szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Tényleg veszélyes a terhesség alatt szoptatni?

2015-01-07

Paul, a férjem, Bethany, a lányom és én egy este a városházán voltunk, amikor az ott megrendezett esemény egyik médiuma rám mutatott és azt mondta, hogy gyereket várok. „Esélytelen” gondoltam önelégülten. „Szoptatok.”

A szoptatás egy fantasztikus, természetadta védekezési mód sok nő számára (nem mindenkinek), egészen addig amíg csak és kizárólag, kevesebb mint 4 óránként szoptat. Ha csak egyetlen alkalommal is ennél nagyobb a kihagyás két szoptatás között – 6 óra például –, vagy időközben visszatért a menstruációs ciklus, akkor az ovuláció feltehetően megtörténik és így a szoptatás már nem megfelelő védekezési mód.

 

(tovább...)

 Tercsi, Fercsi, Kata, Klára, s valahány név a naptárban

2015-01-01

Nevet választani a gyereknek – jó program, nekem szinte ajándéknak tűnt, hogy én adhatok nevet valakinek. Nézni, ahogy ki erre, ki arra húzza a száját, kérdez vissza, hogy: -MIIII? – na ez már nem olyan jó móka.

(tovább...)

 6 hét az ágyban, a szomszédasszonyok főzzenek!

2014-12-31

 

Nekem először Halász Katalin, dúla mondta, hogy a szülés után bizony 6 hétig szigorúan feküdni kellene. A gyakorlatban ő ezt úgy képzelte megvalósítani, hogy a kismama a babájával feküdjön be a nagyágyba és onnan ki se lépjen. Véleménye szerint ez az összeszokás és a felépülés kulcsa.

Nekem, aki 14 hetet töltöttem ágyban mielőtt a világra jött a gyerekem, ez egyszerűen elképzelhetetlen lett volna. Vágytam a sétára, vágytam a levegőre, arra hogy tevékeny legyek. Fáradt voltam, de úgy gondoltam feküdni baromság lenne.

 

(tovább...)

 A 10 legjobb dolog a fiúgyerekekben

2014-12-22

Soha nem gondoltam volna, hogy kétfiús anyuka leszek. Lányos anya vagyok lány nélkül – sokáig ezt gondoltam magamról, de ma már fiús anyukának tartom magam. És semmi hitelt nem adok azoknak a sztereotípiáknak, melyek szerint a lányok kedvesebbek, bújósabbak. Ahogy azon sem aggasztom magam, hogy a sztereotípiagyártók azzal is rémisztgetnek, hogy a fiúk korábban elmennek otthonról, elhagyják a mamájukat. Az sem igaz, hogy csak a lányokat lehet öltöztetni: kisebbik fiamban egy divatdiktátor veszett el, és ha egy új pólóval/nadrággal vagy bármi egyébbel állítok haza, azonnal rohan felpróbálni, hozzá kiegészítőt választani. Ahogy szeretnek babázni, együtt főzőcskézni és nem csak és kizárólag autókat tologatnak egész nap. Az mondjuk igaz, hogy nagyrészt azért nem akarok harmadikat, mert három fiú talán sok lenne a jóból – de inkább a kíváncsiság hajtana egy lány felé. A fiúk pontosan ugyanolyan szerethetők, kedvesek, puszilkodósak mint a lányok. Najó, egy kicsit elevenebbek.

(tovább...)

 A negyvenes nő fonnyadt, a negyvenes pasi sármos?

2014-12-05

Pedig a test nem sokban különbözik a két nem esetében: ugyanis brazil kutatók most arra mutattak rá, hogy 40 éves kor felett a férfiaknál évente hét százalékkal csökken az apaság esélye – azaz náluk is romlik a termékenységi mutató. Ez azért érdekes, mert eddig főként arról cikkeztek, kutattak, hogy a nők termékenységére milyen hatással van szaporodó éveik száma. Ha egy 50 éves nő szül (lásd Fehér Anna) az felkerül a pletykalapok címlakjára, ha egy nő 67 évesen szül (a spanyol Maria del Carmen Bousada de Lara ikreknek adott életet 2006-ban, sajnos azóta az asszony elhunyt) az már egyenesen csodaszámba megy.

(tovább...)

 Már a szülésznők is gondozhatják a kismamákat – működik-e a rendszer?

2014-10-27

Egy júliusi rendelet szerint alacsony kockázatú terhesség esetében a nők szülésznőkre is bízhatják a terhességük gondozását. Hogy ezt a lehetőséget valóban igénybe vehessék, szükség volt a kockázatbesoroláshoz szükséges szakmai irányelvekre - szeptember óta ez is megvan, azaz most már tényleg gondozhatnak a szülésznők, bábák. De úgy tűnik, egyelőre nagy a bizonytalanság.

(tovább...)

 A nő, aki 46 évig volt terhes

2014-10-20

Hallottál valaha olyan nőről, aki 46 évig volt terhes? Nem elírás, nem 46 hétig, hanem 46 évig. Hülyeségnek és lehetetlennek hangzik, igaz? Pedig lehetséges és megtörtént. A jelenség neve lithopedion, ami görögül annyit jelent: kőbaba.

(tovább...)

 A kismama és az ő alakformáló fehérneműi

2014-10-15

A kismamasággal a speciális fehérneműk korszaka is elérkezik. Talán korábban fogalmad sem volt mire való a hastartó pánt, hogy miben különbözik a normál és a szoptatós melltartó, hogy mire való a hasleszorító felső. Most mindent elárulunk.

(tovább...)

 Segítség, alkoholt ittam, amikor még nem tudtam, hogy terhes vagyok

2014-10-06

Szakértők azt javasolják, hogy ha babát tervezel, akkor először is három hónap alatt tisztítsd meg a szervezeted: ne szedj gyógyszert, ne igyál alkoholt, ne egyél tartósítószert és csakis bioboltól táplálkozz. A valóság azonban sokszor nem ilyen előre tervezett: egyszer csak terhes vagy, holott három napja még négy koktél után roptad a táncot vagy épp félóránként bekaptál egy Advilt, mert hasogatott a fejed. Amikor megjelennek azok a bizonyos kék csíkok a terhességi teszten, rémülettel emlékszünk vissza, hogy vajon miket követtünk el azokon a napokon, amikor még nem tudtunk róla, hogy nem vagyunk egyedül.

(tovább...)

 A kismama is lehet menő?

2014-10-01

Hosszú, forró nyári nappalokon sokat ábrándoztam az őszről. A farmerról, a gumicsizmáról és persze a kihagyhatatlan bőrdzsekiről. És most eljött az átmeneti kabátok ideje! A b.boomban kapható Simone bőrhatású kabátnak köszönhetően a kismamák sem maradnak ki a jóból: ennél aztán tényleg kevés vagányabb viselet létezik. A kabát oldalán két rugalmas és elasztikus betéttel rendelkezik, így biztosítva a helyet a növekvő pocakodnak. És ha már nincs senki a hasadban, akkor is viselheted tovább – ez a kabát nem csak 9 hónapig használható. A passzé és a cipzáros zseb további vagányság-faktorokat ad a kabáthoz: aki ezt hordja, biztos minden nap begyűjt pár elismerő bókot.

