szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Tunya-anya

2014-07-07

Mostanában sok lakásban megfordultam. Persze hol máshol, mint gyerekes családoknál. És ahogy bejártam más lakásokat, egyre jobban elszégyelltem magamat, hogy mindenhol micsoda patyolat tisztaság és rend uralkodik. Másoknál ragyog a rend, dizájnolt a lakás, jól néz ki az anyuka, mosolygós a bébi, kiegyensúlyozott a párkapcsolat, mindenkinek van ideje mindenre és senki sem panaszkodik. Mindeközben én itt állok térdig a játékban, üvölt a gyerek, a párkapcsolatot most hagyjuk, és épp panaszkodom.

(tovább...)

 Hogyan legyél boldog 21 nap alatt?

2014-05-07

Natalie Marie lélekedző, lélek coach. 10 évvel ezelőtt a londoni éjszakában ismerte meg későbbi férjét, ma már két gyerekük van, Budapesten élnek. Imádja Budapestet, gyerekekkel különösen élhetőnek tartja. Eredeti foglalkozására nézve ápolónő, ami véleménye szerint nem túl pihentető, ám annál inspirálóbb elfoglaltság. Saját fejlesztésű tréningjében azt tanítja az embereknek, hogy miként legyenek boldogok. Vele beszélgettem.

(tovább...)

 A születésfilm nekem önkifejezési forma

2014-04-18

Révai Sára, fotós 8-10 éves lehetett, amikor valami szépet látva nagyot pislogott és közben arra gondolt: ezzel megtarthatja a pillanatot örökre. 14 évesen a pislogást fényképezőgépre cserélte, és beindult a képgyártás. Sára igyekszik mindig olyan dolgokat fotózni, amiken keresztül átélheti a saját érzelmeit. Ezért járta végig tavaly Magyarország állami méneseit: a lovakat fotózva rájött, hogy ők ugyanazokat az érzelmi skálákat élik meg mint az emberek. Egy-egy ilyen fotózás után kicsit mindig kiég, ezért fontos hogy hamar találjon magának egy következő témát, ami újra életrekelti az érzelmeit.Ekkor jött a szülés, a születés.

(tovább...)

 Párosan (is) szép

2013-08-28

Sokszor elképzeltük már, sose tettünk semmit. Sokszor tudtuk, hogy nagyon ránk férne, mégis lusták voltunk szervezkedni. Aztán két hónappal ezelőtt azt mondtuk: eljött az idő. Eljött az idő, hogy két-három napot kettesben, gyerekek nélkül töltsünk. Egyik gyerek egyik nagymamához, másik a másikhoz, és azon kaptuk magunkat, hogy megyünk! Nem messze, mindössze 50 km-re Budapesttől, de ez kit érdekelt.

(tovább...)

 Hagyd a csúnyádat!

2013-08-02

Bár két fiam van, az alább olvasható problémával – még és szerencsére – nem szembesültem. Azért nem árt, ha már előre felkészülünk, ezért közreadjuk egy olvasónk kérdését és pszichológusunk válaszát.

(tovább...)

 Egy feneketlen, sötét kút mélyére néztem - vallomás a gyermekágyi depresszióról

2013-07-24

Sokszor képzeltem el magam (sajnos elég színes a képzeletem, ez sokszor nem jön jól majd meglátjátok) szóval sokszor képzeltem el magam az utóbbi egy évben ahogy amerikai filmekben láttam, amint egy csomó ember előtt állva azt mondom: Igen, nevem DZ és gyerekágyi depresszióm volt. Bumm.

(tovább...)

 Nem tudtam, hogy szülés után jön a neheze

2013-07-01

Amikor terhes lettem, repkedtem örömömben. Amikor nőtt a hasam, büszkén viseltem, mindenki dicsért, jól áll. Ahogy közeledett a szülés várható időpontja, sorra készültek el és sorakoztak fel a dolgok: babaszoba, babakelengye, babakocsi, összepakolt kórházi csomag, minden, ami egy baba születéséhez kellhet. Még több is. A legjobbat kerestem és hittem hogy meg is találtam. Minden tárgyi feltétel adott volt a kisfiúnk születéséhez.

