szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Amit vegyél meg a babádnak...

2014-08-11

Már írtam az általam feleslegesnek tartott babaholmikról, most jöjjenek azok, amik nekem beváltak. Biztos van, akinél épp ezek a dolgok szerepelnek a hülyeségek-listáján, nekem jól jöttek.

(tovább...)

 Külföldi kismamák Budapesten – ez a Budapest Moms

2014-02-07

Képzeljük el, hogy mit érthet egy ide érkező, magyarul nem beszélő kínai/olasz/amerikai kismama a körülötte zajló eseményekből? Pontosan nekik segít Morvay Réka, pszichológus, dúla. Nem könnyű a magyar terhességi bürokráciában, az orvosok között, a szülés során, a szülést követően vagy épp szoptatási kérdésekben eligazodni. Aki nem ismeri az itthoni rendelések, védőnők, sürgősségik rendszerét, könnyen érezheti magát elveszettnek – van is dolga Rékának, állandóan keresik a külföldi kismamák, hiszen már 400 tagja van a Budapest Moms közösségének. Vele beszélgettem.

(tovább...)

 Gyógyszerek, melyeket kerülj ha terhes vagy

2014-01-24

Soha nem felejtem el a pillanatot, amikor első terhességem alatt egy nálam amúgy rendszeresen érkező herpesz nőtt a számra. A patikában a szokásos herpeszkrémet kértem, ám a gyógyszerész elhűlve nézett rám: terhesen ezzel akarok kezelni magam? Azt mondta tilos, várjam csak meg szépen türelmesen, amíg elmúlik. Máig nem tudom, hogy a szervezetben munkálkodó herpeszvírus vagy az ellene alkalmazott gyógyszer van rosszabb hatással a magzatra. Ugyanis gyógyszer felírásakor általában ezt mérlegelik az orvosok. Amikor második terhességemnél olyan súlyos bélbetegség támadott meg, mely már önmagában veszélyes volt rám és a babára, ezért nyilvánvaló volt, hogy napi rendszerességgel kell gyógyszert szednem. Ugyanez volt érvényes az első terhességem kinyílt méhszájára – nagyobb kockázatot jelentett a görcsoldó nélküli lét, mint a hónapokon át szedett gyógyszer, melynek eredményeként 39. hétig bennmaradt a ded.

Lássuk, melyek azok a gyógyszereket, hatóanyagokat, melyek kifejezetten tiltólistán vannak.

(tovább...)

 Csak rám hallgass – mindenki más hülye!

2013-08-09

Kedvenc tanácsom: ne hallgass senkire, csak rám! Ha kismama, pláne ha kisgyerekes vagy, tudod miről beszélek: nénikről a buszon, akik aggódnak, hogy a kendőben rádkötött gyerek már nem is él, bácsikról a közértből, akik szerint esténként kamillás vízbe lógasd a lábad, hogy a gyereken majdan kevés anyajegy legyen, és persze közeli rokonokról, akik szerint a legfontosabb, hogy ne lakkozd ki a körmöd, amikor eljön a szülés ideje. Lehet, hogy ezek a tanácsok nem pont így hangzottak el, de megmondom őszintén, a rémsztoriknál („pont ilyen lépcsőn esett le az ismerősöm, mint amilyen nálatok is van, meg is halt egyből a babája”) és a tanácsoknál arcomon kedvesnek szánt mosollyal, szorosra csuktam a fülem. Tisztelet a kivételnek, hülye tanácsokat nem hallgatok meg. Sem akkor, sem azóta.

(tovább...)

 Jelek, melyek arra utalnak, hogy ideje lecserélni a szülészedet

2013-07-17

Több orvost, több okból cseréltem már le. Valahogy az ember várandósan és később a babájával lesz erre háklis. Addig ami jön elfogadja, legyen az egy kontár vagy egy szakmai nulla, na de ha már a magzatról vagy a gyerekről van szó, akkor szúrós szemmel kritizáljuk az orvos minden lépését, elemezzük minden döntését. (Rosszabb esetben felülbíráljuk a diagnózisát, és még rosszabb esetben mi találjuk el.)

(tovább...)

 Hajában az ereje?