(tovább...)

 Hinni kell a csodában, mert olykor megtörténik

2014-09-29

Anita és férje körülbelül 6- 7 éve látták elérkezettnek az időt arra, hogy kisbabájuk legyen: azt gondolták pár hónapon belül már kopogtatni is fog a gólya – de mégsem így történt. Nagyon sok évet vártak egy babára, aki végül egészen nem várt módon érkezett meg hozzájuk. De ne szaladjunk ennyire előre. Anita története következik.

(tovább...)

 Az elrabolt test esete

2014-07-30

Nem mondanám magam kövér, magas, robosztus alkatnak. Az első terhességem során fel sem merült bennem az a kérdés, hogy vajon mi lesz a testemmel a szülés után. Nem készültem nagyobb méretre, sőt voltam olyan pofátlan és a kórházi pakk hazamenős ruhái közé már a normál, terhesség előtti nadrágomat és felsőmet pakoltam. (Nehezen bár, de rámjöttek.) Különösebb károk nem is keletkeztek bennem, a gyerek kicsusszant, has lement és büszkén sétálgattam kackiás melleimmel és majdnem teljesen lapos hasammal a szülészeti osztályon, napokkal a szülés után is 4-5 hónapos terhesnek látszó nők között.

(tovább...)

 Szuperanyu színre lép – elképzelések a gyereknevelésről

2014-07-28

Mielőtt nem estem bele ebbe a mély szakadékba (mármint a terhességbe), én olyan tutin tudtam mindent, hogy csak na. Arcomon értetlen mosollyal hallgattam nővérem sirámait arról, hogy milyen is gyereket nevelni (egyedül), fogalmam sem volt mi az a 24 órás szolgálat és állandó készenlét. Úgy éreztem sziklaszilárd elveimet és kialakult nézeteimet a gyerekekről senki és semmi nem képes megingatni. Erre egyetlen dolog volt képes: egy (majd két) gyerek.

(tovább...)

 10 dolog, amit soha ne mondj egy terhes nőnek

2014-07-14

Ha valami elfelejteti az emberekkel, hogy a nőnek személyes térre van szüksége, az a terhesség. Senki nem érzi úgy át a pletykalapok oldalain szereplő celebek helyzetét, mint a terhes nők. Egy csomó idegen azon csámcsog, hogy mennyit híztál, elég nagy-e a hasad és hány gyereked is lesz valójában. Szóval itt a lista arról, hogy mi az, amit soha de soha, semmilyen körülmények között ne mondj egy terhes nőnek. Adunk néhány lehetséges választ is, ezeket reméljük valaki ki mer mondani.

(tovább...)

 Kismamáknak/kispapáknak kötelező

2014-07-04

Amikorkismama az ember lánya, akkor amellett, hogy minden sarkon kismamákba botlik, szeret erről a ténmáról olvasni, filmet nézni, beszélni. Így aztán alapvető feladat, hogy akarja nézni az e lmúlt évek kismamás témájú filmjeit. Ilyen a Babák, Thomas Balmes filmje. Ez nem egy szuperbabákról szóló hollywoodi szuperprodukció. Ez a film magáról az életről szól.

(tovább...)

 Lehet-e terhesen biciklizni?

2014-06-24

Korcsolyáztam már terhesen, a biciklizést viszont nem próbáltam azon egyszerű oknál fogva, hogy akkor még nem volt életem része a kétkerekű. Ha ma lennék terhes biztosan kerékpárra pattannék. Egy remek összeállítás arról, hogy szabad-e terhesen biciklizni. (a cikk további jó tanácsaival viszont mélyen nem értünk egyet: ha kicsi a nadrágod, vedd fel a férjedét??? hát ki akar úgy kinézni, mint egy trampli?)

(tovább...)

 Vannak országok, ahol egyáltalán nincs fizetett szülési szabadság

2014-06-16

Mindig érdekelt, hogy a világ egyes részein, hol mennyi idig maradhatnak az anyák szülési szabadságon. Írtunk is már a belga, a spanyol és a holland helyzetről, de mit sem tudtam eddig (többek között) India vagy Új-Zéland helyzetéről.  Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) jelentése szerint mindössze három olyan ország van a világon, ahol egyáltalán nem létezik szülési szabadság: Omán, Pápua Új Guinea és az Egyesült Államok egyes részein. Az ILO-nak nincs adata Suriname-ról. Ami Amerikát illeti, öt olyan állam van, ahol nincs fizetett szülési szabadság: New York, New Jersey, Kalifornia, Hawaaii és Rhode Island.

 

Nézegessétek a térképet és örüljetek milyen jó helyzetben vagyunk. :)

 

(tovább...)

 Mit kell vinni a kórházba?

2014-06-13

Úgy a 35. héten eljön a pillanat, amikor össze kell készítened a kórházi cuccodat. Te olyan típus vagy mint én, és legszívesebben már a 30. héten összeraktad volna a pakkot, vagy olyan aki az első fájásoknál kezdi összedobálni a cókmókját?

(tovább...)

 Anyák kómában

2014-06-06

Nemrégiben olvastam egy könyvet, ami arról szólt, hogy egy harmincas éveiben járó nő évek óta akart gyereket, de nem sikerült kihordani a babákat: több vetélésén és halvaszülésen volt túl. Ezután egy nem túl szerencsés napon egy létráról leesve bevágja a fejét egy kőbe, kómába esik, menthetetlenül sérül az agya. Már épp lekapcsolnák a gépről az eutanázia lelkes hívei, amikor is kiderül, hogy a nő pár hetes terhes – hogy erről ő maga tudott-e azt nem árulom el, de a férje biztosan nem. Ezután jön az erkölcsi dilemma: életben tartani vagy sem? A családtagok között kialakuló vita lényegében abban áll, hogy akarná-e hogy életben tartsák még pár hónapig vagy sem.

(tovább...)

 Mérgezhető-e a magzat?

2014-03-28

Nem kívánok gyakran embertársaimra rendőrt hívni, de úgy 12 évvel ezelőtt, amikor még saját gyerekpéldánnyal nem is rendelkeztem, láttam egy erősen terhes nőt az utcán, aki egy nejlonzacskóval összeolvadva támolygott az utcán. Na, akkor erősen gondolkoztam, hogy kit is kellene most értesíteni, végül győzött a magyar leszarom tényező és nem hívtam senkit. Hogy ezt mennyire rosszul tettem az abból látszik, hogy az eset azóta is kísért, zavar, bennem van.

(tovább...)

