szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Húznak-nyúznak majd kikapnak

2015-01-12

Amikor először találkoztam szülészemmel, még semmit nem tudtam róla. Csak annyit, hogy felkapott, hogy csak kedves rokonom protekciójával tudtam hozzá bejutni, de hogy mennyire a természetes szülés híve, azt nem tudtam róla. Így aztán első találkozásunkkor szemrebbenés nélkül kérdeztem a kedves mosolyú doktor urat, hogy lehet-e nála császárral szülni, mert én olyan mérhetetlenül rettegek és én – bár sok millióan túlélték – nem fogom kibírni. Nagyot nevetett. És milyen igaza volt. Életem két legszebb emléke a két (normál) szülésem, nem cserélném el őket a császármetszés műtétjének emlékével.

(tovább...)

 Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, s valahány név a naptárban

2015-01-01

Nevet választani a gyereknek – jó program, nekem szinte ajándéknak tűnt, hogy én adhatok nevet valakinek. Nézni, ahogy ki erre, ki arra húzza a száját, kérdez vissza, hogy: -MIIII? – na ez már nem olyan jó móka.

(tovább...)

 Ha nem akarod, hogy fájjon a szülés, egyél D-vitamint

2014-11-05

A D-vitamin áldásos hatásairól többször írtunk már, most egy újabb előnye derült ki: kevésbé fájdalmas a szülés, ha magas a szervezetünk D-vitamin szintje.

(tovább...)

 A császár nem biztonságosabb az ikreknek mint a hüvelyi szülés

2014-10-22

Erre jutott egy 2013-as kanadai tanulmány. 10 év alatt 2800 ikrekkel terhes nőt vizsgáltak – olyanokat is, akik császárral és olyanokat is, akik hüvelyi úton szültek.

(tovább...)

 Tudod, én tápszert adtam neked és nem haltál bele

2014-10-10

Ezt az anyám halkan jegyezte meg, inkább magának mint nekem, miközben én a konyhánkban ültem és fél órán belül tizenhetedszer próbáltam megszoptatni a lányomat.

 

(tovább...)

 Ne ijedj meg nem olyan szép!

2014-08-15

Két-három nyomás, egy diszkrét kiáltás és már ki is csusszant a rózsaszín, jóillatú, tiszta, gyönyörű kisbaba. Ez csak a filmeken van így.
Jól emlékszem férjem első szavaira, amikor megszületett első gyermekünk. Miközben a szülésznő emelte fel hozzám a babát, az apa a következő szavakat súgta fülembe: Ne ijedj meg. Nem fűzött hozzá további kommentárt, de kitalálható: ne ijedj meg, lévén olyan randa.

(tovább...)

 Szuperanyu színre lép – elképzelések a gyereknevelésről

2014-07-28

Mielőtt nem estem bele ebbe a mély szakadékba (mármint a terhességbe), én olyan tutin tudtam mindent, hogy csak na. Arcomon értetlen mosollyal hallgattam nővérem sirámait arról, hogy milyen is gyereket nevelni (egyedül), fogalmam sem volt mi az a 24 órás szolgálat és állandó készenlét. Úgy éreztem sziklaszilárd elveimet és kialakult nézeteimet a gyerekekről senki és semmi nem képes megingatni. Erre egyetlen dolog volt képes: egy (majd két) gyerek.

(tovább...)

 Amikor az apa csak egy spermadonor

2014-07-18

Magyarországon nem egyszerű egyedülálló nőnek gyereket vállalnia, ha nem szeretné ehhez a férfiismerősei segítségét kérni. Különöen nehéz, ha azt is szeretné, hogy a gyerek később megtudhassa, ki a biológiai apja. A nem anonim spermadonáció nálunk egyelőre nincs szabályozva. A donort külföldről kell beszerezni. Interneten. Van, aki már kipróbálta.

(tovább...)