(tovább...)

 Cseréljünk gyereket!

2013-06-21

Próbálom elképzelni a helyzetet: épp a gyerekkel gyurmázunk, amikor csöngetnek. Az ajtóban egy nő, oldalán a fiammal egyidősnek látszó gyerekkel. Bejönnek, leülnek és akkor derült égből a rettenet: kiderül, hogy gyerekeinket a kórházban elcserélték, az ott az oldalán az enyém, a nálam lévő meg az övé. Azt hiszem ez az a helyzet, aminél borzasztóbbat nem tudok elképzelni.

(tovább...)

 Idő előtt érkezni

2013-06-19

Életemben eddig három szülésen vettem részt, a saját születésemen kívül. Kettő a saját gyermekeim születése volt, a harmadik viszont egy 25 hetes, 900 grammos baba világrajövetele. A Peter Cerny Alapítvány koraszülött mentőiről készítettem riportot, amikor úgy 2 évvel ezelőtt ebben a máig felejthetetlen eseményben részt vettem. Sokat gondolok a mai napig az akkor született aprócska kislányra és az őt könnyek között megszülő édesanyjára. Mi lehet velük? Emlékszem a bizonytalanságra, hogy mi lesz vele, a kérdésekre, hogy ez miért történt, a végtelen csendre a szülőszobán.

(tovább...)

 Hinta palinta

2012-10-31

Máig emlékszem a napra, amikor a naggyal illetve, alig pár hónapja a kicsivel, először mentünk játszótérre. Ó az a büszkeség, hogy már ekkora a gyerekem és végre kivehetem a babakocsi mélyéről és megmutathatom szépségét a játszótéri társadalomnak. Végre nem csak a séta, a monoton tologatás, hanem azt gondoltam, most majd megpihenek a padon, vagy legalábbis a homokozó szélén, olvasom a női magazinjaimat, míg a kicsi kulturáltan homokozik/hintázik/mászókázik. Álom, álom, édes álom.

(tovább...)

 Túlélni az első heteket

2012-10-03

Van egy nagyon régi film, ami arról szól, hogy egy házaspárnak sehogyan sem akar összejönni a baba. Nagy nehezen sikerül, egyből kettő is, végignézhetjük a terhesség minden fájdalmát és szépségét, a „mindent kívánok”-tól a „már nem bírok felállni a karosszékből”-ig. A film legvégén megszületnek a babák, anya és apa hazaindulnak a kórházból. Mindketten bekötnek egy-egy gyereket az ülésébe, beszállnak az autóba és ahelyett, hogy hazaindulnának egymásra néznek és azt mondják: - És most, hogyan tovább?

(tovább...)

 Mindennapi udvariatlanság

2012-08-08

Nem nagyon izgatott soha az, hogy az emberek nem adják át egymásnak a helyet, hogy nem segítik egymást a legalapvetőbb helyzetekben sem (én általában átadtam) – egészen addig, amíg nem lettem én az, aki rászorult volna mások udvariasságára.

(tovább...)

 Fájjon-e a szülés?

2012-05-02

Ha valaki fájdalommentességet ígér neked a szülésnél, akkor nem mond igazat. A szülés fáj, nagyon fáj, holott egyedülállóan a fájdalmak között, nem jelez bajt. Mégsem lehet olyan elviselhetetlen az a fájdalom, ha nők milliói többször is vállalkoznak rá életük során. Még én is kétszer vállalkoztam, pedig nálam gyávább kevés van.

(tovább...)

 Kell egy lány

2012-01-30

 Két fiam van, mint ezt a szülőszoba rendszeres olvasói már jól tudják. Kell egy lány.

De valahogy nem bízom a természetben: miért lenne a harmadik lány? Kardomba dőlök, ha még egy fiam lesz. Meg most nem is vagyok olyan terheses, szülős, otthon lévős állapotomban. Adódott a megoldás: fogadjunk örökbe. Nem újszülöttet, nem pár hetest, hanem egy kétéves kislányt.

 

(tovább...)

