szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Hátizsákban visszük az egymás nélküli múltat

2014-11-10

Pár nappal ezelőtt akadtam rá a Kisrigók blogjára – együltő helyemben végig is olvastam. A blog egy testvérpár örökbefogadását meséli el: Oláh-Paulon Viktória és férje egy 6 éves kislányt és egy 5 éves kisfiút fogadtak örökbe. A kisrigókat, akik hazaértek.

(tovább...)

 Ha gyeden vagy és jön a testvér

2014-11-03

Érdekes kérdés, hogy mikor jöjjön a tesó, mennyi az ideális korkülönbség, azonban most inkább arra keressük a választ, hogy mikor jöjjön a tesó anyagi szempontból. Mert hát mit tagadjuk, ezt is nézni kell. Azaz, hogy hozható ki a legtöbb a jelenlegi gyed/gyes/tgyás rendszerből. Egyáltalán ki jogosult terhességi gyermekágyi segélyre, ha amúgy éppen gyesen vagy gyeden van?

(tovább...)

 10 szülés megvéd a ráktól

2014-08-29

Azok a nők, akik 10 gyereket hordtak ki, kisebb eséllyel lesznek rákosak – erre jutott egy új finn kutatás. A tudósok közel 5000 olyan nőt vizsgáltak meg rákra való hajlam szempontjából, akik legalább tízszer szültek.

(tovább...)

 Így születtek az ikreim

2014-07-16

A második baba tervezgetésekor alapvetően otthonszülésre készültünk. Nem meggyőződésből, pusztán itthon nagyobb biztonságban érzem magam, mint bárhol máshol. Na de az első ultrahang felülírta az összes tervemet: ikrekre készülhettünk. Ez nyilván kizárja a legális otthonszülést, meg bennem is átrendeződtek a dolgok, első számú prioritássá az lépett elő, hogy mind túléljük a terhességet, a szülést meg az utána következő éveket.

(tovább...)

 Tíz ok, amiért jó a nagy korkülönbség

2014-06-20

Az az igazság, hogy nincs szabály arra, hogy mennyi az ideális korkülönbség: amennyi nálatok lesz, annyival fogsz elboldogulni. Fel lehet hozni pro és kontra érveket, hiszen minden életkorban más korkülönbséggel nehéz boldogulni. Gyermekeim apja pontosan négy évvel fiatalabb testvérénél, és kapcsolatuk udvarias köszönésen nemigen megy túl. Ezért ő a köztük lévő évek számát okolja. Aztán hogy alakult nálunk? A gyerekek között a korkülönbség napra pontosan négy év.

(tovább...)

 Cseréljünk gyereket!

2013-06-21

Próbálom elképzelni a helyzetet: épp a gyerekkel gyurmázunk, amikor csöngetnek. Az ajtóban egy nő, oldalán a fiammal egyidősnek látszó gyerekkel. Bejönnek, leülnek és akkor derült égből a rettenet: kiderül, hogy gyerekeinket a kórházban elcserélték, az ott az oldalán az enyém, a nálam lévő meg az övé. Azt hiszem ez az a helyzet, aminél borzasztóbbat nem tudok elképzelni.

(tovább...)

 Jöhet a gyerek?

2013-01-03

Legyen biztos meló, lakás, szerető férj, nyaraló hogy nyáron se otthon főjünk a csecsemővel, na és akkor talán készen állunk és jöhet a gyerek. Csak épp addigra olyan 50 körül járhatunk...Van-e idális pillanat? Nincs. Erről értekezik az apapara blog írója.

 

 

(tovább...)

 Mikor jöjjön a második?

2012-10-26

Elhűlve hallottam velem egyszerre szült ismerősömtől, amikor fél éves gyerekeinket együtt toltuk a babakocsikban, hogy ő bizony megint terhes. Én még magamhoz sem tértem a szülésből, gyakorlatilag az ágy nálunk kizárólag alvásra és szoptatásra szolgált, erre van aki már terhes? Nem tértem magamhoz. Hogyan tudnék egy újszülött mellett megint befelé figyelni, lesni a magzatot, a mozgását, figyelni a növekedését? Egy szó mint száz, nem nekem való a kis korkülönbség.

Mennyi az ideális?

 

(tovább...)

