckéjük és rengeteg idejük marad játékra iskola után.  A holland általános iskolásoknak 10 éves kor alatt általában nincs házi feladatuk, egyszerűen arra bátorítják őket, hogy élvezzék a tanulást. Nincs folyamatos nyomás az iskolákban, nem írnak állandóan dolgozatokat, nincs az egyetemekre hivatalos felvételi eljárás. Rita is egyetért azzal, hogy a gyerekcentrikus oktatás, a házi feladat hiánya hozzájárul ahhoz, hogy a holland gyerekek boldogak legyenek. “Igaz négyévesen ‘elvesztik’gyerekkorukat, mert iskolába mennek, ugyanakkor az iskola nem a teljesítményre, hanem a fejlesztésre koncentrál. Háti feladat helyett projektmunka, kiselőadás van – amivel  a gyerek megtanulja magát csoport előtt prezentálni, megtanítják véleményt formálni és érvelni. Türelemre, megértésre, az ismeretlenhez/a normálistól eltérőhöz való nyitott hozzáállásra nevelik őket.” – mondja a kint élő magyar édesanya. Amikor egy holland szülő az iskola kapujában elbúcsúzik a gyerekétől, akkor nem azt mondja neki, hogy jó legyél/figyelj oda, hanem azt mondják, hogy ’Érezd jó magad!’

5. Csokit, földimogyorókrémet tehetnek a fehér kenyerükre minden áldott reggel. Egy hagyományos holland reggeli akár gyerekről, akár felnőttről van szó, egy szelet fehér kenyérből, vajból és csokiszóratból áll. Az ebéd kenyér sajttal, sonkával. Az Unicef arra jutott, hogy a holland gyerekek és tinédzserek együtt eszik a reggelit a családjukkal – ilyen szabályos és rendszeres együtt evés egyetlen más országban sincsen.  “Igen, a reggeli nálunk is ilyen, ehetik hagelslagot, amikor akarják. Egészséges, avagy nem? A napot ezzel kezdik, ezután már nem csokiznak. Legalább így megvan a startenergia. A vacsora, ami tradicionálisan krumpli, hús és zöldség, mindig tartalmazza az optimális zöldségadagot.” – mondja Rita.

6. A holland gyerekeket látják és hallják, elmondhatják véleményüket. A holland szülők meghallgatják őket és adnak is a gyerekeik véleményére. Már 8 évesen hihetetlen érettséggel képviselik álláspontjukat, érvelnek és ellenérvelnek.

7. Van Nagymama-napjuk: ha hétköznap egy játszótérre vetődsz, akkor jó eséllyel láthatsz nagymamákat is unokáikkal. Sok holland nagyszülő büszke arra, hogy segít a gyerekeinek, ezáltal fontos szerepet játszik az unokák életében. Hetente egyszer a nagymamákra vannak bízva az unokák.

Rita szerint ez nem általános, sokszor a nagyszülők nincsenek a közelben. Ha mégis ott vannak, akkor igen, fix napjuk van. Ez jó a pénztárcának ( ugyanis kevesebb bölcsődei nap szükséges), jó a nagyszülő-unoka- szülő kapcsolatnak.

8. A holland kormány pénzt ad a családoknak minden hónapban, hogy segítsék őket a tetemes kiadásaikban.

Nagyon drága dolog gyereket nevelni. Egy felmérés szerint, egy 2012-ben született gyerek 18 éves koráig 241.080 dollárjába kerül a családnak. Ez rengeteg pénz, így a válság ellenére a holland családok továbbra is pénzt kapnak a kormánytól.

 

 

forrás: http://www.findingdutchland.com/happiest-kids-in-the-world/

 

 

Címkék:
nagyvilág
easyweb