 10+1 tanács, ha babanézőbe mész

2014-06-09

Amikor egy baba érkezik az ismeretségi körben, akkor az ember alig várja, hogy mehessen őt dajkálni. Abba pedig sokan bele sem gondolnak, hogy a baba szülei fáradtak, anyja hormonálisan ingatag, aki még nem is biztos, hogy önmagában mint anyában tökéletesen megbízik. És bár a friss szülők fenemód büszkék az új jövevényre és szívesen felvágnak vele, azért a látogatók tartsanak be pár játékszabályt, hogy akár másodszor is meghívják őket babanézőbe. Hogyan legyünk tökéletes vendégek?

(tovább...)

 Anyák kómában

2014-06-06

Nemrégiben olvastam egy könyvet, ami arról szólt, hogy egy harmincas éveiben járó nő évek óta akart gyereket, de nem sikerült kihordani a babákat: több vetélésén és halvaszülésen volt túl. Ezután egy nem túl szerencsés napon egy létráról leesve bevágja a fejét egy kőbe, kómába esik, menthetetlenül sérül az agya. Már épp lekapcsolnák a gépről az eutanázia lelkes hívei, amikor is kiderül, hogy a nő pár hetes terhes – hogy erről ő maga tudott-e azt nem árulom el, de a férje biztosan nem. Ezután jön az erkölcsi dilemma: életben tartani vagy sem? A családtagok között kialakuló vita lényegében abban áll, hogy akarná-e hogy életben tartsák még pár hónapig vagy sem.

(tovább...)

 Hordozók és hordozgatók

2014-06-03

Elvek, külső, szóhasználat, világnézet - különbségek a hardcore hordozók és a hordozgatók között. Te melyik táborba tartozol? A harc kemény és már évek óta tart.  Kattints ide!

 

(tovább...)

 18 dolog, amit az újszülöttek mondanának, ha tudnának beszélni

2014-05-19

Mivel az újszülöttek nem tudnak beszélni, helyette kivörösödött fejjel ordítanak, néha nehéz megsaccolni, mit is akarnak. Több hónapnyi kemény kutatómunkával sikerült egy listát összeállítani arról, hogy mit is mondanának, ha beszélni tudnának.

(tovább...)

 Augusztusi baba=allergiás baba?

2013-08-12

Azt olvastam a közelmúltban egy finn kutatásban, hogy a babák születési dátuma összefüggésbe hozható azzal, hogy a későbbiekben egyes allergia-típusok kialakulnak-e náluk. Első hallásra talán kicsit brittudósos felhangú a hír, de ahogy jobban utánagondoltam, rájöttem, hogy van benne logika. Miért ne lenne mindegy, hogy mely polleneket szippant be anyuka, miközben a hasában ott lakik a gyermeke?

(tovább...)

 A három hónapos bölcsis

2013-07-19

Amikor egy anya visszamegy dolgozni (mondjuk korábban mint a gyermek 3 éves kora) akkor hirtelen rossz anya lesz belőle. Viszont ha otthon van a gyerekkel amíg az oviba nem megy (esetleg testvér is születik időközben, vagyis helyből 6 évet), akkor viszont lusta dög és persze kinek és hol kell utána, hiszen már rég kiesett a munkaerő piacról. Mit képzel.

Vagyis akárhogy is csinálod, sehogy se tud jó lenni.

(tovább...)

 Cseréljünk gyereket!

2013-06-21

Próbálom elképzelni a helyzetet: épp a gyerekkel gyurmázunk, amikor csöngetnek. Az ajtóban egy nő, oldalán a fiammal egyidősnek látszó gyerekkel. Bejönnek, leülnek és akkor derült égből a rettenet: kiderül, hogy gyerekeinket a kórházban elcserélték, az ott az oldalán az enyém, a nálam lévő meg az övé. Azt hiszem ez az a helyzet, aminél borzasztóbbat nem tudok elképzelni.

(tovább...)

 Idő előtt érkezni

2013-06-19

Életemben eddig három szülésen vettem részt, a saját születésemen kívül. Kettő a saját gyermekeim születése volt, a harmadik viszont egy 25 hetes, 900 grammos baba világrajövetele. A Peter Cerny Alapítvány koraszülött mentőiről készítettem riportot, amikor úgy 2 évvel ezelőtt ebben a máig felejthetetlen eseményben részt vettem. Sokat gondolok a mai napig az akkor született aprócska kislányra és az őt könnyek között megszülő édesanyjára. Mi lehet velük? Emlékszem a bizonytalanságra, hogy mi lesz vele, a kérdésekre, hogy ez miért történt, a végtelen csendre a szülőszobán.

