szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 A születésfilm nekem önkifejezési forma

2014-04-18

Révai Sára, fotós 8-10 éves lehetett, amikor valami szépet látva nagyot pislogott és közben arra gondolt: ezzel megtarthatja a pillanatot örökre. 14 évesen a pislogást fényképezőgépre cserélte, és beindult a képgyártás. Sára igyekszik mindig olyan dolgokat fotózni, amiken keresztül átélheti a saját érzelmeit. Ezért járta végig tavaly Magyarország állami méneseit: a lovakat fotózva rájött, hogy ők ugyanazokat az érzelmi skálákat élik meg mint az emberek. Egy-egy ilyen fotózás után kicsit mindig kiég, ezért fontos hogy hamar találjon magának egy következő témát, ami újra életrekelti az érzelmeit.Ekkor jött a szülés, a születés.

Miért pont a születés?

Szentendrén élek egy tanyán, kecskékkel, lovakkal és a férjemmel. A fotózás mellett pár éve kezdtem filmezni, amikor is felkértek egy videoklip elkészítésére. A feladat borzasztóan felvillanyozott, a képeim hirtelen megmozdulhattak.  Azóta rendszeresen készítek videoklipeket és kisfilmeket.

Egyik nap hazafelé az autóban azon járt az eszem, hogy mi az, ami engem a legjobban érdekel, mik azok a dolgok amik igazán foglalkoztatnak. Felsorolásszerűen jöttek a dolgok egymás után: gyerekek, kapcsolatok, érzelmek, fájdalom, gyönyör, anyaság, szülni, megszületni és valahol itt tarthattam amikor is hirtelen bekúszott a gondolataimba az a szó, hogy születésfilm.

Olyan volt, mint valamiféle megvilágosodás, hirtelen összeállt egy kép amihez nem tudtam semmi mást hozzátenni és semmit elvenni belőle, teljes volt és egész. Tudtam, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom.

Hogyan találkoztál a filmben szereplő családdal?

Elmeséltem egy kedves barátnőmnek a tervem, majd ő tovább adta egy-két ismerősének. Másnap már csörgött a telefonom, Sági Láng Bea volt, az első születésfilmem főszereplője.

Ismerted őket korábban is, vagy a film kapcsán ismerkedtetek meg?

Beáékat nem ismertem személyesen, de itt a helyi piacon többször láttam már őket. Szép nagy család, terhes nő és petrezselyem a kosárban.

Mennyi időt töltöttél velük, hogyan fogadtak a gyerekek?

Miután felhívott, hogy hallott a születésfilm ötletéről és hogy őket esetleg érdekelné, átmentem hozzájuk beszélgetni. Azzal fogadott, hogy a gyerekei kicsit nyűgösek és nézzem ezt el nekik. Tíz perc múlva a kamerám előtt ugráltak mindannyian és én azon kaptam magam, hogy már készül is a születésfilm. Nagyon helyesek voltak, ahogy bújtak a mamájuk nagy hasához és találgatták hogy hol lehet a kisbaba feje és közben beszéltek hozzá. A szülés előtt többször voltam náluk, ilyenkor mindig egy kicsit kameráztam is és tulajdonképpen így alakult az ki, hogy nem csak a megszületést filmezem le, hanem már előtte is és majd utána is készítek felvételeket.

Milyen érzés, hogy az életük legintimebb pillanatában velük voltál? Nem voltál zavarban?  És ők?

Én már a születés előtti napokban is rettenetesen izgatott voltam, a telefonom és a fényképezőgépem akkor is nálam volt, amikor csak a kert végébe mentem megetetni az állatokat. Folyamatos készenlétben voltam, néha hányingerem is lett és fájásokat éreztem, minthacsak én lennék terhes.

Aztán persze, a dolgok általában akkor történnek, amikor nem számítunk rájuk, egyik este egy koncerten voltam, amikor is telefonált Ellácska a mama hasából, hogy ki szeretne jönni.

Fél órával előbb be értem a kórházba mint ők és úgy remegett kezem lábam, hogy majdnem összeestem. Miközben vártam rájuk, fülig ért a szám. Ez az izgatottság akkor múlt el, amikor is megérkezett Bea és Andris és velük együtt a nyugalom. Ők a hatodik gyereküket várták, nekik olyan volt ez, mintha tejért mentek volna a boltba.

Bementünk a kórházba, kis adminisztráció után elfoglaltuk a szobát, Bea lefeküdt, mindenki nyugodt volt és az egész nagyon természetesen zajlott. Néha kimentem, hogy hagyjam őket, olyankor Bea utánam szólt, hogy menjek vissza és beszélgessünk.

Milyen volt ott lenni a kisbaba születésekor?

Egészen addig mig ki nem jött a baba teljesen Bea hasából, én nagyon komolyan vettem a feladatomat és teljes átéléssel filmeztem, ám amikor Ellácska megszületett, annyira sírva fakadtam, hogy percekig nem is láttam a könnyeimtől.

Vállalsz még születésfilmet, lesz több is?

Életem végéig ezzel szeretnék foglalkozni. Persze két születésfilm elkészítése közben én magam is szeretnék majd szülni, akkor majd leteszem a kamerát kilenc hónapra.

Mennyire kell megismerkedned a családdal, hogy egy ilyen bensőséges film készülhessen?

Beáék azonnal a bizalmukba fogadtak és nagyon hamar már családtagnak éreztem magam náluk, ez fontos, mivel a születésfilm eléggé intim területeket érint.

A film nagyon "szemérmes", nem hardcore szülést mutat. Ez kinek a döntése? Hogy nem lesz benne a kitolás premier plánban?

Én azokat a pillanatokat keresem ahol érzelmek vannak, és például hamár a kitolást kérdezed, szerintem olyankor az anyuka arcán történnek a dolgok, nem pedig a nemi szerveknél.

Mennyi nyersanyagból jött létre film?

Elég sok felvétel készült a születés előtt is és utána is, amikor hazavitték a kisbabát, szóval egy igencsak méretes anyagból kellett filmet vágnom.

Miért érdekel ez a téma, miért pont születés?

Biztosan benne van ebben az is, hogy a férjemmel mi is gyereket szeretnénk, de én már kisiskolás koromban azt játszottam a babáimmal, hogy gyerekük lesz, a hasukra magzatot rajzoltam, azután megszülettek a kisbabák.

További információk a filmről és készítőjéről itt, a születésfilm Facebook oldala pedig itt található.

 

Címkék:
lélek, anyaság
easyweb