szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Egy család egy éven át nem evett cukrot – sokkoló ami velük történt

2014-10-17

Egyszer régen, egészséges voltam, legalábbis azt gondoltam magamról – kezdi a történetét az Amerikában élő Eve. De egyre inkább azt vette észre, hogy nincs energiája végigcsinálni a napokat. Az Amerika-szerte árusított energiaitalok segítettek neki, megnyugtatta a gondolat, hogy nincs egyedül - más is csak ilyen segítséggel tudja végigcsinálni a napjait. A családban mindenki utálta a telet, mindenki állandóan influenzás volt.

(tovább...)

 Elengedni a tökéletességre törekvést

2014-10-08

Paizs Dóra kisfia születése előtt szervezetfejlesztő tanácsadóként, trénerként és coachként dolgozott Magyarország egyik legrangosabb szervezet- és vezetésfejlesztő cégnél. Munkája izgalmas és sokrétű volt – azonban sok utazással járt. Amit ugye egy pici baba mellett elég nehéz kivitelezni. Ahogyan az lenni szokott, megváltoztak a prioritások: csak olyan munkát vállal el, amit össze tud egyeztetni a családi idő- és energia-beosztással. Valahogy így született az Anyacsavar – erről mesélt a b.bboomnak Dóra.

(tovább...)

 Segítség, alkoholt ittam, amikor még nem tudtam, hogy terhes vagyok

2014-10-06

Szakértők azt javasolják, hogy ha babát tervezel, akkor először is három hónap alatt tisztítsd meg a szervezeted: ne szedj gyógyszert, ne igyál alkoholt, ne egyél tartósítószert és csakis bioboltól táplálkozz. A valóság azonban sokszor nem ilyen előre tervezett: egyszer csak terhes vagy, holott három napja még négy koktél után roptad a táncot vagy épp félóránként bekaptál egy Advilt, mert hasogatott a fejed. Amikor megjelennek azok a bizonyos kék csíkok a terhességi teszten, rémülettel emlékszünk vissza, hogy vajon miket követtünk el azokon a napokon, amikor még nem tudtunk róla, hogy nem vagyunk egyedül.

(tovább...)

 Együttalvás: a gyerekkel vagy a férjjel?

2014-08-08

Nem terveztem, hogy együtt alszom a gyerekemmel, mégis ott maradt az ágyunkban mintegy négy évig. Érdekes módon egy évig a saját ágyában leledzett, ám aztán egy betegség vége az lett, hogy nálunk kötött ki úgy három évre. Nem így terveztem, de lusta dög lévén, így alakult. A végén már nem is próbálkoztunk a saját ággyal: a mi ágyunkban fektettük le, az ágyát jótékony homály fedte.

(tovább...)

 Szuperanyu színre lép – elképzelések a gyereknevelésről

2014-07-28

Mielőtt nem estem bele ebbe a mély szakadékba (mármint a terhességbe), én olyan tutin tudtam mindent, hogy csak na. Arcomon értetlen mosollyal hallgattam nővérem sirámait arról, hogy milyen is gyereket nevelni (egyedül), fogalmam sem volt mi az a 24 órás szolgálat és állandó készenlét. Úgy éreztem sziklaszilárd elveimet és kialakult nézeteimet a gyerekekről senki és semmi nem képes megingatni. Erre egyetlen dolog volt képes: egy (majd két) gyerek.

(tovább...)

 Tunya-anya

2014-07-07

Mostanában sok lakásban megfordultam. Persze hol máshol, mint gyerekes családoknál. És ahogy bejártam más lakásokat, egyre jobban elszégyelltem magamat, hogy mindenhol micsoda patyolat tisztaság és rend uralkodik. Másoknál ragyog a rend, dizájnolt a lakás, jól néz ki az anyuka, mosolygós a bébi, kiegyensúlyozott a párkapcsolat, mindenkinek van ideje mindenre és senki sem panaszkodik. Mindeközben én itt állok térdig a játékban, üvölt a gyerek, a párkapcsolatot most hagyjuk, és épp panaszkodom.

(tovább...)

 Kipróbálni, milyen anyának lenni

2014-05-28

Felkészülni az anyaságra, ma már nem nehéz. A kismamát szinte elárasztják programokkal, „szakemberekkel”. Most nem szeretném a kismama biznisz keretein belüli kínálatot felsorolni, azt hiszem, túl hosszú lenne a lista. Viszont abban talán tudok egy kis segítséget adni, hogyan is érdemes szűrni ezeket az információkat.

