szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 A vér nélkül született baba az anyukája megérzéseinek köszönheti életét

2014-09-08

Ha az újszülött babánkról van szó, akkor a legkisebb dolog kétségbeesésbe taszíthatja a szülőket. Megfázik, csipás a szeme, ronda a bőre. Hát még ha lázas!? Na most abba gondolj bele (vagy inkább ne), hogy egy baba úgy született, hogy a vérének 80 százaléka hiányzott. A kórházban szellem babának hívták a kis jövevényt. Mennyire ijesztő lehet egy ilyen helyzettel szembesülni?

(tovább...)

 Egy születés története képekben

2014-09-02

Amikor a szülésemnél a dokim megkérdezte, hogy kamerázhat-e, nemet mondtam. Amikor megkérdezte fotózhat-e, arra félve ugyan, de igent. Hát bizony nem féltem volna, ha a dokim is úgy tudott volna fotózni mint Ádám Judit (nem tudott). Juditot itt a b.boom-on korábban már bemutattuk: ő fotózta kismamáinkat a b.boom fotózások alkalmával, emellett csodálatos képeket készít pár napos babákról. Most egy teljes szülést fotózott végig: a képekből pedig egy gyönyörű, megható film született.

(tovább...)

 10 szülés megvéd a ráktól

2014-08-29

Azok a nők, akik 10 gyereket hordtak ki, kisebb eséllyel lesznek rákosak – erre jutott egy új finn kutatás. A tudósok közel 5000 olyan nőt vizsgáltak meg rákra való hajlam szempontjából, akik legalább tízszer szültek.

(tovább...)

 Ne ijedj meg nem olyan szép!

2014-08-15

Két-három nyomás, egy diszkrét kiáltás és már ki is csusszant a rózsaszín, jóillatú, tiszta, gyönyörű kisbaba. Ez csak a filmeken van így.
Jól emlékszem férjem első szavaira, amikor megszületett első gyermekünk. Miközben a szülésznő emelte fel hozzám a babát, az apa a következő szavakat súgta fülembe: Ne ijedj meg. Nem fűzött hozzá további kommentárt, de kitalálható: ne ijedj meg, lévén olyan randa.

(tovább...)

 Amit vegyél meg a babádnak...

2014-08-11

Már írtam az általam feleslegesnek tartott babaholmikról, most jöjjenek azok, amik nekem beváltak. Biztos van, akinél épp ezek a dolgok szerepelnek a hülyeségek-listáján, nekem jól jöttek.

(tovább...)

 Együttalvás: a gyerekkel vagy a férjjel?

2014-08-08

Nem terveztem, hogy együtt alszom a gyerekemmel, mégis ott maradt az ágyunkban mintegy négy évig. Érdekes módon egy évig a saját ágyában leledzett, ám aztán egy betegség vége az lett, hogy nálunk kötött ki úgy három évre. Nem így terveztem, de lusta dög lévén, így alakult. A végén már nem is próbálkoztunk a saját ággyal: a mi ágyunkban fektettük le, az ágyát jótékony homály fedte.

(tovább...)

 Így születtek az ikreim

2014-07-16

A második baba tervezgetésekor alapvetően otthonszülésre készültünk. Nem meggyőződésből, pusztán itthon nagyobb biztonságban érzem magam, mint bárhol máshol. Na de az első ultrahang felülírta az összes tervemet: ikrekre készülhettünk. Ez nyilván kizárja a legális otthonszülést, meg bennem is átrendeződtek a dolgok, első számú prioritássá az lépett elő, hogy mind túléljük a terhességet, a szülést meg az utána következő éveket.

(tovább...)

 Az anyaság olyan, mint egy munkahely: néha fel lehet állni és lehet nemet mondani

2014-05-05

Nézem magam körül a kisgyerekes anyukákat, van elég. A gyerekek gyönyörűek, édesek, mindegyik egy külön csoda. Az anyukák pedig vagy lestrapáltak vagy túlkíméltek – de hol van az az anyuka, aki jól érzi magát a bőrében, és boldog családanya? Szerintem kevesen vagyunk, akik tudták, mire vállalkoznak, mikor gyereket szültünk. Erre a sokkra nem készítenek fel minket.