 Mit tehet a kismama, ha megfázik? - Kismamanapló 17. rész

2014-03-05

Nem teljesen Murphy törvény az, hogy az embert pont akkor dönti le a betegség, mikor eljön a várva várt szabadság ideje. Lehet, hogy már hosszú ideje lappang bennünk a bajság, amit a betyárbecsülettel helytálló psziché feltartóztat, ám amint megérezzük, hogy letehetjük a kardot, rögtön támadásba lendül. Így lett a szülési szabadságom kezdete a terhességem elmúlt 33 hetének legnehezebb időszaka.

(tovább...)

 Úton és BKV-n az anyaság felé - Kismamanapló 16. rész

2014-02-26

"Olyan anya lesz az ember, amilyen ember, ez pedig az évtizedek során csiszolódott ki. Fejlődni, változtatni persze mindig lehet, de nem cserélhetjük ki a személyiségünket olyasmire, ami tőlünk idegen” – mert az ember a teljes személyiségével nevel, nem izomból, elhatározásból. Ezek a most olvasott, pszichológustól származó gondolatok egy immár 32 hetes, majdnem kétkilós pocaklakó szívdobogása mellett találtak rám.

(tovább...)

 Se kövér, se sovány, se ivás, se dohányzás

2014-02-24

Majdnem elvetéltem a 25. héten. Egy kutatás most arra mutat rá, hogy rizikókategóriába estem, de azt hiszem ezt eddig is tudtam. Így aztán nem is értem valójában milyen újdonságot tartalmaz az az új tanulmány, mely szerint az életmódváltás csökkenti a vetélés kockázatát. Még jó, ezt mindenki tudja. Én például egy költözködés levezénylése és két munkahelyen való helytállás következtében kényszerültem ágyba. Ahogy lefeküdtem, csökkent a kockázat – ha tovább folytatom korábbi életvitelemet nem hiszem, hogy most lenne egy 9 éves fiam. Erre minek kutatás?

(tovább...)

 Otthonszülésről szóló tanulmány rémisztgeti a szülőket

2014-02-21

Megdöbbenve olvastam a napokban egy új kutatásról, mely azt állítja, hogy négyszer annyi újszülött hal meg otthonszülést követően, mint kórházi szülések után. A kutatás nem a szülést magát vizsgálja, tehát nem arról van szó, hogy a születéskor halnának meg ezek a babák, hanem a születés után eltelt négy hetet vizsgálta: az eredmény szerint ebben az időszakban négyszer nagyobb az aránya a csecsemőhalandóságnak az otthon született babák körében. Azt is írják, hogy főleg az először szült nőknél találtak magas csecsemőhalálozási arányokat. Amos Grunebaum, a Weill Cornell Physicians szülészorvosa egyenesen azt állítja, hogy 75 százalékkal csökkenthető a kockázat, ha kórházban szül valaki.

(tovább...)

 A szülés és születés intim titkai – Kismamanapló 15. rész

2014-02-19

Nyilván óriási szakirodalma van a szülés és a psziché összefüggéseinek, tervezek majd utána nézni, ha élvezhetem végre a várva várt szabadságot. Remélem Babóca is úgy tervezi, hogy az előírt további két hónapot még a pocakomban tölti el. Nem mintha nem várnám, hogy megmutassa magát végre, de ideje van mindennek, a kismama jól megédemelt semmittevésének is. Egyébként az időzítés kérdéséről is szó esett a Kriston Andrea által tartott intim tornán.

(tovább...)

 Placenta agy, avagy feledékeny-e a kismama?

2014-02-10

Híres közhely és állandó viccelődésre ad okot, hogy a kismamának minden kimegy a fejéből – általában ezzel szokták elintézni az odaégett vacsorát, az óvodában felejtett nagyobb gyereket, a mosógépben napokig otthagyott mosást. Ausztrál kutatóknak felkeltette a kíváncsiságát ez az állítás: valóban feledékenyek lennének a kismamák? És ha igen, miért? Aztán kiderült: egyáltalán nem azok. Legalábbis nem azért, mert terhesek.

(tovább...)

 Külföldi kismamák Budapesten – ez a Budapest Moms

2014-02-07

Képzeljük el, hogy mit érthet egy ide érkező, magyarul nem beszélő kínai/olasz/amerikai kismama a körülötte zajló eseményekből? Pontosan nekik segít Morvay Réka, pszichológus, dúla. Nem könnyű a magyar terhességi bürokráciában, az orvosok között, a szülés során, a szülést követően vagy épp szoptatási kérdésekben eligazodni. Aki nem ismeri az itthoni rendelések, védőnők, sürgősségik rendszerét, könnyen érezheti magát elveszettnek – van is dolga Rékának, állandóan keresik a külföldi kismamák, hiszen már 400 tagja van a Budapest Moms közösségének. Vele beszélgettem.

(tovább...)

 A szülésznőszerzés újabb titkai – kismamanapló 13. rész

2014-02-05

29. hét. A pocakomat már csak a BKV-n unottan maga elé bámuló, ülőhelyét közönnyel örző nép nem veszi észre. A lelki felkészülésemnek pedig 3 hét múlva „szeretnék hozzáfogni”, amikor leköszönök a munkahelyemen. Bár az első gyerekbútorok megjelenése a lakásban már most ünnepváró hangulatot hozott magával. Többször rajtakaptam magam, amint lopva megállok a kisszoba közepén, és hosszú percekig tűnödöm. Nézzük a kismamalét fejleményeit.

(tovább...)

 A kismama egóharcai - kismamanapló 12. rész

2014-01-29

Az első bejegyzésben már megfogalmaztam: „a miért is akarok én gyereket” kérdéskörnél leginkább az a gondolat melengeti kellemesen a lelkemet, hogy nincs szebb és értelmesebb dolog egy jól működő nagy családnál. Aztán pár epizóddal később arról is elmélkedtem, hogy valószínűleg milyen óriási önfeláldozás kell ahhoz, hogy egy Babócából embert faragjunk. Vajon én tudok-e majd olyan önfeláldozó lenni, mint  a szüleim voltak? Tudok-e majd annyit talpalni a konyhában, vagy - kicsit metaforikusabban - az életben, mint a családom anyatigrisei?

(tovább...)

 Gyógyszerek, melyeket kerülj ha terhes vagy

2014-01-24

Soha nem felejtem el a pillanatot, amikor első terhességem alatt egy nálam amúgy rendszeresen érkező herpesz nőtt a számra. A patikában a szokásos herpeszkrémet kértem, ám a gyógyszerész elhűlve nézett rám: terhesen ezzel akarok kezelni magam? Azt mondta tilos, várjam csak meg szépen türelmesen, amíg elmúlik. Máig nem tudom, hogy a szervezetben munkálkodó herpeszvírus vagy az ellene alkalmazott gyógyszer van rosszabb hatással a magzatra. Ugyanis gyógyszer felírásakor általában ezt mérlegelik az orvosok. Amikor második terhességemnél olyan súlyos bélbetegség támadott meg, mely már önmagában veszélyes volt rám és a babára, ezért nyilvánvaló volt, hogy napi rendszerességgel kell gyógyszert szednem. Ugyanez volt érvényes az első terhességem kinyílt méhszájára – nagyobb kockázatot jelentett a görcsoldó nélküli lét, mint a hónapokon át szedett gyógyszer, melynek eredményeként 39. hétig bennmaradt a ded.