 A szeretet forgandó

2012-01-20

Két hete jelent meg nálunk annak az anyának a segítségkérése, aki úgy érzi jobban szereti kisebb gyerekét, mint a nagyobbat. Szél Dávid, pszichológust arról is kérdeztükl, hogy mit tegyen az a szülő, aki ilyesmit érez és vajon jogos-e a bűntudat.

(tovább...)

 Segítség! Az egyik gyerekemet jobban szeretem!

2012-01-04

A b.boom szülőszoba egyik olvasója segítséget kér tőletek, a többi kismamától, édesanyától. Várjuk javaslataitokat, ti mit tennétek a helyében?

"Amióta a kicsi megszületett, a nagyot elkezdtem nem szeretni, vagyis nem eléggé szeretni. Valahogy a naggyal mindig is volt egy olyan érzésem, hogy nem szeretem eléggé. Amikor még csak egyke volt, már akkor elő-elő tört belőlem a gondolat, hogy egy anya ennél jobban tud szeretni. Aztán amikor megérkezett a kicsi, akkor megéreztem pontosan, hogy mi motoszkált bennem. Emlékszem, a kórházban annyira csak a kicsire fókuszáltam, hogy voltak pillanatok – bocs órák, amikor eszembe se jutott, hogy van egy másik gyerekem is. Most el lehet jól ítélni mindezért, de így van és habár küzdök ellene és igyekszem nem belesüppedni ebbe a zavaros helyzetbe, ez mégis a dolgok jelen állása, amit nem lehet a szőnyeg alá seperni.

(tovább...)

 A méhem kiadó!

2011-08-01

Imádok szülni. Igaz, ha 6 évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy ezt a mondatot fogom leírni egyszer, körberöhögöm. Pedig tényleg így van, minden nyavalyám ellenére, amik terhesen jelentkeztek, imádtam terhes lenni és szülni. Ezekre most is vágyom, de – és ezért ne vessetek rám követ – újabb babára nem vágyom. Elég az éjszakai riadókból, az érthetetlen sírásból, a mellszívóból és a dugig tömött pelenkázótáskából. Azaz szülésig bírnám a dolgot, onnan kevésbé. Hogy mi következik ebből: én lennék az ideális béranya. Vagy mégsem?

(tovább...)

 Szülj hipnózisban!

2011-06-20

Maga képtelen relaxálni, mert állandóan gondolkodik – mondta nekem gyakran pszichológiában jártas szülészorvosom. Ennek ellenére lelkesen jártam az általa vezetett Mona Lisa csoportba, ahol hétről-hétre ellazulva mondtuk el a többieknek, hol, hogyan láttuk a gyerekünket, volt-e haja, nyitva volt-e a szeme és épp mit csinált a kis drága. Én rendre úgy éreztem, hogy nekem nem magától jön az ötlet, hogy gyerekem ma kék szemű, egy fa alatt fekszünk és nézzük a fregolin a ruhákat, hanem mindig az volt az érzésem, hogy én elhatározom, hogy gyerekemet ma ilyennek fogom látni. Lehet, hogy ettől még ellazult állapotban voltam?

(tovább...)

 Na és, ugye nagggggyon boldog vagy?

2011-06-13

Anyák milliónak teszik fel ezt a kérdést a szülés utáni napokban-hetekben. A jólnevelt anya pedig fogcsikorgatva tűri, nem küldi melegebb égtájakra a kérdezőt. És még ha boldog is vagyok – utálom ezt a kérdést. Ha meg nem, akkor egyenesen gyűlölöm. Boldognak kell lennem és én elégedetlen vagyok? Ki kellene csattannom és én tele vagyok fájdalommal? És akkor még ez a hülye kérdés is. A kismama az első hetekben nem feltétlen boldog, még ha ez is a közelvárás.

A gyermekágyi depresszión átesett édesanya írását pár hete adtuk közre. Most Frigyes Júlia, pszichiáterrel, a Vadaskert Kórház baba-mama rendelőjének munkatársával beszélgettem a gyermekágyi depresszióról.

(tovább...)

 Feneketlen kút - a másik oldalról

2011-05-09

Két hete adtuk közre egy gyermekágyi depresszión átesett édesanya szívszorító írását. Az érem másik oldala következik.

(tovább...)