 Újabb gyerek? Most kösz nem

2012-07-11

Évekkel ezelőtt nagyon sok időt töltöttem azzal, hogy hónapról-hónapra rettegtem, hogy véletlenül – a gondos védekezés ellenére – valahogy mégis terhes leszek. Aztán jött az elhatározás a babáról, ami végre megszüntette ezt a görcsöt, nem is tartott sokáig a próbálkozás: írd és mondd, az első alkalommal jött össze mindkét gyerekem. A terhesség 9 hónapja ebből a szempontból is remek: ha valamitől, hát a teherbeeséstől nem kell félned.

(tovább...)

 27. hét - Ez is szerelem

2012-02-15

Kimaradt 2 hét egy utazás és egy betegség miatt. Az utzáson én vettem részt, a
betegségben nem én voltam a szenvedő fél - az én szempontomból ez így pont jól
is van. Persze azért mégsem, mert az összes eddigi gyerekbetegség közül eddig
ez volt a legnehezebb, egy gennyes fülgyulladás. De mielőtt erről lenne szó, úgy
érzem tartozom egy kis magyarázattal.

(tovább...)

 Hol van nagyobb esély arra, hogy ikreid születnek?

2012-02-03

 

Minden eddiginél átfogóbb adatbázist állítottak össze arról, hogy a világ egyes részein az összes születés közül mekkora az ikerszülések aránya. A kutatás főként a fejlődő országokra koncentrált, ahol ilyen jellegű felmérések eddig nem készültek. Az adatbázisba 2,5 millió, 1987 és 2010 között történt születésről kerültek be adatok.

A fejlődő országok ikerszülés átlaga szerint ezer születésre 13,6 ikerpár jut, ami nagyjából egybevág az európai, észak-amerikai és ausztrál arányokkal, amelyek ezer születésenként átlagosan 9 és 16 közötti értékeket adnak. Közép-Afrikában a legnagyobb az ikrek aránya, a csúcstartó ország Benin, ezer születésenként 27,9 ikerpárral. Jóval átlag alatti számokat mutatott Ázsia és Latin-Amerika, 8 ezrelék körüli aránnyal – kivételnek számít a karibi térség, ahol egyébként is magas az afrikai származásúak aránya. Az egypetéjű ikrek aránya azonban meglepően stabilnak bizonyult az egyes régiókban: 3,5-4 ezrelék.

 

(tovább...)

 Kell egy lány

2012-01-30

 Két fiam van, mint ezt a szülőszoba rendszeres olvasói már jól tudják. Kell egy lány.

De valahogy nem bízom a természetben: miért lenne a harmadik lány? Kardomba dőlök, ha még egy fiam lesz. Meg most nem is vagyok olyan terheses, szülős, otthon lévős állapotomban. Adódott a megoldás: fogadjunk örökbe. Nem újszülöttet, nem pár hetest, hanem egy kétéves kislányt.

 

(tovább...)

 A szeretet forgandó

2012-01-20

Két hete jelent meg nálunk annak az anyának a segítségkérése, aki úgy érzi jobban szereti kisebb gyerekét, mint a nagyobbat. Szél Dávid, pszichológust arról is kérdeztükl, hogy mit tegyen az a szülő, aki ilyesmit érez és vajon jogos-e a bűntudat.

(tovább...)

 23. hét - This is the beginning of a beautiful friendship... ?!

2012-01-11

A gyerekvállalás ugrás az ismeretlenbe minden egyes alkalommal.  Izgalmas, hogy milyen lesz majd a születendő kicsi, kire hasonlít külsőleg és belsőleg és milyen változásokat hoz magával, hogyan alakítja az addig kialakult környezetet. Az első terhesség során ez az ismeretlen még sokkal felfoghatatlanabb és nehezebben felmérhető mert nincs semmi tapasztalatunk arról, hogy milyen az élet egy kisbabával, később pedig a GYEREKÜNKKKEL. Nagyfiam, A. három és egynegyed éves és néha még rácsodálkozom a tényre, hogy ő az én kisfiam. Már kialakult valamennyire a közös életünk, mégis vannak olyan pillanatok, amikor hátralépek egyet és rácsodálkozom arra, mi történt velem. Hogyan is lettem én hirtelen anyuka?

(tovább...)

 Segítség! Az egyik gyerekemet jobban szeretem!