2013-06-28

Kezdem azzal, hogy ha két gyerekem újszülöttkori képeit egymás mellé tesszük, olybá tűnhet, mintha ugyanazt a gyereket látnánk. (Ehhez hozzátartozik az a vicces tény, hogy a kórházban röpke négy év különbséggel, ugyanaz a fényképezőruha, azaz eme alkalomra, ugyanazt adják máig a gyerekekre. Így van két gyakorlatilag tökegyforma fotóm.) A később szembeötlő sok-sok különbség közül azonban a leglényegesebbnek az tűnik, hogy míg az egyiknek volt haja, a másik ebből igen nagymértékű hiányt szenvedett.

(tovább...)

 Védjen-e a védőnő?

2013-06-10

Kapásból meg sem tudnám mondani, hány védőnővel volt dolgom. Rögvest kiderítem.

Az elsővel kapcsolatunk rövid volt, és mivel tudtuk, hogy – költözés miatt – mindjárt itt a vége, nem is volt túl elmélyült és baráti. Legalábbis részemről ezen okok miatt nem sikerült az ismerkedés, de sajnos a többiekkel sem lett mélyebb a barátságunk, pedig őket hosszabb ideig boldogítottam. De ez nem biztos, hogy (csak) az ő hibájuk.

(tovább...)

 Jelek melyek arra utalnak, hogy ideje lecserélni a gyerekorvosodat

2013-06-07

Nagyon vártam az első találkozást a gyerekorvosunkkal. Én vagyok az anyuka, ez felfoghatatlan státusznak tűnt akkor régen, 5 és fél évvel ezelőtt. Még a kórházban is az ’anyja neve’ rubrikába majdnem a saját anyám nevét írtam – mikor leesett, hogy mostantól bizony ez én vagyok. Szóval bizakodva vártam az orvost, aki első látásra nagyon szimpatikus volt. Pár hónap alatt a doktor úr abszolút leszerepelt.

(tovább...)

 Mondd hogy ÁÁÁÁ!

2013-01-16

Gyakran találkozunk azzal a hiedelemmel, mely szerint a nők minden gyermekük születésével egy fogukat elvesztik. Ezt azzal magyarázzák, hogy a magzat fejlődéséhez az anya fogaiból vonódnak ki az ásványi anyagok. Ez a mende-monda vagy népi bölcsesség azonban tévedés. Az anya fogai a terhesség alatt sem fogékonyabbak jobban a fogszuvasodásra, és a magzat miatt nem csökken a fogak ásványi anyag tartalma sem.

(tovább...)

 Szoptatásról a Bethesdában

2012-12-05

Kérdésed van a szoptatással kapcsolatban? Fáj, gyulladt a melled, nem eszik a babád, gyógyszert kell szedned? Ezernyi kérdés merül fel a szoptatással kapcsolatban, mindenkinek vannak bizonytalan pillanatai, amikor úgy érzi, nem klappol valami.

A Bethesda Kórházban októberben laktációs (anyatejes táplálás) ambulanciát és szaktanácsadást indítottak az ott dolgozók. Az ambulancia legfontosabb célkitűzése az egészséges és beteg újszülöttek és csecsemők anyatejes táplálásának segítése – hiszen az anyatej a legjobb a kisbabáknak.

 

(tovább...)

 Te mosod vagy kidobod?

2012-11-28

Anyáink még nem választhattak: ha megtehették volna, egyértelműen az akkoriban luxuscikknek számító eldobhatóra voksolnak. Aztán ők voltak a legjobban meglepve, amikor az eldobható pelenka néhány éves abszolút hódítása után, újra felütötte fejét a mosási láz. Anyám fogta is a fejét: ő ugyan nem mosna. Pedig azért nem árt átgondolni a dolgot.

(tovább...)

 Rakd össze a kórházi pakkot!

2012-11-21

Úgy a 35. héten eljön a pillanat, amikor össze kell készítened a kórházi cuccodat. Te olyan típus vagy mint én, és legszívesebben már a 30. héten összeraktad volna a pakkot, vagy olyan aki az első fájásoknál kezdi összedobálni a cókmókját?

(tovább...)

 Mi micsoda a terhesség alatt?