 Kommunikáció - másképp

2011-03-14

Egy álmos, hideg, téli vasárnap reggelen egy házaspár igyekszik valahová. Két gyereküket nagymamára bízták, hogy egy teljes napot (egy vasárnapot!) annak szenteljenek, hogy kitörjenek a klisék közül. A klisék közül, melyek beszélgetéseiket, de főleg vitáikat immár hosszú-hosszú ideje uralják. Egymás kritizálása, hibáztatása. Csupa olyan, amiről tudják, hogy teljesen helytelen, nem jó irány, a vitából így tuti veszekedés lesz, méghozzá folyton-folyvást a gyerekek előtt.

(tovább...)

 Karácsony – nekem ezúttal másképp

2010-12-23

Ezen a karácsonyon elsiratom az itthon töltött éveimet. Ez nem hangzik túl jól, nem is túl karácsonyos és ünneplésre okot adó, de sajnos januártól a kicsi is beszáll az intézményi létbe, azaz bölcsis lesz. Anyukája pedig dolgozó nő, rendes állásban, szerencsére rugalmas időbeosztással.Így ezekben a napokban kicsit úgy érzem, mintha mindent utoljára csinálnék: utoljára alszom összebújva ebéd után az én kis 20 hónaposommal, utoljára megyünk együtt cél nélkül villamosozni, mert az a kedvence, utoljára olvasunk ebéd utáni alvás előtt – szóval mindaz a rutin, ami az elmúlt lassan két évben másodszor is az életem része lett, nos annak pikk-pakk két két és fél hét múlva vége. Kétségbe vagyok esve.

(tovább...)

 A tepsiben elégetett szorongás esete

2010-10-28

Egyre több fiatal nővel találkozom, akiknek a szülés és az anyaság valami olyat hozott el az életükbe, ami miatt minden, amit addig csináltak új értelmet nyert. Mintha ott abban a küzdelmes pillanatban a szülőszobán lenne egy pont az életükben és onnan valami egészen más fejezet következne. És most nem arra gondolok, hogy az első években jórészt a gyereknek élnek és nem grafikonokat elemeznek a munkahelyükön, helyette etetnek és pelenkáznak. Hanem arra, hogy az egész további életük, terveik, céljaik átalakulnak.

(tovább...)

 Négy gyerek: öröm vagy őrület?

2010-08-18

Néhány hete olvashattátok a b.boom egyik tagjának szülést követő érdekes karriertörténetét, miként vett az élete 180 fokos fordulatot és kezdett valami teljesen újba miután megszülettek a gyerekei.
Orsi élete is óriási fordulatot vett: pörgős melóból került a négy fal közé. És ennek már kilenc éve. Az ő gondolatai következnek.

(tovább...)

 Készülj a valódi szülőszobára!

2010-08-12

Tervezgetős típus vagyok, minden este leülök és átgondolom a következő napomat, sőt a nyaralást valamikor márciusban kezdem szervezni. A szülésre mégsem mentem tervvel. Valahogy az egész annyira megfoghatatlan, ismeretlen volt, hogy szülési tervet írni olyan lett volna, mintha megtervezném, mit fogok tenni, miután leszálltam a Marson.

(tovább...)

 Még egy anya az idegösszeomlás szélén

2010-08-04

Az óvodát nyárra visszakövetelők száma a b.boom szerkesztőségében máris kettőre nőtt. Ma ugyanis ezt a levelet küldte nekem szerkesztőtársam. Úgy látszik a szünet 5. hetében mindketten ugyanabba az idegállapotba jutottunk.

(tovább...)

 Anya a teljes idegösszeomlás szélén

2010-08-02

Anyukám elküldött fagyizni. Ez azután történt, hogy a lenti lakásban hallotta, amint drágalátos elsőszülöttemmel ordítok. Igen, ordítok. Egy hónap telt el a nyári szünetből, de az idegeim felmondták a szolgálatot.

(tovább...)

 Szülés után új karrier?

2010-07-11

A  b.boom szülőszoba szerkesztőségének egyik tagja nem épp szokásos karriert tudhat a magáénak. Az ő története következik.

(tovább...)
easyweb