szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

 Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, s valahány név a naptárban

2015-01-01

Nevet választani a gyereknek – jó program, nekem szinte ajándéknak tűnt, hogy én adhatok nevet valakinek. Nézni, ahogy ki erre, ki arra húzza a száját, kérdez vissza, hogy: -MIIII? – na ez már nem olyan jó móka.

(tovább...)

 6 hét az ágyban, a szomszédasszonyok főzzenek!

2014-12-31

 

Nekem először Halász Katalin, dúla mondta, hogy a szülés után bizony 6 hétig szigorúan feküdni kellene. A gyakorlatban ő ezt úgy képzelte megvalósítani, hogy a kismama a babájával feküdjön be a nagyágyba és onnan ki se lépjen. Véleménye szerint ez az összeszokás és a felépülés kulcsa.

Nekem, aki 14 hetet töltöttem ágyban mielőtt a világra jött a gyerekem, ez egyszerűen elképzelhetetlen lett volna. Vágytam a sétára, vágytam a levegőre, arra hogy tevékeny legyek. Fáradt voltam, de úgy gondoltam feküdni baromság lenne.

 

(tovább...)

 Unom az álszent világot, elég a bezzeganyákból

2014-12-29

Bakker, anya lettem - én is felkiálthattam volna így, azon az éjszakán, amikor egész éjjel csak néztem azt a pár órás apró lényt, akit oly nagy fájdalmak árán préseltem ki magamból. Nekem azon az éjszakán esett le, hogy az eddigi életem véget ért: hogy lesz valaki (akkor még csak egy, azóta kettő), akiért örökké aggódni fogok. Egészen komoly terveket állítottam fel azon az éjszakán arról, hogy én többé nem alszom, mert néznem kell , ahogy lélegzik - mert számomra a pihenés,  mint olyan, véget ért. Leitner Olga erről az érzésről írt könyvet - amikor leesik a tantusz: mi mostantól anyák vagyunk. Olga korábban egy kereskedelmi csatorna szerkesztő-riportere volt, gyereke születése után önsegítő terápiaként kezdett el írni a Baba Magazinba - ezekből a cikkekből született a könyv.

(tovább...)

 Ki lőtte a gólt, avagy az apasági teszt

2014-12-26

Rosszul csengő szavak ezek, melyek mögött csalást, féltékenységet, vitát és egy ártatlan babát vélünk látni. Ha az apának kételye van, már a várandósság alatt egy egyszerű vérvétellel is megállapítható, hogy valóban ő a magzat édesapja vagy sem. Bezzegh Attila, laboratóriumi szakorvostól megtudtam, hogy már itthon is, a magzat 8 hetes korától megtudható, hogy a feltételezett személy-e az apa. A szakorvos neve alatt működő szakértői irodában többek között ezzel is foglalkoznak.

 

(tovább...)

 Ez ám a szívás – karácsonykor születni

2014-12-24

December 24-e, délelőtt. Elfolyt a magzatvíz, fájásaim vannak. Mikor is indulna be a szülés, ha nem most? Pedig a doki azt mondta, karácsonykor nem szülünk. Ő nem is, csak én.

(tovább...)

 A 10 legjobb dolog a fiúgyerekekben

2014-12-22

Soha nem gondoltam volna, hogy kétfiús anyuka leszek. Lányos anya vagyok lány nélkül – sokáig ezt gondoltam magamról, de ma már fiús anyukának tartom magam. És semmi hitelt nem adok azoknak a sztereotípiáknak, melyek szerint a lányok kedvesebbek, bújósabbak. Ahogy azon sem aggasztom magam, hogy a sztereotípiagyártók azzal is rémisztgetnek, hogy a fiúk korábban elmennek otthonról, elhagyják a mamájukat. Az sem igaz, hogy csak a lányokat lehet öltöztetni: kisebbik fiamban egy divatdiktátor veszett el, és ha egy új pólóval/nadrággal vagy bármi egyébbel állítok haza, azonnal rohan felpróbálni, hozzá kiegészítőt választani. Ahogy szeretnek babázni, együtt főzőcskézni és nem csak és kizárólag autókat tologatnak egész nap. Az mondjuk igaz, hogy nagyrészt azért nem akarok harmadikat, mert három fiú talán sok lenne a jóból – de inkább a kíváncsiság hajtana egy lány felé. A fiúk pontosan ugyanolyan szerethetők, kedvesek, puszilkodósak mint a lányok. Najó, egy kicsit elevenebbek.

(tovább...)

 A jóga legyőzheti a terhesség alatti depressziót

2014-12-19

Habár sok terhes nő tapasztal kisebb-nagyobb hormonok okozta hangulati ingadozásokat, néhányuknál ez sokkal komolyabb probléma: ötből egy terhes nő súlyos depresszióba esik. Egy tanulmány rámutatott, hogy ezekben az esetekben egy régi jól bevált stressz levezető módszer, a mindfulness jóga (megélni a pillanatot – a jógában járatoksak valahogy így fordítják a jóga ezen ágát) nagyban javíthatja ezeknek a nőknek az állapotát.

(tovább...)

 Ha fiad van, benned is van férfi DNS

2014-12-17

Egy érdekes kutatási eredményről olvastam a napokban: eszerint bennem már kell lennie némi férfi génnek. Mégpedig azért mert van fiam. Kettő is. A terhesség alatt ugyanis az anya agyszövetébe oly módon épül be férfi DNS – már amennyiben fiúmagzatot hordoz a méhében -, hogy az még évekkel, évtizedekkel később is kimutatható.

(tovább...)

 Terhesszex: lehet vagy tilos?

2014-12-15

Az esetek többségében igen, lehet. Feltéve, ha nincsenek bizonyos komplikációid, a szex semmiféle kockázattal nem jár, sem rád, sem a magzatodra nézve. A babát körülvevő magzatvíz kipárnázza őt és megvédi a méhedet.

Ráadásul a méhnyakat elzáró nyákdugó segít abban, hogy ne jussanak be a különböző fertőzések – persze ez sem áthatolhatatlan, ha a partnered mással is él szexuális életet, akkor mindenképp védd magad óvszerrel.

Bizonyos körülmények között, változtatnod kell a szexuális szokásaidon vagy teljesen tartózkodnod kell a szexuális élettől végig vagy a terhesség egy részében.

 

(tovább...)

 És akkor megkaptam az oxitocint…

2014-12-12

Örömhormon. Én is kaptam, ahogy sok nőtársam. Nem csináltam belőle nagy ügyet, talán nem is az, de úgy vélem, joga lenne minden szülő nőnek ahhoz, hogy TUDJA pontosan mit kap és mi is történik ennek hatására. Nálam csak úgy emlegették: nem tudunk tovább várni, kicsit elakadt a folyamat, kap egy kis rásegítést. Ez lett az oxitocin infúzió.

(tovább...)
easyweb