Lássuk, melyek azok a gyógyszereket, hatóanyagokat, melyek kifejezetten tiltólistán vannak.

(tovább...)

 Vigyázat „sárkányveszély”!

2014-01-22

A mai nappal megkezdődött a harmadik trimeszter. Még negyedév, vagy már csak három hónap és fenekestül felfordul az életem. Eddig nem akartam volna az időt se előre, se hátrafele tolni, többször hangoztattam, hogy jó dolog ez, szinte hiányozni fog, ha nem mocorog majd ilyen elválaszthatatlanul közel hozzám ez a kis jövevény, ám a napokban feltűnt pár tünet a rosszabbik fajtából is.

(tovább...)

 Te melyik kismamatípusba tartozol?

2013-12-27

Amikor a gyakorló anyuka belép egy játszótérre, általában azonnal felméri ki az, aki hozzá hasonló és vele fog (ha fog) beszédbe elegyedni. Szóval a kisgyerekkel rendelkezők esetében már biztosan felállíthatók jól beazonosítható kategóriák – de nincs ez máshogy a kismamáknál sem. Lássuk milyen kismamatípusokba botolhatunk az orvosnál, a buszon vagy épp a munkahelyen.

(tovább...)

 Éhségérzet és kívánósság: nem legenda - kismamanapló 4. rész

2013-11-29

Más dolgokra fókuszálni nem egyszerű, de mit tegyek, ha a terhes nőknél ma éppen nem divat nyomós ok nélkül áldott állapotukon merengeni munka helyett. Megcsappant energiaszint mellett kell továbbra is üzemeltetni a taposómalmot, nem is beszélve a gourmand jellemvonások okozta kihívásokról.

(tovább...)

 Már ilyen is van: egy gyerek két biológiai anyával

2013-11-27

Két anya nevel egy gyereket – de vajon melyiküké legyen a gyerek, kinek a petesejtjéből szülessen? A New York Városi Klinika kutatói szerint nem kell választani: a mesterséges megtermékenyítés során betöltött biológiai szerepek ugyanis megoszthatóak.

(tovább...)

 A terhességi magas vérnyomást a légszennyezés okozza?

2013-11-25

Egy amerikai tanulmány szerint a terhességi magas vérnyomás összefügghet a légszennyezéssel – azaz annál a kismamánál, aki sokszor, sok ideig volt kitéve efféle környezeti ártalmaknak, nagyobb valószínűséggel alakul ki terhességi magas vérnyomás - olvasható a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban megjelent tanulmányban.

(tovább...)

 Anya vagy ha...

2013-11-22

Megkérdezték a wemothers.com anyáitól, hogy mit is jelent anyának lenni. 23 dolgot mondtak. Biztosan anya vagy, ha:

(tovább...)

 A kismama kinyíló világa - kismamanapló 3. rész

2013-11-20

Telnek a hetek, a pocakod lassan gömbölyödik, a gondolat mélyül, ülepszik, mindenki veled örül, és nem elég, hogy a változó fókuszpont miatt minden harmadik nőt terhesnek látsz, végtelen sok történet, tapasztalat, élmény kezd el özönleni feléd a környezetedből.

(tovább...)

 Ne éljem bele magam, ez volt a doki összes tanácsa - Kismamanapló 2. rész

2013-11-13

Nem könnyű felfogni, vagy nem is lehet egyhamar, hogy kislányból, csajból, nőből anyává válsz. Ez az első gondolatod reggel, és az utolsó este, sőt, ez minden gondolatod mögötti gondolat. Az első találkozásom a dokival segített benne, hogy túl korán biztosan ne akarjam még elmondani másnak. Megváltozik a világod, és ezt ne mondd senkinek? Nem egyszerű.

(tovább...)

 Kismamák a munkaerőpiacon – milyen jogaik vannak?

2013-11-11

Repka Ágnest régóta érdekli a nők helyzete, az esélyegyenlőség vagy inkább az esélyegyenlőtlenség – éppen ezért lett HR szakértő, valamint munkajogi szakokleveles tanácsadó. Két és fél évvel ezelőtt, kislánya születése után indította útjára a Dolgozó mami blogot: azóta szinte minden idejét a kismamák és anyukák számára nyújtott munkajogi- és karrier tanácsadás tölti ki – kiderült ugyanis, hogy rengeteg a kérdés, a bizonytalanság, a kismamák koránt sincsenek tisztában jogaikkal. Olyannyira nagy az érdeklődés ezen terület iránt, hogy Ágit egyre többet hívják előadni, kerekasztal beszélgetésekben résztvenni. De ez még így is kevés volt Ági szerint, aki szeretné ha ezek a hasznos információk minden érintetthez eljutnának. Ezért született meg a Jogod van hozzá! – egy kisokos kismamáknak minden munkát érintő infóval.

(tovább...)

 Miért is akarok én gyereket? - indul az új kismamanapló!

2013-11-06

Valami ilyesmiről gondolkodtam a vécén ülve, ki tudja mennyi ideje már, az idő ugyanis végérvényesen kizökkent, mikor a nyár utolsó napjának estéjén megpillantottam azt a határozott, erőteljes két vonalat a terhességi teszten. Ha volt is bármilyen halvány elképzelésem arról, hogy mit érzek majd, ha egyszer eljön ez a pillanat, az biztosan nem hasonlított ehhez.

(tovább...)

 A női táska mindent elnyel - a pelustáska még többet

2013-10-23

A táska olyan kiegészítő, melyről egyetlen nő sem mond le szívesen. Ezért rémülettel töltött el a gondolat, hogy hónapokon keresztül majd egy macis esetleg katicás poliészter táskát hordjak magamnál, hiszen az úgynevezett pelenkázótáskák nagy része bár praktikus, nem éppen nőies darab.

(tovább...)

 Hajnali kelés, lógó mellek, Alma együttes kifulladásig

2013-08-21

Ó, de szép, jaj de cuki, biztos te vagy a világon a legboldogabb! Mondja mindenki, ha gyereked születik – és ez így is van. Boldog vagy, elégedett, de….

(tovább...)

