szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Így szülnek a nők széles e világon

2014-11-26

Alice Proujansky 2012-ben hozta világra fiát. Azóta Amerikában és világszerte 15 szülést fotózott végig – ezek az élmények egészen megváltoztatták. Gyerekként is látott már szülést: Alice mindkét testvére születésénél ott volt, végignézte az eseményeket, de jobban érdekelte a tapéta a szobában és inkább azt fotózta. 2006-ban fotózott először végig egy szülést, amikor egy kórházban járt a Dominikai Köztársaságban, ahol egy fél évig önkénteskedett. Kiderült, hogy mekkora élményt jelent ez neki, teljesen megváltoztatta fotósként alkalmazott látásmódját. És ezzel kezdetét vette egy fotósorozat, melynek címe: Szüléskultúra. Alice nem érzi úgy, hogy születésfotóssá vált volna, más női témák is érdeklik, de valamiért folyton a szülőszobákon találja magát géppel a kezében.

„Nagyon izgalmas ez nekem” - mondja. „Része vagyok valaminek, ami épp megváltozik, van egy ritmusa a dolgoknak, amik valószínűsíthetően meg fognak történni…de minden alkalom más és más. Az élmény furcsa és rémisztő is egyben, és persze csodálatos is.”

Fotózott Nigériában szülésznőt, amint a kitolás előtti percekben vizsgálta a kismamát, floridai születésházban, ahol kizárólag dúlák segítik világra a babákat, de ott volt maja szülésznők oktatásánál is, akik épp masszázstechnikákat tanultak, melyekkel a szülés utáni vérzést lehet csillapítani. De ott volt Massachusettsben, amikor epidurált kapott egy nő és Nigériában egy olyan kórházban, ahol az orvosok épp sztrájkoltak.

Akárcsak a halál, a szülés is sok helyen tabu, a fotóst a színfalak mögé kerülve lenyűgözte, hogy az egyes kultúrákban mennyire eltérnek a szülési procedúrák. „Ami elképzelésünk van arról, hogy mire való a női test az nem ez.” – mondja Alice a szülések látványáról.”Látsz egy meztelen nőt, akit intenzív impulzusok érnek. A mi kultúránkban furcsa látni egy nőt ezen fizikai tevékenysége közben, ami egyáltalán nem szexi és nem is erről szól: a szülés erőteljes átalakulás, magában hordozza a halandóságot is – azaz csupa olyan dolgot, amit nem összeegyeztethető a női testről alkotott képünkkel. A szülés valami kontrollálatlan dolog, ami kiborít minket. A női test csak akkor oké, ha szexi – a működésére senki nem fogékony.” Alice szerint éppen ez köt gúzsba minket, amikor az anyaságot próbáljuk vizsgálni. „Néha ünnepeljük az anyákat és piedesztálra állítjuk őket, úgy tekintünk rájuk, mint akik feláldozták önmagukat. De közben megvannak a sztereotípiáink is róluk, viccelődünk arról, hogy nem túl okosak, beskatulyázzuk őket például focistamamának.”

Amíg a nők otthon szültek évszázadokon keresztül, addig a szülés közös élmény volt. Ma a nők kevés ismeretet kapnak a szüleiktől a szülésről,és inkább akkor lesz elképzelésük, amikor a barátaik közül szül valaki. „Amikor a barátaink elkezdenek gyerekeket vállalni, akkor hallunk először a vetélésről, a termékenységi problémákról.” – mondja a fotós. „Amikor elkezdtem ezt a projektet fiatalabb voltam és egy barátnőm terhes volt. Azt gondoltam: nem értem mi a szülés, miért olyan nagy ügy? És olyan dolgot akartam fotózni, ami az élet nagy fordulópontja – de nem a halál.” Mint fotósnak Alice-nek megvan a lehetősége kíváncsinak lenni és szemtanúvá válni egy ilyen intim pillanatban is. A projekt célja, hogy egyrészt megörökítse a születéseket, de az is, hogy egy szélesebb körű párbeszédet indítson el a honlapján többek között arról, hogy 2010-ben világszerte 287 ezer nő halt bele a szülésbe és arról, hogy a fejlett nyugati országok közül az első napokban bekövetkező újszülött halálozás Amerikában a legmagasabb.

„Nem vagyok szülésznő és egészségügyi szakember sem, de dokumentumfotósként rá tudok mutatni dolgokra, melyekről érdemes beszélni – mind a konkrét képről, mind arról hogy mit is jelent.” – mondja Alice. „Ezt ráhagynám a szakemberekre: az én feladatom kérdéseket feltenni és meglátni szülések mögötti jelentéseket és magát a nőt.”

Alice képeit itt láthatod.

Ádám Judit, fotós itthon is készített már születésfotókat, ide kattintva olvashatsz róla.

Címkék:
nagyvilág, szülés
easyweb