(tovább...)

 Kisbabás szülőből gyerekes lettem

2014-05-12

Rengeteg kisbaba született az elmúlt hetekben a környezetemben, fiúk, lányok, ikrek, aprók és nagyobbak, rokonok és barátok gyerekei. A második után éveke át éreztem a késztetést, hogy legyen egy harmadik gyerekem, de úgy érzem, ez mostanra végérvényesen elmúlt. Ugyanis a gyerekeim már nem aprók, már visszakaptam az életem és nem vágyom rá, hogy újra odaadjam.

 

(tovább...)

 Hogyan legyél boldog 21 nap alatt?

2014-05-07

Natalie Marie lélekedző, lélek coach. 10 évvel ezelőtt a londoni éjszakában ismerte meg későbbi férjét, ma már két gyerekük van, Budapesten élnek. Imádja Budapestet, gyerekekkel különösen élhetőnek tartja. Eredeti foglalkozására nézve ápolónő, ami véleménye szerint nem túl pihentető, ám annál inspirálóbb elfoglaltság. Saját fejlesztésű tréningjében azt tanítja az embereknek, hogy miként legyenek boldogok. Vele beszélgettem.

(tovább...)

 Az anyaság olyan, mint egy munkahely: néha fel lehet állni és lehet nemet mondani

2014-05-05

Nézem magam körül a kisgyerekes anyukákat, van elég. A gyerekek gyönyörűek, édesek, mindegyik egy külön csoda. Az anyukák pedig vagy lestrapáltak vagy túlkíméltek – de hol van az az anyuka, aki jól érzi magát a bőrében, és boldog családanya? Szerintem kevesen vagyunk, akik tudták, mire vállalkoznak, mikor gyereket szültünk. Erre a sokkra nem készítenek fel minket.

(tovább...)

 Jó-e a gyereknek egy év új játékok és ruhák nélkül?

2014-03-31

Soha nem mertem és valójában nem is akartam összeadni, mennyibe kerülnek nekünk a gyerekek havonta – hiszen valójában nem érdekel. Ameddig kijövünk a havi pénzünkből, addig az értelmes dolgokat nem szoktam megtagadni tőlük. És hogy mi értelmes? Hát ez mindenkinek az egyéni döntése. Mi is, ahogy a legtöbb kisgyerekes család tele vagyunk felesleges játékokkal. A tényekhez tartozik, hogy ezek általában a filléres, rossz minőségű, azonnal eltörő darabok. Az igényes játékokkal igenis játszanak a gyerekek. A hibásaktól folyamatosan szabadulok, mégis túlnőnek rajtam. Hattie Garlick ennél erőteljesebb lépésre szánta el magát: úgy döntött, hogy egy éven át egy fillért nem költ játékra és fizetett foglalkozásokra. Ugyanis arra jutott, hogy a brit háztartásokban 474 millió játék porosodik, vagyis minden britre hét darab, használatlan játék jut. Igen, ennyi vacakság nálunk is jut családunk mind a négy tagjára – a hangsúly szerintem a vacakságon van, igényes, minőségi játék igenis kell a gyereknek.

(tovább...)

 A női táska mindent elnyel - a pelustáska még többet

2013-10-23

A táska olyan kiegészítő, melyről egyetlen nő sem mond le szívesen. Ezért rémülettel töltött el a gondolat, hogy hónapokon keresztül majd egy macis esetleg katicás poliészter táskát hordjak magamnál, hiszen az úgynevezett pelenkázótáskák nagy része bár praktikus, nem éppen nőies darab.

(tovább...)

 Pia, cigi, rock and roll – így mulat a kismama?

2013-08-23

Még nem volt gyerekem, épp az esküvőnket szerveztük a férjjelölttel, amikor egyik este orrához nejlonzacskót szorító és azt bőszen szagolgató előrehaladott terhes nőt láttunk. A látvány mellbevert, rendőrséget akartam hívni, végül nem tettem, viszont az eset azóta is sokszor eszembe jut és dühít. Miért teszik ezt emberek? Amiről írni akarok nem kapcsolódik szorosan a fenti esethez, csupán a kismama-pia-buli kontextusról ismét bevillant. Hogy vajon mi illik és mi nem nagy hassal.