 Jelek, melyek arra utalnak, hogy ideje lecserélni a szülészedet

2013-07-17

Több orvost, több okból cseréltem már le. Valahogy az ember várandósan és később a babájával lesz erre háklis. Addig ami jön elfogadja, legyen az egy kontár vagy egy szakmai nulla, na de ha már a magzatról vagy a gyerekről van szó, akkor szúrós szemmel kritizáljuk az orvos minden lépését, elemezzük minden döntését. (Rosszabb esetben felülbíráljuk a diagnózisát, és még rosszabb esetben mi találjuk el.)

(tovább...)

 Nem tudtam, hogy szülés után jön a neheze

2013-07-01

Amikor terhes lettem, repkedtem örömömben. Amikor nőtt a hasam, büszkén viseltem, mindenki dicsért, jól áll. Ahogy közeledett a szülés várható időpontja, sorra készültek el és sorakoztak fel a dolgok: babaszoba, babakelengye, babakocsi, összepakolt kórházi csomag, minden, ami egy baba születéséhez kellhet. Még több is. A legjobbat kerestem és hittem hogy meg is találtam. Minden tárgyi feltétel adott volt a kisfiúnk születéséhez.

(tovább...)

 Mellet ki, hasat ki!

2013-06-24

Ez lehetne a yummy mummies, azaz a young urban mummies, nagyvárosi fiatal anyukák jelszava. A wikipédia mindössze ennyit említ meg róluk: szexuálisan vonzó anyák. Hiszen ők egy olyan irányzatot képviselnek, amely a külső-belső tökéletességre törekedve mindent megmutatnak. Nincs semmi takargatnivaló a pocakon, és a formás mellek is hangsúlyt kapnak. Nincs lenge felső, nincs vakondnadrág, de pár számmal nagyobb farmer sem.

(tovább...)

 Idő előtt érkezni

2013-06-19

Életemben eddig három szülésen vettem részt, a saját születésemen kívül. Kettő a saját gyermekeim születése volt, a harmadik viszont egy 25 hetes, 900 grammos baba világrajövetele. A Peter Cerny Alapítvány koraszülött mentőiről készítettem riportot, amikor úgy 2 évvel ezelőtt ebben a máig felejthetetlen eseményben részt vettem. Sokat gondolok a mai napig az akkor született aprócska kislányra és az őt könnyek között megszülő édesanyjára. Mi lehet velük? Emlékszem a bizonytalanságra, hogy mi lesz vele, a kérdésekre, hogy ez miért történt, a végtelen csendre a szülőszobán.

(tovább...)

 Utazni vagy nem utazni?

2013-06-03

Jó hosszú az a kilenc hónap, biztosan beleesik egy tavasz vagy egy nyár. És akkor jön a nagy kérdés: menj-e nyaralni, belevágj-e valamiféle kalandba? Ha nem vagy veszélyeztetett terhes és az orvosod is elenged, akkor nyugodtan kelj útra.

(tovább...)

 Kilenc új barát a szülés után

2013-05-06

Egy átlagos nőnek szülés előtt 13 barátja van – ez a szám 22-re nő  miután gyereke születik. Általában babacsoportokban, internetes fórumokon ismerkednek meg: két dal között a Ringatón, két oltás között a védőnőnél, meg persze szoptatás alatti netezés közben a kismamafórumokon akár célzottan közeli anyatársakra lehet lelni. Még itt a b.boom-on is.

(tovább...)

 Terhes és a nagy Ő-t keresi: öt egyedülálló kismama az új valóságshow-ban

2013-05-03

 

Egy új valóságshow-ban öt egyedülálló kismama keresi a szerelmet - Terhesség és Randevú a címe annak az új reality-nek, ami június elsején indul és Kiesha, Shana, Megan, Melissa é Rachel randevúit fogja bemutatni – miközben mind az öt szereplő hasában ott növöget a kisbaba.

 

(tovább...)

 Középkorú kismama

2013-04-03
Amikor néhány évvel ezelőtt Fehér Anna 53 évesen teherbe esett elámult az ország. Előtte pár hónappal még az erősen negyven pluszos Jakupcsek Gabriellán lepődtünk meg, de a Szomszédok Almája mindent vitt a korával. A makkegészséges baba idén már két éves lesz. Egyre később és később szülni, ez a tendencia manapság. Amikor még az én anyukám öcsémmel ezelőtt terhes lett 34 évesen, kifejezetten öreg kismamának számított, az apa meg egyenesen matuzsálemnek a maga 43 évével. Ha ellenben ma egy korombelinek 15 éves gyereke van (21 évesen szült), ez igencsak ritka.(tovább...)

 A rágörcsölés nincs hatással a teherbeesésre

2013-03-27

 

Ha nem görcsölsz rá, majd összejön. Ha elengeded magad, nem a gyerekért szexelsz, akkor fog összejönni. Jó tanáccsal mindenkinek tele a padlása, akinek rokonsága-ismeretsége széltében-hosszában tárgyalja, hogy miért nem jön össze a baba.

Sztorikat is hallani arról, amikor elmúlt a „kényszer”, például végül örökbefogadtak egy gyereket, utána azonnal teherbe esett a nő, vagy a lombikbaba után természetes úton fogant meg a kistestvér. Ezen történetek alapján valóban lehet igazság abban, hogy amire az ember lánya rágörcsöl, az nehezebben sikerül.

 

(tovább...)

 Megvan az 5 kismama!

2013-03-20

És akkor rántsuk le a leplet, ki az az öt szerencsés kismama, aki részt vehet a 2013-as kismamafotózáson!

De előtte még, hogy fokozzuk az izgalmakat, olvassátok el, miként emlékszik vissza Karácsony-Tóth Zsófia, egyik tavalyi résztvevő kismamánk:

(tovább...)

 Mondd hogy ÁÁÁÁ!

2013-01-16

Gyakran találkozunk azzal a hiedelemmel, mely szerint a nők minden gyermekük születésével egy fogukat elvesztik. Ezt azzal magyarázzák, hogy a magzat fejlődéséhez az anya fogaiból vonódnak ki az ásványi anyagok. Ez a mende-monda vagy népi bölcsesség azonban tévedés. Az anya fogai a terhesség alatt sem fogékonyabbak jobban a fogszuvasodásra, és a magzat miatt nem csökken a fogak ásványi anyag tartalma sem.

(tovább...)

 Ha a magzat bort vedel

2012-12-31

Valahogy eszembe nem jutna terhesen masszívan inni, no persze egy pohár sör vagy bor alkalomadtán (értsd hetente egyszer, havonta egyszer) belefér, na de nem vagyunk egyformák, van aki bagózni sem átall miközben gyerek nő a hasában.

Magamtól is tudtam, hogy a magzatnak sok dologra szüksége van, de az alkohol nincs ezek között. Most az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság tudományos ülésén mindezt megerősítették: orvosi képalkotó módszerekkel is kimutatható változás történik azoknak a gyerekeknek az agyi szerkezetében és anyagcseréjében, akik magzatkorukban alkohol hatásának voltak kitéve.

 

(tovább...)