2012-01-04

A b.boom szülőszoba egyik olvasója segítséget kér tőletek, a többi kismamától, édesanyától. Várjuk javaslataitokat, ti mit tennétek a helyében?

"Amióta a kicsi megszületett, a nagyot elkezdtem nem szeretni, vagyis nem eléggé szeretni. Valahogy a naggyal mindig is volt egy olyan érzésem, hogy nem szeretem eléggé. Amikor még csak egyke volt, már akkor elő-elő tört belőlem a gondolat, hogy egy anya ennél jobban tud szeretni. Aztán amikor megérkezett a kicsi, akkor megéreztem pontosan, hogy mi motoszkált bennem. Emlékszem, a kórházban annyira csak a kicsire fókuszáltam, hogy voltak pillanatok – bocs órák, amikor eszembe se jutott, hogy van egy másik gyerekem is. Most el lehet jól ítélni mindezért, de így van és habár küzdök ellene és igyekszem nem belesüppedni ebbe a zavaros helyzetbe, ez mégis a dolgok jelen állása, amit nem lehet a szőnyeg alá seperni.

(tovább...)

 Másodszorra minden más - Kismamanapló 17. hét

2011-11-29

A második terhességem 17. hetében járok. (Igen, terhességnek fogom hívni, nem azért, mert teher lenne, hanem mert modorosnak érzem másnak nevezni, erre áll rá a szám.) Kicsit későinek tűnhet a 17. héten elkezdeni egy terhes naplót, de ennek oka van. Másodszorra minden más.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első - születéssel végződő terhesség után idén tavasszal volt egy kitérőnk a kórházba, spontán fogant ikreket veszítettünk el a 8. hétben.

 

(tovább...)

 „Itthon nem vállaltam volna ennyi gyereket”

2011-03-25

Egyedülálló, elvált anyuka egyetlen gyereke vagyok. Talán emiatt viszonylag mobilak voltunk és kettecskén könnyen belevágtunk a nagy kalandba: 1989-ben anyukám kapott egy állást az Indiana egyetemen, Bloomingtonban, az Egyesült Államokban. Ő azóta már továbbállt, én maradtam itt, Amerikában. Szóval 22 évvel ezelőtt, 15 évesen kiköltöztem vele ide, itt fejeztem be a gimnáziumot. Nem sokat tétlenkedtem, 1992-ben, azaz mindössze 18 évesen feleségül mentem egy nálam jóval idősebb, magyar nyelvész hallgatóhoz Bloomingtonban.

(tovább...)

 Bölcsis lesz a gyerekem! Bölcsis lesz a gyerekem???

2010-08-30

Nálunk nem kellett a gyereket 4 hetes korában beíratni a helyi bölcsődébe. No nem azért teszik ezt sokan, hogy az újszülött 4 hetesen oda járjon, hanem hogy majd 2 év múlva legyen helye. Én lesétáltam a gyerek második szülinapja körül, és szeptemberben máris komoly bölcsis lett. Amilyen egyszerűen ment a beíratás, olyan nehezen a beszoktatás, a bölcsőde nem lett sem az én, sem a gyerek kedvenc helye. De ez egy másik történet.

(tovább...)

 Négy gyerek: öröm vagy őrület?

2010-08-18

Néhány hete olvashattátok a b.boom egyik tagjának szülést követő érdekes karriertörténetét, miként vett az élete 180 fokos fordulatot és kezdett valami teljesen újba miután megszülettek a gyerekei.
Orsi élete is óriási fordulatot vett: pörgős melóból került a négy fal közé. És ennek már kilenc éve. Az ő gondolatai következnek.

(tovább...)

 Még egy anya az idegösszeomlás szélén

2010-08-04

Az óvodát nyárra visszakövetelők száma a b.boom szerkesztőségében máris kettőre nőtt. Ma ugyanis ezt a levelet küldte nekem szerkesztőtársam. Úgy látszik a szünet 5. hetében mindketten ugyanabba az idegállapotba jutottunk.

(tovább...)

 Anya a teljes idegösszeomlás szélén

2010-08-02

Anyukám elküldött fagyizni. Ez azután történt, hogy a lenti lakásban hallotta, amint drágalátos elsőszülöttemmel ordítok. Igen, ordítok. Egy hónap telt el a nyári szünetből, de az idegeim felmondták a szolgálatot.

(tovább...)
easyweb