(tovább...)

 Hány gyereket akarsz?

2013-08-14

Két fiam van. Mindig is akartam egy lányt. Jó pár évvel ezelőtt dr. Czeizel Endre felvetette, hogy ha két azonos nemű gyerekkel már rendelkező házaspár megválaszthatná a harmadik gyerekének a nemét, akkor jelentősen nőne a népesség. Az ötletet (sajnos) elvetették, ezzel a módszerrel tehát nem sikerült kijönnünk abból a demográfiai hullámvölgyből, ahol jelenleg is csücsülünk. Pedig nem egy ismerősömről tudom, hogy jelentős lökést adna gyerekvállalási kedvének, ha végre egy fia/lánya születne. Hogy magamról ne is beszéljek.

(tovább...)

 Augusztusi baba=allergiás baba?

2013-08-12

Azt olvastam a közelmúltban egy finn kutatásban, hogy a babák születési dátuma összefüggésbe hozható azzal, hogy a későbbiekben egyes allergia-típusok kialakulnak-e náluk. Első hallásra talán kicsit brittudósos felhangú a hír, de ahogy jobban utánagondoltam, rájöttem, hogy van benne logika. Miért ne lenne mindegy, hogy mely polleneket szippant be anyuka, miközben a hasában ott lakik a gyermeke?

(tovább...)

 Integetésben jó vagyok – interjú egy béranyával

2013-07-26

Korábban írtunk már a béranyaság itthoni helyzetéről. Arról, hogy elvileg nem létezik ilyen ma Magyarországon. De aki nagyon akarja, természetesen megtalálja a módját annak, hogy béranya lehessen. Beszélgetőpartnerem, nevezzük őt Rékának, két és fél éve adta fel az első hirdetést, és még ma is rengeteg a jelentkező. Ő jelenleg, ahogy fogalmaz „babaprojektben” van: „a párral jelenleg inszeminációs kezelésekkel próbálkoztunk, sajnos mindhárom alkalom sikertelen volt. Most laparoszkópos vizsgálat  megállapította, hogy nálam minden szinten minden rendben van, így a tulajdonképpeni klasszikus lombikprogram most következik.

(tovább...)

 A három hónapos bölcsis

2013-07-19

Amikor egy anya visszamegy dolgozni (mondjuk korábban mint a gyermek 3 éves kora) akkor hirtelen rossz anya lesz belőle. Viszont ha otthon van a gyerekkel amíg az oviba nem megy (esetleg testvér is születik időközben, vagyis helyből 6 évet), akkor viszont lusta dög és persze kinek és hol kell utána, hiszen már rég kiesett a munkaerő piacról. Mit képzel.

Vagyis akárhogy is csinálod, sehogy se tud jó lenni.

(tovább...)

 „Ismerem a kislányom arcát akkor is, ha még sosem láttam”

2013-07-15

Gyerekem mászó- és ugrómutatványairól írtam már itt. Ez volt az első,  ami eszembe jutott, amikor először hallottam Kovács Mónikáról. Ő ugyanis egy kétéves kislány anyukája, májusra várja a második babáját. És nem mellékesen, születése óta vak.

Azt gondoltam ilyen nincs: egész biztos, hogy nem kettesben van otthon a kislányával, nem viszi le egyedül az utcára, nem boldogul segítség nélkül. És kiderült: ennél nagyobbat régen tévedtem. Mónika pontosan ugyanúgy él családjával mint én, vagy a többi látó anyuka. De hogy ezt megértsem, nagyon sokat beszélgettem vele.

(tovább...)

 Ma fiam, alkotunk!

2013-06-26

Vannak akik kreatív anyukák és vannak akik kevésbé. Vannak türelmesek és vannak kevésbé. Néha erőt veszek magamon és kreatívnak mutatkozom. A mutatkozás a legjobb szó, merthogy nem vagyok az. Sejtem, hogy eme magamra erőltetett feelinget érzik a gyerekeim is, de talán becsülik egy ma is két dimenziós rajzokat elkészíteni képes anya erőfeszítéseit. Legszebb ilyetén élményem az óvodai kreatív délutánon történt, ahol lusta gyermekem helyett én rajzoltam házat és virágot. Az óvónéni örömmel emelte a képet a magasba, hogy ezt melyik 3 éves rajzolta?