(tovább...)

 Jelek melyek arra utalnak, hogy ideje lecserélni a gyerekorvosodat

2013-06-07

Nagyon vártam az első találkozást a gyerekorvosunkkal. Én vagyok az anyuka, ez felfoghatatlan státusznak tűnt akkor régen, 5 és fél évvel ezelőtt. Még a kórházban is az ’anyja neve’ rubrikába majdnem a saját anyám nevét írtam – mikor leesett, hogy mostantól bizony ez én vagyok. Szóval bizakodva vártam az orvost, aki első látásra nagyon szimpatikus volt. Pár hónap alatt a doktor úr abszolút leszerepelt.

(tovább...)

 No házasság, no lombik

2013-04-24

Lombikprogramon részt venni kizárólag házaspároknak engedélyezett. Azaz, ha egy pár évek óta hiába próbálkozik, nem születik gyereke, ezért lombikprogramra lenne szükségük, csak akkor fizeti nekik az állam a beavatkozást, ha papírt mutatnak a kapcsolatukról. Bezzeg, ha idegen spermadonorra van szükségük, azt kaphatnak az élettársak is.

(tovább...)

 Tervezett gyerekek, mind megszülettek?

2013-04-10

Időről-időre előkerül a téma: miért nem szülnek a nők? Én például még szülnék. De van pár jó kifogásom. Ha nem maximum 80.000 lenne a gyed (kb., nem tudom a pontos jelenlegi összeget), ha lenne legalább egy segítőkész nagyszülő a családban, ha lenne elképzelésem hogy miből járassak 3 gyereket egyetemre. Ha, ha és ha.

(tovább...)

 Mennyibe kerül egy gyerek?

2013-04-05

Ezt a kérdést teszi fel a Generali Biztosító kutatása. A végkövetkeztetésre 1200 fő megkérdezése után jutottak, holott ezt anélkül is megmondtam volna nekik: minél nagyobb, annál többe.

 

 

(tovább...)

 Bemutatom a fakanalam

2013-01-23

Mostanában állandóan összehasonlítom az egy gyerekes élethelyzetet a több gyerekessel. Ismeritek a mondást, hogy egy gyerek nem gyerek, két gyerek fél gyerek, három gyerek, az gyerek? Okos érvek vannak egyik és másik álláspont mellett is. Felnőtt ember nem hagyja, hogy könnyen fogást találjanak rajta, ő bizony meg fogja indokolni, hogy miért jó az ő élete úgy, ahogy van. Még akkor is, ha nem jó, hiszen a logikus önigazolás sose maradhat el. Az anyagiak a legelső helyen állnak az indoklások sorában.

(tovább...)

 Egy baba életének főszereplői

2013-01-17

Apu, anyu, mama, papa, anya, apa - nevezzük őket bárhogy, ők a világ közepét jelentik egy kisbaba számára. Mi van, ha a gyereknek mellékszereplőkkel (nagyszülők, unokatesók, ilyesmik) kell beérnie? És álljon-e mindig rendelkezésre, ugrásra a két főszereplő? Erről mereng az apa-blog apája.

 

 

(tovább...)

 A 19 hónapos és az ő tudománya

2013-01-10

Na nem a képességfejlesztőn szerzett tudománya, csak úgy egyszerűen: mit is tud egy 19 hónapos? És mit nem tud? Kell-e aggódni, ha igen mikor? Figyeljük-e árgus szemekkel a nagykönyvet és gyerekünk minden fejlődési fokát? Apapara ezen a héten erről elmélkedik.

(tovább...)

 Enni, de mit? A baba táplálása - Apapara 3. rész

2012-11-22

Mit adj, mit ne adj, meddig szoptass, ne nyalja fel a padlót, kell-e nasi vagy sem, kell-e tea vagy sem, kell-e esti kakaó vagy sem...a táplálkozás, pontosabban a táplálás rengeteg kérdést vet fel már egy apró gyerek esetében is. Apukánk most erről elmélkedik. Lesz második rész is!