 9 hónap = 1000 kép

2012-12-12

Hol van már a havi egy fotó ideje, ami arra szolgált, hogy lássuk mennyit nőtt a hasunk és a benne lévő ded az elmúlt hónapban? Még egy fél Kodak tekercset sem használtunk el vele és máris dokumentáltunk egy teljes terhességet. Na jó, ha féltünk, hogy bemozdultunk, hogy homályos lett, hogy fel sem húztuk a gépet vagy nem vakuztunk, akkor a biztonsági játékos apuka egy 24-es filmet rászánt a 9 hónapra.

Ez ma már több mint vicces.

 

(tovább...)

 Rakd össze a kórházi pakkot!

2012-11-21

Úgy a 35. héten eljön a pillanat, amikor össze kell készítened a kórházi cuccodat. Te olyan típus vagy mint én, és legszívesebben már a 30. héten összeraktad volna a pakkot, vagy olyan aki az első fájásoknál kezdi összedobálni a cókmókját?

(tovább...)

 Mi micsoda a terhesség alatt?

2012-11-14

Ugye jó eséllyel eddig ismerted a munkád szakkifejezéseit, mostantól viszont nem árt, ha kicsit beleásod magad a terhesség sajátos nyelvezetébe. A végére menni fog mint a karikacsapás, addigra viszont új szakzsargont tanulhatsz majd: a kisbabásat.

(tovább...)

 Adatgyűjtők vetik ki hálójukat a kismamákra

2012-09-19

Amikor újdonsült anyukaként félájult leszel a szüléstől és a kialvatlanságtól, amikor semmi mást nem kívánsz majd, mint egy kád fürdőt és hogy összebújhass 1-2 napos babáddal, nos akkor nem is hinnéd kik támadnak rád a kórházban. Az adatgyűjtők.

(tovább...)

 Mindennapi udvariatlanság

2012-08-08

Nem nagyon izgatott soha az, hogy az emberek nem adják át egymásnak a helyet, hogy nem segítik egymást a legalapvetőbb helyzetekben sem (én általában átadtam) – egészen addig, amíg nem lettem én az, aki rászorult volna mások udvariasságára.

(tovább...)

 Tesztem, tesztem mondd meg nékem…..!

2012-05-23

Ha már hétfőn az abortusztablette várható bevezetéséről írtunk, akkor ma essen szó arról, mégis honnan tudhatjuk meg, hogy lakik-e valaki odabent.Nehéz elképzelni, hogy nem is olyan régen, még nem lehetett beszaladni a drogériába és az első alkalmas helyen, két perc alatt megtudni, hogy igen, mostantól megváltozik minden. Vagy épp, hú ezt megúsztam.

(tovább...)

 Ötven éve gyorsabban szültek a nők

2012-04-30

Rohanunk, sietünk, mindent és mindenkit sürgetünk – így élünk manapság. Sokszor úgy érzem, a szülészek is hajszolnak minket, nőket: anyuka, ha eddig és eddig nem szül, akkor befektetem, ha eddig és eddig nem, akkor megindítom a szülést. Ha a szülés elindulása után eltelt ennyi és ennyi idő, akkor adok oxitocint, ha azután eltelt ennyi és ennyi idő, megcsászározom. Hajtanak minket, táblázatok, statisztikák mentén kell haladnunk – mert ha nem, szigorúan közbelépnek. És mindennek ellenére az életünk egyetlen területe ami nem gyorsult fel, az éppen a szülés. Sőt, egy friss amerikai kutatás szerint szülni most hosszabb időt vesz igénybe mint 50 évvel ezelőtt.

 

(tovább...)

 Mozogj már anyukám!

2012-04-11

Aki azért (is) várta a várandósság hónapjait, hogy most aztán adhat a lustaságnak és az evésnek, azt sajnos ki kell ábrándítsam: a 9 hónap alatt is lehet, sőt kell is mozogni. Persze nagy pocakkal nincs is vonzóbb annál, mint felpolcolt lábbal a fotelben olvasni, mégis ajánlatos felállni a kényelmes székből.

(tovább...)

 31.hét Terhesszabályok

2012-03-21

Vannak dolgok a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban (és ez így lesz majd a gyerekneveléssel is), amelyeket előre elhatározunk és gyakran ésszerűtlen módon ragaszkodunk hozzájuk. Csak a tapasztalat és egy kevés idő képes arra, hogy ezeket az elveket, jónak hitt berögződésesket megváltoztassa. A szülés esetében könnyű dolgunk van, mert ott nem igazán lehet irányítani a dolgokat, ha egyszer elkezdődnek. Érkezhet az első szülő kismama gondosan kidolgozott szüléstervvel, illóolajokkal, hetekig válogatott zenei összeállítással és rengeteg illúzióval, ha a természet úgy dönt, hogy a szülés nem indul be, akkor is császár lesz, aromaterápia és születés utáni összebújás nélkül.

(tovább...)

 Másodszorra minden más - Kismamanapló 17. hét

2011-11-29

A második terhességem 17. hetében járok. (Igen, terhességnek fogom hívni, nem azért, mert teher lenne, hanem mert modorosnak érzem másnak nevezni, erre áll rá a szám.) Kicsit későinek tűnhet a 17. héten elkezdeni egy terhes naplót, de ennek oka van. Másodszorra minden más.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első - születéssel végződő terhesség után idén tavasszal volt egy kitérőnk a kórházba, spontán fogant ikreket veszítettünk el a 8. hétben.

 

(tovább...)

 Jövő héttől kismamanapló!

2011-11-22

Jövő héttől a kispapanapló után egy második gyermekét váró kismama életébe nyerhettek betekintést. Terhes-blogunk első része jövő kedden jelenik meg a szülőszobán. Vajon miben különbözik az első és a második gyerek várása? Milyen új kérdések adódnak egy új terhesség során? Olvassátok velünk kismamánk beszámolóit!

1. rész

(tovább...)

 Kismamaluxus - határok nélkül

2011-11-18

Hamar rájön az ember, hogy a kismama luxus nem a hiperdrága babakocsiknál és a márkás babaruháknál kezdődik. Az csak egy része a bababiznisznek. Amint kiderül hogy terhes vagy, lehetőségek eddig még csak nem is sejtett tárháza nyílik meg előtted. És onnantól tényleg csak a takaród hossza határozza meg a nyújtózkodást. Na meg a józan eszed – mert nem árt észnél lenni. Ugyanis a bababiznisz nem ismer határokat. Maximum Te, ja bocs, a pénztárcád szabhat korlátot. Jómagam, nem  vagyok luxuscikk fogyasztó, így csak elképzeléseim lehetnek arról, hogy mi minden áll rendelkezésre. Szabadra engedtem hát a fantáziám és megpróbáltam összegyűjteni, hogy mi mindent lehet élvezni és mi mindenre lehet költeni kismamaként.