2012-11-14

Ugye jó eséllyel eddig ismerted a munkád szakkifejezéseit, mostantól viszont nem árt, ha kicsit beleásod magad a terhesség sajátos nyelvezetébe. A végére menni fog mint a karikacsapás, addigra viszont új szakzsargont tanulhatsz majd: a kisbabásat.

(tovább...)

 Mi micsoda az újszülöttkorban?

2012-11-07

Ha már jól beszéled a terhesnyelvet és eligazodsz a nyaki redők és CRL-ek világában, akkor ideje, hogy kezdj megismerkedni a kisbabás-nyelvvel, a kisbabás holmikkal, fogalmakkal. Hiszen, amikor elkezdesz neki vásárolni, olyan eddig ismeretlen fogalmakkal találod szembe magad, melyek létezéséről eddig fogalmad sem volt.

(tovább...)

 Amit ne vegyél meg a babádnak...

2012-10-17

A kismama nagyon könnyen megvezethető. Rávehető olyan tárgyak megvásárlására, melyekre semmi, de semmi szüksége nem lesz sem neki, sem a babájának. Mivel elsőgyerekesként az embernek elképzelése sincs a hasznos és a haszontalan tárgyakról, csak pr kérdése és mindenről meggyőzhetők. Persze van sok értelmes dolog is, ezekről korábban itt olvashattál. De most jöjjenek számomra haszontalanok.

(tovább...)

 10 dolog, amit soha ne mondj egy kismamának

2012-09-07

Még jól emlékszem, amikor első gyerekemet vártam – aggódva, bizonytalanul tapogatózva, rengeteg kérdéssel a fejemben. Több kézikönyvet olvastam el, mint kellett volna és minden egyes ismerősöktől és idegenektől érkező tanácsot végighallgattam. Akkor még nem tanultam meg, hogy ezen kéretlen tanácsok helyett a saját ösztöneimre kell hallgatnom. Helyette végigszenvedtem barátok rémesebbnél-rémesebb szüléssztorijait, idejétmúlt tanácsokat öreglányoktól (néha gyerektelenektől is) és hamar rájöttem, hogy a fejemet most az egyszer a homokba kell dugnom. Az emberek imádnak tanácsokat osztogatni – még akkor is, ha a kutya nem kért belőlük. Az egyetlen amit ezekből az esetekből tanultam, hogy vannak dolgok, amiket egyszerűen tilos egy kismamának mondani. Lássuk melyek ezek.

(tovább...)

 Támadás!

2012-08-22

Évtizedekkel ezelőtt a nyaralások során, villanyoltás előtt papucsainkkal - a háziak nagy örömére - a falra kentük a szobában tartózkodó szúnyogokat és ezzel le is tudtuk a kérdést: három-négy-öt csípéssel általában megúsztunk egy hetet. Ez a múlt.

(tovább...)

 Vegyél levegőt!

2012-07-25

Fenti mondat nálunk családilag ismert: minden egyes affekt apnoénal, azaz olyan sírásnál, amikor nem vett levegőt valamelyik gyerekem, ezt ordítottam nekik. Paramami vagyok, soha nem tagadtam. Így aztán, amikor még semmit nem tudtam az újszülött bizniszről, amikor még azt sem tudtam pontosan mi az, már akkor eldöntöttem: lesz légzésfigyelőnk. Amikor megszületett az első kisfiam, úgy éreztem annyira pici, törékeny, hogy állandóan mellette kell ülnöm és lesnem, vajon vesz-e levegőt.

(tovább...)

 Újabb gyerek? Most kösz nem

2012-07-11

Évekkel ezelőtt nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy hónapról-hónapra rettegtem, hogy véletlenül – a gondos védekezés ellenére – valahogy mégis terhes leszek. Aztán jött az elhatározás a babáról, ami végre megszüntette ezt a görcsöt, nem is tartott sokáig a próbálkozás: írd és mondd, az első alkalommal jött össze mindkét gyerekem. A terhesség 9 hónapja ebből a szempontból is remek: ha valamitől, hát a teherbeeséstől nem kell félned.

(tovább...)

 Mozogj már anyukám!