(tovább...)

 Mellet ki, hasat ki!

2013-06-24

Ez lehetne a yummy mummies, azaz a young urban mummies, nagyvárosi fiatal anyukák jelszava. A wikipédia mindössze ennyit említ meg róluk: szexuálisan vonzó anyák. Hiszen ők egy olyan irányzatot képviselnek, amely a külső-belső tökéletességre törekedve mindent megmutatnak. Nincs semmi takargatnivaló a pocakon, és a formás mellek is hangsúlyt kapnak. Nincs lenge felső, nincs vakondnadrág, de pár számmal nagyobb farmer sem.

(tovább...)

 A mellem nem adom!

2013-06-17

A szoptatást borzasztónak nevezni szerintem sima polgárpukkasztás. Ezt tette ugyanis a napokban Kathryn Blundell a Mother & Baby, az egyik legnépszerűbb angol gyermekgondozási magazin szerkesztője ’Tápszert adok a babámnak, na és?’ c. cikkében.

(tovább...)

 Anya egy polip?

2013-06-05

Egy anya a legritkább esetben csinál egyszerre egy dolgot. Homályba vesznek azok az évek, amikor lustán megkávéztam, aztán készítettem egy besameles csirkét, utána hajat mostam majd elmentem dolgozni. (Egyáltalán, homályba vesznek gyerekek nélküli éveim, de ez egy másik kérdés.) Most ezeket a dolgokat párhuzamosan csinálom, több-kevesebb sikerrel. Szerintem kb. ugyanannyi ideig tart, mintha egymás után csinálnám, de így mindig felmutathatok egyszerre négy darab (rész)eredményt.

(tovább...)

 Utazni vagy nem utazni?

2013-06-03

Jó hosszú az a kilenc hónap, biztosan beleesik egy tavasz vagy egy nyár. És akkor jön a nagy kérdés: menj-e nyaralni, belevágj-e valamiféle kalandba? Ha nem vagy veszélyeztetett terhes és az orvosod is elenged, akkor nyugodtan kelj útra.

(tovább...)

 Minimumfogyasztás a gyerekbarát hely összefüggései

2013-05-02

A kismamák olykor csoportokba verődve bizony odaszoknak egy jó kis kávézóba. Nyilvánvaló, hogy délelőtt 10 és 12 vagy délután 4 és 6 között nem fogják végigenni az étlapot és az apró gyerekek sem fognak a kínálatból tízóraizni/uzsonnázni. Azért annyi jóérzés mindenkiben van, hogy nem fog üres asztal felett csacsogva melegedni, egy-egy tea, limonádé, kakaó mindenkinél ott lesz. Van azonban olyan kávézó, ahol megelégelték a kismamatalálkozókat: minimális fogyasztást írtak el. Apapara dühöng. Megértem.

(tovább...)

 Szoli, smink, szauna, hajfestés - szépül a kismama?

2013-04-22

Attól, hogy valaki kismama lesz, nem hagyja el magát. Ma már ugyanolyan ápolt, trendi, csinos egy kismama, mint amikor nem vár babát. Sőt, a kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás kiemelt szerepet is kaphat az életében.

(tovább...)

 Nem veszélyes dolgozni

2013-04-19

Vannak szakmák, munkahelyek, ahol a kismamának amint terhes lesz, azonnal fel kell hagynia a munkával. Ilyen, ha veszélyes anyagokkal dolgozik, ha apró gyerekekkel érintkezik nap mint nap például óvónőként, de ha túl sokat kell állni, az sem ideális terhesen. Aztán vannak munkák, melyek nem ártanak, sőt.

(tovább...)

 Mennyibe kerül egy gyerek?

2013-04-05

Ezt a kérdést teszi fel a Generali Biztosító kutatása. A végkövetkeztetésre 1200 fő megkérdezése után jutottak, holott ezt anélkül is megmondtam volna nekik: minél nagyobb, annál többe.

 

 

(tovább...)