(tovább...)

 Egy hely, ahová újszülöttel is el lehet merészkedni

2014-04-14

Amikor visszagondolok első gyerekemmel itthon töltött éveimre, hatalmas nosztalgiát érzek. Valószínűleg azért, mert jótékonyan elfelejtettem, hogy milyen mély magányosság vett rajtam időnként erőt, milyen volt órákig nem szólni senkihez, aki válaszolni is tudna, milyen volt a környék összes fűszálát ismerni. Én bizony szívesen mentem volna Mamakörbe – kerestem is kismamák társaságát, de valahogy nem jött össze úgy igazán. Köhler Kata, pszichológus két másik szakmabelivel azért hozta létre a Mamakört, hogy irányított mederben találhassanak egymásra örömeikkel és gondjaikkal a pár hetes kisbabák anyukái. Biztos, hogy óriási segítség és feltöltődés nekik a heti rendszeres találkozó. Köhler Katával beszélgettem.

(tovább...)

 A hanyatt fekvéstől ellaposodik a baba tarkója

2013-09-04

Az újszülöttek közel felének keletkezik lapos terület a fején kéthónapos korára, ha a hirtelen csecsemőhalál megelőzése érdekében a hátukon altatják őket – mutat rá egy új kutatás. Igazából ahogy én látom minden oldalon alvással gond van: a hasonfekvésnél a csecsemőhalállal riogatnak, az oldaltfekvés a baba csípőjének nem jó, a hátonfekvésnél a fent említett koopnyalapuláson kívül a bukásba való belefulladás is fenyeget.

(tovább...)

 Papa, megjöttem!

2013-08-19

Talán ezt kiabálná a fél perces újszülött, ha nem kilenc, hanem 18 hónapra születne. De még ha beszélni nem is tudna, felállni, járni - akár bármely más emlős pár perce született kicsinye - valószínűleg tudna. Ehelyett csak fekszik, esetleg nyüszög vagy sír, bandzsít, néz valahová, de hogy hová? Rád biztos nem néz. Pár órás újszülöttemet nézve mindig az jutott eszembe, hogy csoda hogy él, hiszen annyira pici és kiszolgáltatott. És hogy csakis én vagyok a felelőse annak, hogy életben marad és nagy, erős felnőtt válik belőle. Gyomorszorító gondolat.

(tovább...)

 Megszületett Baby Cambridge!

2013-07-23

The Son – ezzel a címmel jelent meg ma a The Sun, a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap. Már tegnap reggel tudni lehetett, hogy a szülés megindult, hiszen Katalin és Vilmos a Lindo Wing magánkórház hátsó bejáratán surrant be az épületbe és onnan nem jöttek ki. Több sem kellett a világsajtónak, letáboroztak a kórház előtt és több újság is kamerát állított a bejáratra, élőben közvetítette az ott történő eseményeket - melyek órákig a nullával voltak egyenlők.

(tovább...)

 A mellem nem adom!

2013-06-17

A szoptatást borzasztónak nevezni szerintem sima polgárpukkasztás. Ezt tette ugyanis a napokban Kathryn Blundell a Mother & Baby, az egyik legnépszerűbb angol gyermekgondozási magazin szerkesztője ’Tápszert adok a babámnak, na és?’ c. cikkében.

(tovább...)

 Szülésznő is végezhetne terhesgondozást

2013-05-08

Ha a szülész-nőgyógyász szakorvos szerint a terhesség alacsony kockázatú, akkor a várandós, ha úgy dönt, szakorvos helyett szülésznőhöz járhat 9 hónapig terhesgondozásra – áll a rendelettervezetben, mely elvileg szeptember 1-jén fog hatályba lépni. A rendelet azt is szabályozza, hogy a szülésznőnek milyen végzettséggel kell rendelkeznie: csak azok a szülésznők vállalhatnak terhesgondozást, akik felsőoktatási intézményben végeztek, továbbá valamelyik kórházban szülésznőként dolgoznak, vagy rendelkeznek a várandósgondozásra vonatkozó érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással.