 

 

(tovább...)

 Mi micsoda az újszülöttkorban?

2012-11-07

Ha már jól beszéled a terhesnyelvet és eligazodsz a nyaki redők és CRL-ek világában, akkor ideje, hogy kezdj megismerkedni a kisbabás-nyelvvel, a kisbabás holmikkal, fogalmakkal. Hiszen, amikor elkezdesz neki vásárolni, olyan eddig ismeretlen fogalmakkal találod szembe magad, melyek létezéséről eddig fogalmad sem volt.

(tovább...)

 Hinta palinta

2012-10-31

Máig emlékszem a napra, amikor a naggyal illetve, alig pár hónapja a kicsivel, először mentünk játszótérre. Ó az a büszkeség, hogy már ekkora a gyerekem és végre kivehetem a babakocsi mélyéről és megmutathatom szépségét a játszótéri társadalomnak. Végre nem csak a séta, a monoton tologatás, hanem azt gondoltam, most majd megpihenek a padon, vagy legalábbis a homokozó szélén, olvasom a női magazinjaimat, míg a kicsi kulturáltan homokozik/hintázik/mászókázik. Álom, álom, édes álom.

(tovább...)

 Túlélni az első heteket

2012-10-03

Van egy nagyon régi film, ami arról szól, hogy egy házaspárnak sehogyan sem akar összejönni a baba. Nagy nehezen sikerül, egyből kettő is, végignézhetjük a terhesség minden fájdalmát és szépségét, a „mindent kívánok”-tól a „már nem bírok felállni a karosszékből”-ig. A film legvégén megszületnek a babák, anya és apa hazaindulnak a kórházból. Mindketten bekötnek egy-egy gyereket az ülésébe, beszállnak az autóba és ahelyett, hogy hazaindulnának egymásra néznek és azt mondják: - És most, hogyan tovább?

(tovább...)

 Támadás!

2012-08-22

Évtizedekkel ezelőtt a nyaralások során, villanyoltás előtt papucsainkkal - a háziak nagy örömére - a falra kentük a szobában tartózkodó szúnyogokat és ezzel le is tudtuk a kérdést: három-négy-öt csípéssel általában megúsztunk egy hetet. Ez a múlt.

(tovább...)

 Vegyél levegőt!

2012-07-25

Fenti mondat nálunk családilag ismert: minden egyes affekt apnoénal, azaz olyan sírásnál, amikor nem vett levegőt valamelyik gyerekem, ezt ordítottam nekik. Paramami vagyok, soha nem tagadtam. Így aztán, amikor még semmit nem tudtam az újszülött bizniszről, amikor még azt sem tudtam pontosan mi az, már akkor eldöntöttem: lesz légzésfigyelőnk. Amikor megszületett az első kisfiam, úgy éreztem annyira pici, törékeny, hogy állandóan mellette kell ülnöm és lesnem, vajon vesz-e levegőt.

(tovább...)

 Gumiszobát a gyereknek!

2012-07-04

Hetek óta készülök írni a bababiztos lakásokról, az ehhez használatos kütyükről és az anyai odafigyelésről. Most írok. Habár mit is mondhatnék, miután szombaton a másfél éves gyerekem legurult az itthoni 15 fokból álló kőlépcsőn?

(tovább...)

 Szobatiszta újszülött?

2012-06-20

Amikor először láttam a tévében anyukákat, akik az újszülöttjüket meztelen popóval tartották bili fölé és lesték, hogy mikor kezd a kis drága pisilni, akkor azt hittem ez valami rossz vicc.

Mára tudom, hogy nem az, sőt élő példákat is láttam arra, hogy a dolog működik: barátnőm 15 hónapos kislánya pelenka nélkül jön-megy és szól a maga módján, hogy irány a bili. Az eredmény tetszik, az odavezető út kevésbé.

(tovább...)