(tovább...)

 Hallgass anyádra!

2011-10-10

Szoptass három óránként, tedd a saját ágyába messze a sajátodtól, két hónaposan nyomathatod az almát – valahogy így szólnak annak a nagyszülő-generációnak a tanácsai, akik az elmúlt 30 évben nem haladtak a korral. Nehéz beláttatni velük, hogy immár a gyereket nem hagyjuk sírni, hogy táguljon a tüdeje, nem adunk neki teát, csak hogy befogja a száját és még kiflivéget sem rágcsáltatunk vele fél évesen. Igaz, mi is felnőttünk valahogy. Súlyos érv ez, nehéz is vele vitatkozni, hiszen igaz ami igaz, itt vagyunk, felnőttünk és épp szaporodunk. Felnőttünk autósülés, bébiőr és BPA-s cumisüveg társaságában. Igaz, hogy mindegyikünk allergiás, a korosztályom szinte minden tagjának van valamiféle autoimmun betegsége, de élünk, életben tartottak a szüleink. Kit így, kit úgy.

(tovább...)

 Egy rossz szülés története - levél a bábának

2011-09-19

G.!

Az egyik szülés-előkészítőn kérted, hogy ki-ki írja majd meg a szüléstörténetét.
Az én szülésem fájdalmas és szomorú emlék, nagy csalódás. Ebben sajnos neked nagy szereped volt.

Szüléstörténet helyett áll itt egy levél a bábának, akivel szültem - bár sokszor azt éreztem, ellenében szülök. A neveket nem írtam bele, ez nem egy lejáratókampány, pusztán arra való, hogy én fel tudjam dolgozni azt, ami történt, és ha más is embert keres, tudja, mire kell figyelnie.

Ha valaki nagyon kíváncsi a nevekre (mert mondjuk épp választania kell), privátban megírom neki. Mindenesetre akárkit is választotok, baszki, vigyetek magatokkal dúlát.

(tovább...)

 Iskola helyett gyermekágy

2011-09-16

Biztosan mindannyian emlékszünk olyan esetekre tizenéves korunk második feléből, amikor rettegve vártunk – vajon meg fog-e jönni? Pár nap késés maga volt a tömény rettegés: nemcsak a gyerektől, hanem szülői haragtól, fiú kiborulásától is tartottunk. És aztán vannak olyanok, akik hiába várnak, csak nem jön meg. Tizenhat évesen gyereket várnak. Mit éreznek ők, mit a párjuk (ha van nekik) és mit a szülők? Mivel annak idején ezt megúsztam, most már jórészt ez utóbbiak szerepébe tudom már magam belegondolni. Bár lányom nincsen, de fiús anyaként is van félnivalóm. Pár hónapja kuriózumként számoltunk be a huszonegykétévesek gyerekvállalásáról, annak ritkaságszámba menő előfordulásáról. Pedig náluk jóval fiatalabbak is szülnek - igaz, legtöbbször más élethelyzetben, korántsem tervezve a babát.

(tovább...)

 Egy láthatatlan, de már ismerős világ

2011-07-01

Néhány hónappal ezelőtt, már írtunk itt a szülőszobán arról az édesanyáról, aki látássérült férjével neveli kislányukat, miközben ő maga is vak. Leírtuk, hogy milyen könnyedén boldogul a gyereknevelés minden területén, hogy mennyire rosszul ítéljük meg a helyzetüket: nem szorulnak segítségre, kislányukat minden, de minden téren el tudják látni. Sőt: azóta újabb családtag, Nimród érkezett hozzájuk. A kisfiú május elsején, kicsit idő előtt érkezett, de mindannyian jól vannak.

(tovább...)

 Kismamák is elkezdhetik

2011-06-27

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! – így szól ősidők óta a bölcselet, amelyet persze szülés után nem kell olyan komolyan venni. Sőt,  már terhesség alatt sem. Bár a 9 hónap alatt felszedett kilók, párnácskák még ott díszelegnek rajtunk: fokozatosan fogjuk a testünket munkára. Szülés utáni torna 2. rész. (1. rész itt)

(tovább...)

 Home made kismama

2011-06-24

Egy hete végre-valahára kikerültem az irodából, ugyanis a pocakommal már nem tudtam az íróasztalhoz ülni. Na jó, inkább mert TGYÁS-ra mentem, elég volt a meló. És hirtelen új dimenziók nyíltak meg előttem. Eddig reggelente tip-top irodistaként vettem nyakamba a várost és vonultam kopogós cipőben, sötét kosztümben. De most már otthon vagyok, nincs több iroda, csak a lakás, egy gigantikus pocak és egy rahedli háztartás. (Én ezt eddig hogy csináltam munka mellett???) És a nagy dilema: ma mit vegyek fel?

(tovább...)

 Alszik a gyerek, jöhet a lábemelés?

2011-06-17

Ha éppen nem ájultan omlasz az ágyba, az este tökéletes a kavargó gondolatok, a másnapi tennivalók rendezgetésére, és persze a nagy fogadalmak megtételére. Hogy is hangzik? „Holnap kilépek a csoki, fornetti, fagyi háromszögből, s megkezdem a babaháj ledolgozását.” Csapó 66-szor!

(tovább...)

 Vizsgálatok nyakra-főre és persze hasra

2011-05-16

A terhesség nem betegség. Ezt az állandó szlogent még az én természetközeli, alternatívnak mondott orvosom is havonta elmondta, mégsem átallott engem állandó jelleggel küldeni ilyen-olyan vizsgálatra: hol egy kis ultrahangra, máskor hajnali csapolásra, megint máskor töménycukor-ivásra. Arról nem is szólva, hogy ő maga is havonta felküldött a vizsgálóasztalra és matatott. A terhesség egy nagy-nagy vizsgálathalmaz, holott egyes szakértők szerint a vizsgálatok fele is sok lenne. Mint púp a hátamra (a nagy hasam mellé) úgy kellett nekem mindez.

(tovább...)

 Élni, dolgozni, létezni - egy fiatal spanyol mamí élete Budapesten

2011-05-12

- Interjú María Valentina Sánchez Baenával -

Évente több száz magyar egyetemista tölt egy-egy szemesztert külföldi egyetemeken, hogy tapasztalatot és barátokat gyűjtsön. Valljuk be a legtöbb fiatalnak a kint töltött hónapok nagy része tanulás helyett bulizással telik. Azonban a kivétel erősíti a szabályt. A néhány éve Erasmusos diákként hazánkba érkező Valentina bizonyára nem gondolta volna a Ferihegyre tartó repülőn ülve, hogy landoláskor tündérországba csöppen, ahol ott is ragad. Bár nem az ELTE szerepelt a preferált egyetemek listájának élén, ma már nem bánja, hogy a véletlen (?) pont ide sodorta. Boldog feleség és egy tündéri kisfiú édesanyja, aki épp ma ünnepli a negyedik születésnapját.