(tovább...)

 Te mosod vagy kidobod?

2012-11-28

Anyáink még nem választhattak: ha megtehették volna, egyértelműen az akkoriban luxuscikknek számító eldobhatóra voksolnak. Aztán ők voltak a legjobban meglepve, amikor az eldobható pelenka néhány éves abszolút hódítása után, újra felütötte fejét a mosási láz. Anyám fogta is a fejét: ő ugyan nem mosna. Pedig azért nem árt átgondolni a dolgot.

(tovább...)

 Mi micsoda a terhesség alatt?

2012-11-14

Ugye jó eséllyel eddig ismerted a munkád szakkifejezéseit, mostantól viszont nem árt, ha kicsit beleásod magad a terhesség sajátos nyelvezetébe. A végére menni fog mint a karikacsapás, addigra viszont új szakzsargont tanulhatsz majd: a kisbabásat.

(tovább...)

 Mi micsoda az újszülöttkorban?

2012-11-07

Ha már jól beszéled a terhesnyelvet és eligazodsz a nyaki redők és CRL-ek világában, akkor ideje, hogy kezdj megismerkedni a kisbabás-nyelvvel, a kisbabás holmikkal, fogalmakkal. Hiszen, amikor elkezdesz neki vásárolni, olyan eddig ismeretlen fogalmakkal találod szembe magad, melyek létezéséről eddig fogalmad sem volt.

(tovább...)

 Mennyit fogyaszt egy újszülött?

2012-10-22

Egy kisbaba olcsó, nem foglal sok helyet, csak anyatejet kap, így aztán a költség vele nulla. Persze.

Nyilván a csapból is folyó kismama-kisbaba-biznisz abszolút túlzás, mi is összegyűjtöttük már korábban a teljesen feleslegesen friss szülőkre sózható cuccokat. Persze van ami kell. A kisbaba nem fér el a konyhapult sarkában (ld. Jóbarátok, amikor Joey oda szeretné elszállásolni Rachel gyerekét).

 

(tovább...)

 Amit ne vegyél meg a babádnak...

2012-10-17

A kismama nagyon könnyen megvezethető. Rávehető olyan tárgyak megvásárlására, melyekre semmi, de semmi szüksége nem lesz sem neki, sem a babájának. Mivel elsőgyerekesként az embernek elképzelése sincs a hasznos és a haszontalan tárgyakról, csak pr kérdése és mindenről meggyőzhetők. Persze van sok értelmes dolog is, ezekről korábban itt olvashattál. De most jöjjenek számomra haszontalanok.

(tovább...)

 A babával is mehetsz moziba

2012-10-05

Utolért minket a nyugat. A fővárosban legelőször. Ausztráliában, Lengyelországban, a világon több helyen is már régóta járhatnak moziba a kismamák. Fogják a babájukat, és végignéznek egy jó kis filmet. A Kino (XIII., Szent István körút) karolta fel a kisgyerekes és babás családok ügyét. Csütörtökönként 11-től mehettek a babás vetítésekre. A hangerőt lejjebb veszik, a termet nem sötétítik el teljesen, meg lehet melegíteni a bébiételt is. A kicsik számára zavaró effekteket nem tartalmazó vígjátékokat és romantikus filmeket adnak le.

(tovább...)

 Támadás!

2012-08-22

Évtizedekkel ezelőtt a nyaralások során, villanyoltás előtt papucsainkkal - a háziak nagy örömére - a falra kentük a szobában tartózkodó szúnyogokat és ezzel le is tudtuk a kérdést: három-négy-öt csípéssel általában megúsztunk egy hetet. Ez a múlt.

(tovább...)

 Vegyél levegőt!