 Igény szerinti szoptatás versus katonás rend

2012-03-14

Már a terhesség alatt fel fogják neked tenni a díjnyertes kérdést: hogyan akarsz szoptatni? Honnan az öreg ördögből tudnád, főként ha az első gyerekedet várod? Előbb talán meg kéne szülni, aztán majd kiderül mi is az a szoptatás. Azért hogy legyen némi elképzelésed a két ellentáborról, most bemutatom őket.

(tovább...)

 A jóalvó gyerek a legnagyobb jutalom

2012-02-09

Életünk egyik legdöntőbb pillanatára nemes egyszerűséggel nem emlékszünk. Még nem találkoztam olyan emberrel, aki emlékezne arra, hogyan született. A legtöbbünknek az első évünkből sincs emléke. A pszichológia szerint személységünk sarokköveit az első években rakjuk le, ahogy sorsunk meghatározó élményei, traumái is ekkor érnek minket. Döntő szerepe főleg az első hat évnek van. Születés után más környezetbe kerül a baba, nemcsak, hogy levegővel telik meg a tüdeje, és a táplálkozása is gyökeresen más lesz, hanem az őt körülvevő közeg is robbanásszerűen kitágul.

(tovább...)

 Kell egy lány

2012-01-30

 Két fiam van, mint ezt a szülőszoba rendszeres olvasói már jól tudják. Kell egy lány.

De valahogy nem bízom a természetben: miért lenne a harmadik lány? Kardomba dőlök, ha még egy fiam lesz. Meg most nem is vagyok olyan terheses, szülős, otthon lévős állapotomban. Adódott a megoldás: fogadjunk örökbe. Nem újszülöttet, nem pár hetest, hanem egy kétéves kislányt.

 

(tovább...)

 A köldökvér a babáé!

2012-01-23

Néhány hete megjelent „vámpíros” cikkünk, nagy port kavart. Tudjátok, melyben egy dúla egészen új megvilágításba helyezte az őssejt levételt, a köldökzsinór korai elvágását. Megkérdeztünk hazai szakembereket: elképzelhetőnek tartják-e hogy a köldökvér kinyerése miatt a baba később vérszegény lesz? Azaz megkárosítjuk őt, már élete első perceiben?

Hazai szakértőket kérdeztünk.

 

 

(tovább...)

 Miért nem sírnak az afrikai babák?

2012-01-13

Kenyában és Elefántcsontparton nőttem fel. Tizenöt éves korom óta az Egyesült Királyságban élek. De mindig is tudtam, hogy ha valaha lesznek gyerekeim, akkor azokat Kenyában akarom felnevelni. Feltételeztem, hogy lesznek. Negyedik generációs modern, dolgozó afrikai nő vagyok, két egyetemi diplomával. De ha gyerekekről van szó, akkor tipikusan afrikaivá válok. Először is itt van az a mondás, hogy gyerekek nélkül nem vagy teljes ember, a gyerek olyan áldás, amit bolond lennél kihagyni. Egyébként fel sem merült, hogy kihagyjam.

 

(tovább...)

 Gumikönyvtől a Háború és békéig

2011-08-15

Előre le kell szögezzem: megrögzött olvasó család vagyunk. Nem azért írom ezt, mert ez a követendő példa, egyszerűen nekem ez jött zsigerből. Amikor ismerősök azon vacilláltak, hogy milyen könyvet adjanak elsőként gyermekük kezébe, mi már túl voltunk a fürdőkádba is vihető (de könyörgöm, ki viszi oda??) olvasmányokon és a téphetetlen leporellókon. A papíroldalast nem tépte, szépen lapozta. Mármint a nagy, most róla beszélek. Mert az első könyv kétségtelenül, minden gyereknek olyan legyen, amit megrághat, megízlelhet, hátha a könyv lapjain fellelhető ételnek még finom íze is van. Aztán jöhetnek a leporellók, melyekből remek garázs is építhető az autóknak, és az apró babakezek könnyedén tudják lapozni a vaskos lapokat.

(tovább...)

 Kőolajtól puhul a babapopsi?