2012-04-11

Aki azért (is) várta a várandósság hónapjait, hogy most aztán adhat a lustaságnak és az evésnek, azt sajnos ki kell ábrándítsam: a 9 hónap alatt is lehet, sőt kell is mozogni. Persze nagy pocakkal nincs is vonzóbb annál, mint felpolcolt lábbal a fotelben olvasni, mégis ajánlatos felállni a kényelmes székből.

(tovább...)

 A jóalvó gyerek a legnagyobb jutalom

2012-02-09

Életünk egyik legdöntőbb pillanatára nemes egyszerűséggel nem emlékszünk. Még nem találkoztam olyan emberrel, aki emlékezne arra, hogyan született. A legtöbbünknek az első évünkből sincs emléke. A pszichológia szerint személységünk sarokköveit az első években rakjuk le, ahogy sorsunk meghatározó élményei, traumái is ekkor érnek minket. Döntő szerepe főleg az első hat évnek van. Születés után más környezetbe kerül a baba, nemcsak, hogy levegővel telik meg a tüdeje, és a táplálkozása is gyökeresen más lesz, hanem az őt körülvevő közeg is robbanásszerűen kitágul.

(tovább...)

 Miért nem sírnak az afrikai babák?

2012-01-13

Kenyában és Elefántcsontparton nőttem fel. Tizenöt éves korom óta az Egyesült Királyságban élek. De mindig is tudtam, hogy ha valaha lesznek gyerekeim, akkor azokat Kenyában akarom felnevelni. Feltételeztem, hogy lesznek. Negyedik generációs modern, dolgozó afrikai nő vagyok, két egyetemi diplomával. De ha gyerekekről van szó, akkor tipikusan afrikaivá válok. Először is itt van az a mondás, hogy gyerekek nélkül nem vagy teljes ember, a gyerek olyan áldás, amit bolond lennél kihagyni. Egyébként fel sem merült, hogy kihagyjam.

 

(tovább...)

 Hallgass anyádra!

2011-10-10

Szoptass három óránként, tedd a saját ágyába messze a sajátodtól, két hónaposan nyomathatod az almát – valahogy így szólnak annak a nagyszülő-generációnak a tanácsai, akik az elmúlt 30 évben nem haladtak a korral. Nehéz beláttatni velük, hogy immár a gyereket nem hagyjuk sírni, hogy táguljon a tüdeje, nem adunk neki teát, csak hogy befogja a száját és még kiflivéget sem rágcsáltatunk vele fél évesen. Igaz, mi is felnőttünk valahogy. Súlyos érv ez, nehéz is vele vitatkozni, hiszen igaz ami igaz, itt vagyunk, felnőttünk és épp szaporodunk. Felnőttünk autósülés, bébiőr és BPA-s cumisüveg társaságában. Igaz, hogy mindegyikünk allergiás, a korosztályom szinte minden tagjának van valamiféle autoimmun betegsége, de élünk, életben tartottak a szüleink. Kit így, kit úgy.

(tovább...)

 Szülés, magzatmáz, vér és egyéb csúfságok a világhálón

2011-09-02

Jó pár évvel ezelőtt egy férfi kollégám frissen született gyerekéről készült fotókat hordozott körbe a munkahelyen. Úgy is mondhatnám, hogy véres kardként, hiszen a képek véresek, nyákosak, mázasak voltak – nekem, még nőként, még nem szült nőként is elrettentőek. De a legelrettentőbb dolog nem a gyerek volt: hanem az újszülött baba bizony a kolléga feleségének nemi szervén feküdt, egy vastag, akkoriban borzalmasan gusztustalan valamiként elkönyvelt köldökzsinórral összeköttetésben a véres újszülöttel.

(tovább...)

 Baba a ketrecben - avagy a járóka-talány

2011-08-08

Azt gondoltam, én a kétgyerekes már mindent tudok, amit egy anya tudhat, így amikor a minap tanácsot kért tőlem egy ismerősöm járóka ügyben, nagy levegőt vettem és már soroltam is volna érveimet – ha lettek volna. Kedves a tőle jövő bizalom és szeretem néha én is azt gondolni hogy mindent tudok, de azt hiszem járóka ügyben inkább csak szempontokat tudok felsorolni, a tuti választ nem tudom prezentálni. Ez ugyanis szerintem család, lakás és babafüggő.