2012-07-25

Fenti mondat nálunk családilag ismert: minden egyes affekt apnoénal, azaz olyan sírásnál, amikor nem vett levegőt valamelyik gyerekem, ezt ordítottam nekik. Paramami vagyok, soha nem tagadtam. Így aztán, amikor még semmit nem tudtam az újszülött bizniszről, amikor még azt sem tudtam pontosan mi az, már akkor eldöntöttem: lesz légzésfigyelőnk. Amikor megszületett az első kisfiam, úgy éreztem annyira pici, törékeny, hogy állandóan mellette kell ülnöm és lesnem, vajon vesz-e levegőt.

(tovább...)

 Szobatiszta újszülött?

2012-06-20

Amikor először láttam a tévében anyukákat, akik az újszülöttjüket meztelen popóval tartották bili fölé és lesték, hogy mikor kezd a kis drága pisilni, akkor azt hittem ez valami rossz vicc.

Mára tudom, hogy nem az, sőt élő példákat is láttam arra, hogy a dolog működik: barátnőm 15 hónapos kislánya pelenka nélkül jön-megy és szól a maga módján, hogy irány a bili. Az eredmény tetszik, az odavezető út kevésbé.

(tovább...)

 Hálám jeléül…

2012-05-09

Hogy a szülés után fizetni kell majd az orvosomnak – ezt mindig is tudtam. Hogy az első találkozásunkkor finoman céloz az összeg alsó határára – ezt is elfogadtam. Hiszen ha nem vagyok megelégedve, ha nem áll majd rendelkezésre amikor kell, ha úgy érzem nem kapok kellő figyelmet, akkor egyszerűen nem fizetek utólag.

(tovább...)

 Baba a ketrecben - avagy a járóka-talány

2011-08-08

Azt gondoltam, én a kétgyerekes már mindent tudok, amit egy anya tudhat, így amikor a minap tanácsot kért tőlem egy ismerősöm járóka ügyben, nagy levegőt vettem és már soroltam is volna érveimet – ha lettek volna. Kedves a tőle jövő bizalom és szeretem néha én is azt gondolni hogy mindent tudok, de azt hiszem járóka ügyben inkább csak szempontokat tudok felsorolni, a tuti választ nem tudom prezentálni. Ez ugyanis szerintem család, lakás és babafüggő.

(tovább...)

 A méhem kiadó!

2011-08-01

Imádok szülni. Igaz, ha 6 évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy ezt a mondatot fogom leírni egyszer, körberöhögöm. Pedig tényleg így van, minden nyavalyám ellenére, amik terhesen jelentkeztek, imádtam terhes lenni és szülni. Ezekre most is vágyom, de – és ezért ne vessetek rám követ – újabb babára nem vágyom. Elég az éjszakai riadókból, az érthetetlen sírásból, a mellszívóból és a dugig tömött pelenkázótáskából. Azaz szülésig bírnám a dolgot, onnan kevésbé. Hogy mi következik ebből: én lennék az ideális béranya. Vagy mégsem?

(tovább...)

 Szülj hipnózisban!

2011-06-20

Maga képtelen relaxálni, mert állandóan gondolkodik – mondta nekem gyakran pszichológiában jártas szülészorvosom. Ennek ellenére lelkesen jártam az általa vezetett Mona Lisa csoportba, ahol hétről-hétre ellazulva mondtuk el a többieknek, hol, hogyan láttuk a gyerekünket, volt-e haja, nyitva volt-e a szeme és épp mit csinált a kis drága. Én rendre úgy éreztem, hogy nekem nem magától jön az ötlet, hogy gyerekem ma kék szemű, egy fa alatt fekszünk és nézzük a fregolin a ruhákat, hanem mindig az volt az érzésem, hogy én elhatározom, hogy gyerekemet ma ilyennek fogom látni. Lehet, hogy ettől még ellazult állapotban voltam?

(tovább...)

 Mire jó a bugyola?