2011-05-20

Sosem értettem, hogy miért nyomják tele reklámmal az újságokat, tévéműsorokat popsi-krém reklámokkal. Nekem ugyanis mindkét gyereknél azt mondta a védőnő (akire ez esetben hallgattam), hogy csakis a gyógyszertárit használjam. Nálunk ahogy a gyerekek bőrét nem érte tusfürdő, csak gyógyszertári fürdető, úgy apró fenekük is csak patikai krémmel lett kezelve. Hogy jól tettem-e, azt nem tudom, ugyanis vannak heves ellenzői a patikai krémeknek is, én nagy fan vagyok, de ez az én döntésem. Ekcémát és egyéb bőrnyavalyát, nálunk csakis gyógyszertári krém tüntetett el. Egy most megjelent termékteszt a patikai krémet nem vizsgálta, ellenben a többit igen. Lássuk a Tudatos Vásárlók Egyesülete által 12 terméken végzett teszt eredményeit. A gyártók ugyanis még a világ legpuhább babapopsiját sem kímélik: sok termékben vannak kritikus kőolajszármazékok és illatanyagok.

(tovább...)

 Nagy pocakkal nyomom a rockandrollt

2011-03-07

Amikor néhány hete kiderült, hogy az Amorf Ördögök, a Love Band és nem utolsósorban a Nemzeti Színház tagja, Péterfy Bori 41 évesen babát vár, akkor újra el lehetett kezdeni azzal foglalkozni, hogy ideális-e negyvenen felül szülni. Azóta azonban az ötvenes éveit taposó Fehér Annáról is kiderült, hogy állapotos, így ebben a tekintetben Bori már nem számít szenzációnak. Nem is ez a célja: csak örül az állapotának, kiegyensúlyozottabb mint valaha és pár hétig még színpadon is láthatjuk. Utolsó koncertje Szegeden lesz, március elején. Utána ráhangolódás, némi pihenés, kelengyevásárlás: Bori kisbabája (akinek nemét tudja, de nem köti az orrunkra) július elején fog megszületni.

 

(tovább...)

 Ahány ház, annyi…baba (Babák – Az első év)

2011-02-25

Persze, elindulunk végre szánkózni, ha méltóztatik esni tetemesebb mennyiségű hó. Elmegyünk síelni, ha sikerül kivenni pár nap szabadságot, és ha beszerzünk pár új sílécet. Jót nyaralunk valamelyik elvarázsolt szigeten, ha végre a mi számainkat húzzák ki a lottón. És nagyon sok mindent csinálunk, ha…

(tovább...)

 A leejtett étel öt másodperces törvénye

2010-12-27

Van, aki szerint ostobaság. A szalmonella gyorsabb az emberi kéznél. Mások azt mondják, minden a helyszíntől és a gyorsaságtól függ.

Alaptalan hiedelem, hogyha a földre ejtett ételt öt másodpercen belül felvesszük, akkor még nyugodtan elfogyaszthatjuk – állítja Paul Dawson, a Clemson Egyetem professzora, aki a National Geographic legújabb számában élesztette újra a vitát.

 

(tovább...)

 Éhes, álmos, pisis vagy fáj a hasa?

2010-09-07

Egy újszülött nem sír sok dolog miatt: leginkább a címben már említett dolgok miatt. De hogy épp ezek közül melyik miatt ordít torkaszakadtából 20 perce, azt már nehéz kitalálni – legalábbis nekem többször is gondot okozott.

(tovább...)

 Készülj a valódi szülőszobára!

2010-08-12

Tervezgetős típus vagyok, minden este leülök és átgondolom a következő napomat, sőt a nyaralást valamikor márciusban kezdem szervezni. A szülésre mégsem mentem tervvel. Valahogy az egész annyira megfoghatatlan, ismeretlen volt, hogy szülési tervet írni olyan lett volna, mintha megtervezném, mit fogok tenni, miután leszálltam a Marson.

(tovább...)

 Kitikkadt kismamák és kisbabák

2010-07-15

Negyven fok árnyékban, a beton ontja a meleget, 100 százalék páratartalom és egyéb rémségek: ez van most. Mit tehet a kismama? Hát piheghet. Árnyékban, lenge ruhában, állandó kísérője, jóbarátja pedig legyen a vizespalack. Mert kánikulában a kismama legfontosabb feladata: inni, inni és inni.

(tovább...)
easyweb