(tovább...)

 Gyerekruha és más

2011-08-05

A bagollyal kezdődött minden – mondja Roatis Andrea, aki egy vadonatúj webáruházat nyitott a napokban, melynek jelképe egy tüneményes bagoly. Talán ismerősen csenghet Andrea neve, hiszen sok film, sorozat és mese elején-végén halljuk amint bemondják: magyar hangja Roatis Andrea. A szinkronszínésznő most valami újba fogott, de persze hangját ezután is szívesen kölcsönzi tiniboszorkányoknak, maciknak vagy épp szuperhősöknek. Vele beszélgettem.

(tovább...)

 Napkrémek górcső alatt

2011-07-29

Pár hete popsikrémek tesztjéről számoltunk be, most a Tudatos Vásárlók Egyesülete kilenc, hazánkban kereskedelmi forgalomban kapható, közepes erősségű fényvédőt vizsgált meg összetevőik alapján. Bár ezek nem gyerekeknek szánt fényvédők, de egyrészt ugye mi is fontosak vagyunk, másrészt – lehet, hogy tévesen – hajlamos vagyok az itt jól szereplő felnőtt készítmények gyártóinak gyerek napkrémeit is megvenni, bízva abban hogy az is jó. A teszt nem csak a legdrágább, magukat egészségtudatosként hirdetett termékeket vizsgálta, hanem kommerszebb készítményeket is beválogattak az értékelt krémek közé.

(tovább...)

 Kőolajtól puhul a babapopsi?

2011-05-20

Sosem értettem, hogy miért nyomják tele reklámmal az újságokat, tévéműsorokat popsi-krém reklámokkal. Nekem ugyanis mindkét gyereknél azt mondta a védőnő (akire ez esetben hallgattam), hogy csakis a gyógyszertárit használjam. Nálunk ahogy a gyerekek bőrét nem érte tusfürdő, csak gyógyszertári fürdető, úgy apró fenekük is csak patikai krémmel lett kezelve. Hogy jól tettem-e, azt nem tudom, ugyanis vannak heves ellenzői a patikai krémeknek is, én nagy fan vagyok, de ez az én döntésem. Ekcémát és egyéb bőrnyavalyát, nálunk csakis gyógyszertári krém tüntetett el. Egy most megjelent termékteszt a patikai krémet nem vizsgálta, ellenben a többit igen. Lássuk a Tudatos Vásárlók Egyesülete által 12 terméken végzett teszt eredményeit. A gyártók ugyanis még a világ legpuhább babapopsiját sem kímélik: sok termékben vannak kritikus kőolajszármazékok és illatanyagok.

(tovább...)

 Mire jó a bugyola?

2011-01-03

A kórházban még mindkét gyerekem jó alvó volt. Sokszor próbáltam már eme titkot megfejteni: vajon mi lehet az oka, hogy otthon kis üvöltőgéppé változott mindkét, addig angyali módon viselkedő gyermek. Talán érezték, hogy ezen a terepen ők az abszolút uralkodók, itt már mindenkivel azt csinálnak amit akarnak? Vagy annyira kifárasztotta őket a születés, hogy az első napokban még csak ájultan alszanak, de pár nap után, épp mire hazaérünk, teljesen kipihenik magukat? Azt hiszem a titkot most, lassan 6 év távlatából sikerült megfejtenem. És ez nem más mint a bugyolálás.

(tovább...)

 Kinek és meddig jár ezentúl a gyes?

2010-11-09

Ha tőlem függne, hogy miként alakul a gyed és a gyes, én bizony, teljesen másképp csinálnám. Kár, hogy nem kérdez róla senki.

(tovább...)

 Zöld mosás

2010-10-18

Régen a szombat volt a mosás-nap nálunk. Egy adag színes, egy adag fehér, aztán kész. Amikor aztán lett egy gyerekem, ez radikálisan megváltozott. Eleinte minden nap ment a mosógép, hiszen pisi, kaki, bukás, később spenót, barack, sár, homok és társaik jutottak egy-egy öltözetre – lehetőleg naponta többször.

(tovább...)

 Mit kapsz a fizetésed helyett?