2011-01-03

A kórházban még mindkét gyerekem jó alvó volt. Sokszor próbáltam már eme titkot megfejteni: vajon mi lehet az oka, hogy otthon kis üvöltőgéppé változott mindkét, addig angyali módon viselkedő gyermek. Talán érezték, hogy ezen a terepen ők az abszolút uralkodók, itt már mindenkivel azt csinálnak amit akarnak? Vagy annyira kifárasztotta őket a születés, hogy az első napokban még csak ájultan alszanak, de pár nap után, épp mire hazaérünk, teljesen kipihenik magukat? Azt hiszem a titkot most, lassan 6 év távlatából sikerült megfejtenem. És ez nem más mint a bugyolálás.

(tovább...)

 Háborítatlan szülés: akár otthon, akár a kórházban

2010-12-21

Mindkét gyerekemet kényelmes franciaágyon szültem, a földön térdelt a szülésznőm, ágy szélén ült a doktor, férjem a fejemnél bátorított. Tévedés, nem otthon voltam, hanem kórházban, otthoni körülmények között. Kellett a tudat, hogy pár méterre tőlem ott van minden eszköz, amire bármilyen váratlan esemény során szükség lehet. Talán gyáva vagyok, és még két abszolút problémamentes szülés után sem mernék a saját nappalinkban, a saját fürdőkádunkban vajúdni és szülni. Valahogy olyan bizarrnak érezném, hogy a szomszédok végighallgatják ezeket a nem mindennapi pillanatokat. Na de nem mindenki ilyen bátortalan, és ők hamarosan szabályozott, legális formában szülhetnek majd otthon.

(tovább...)

 Éhes, álmos, pisis vagy fáj a hasa?

2010-09-07

Egy újszülött nem sír sok dolog miatt: leginkább a címben már említett dolgok miatt. De hogy épp ezek közül melyik miatt ordít torkaszakadtából 20 perce, azt már nehéz kitalálni – legalábbis nekem többször is gondot okozott.

(tovább...)

 Bölcsis lesz a gyerekem! Bölcsis lesz a gyerekem???

2010-08-30

Nálunk nem kellett a gyereket 4 hetes korában beíratni a helyi bölcsődébe. No nem azért teszik ezt sokan, hogy az újszülött 4 hetesen oda járjon, hanem hogy majd 2 év múlva legyen helye. Én lesétáltam a gyerek második szülinapja körül, és szeptemberben máris komoly bölcsis lett. Amilyen egyszerűen ment a beíratás, olyan nehezen a beszoktatás, a bölcsőde nem lett sem az én, sem a gyerek kedvenc helye. De ez egy másik történet.

(tovább...)

 Készülj a valódi szülőszobára!

2010-08-12

Tervezgetős típus vagyok, minden este leülök és átgondolom a következő napomat, sőt a nyaralást valamikor márciusban kezdem szervezni. A szülésre mégsem mentem tervvel. Valahogy az egész annyira megfoghatatlan, ismeretlen volt, hogy szülési tervet írni olyan lett volna, mintha megtervezném, mit fogok tenni, miután leszálltam a Marson.

(tovább...)

 Inkább beszél babájához az énekesnő

2010-07-21

Nem sok olyan énekesnő van, akinek elvileg a babája születése utáni napon fel kellene lépnie. Ez történt Váczi Eszterrel, ugyanis kislánya a vártnál 19 nappal korábban érkezett, július elsején. És bizony másnap anyukájának még koncertje lett volna. De a baba erre az előadásra már úgy tűnik nem vágyott, inkább gyorsan megszületett. Jusztin Áfra már elmúlt két hetes.

(tovább...)

 Kitikkadt kismamák és kisbabák

2010-07-15

Negyven fok árnyékban, a beton ontja a meleget, 100 százalék páratartalom és egyéb rémségek: ez van most. Mit tehet a kismama? Hát piheghet. Árnyékban, lenge ruhában, állandó kísérője, jóbarátja pedig legyen a vizespalack. Mert kánikulában a kismama legfontosabb feladata: inni, inni és inni.

(tovább...)
easyweb