(tovább...)

 Influenza – reloaded

2011-01-17

A 2009-es karácsony különleges volt az életünkben. Nemcsak azért, mert először töltöttük immár négyesben, hanem mert itthon ültünk. Nem mentünk sehová, nem hívtunk vendégeket: nálunk ugyanis látogatás-stop volt a H1N1 miatt. Hárman ugyanis (a felnőttek és nagyfiam) be voltunk oltva, de az akkor félévest még nem lehetett oltani. Így aztán hozzánk oltástagadó nem léphetett be: volt is sértődés, fejcsóválás, meg nem értés, de a sarkunkra álltunk. Aki látni akar, oltasson. Néhányan megtették, de a legtöbben nem. Ez volt tavaly. De mi a helyzet az idei szezonban? Azok kedvéért, akik pár hete megjelent cikkünket nem olvasták, vagy akkor még nem tartották aktuálisnak, most újra közreadjuk. Mert úgy néz ki, idén is közeleg a járvány.

(tovább...)

 Háborítatlan szülés: akár otthon, akár a kórházban

2010-12-21

Mindkét gyerekemet kényelmes franciaágyon szültem, a földön térdelt a szülésznőm, ágy szélén ült a doktor, férjem a fejemnél bátorított. Tévedés, nem otthon voltam, hanem kórházban, otthoni körülmények között. Kellett a tudat, hogy pár méterre tőlem ott van minden eszköz, amire bármilyen váratlan esemény során szükség lehet. Talán gyáva vagyok, és még két abszolút problémamentes szülés után sem mernék a saját nappalinkban, a saját fürdőkádunkban vajúdni és szülni. Valahogy olyan bizarrnak érezném, hogy a szomszédok végighallgatják ezeket a nem mindennapi pillanatokat. Na de nem mindenki ilyen bátortalan, és ők hamarosan szabályozott, legális formában szülhetnek majd otthon.

(tovább...)

 Egy EU-konform szülés

2010-12-01

Szülni mindenhol nehéz, de talán külföldön – idegen környezetben, úgy hogy körülöttem, rólam nem az anyanyelvemen beszélnek – talán még nagyobb feladat. Egyik olvasónk Brüsszelben csinálta végig az egész terhességét, ott is szült – a kórházi protokoll néhány dologban eltér az itthonitól. Az ő szüléstörténete következik.

(tovább...)

 Közös burokban

2010-10-07

Biztosan te is érezted már, hogy fülhallgatóval a füledben egyfajta burokban vagy a város zajában is – imádom ezt az érzést. Ott lenni, mégis valahol egészen máshol járni a zene segítségével. Egy új fejlesztés ebbe a burokba rajtad kívül még valakit bevon: a magzatodat. Egy fülhallgató neked, egy hangszóró a babának, és máris ti ketten lélekben ugyanott jártok. Pocakzene – ez a neve Kucsera Péter design-jának, amely az idei Formatervezői Díj Terv kategóriájában bizonyult győztesnek. Vele beszélgettem a győzelem másnapján.

(tovább...)

 Cukormentes cukor

2010-09-17

Alaposan megismertem a sarki éjjel-nappali közért kínálatát diabetikus édességekből, miután megállapították nálam a terhességi cukorbetegséget. Mert rám néha olyan elemi erővel tört az édesség utáni vágy, hogy akár hajlandó voltam kibaktatni a kisközértbe is csak hozzájussak egy kis csokihoz.

(tovább...)

 A cukorterhelés nem kismamaterhelés

2010-09-16

Egy pohár víz, 75 g glükóz, pár csepp citromlé és kész is a finom, éhgyomorra fogyasztandó kismamakoktél. Nem mondom, hogy repesve vártam a 24. héten esedékes terheléses cukorvizsgálatot. Nem mintha fájna, és nem is a cukorszirup ellen volt kifogásom, csak hát egy újabb kismama nyűg – gondoltam én. Hiszen csak annyit láttam belőle, hogy vért vesznek, majd két teljes órát kell várni a második vérvétellel.

(tovább...)

 Mit kapsz a fizetésed helyett?

2010-09-14

Miután megszületett a babád, amellett hogy valahogy túl kell élned az első heteket, némi adminisztratív teendő is vár rád. El kell intézned, hogy megkapd a baba után járó juttatásokat. Sajnos nem könnyítik meg a hivatalok a kismama dolgát, pedig ez talán elvárható lenne.

(tovább...)

 Bölcsőde helyett...

2010-09-09

Néhány napja írtunk arról, hogy milyen nehéz helyzetben van az a szülő, aki állami bölcsibe készül vinni a gyerekét – vagy lesz hely, vagy - nagy valószínűséggel - nem lesz. Márpedig dolgozni kell, általában az ember lánya nem azért viszi közösségbe apró gyermekét, hogy ő közben eljárhasson manikűröztetni és daueroltatni. Vannak Budapestnek olyan kerületei, ahol különösen rossz a bölcsődei helyzet: sok a fiatal beköltöző, sok a gyerek és persze kevés a bölcsi.

(tovább...)

 Készülj a valódi szülőszobára!

2010-08-12

Tervezgetős típus vagyok, minden este leülök és átgondolom a következő napomat, sőt a nyaralást valamikor márciusban kezdem szervezni. A szülésre mégsem mentem tervvel. Valahogy az egész annyira megfoghatatlan, ismeretlen volt, hogy szülési tervet írni olyan lett volna, mintha megtervezném, mit fogok tenni, miután leszálltam a Marson.

(tovább...)

 Anya a teljes idegösszeomlás szélén

2010-08-02

Anyukám elküldött fagyizni. Ez azután történt, hogy a lenti lakásban hallotta, amint drágalátos elsőszülöttemmel ordítok. Igen, ordítok. Egy hónap telt el a nyári szünetből, de az idegeim felmondták a szolgálatot.

(tovább...)

 Inkább beszél babájához az énekesnő

2010-07-21

Nem sok olyan énekesnő van, akinek elvileg a babája születése utáni napon fel kellene lépnie. Ez történt Váczi Eszterrel, ugyanis kislánya a vártnál 19 nappal korábban érkezett, július elsején. És bizony másnap anyukájának még koncertje lett volna. De a baba erre az előadásra már úgy tűnik nem vágyott, inkább gyorsan megszületett. Jusztin Áfra már elmúlt két hetes.

(tovább...)

 Kitikkadt kismamák és kisbabák

2010-07-15

Negyven fok árnyékban, a beton ontja a meleget, 100 százalék páratartalom és egyéb rémségek: ez van most. Mit tehet a kismama? Hát piheghet. Árnyékban, lenge ruhában, állandó kísérője, jóbarátja pedig legyen a vizespalack. Mert kánikulában a kismama legfontosabb feladata: inni, inni és inni.

(tovább...)
easyweb