2010-09-14

Miután megszületett a babád, amellett hogy valahogy túl kell élned az első heteket, némi adminisztratív teendő is vár rád. El kell intézned, hogy megkapd a baba után járó juttatásokat. Sajnos nem könnyítik meg a hivatalok a kismama dolgát, pedig ez talán elvárható lenne.

(tovább...)

 Bölcsőde helyett...

2010-09-09

Néhány napja írtunk arról, hogy milyen nehéz helyzetben van az a szülő, aki állami bölcsibe készül vinni a gyerekét – vagy lesz hely, vagy - nagy valószínűséggel - nem lesz. Márpedig dolgozni kell, általában az ember lánya nem azért viszi közösségbe apró gyermekét, hogy ő közben eljárhasson manikűröztetni és daueroltatni. Vannak Budapestnek olyan kerületei, ahol különösen rossz a bölcsődei helyzet: sok a fiatal beköltöző, sok a gyerek és persze kevés a bölcsi.

(tovább...)

 Éhes, álmos, pisis vagy fáj a hasa?

2010-09-07

Egy újszülött nem sír sok dolog miatt: leginkább a címben már említett dolgok miatt. De hogy épp ezek közül melyik miatt ordít torkaszakadtából 20 perce, azt már nehéz kitalálni – legalábbis nekem többször is gondot okozott.

(tovább...)

 Bölcsis lesz a gyerekem! Bölcsis lesz a gyerekem???

2010-08-30

Nálunk nem kellett a gyereket 4 hetes korában beíratni a helyi bölcsődébe. No nem azért teszik ezt sokan, hogy az újszülött 4 hetesen oda járjon, hanem hogy majd 2 év múlva legyen helye. Én lesétáltam a gyerek második szülinapja körül, és szeptemberben máris komoly bölcsis lett. Amilyen egyszerűen ment a beíratás, olyan nehezen a beszoktatás, a bölcsőde nem lett sem az én, sem a gyerek kedvenc helye. De ez egy másik történet.

(tovább...)

 Még a gyerek is belefér…

2010-08-16

A mélyülepű nadrág megosztja az embereket: van akit a világból lehet vele kikergetni (ilyen az én apám, akivel való találkozáskor, hiába taposom immár 34. évemet, akkor sem merek felvenni ilyet), és van aki rajongója. Ez utóbbi vagyok én, és – szerencsére – a hozzám tartozó férfi.

(tovább...)

 Készülj a valódi szülőszobára!

2010-08-12

Tervezgetős típus vagyok, minden este leülök és átgondolom a következő napomat, sőt a nyaralást valamikor márciusban kezdem szervezni. A szülésre mégsem mentem tervvel. Valahogy az egész annyira megfoghatatlan, ismeretlen volt, hogy szülési tervet írni olyan lett volna, mintha megtervezném, mit fogok tenni, miután leszálltam a Marson.

(tovább...)

 Még egy anya az idegösszeomlás szélén

2010-08-04

Az óvodát nyárra visszakövetelők száma a b.boom szerkesztőségében máris kettőre nőtt. Ma ugyanis ezt a levelet küldte nekem szerkesztőtársam. Úgy látszik a szünet 5. hetében mindketten ugyanabba az idegállapotba jutottunk.

(tovább...)

 Kitikkadt kismamák és kisbabák

2010-07-15

Negyven fok árnyékban, a beton ontja a meleget, 100 százalék páratartalom és egyéb rémségek: ez van most. Mit tehet a kismama? Hát piheghet. Árnyékban, lenge ruhában, állandó kísérője, jóbarátja pedig legyen a vizespalack. Mert kánikulában a kismama legfontosabb feladata: inni, inni és inni.

(tovább...)

 Még mindig terhes vagy???

0201-01-06

Van egy gyerekem, aki két héttel előbb jött és egy másik, aki öt nappal később. Hogy melyik volt a jobb? Talán most meglepőt mondok: a túlhordás. De csak utólag. Ez itt a túlhordás reklámjának a helye. (És ha már pr, akkor már lehetne valami normális neve is, nem ez az elnyűtt pulóverekre hajazó túlhordás.)

(tovább...)
easyweb