 Bemutatom a fakanalam

2013-01-23

Mostanában állandóan összehasonlítom az egy gyerekes élethelyzetet a több gyerekessel. Ismeritek a mondást, hogy egy gyerek nem gyerek, két gyerek fél gyerek, három gyerek, az gyerek? Okos érvek vannak egyik és másik álláspont mellett is. Felnőtt ember nem hagyja, hogy könnyen fogást találjanak rajta, ő bizony meg fogja indokolni, hogy miért jó az ő élete úgy, ahogy van. Még akkor is, ha nem jó, hiszen a logikus önigazolás sose maradhat el. Az anyagiak a legelső helyen állnak az indoklások sorában.

(tovább...)

 Míg anyu öltözik, az apu ideges

2012-12-24

Lila csillagok a mennyezeten, karácsonyi füzér a falon, ünnepi dalok a cd-lejátszóból – utolsó előtti nap a karácsonyi rohamban. Türelmetlen apukák és végtelenül átgondoltan vásároló kismamák – ők jellemezték ezt a napot (egyébként a többit is), amikor a b.boom este 10-ig várta vevőit. Világvége helyett nálunk – az év legrövidebb napján – late night shoppingot tartottunk. Volt aki tudta mire jön: előre örült a 20 százalék kedvezménynek, ami az esti vevőknek járt, volt akit a kasszánál ért a meglepetés – apuka azonban nem sokáig örülhetett a spórolásnak, mert a kedvezmény árából hamar került egy leggings is anyuka szatyrába.

 

 

(tovább...)

 Te mosod vagy kidobod?

2012-11-28

Anyáink még nem választhattak: ha megtehették volna, egyértelműen az akkoriban luxuscikknek számító eldobhatóra voksolnak. Aztán ők voltak a legjobban meglepve, amikor az eldobható pelenka néhány éves abszolút hódítása után, újra felütötte fejét a mosási láz. Anyám fogta is a fejét: ő ugyan nem mosna. Pedig azért nem árt átgondolni a dolgot.

(tovább...)

 Ha nincs segítség

2012-11-26

Az óvónők és a tanítónők szeptember óta nem láttak mást hozni-vinni a gyerekeinket, kizárólag engem és férjemet. Minden nap látom a sok lelkes nagymamát, nagypapát, ilyen-olyan rokont. A férjemmel nyár óta nem voltunk kettesben meginni egy kávét, egy mozifilm hosszúságú randi pedig már a távoli múltban is nehezen ment.

(tovább...)

 Visszatérés az életbe: amikor a gyerek bölcsibe megy - apapara 2. rész

2012-11-15

Bölcsi vagy nem bölcsi? Ha bölcsi, gonosz törtető anya vagy, ha nem bölcsi, kiesel a melóból, lusta vagy, csak otthon akarsz ülni. Jóindulatú beszólás mindig akad. Mindenki döntsön saját vérmérséklete szerint: van akit arra lehetne ítélni, hogy kihasználja a gyest, másokat öt lóval sem lehetne visszavontatni a munkahely közelébe. Az apa-blog írója bölcsibe szoktat. Tapasztalatairól, paráiról itt olvashattok.

(tovább...)

 Hinta palinta

2012-10-31

Máig emlékszem a napra, amikor a naggyal illetve, alig pár hónapja a kicsivel, először mentünk játszótérre. Ó az a büszkeség, hogy már ekkora a gyerekem és végre kivehetem a babakocsi mélyéről és megmutathatom szépségét a játszótéri társadalomnak. Végre nem csak a séta, a monoton tologatás, hanem azt gondoltam, most majd megpihenek a padon, vagy legalábbis a homokozó szélén, olvasom a női magazinjaimat, míg a kicsi kulturáltan homokozik/hintázik/mászókázik. Álom, álom, édes álom.

(tovább...)

 A babával is mehetsz moziba

2012-10-05

Utolért minket a nyugat. A fővárosban legelőször. Ausztráliában, Lengyelországban, a világon több helyen is már régóta járhatnak moziba a kismamák. Fogják a babájukat, és végignéznek egy jó kis filmet. A Kino (XIII., Szent István körút) karolta fel a kisgyerekes és babás családok ügyét. Csütörtökönként 11-től mehettek a babás vetítésekre. A hangerőt lejjebb veszik, a termet nem sötétítik el teljesen, meg lehet melegíteni a bébiételt is. A kicsik számára zavaró effekteket nem tartalmazó vígjátékokat és romantikus filmeket adnak le.

(tovább...)

 Este is vigyáznak a gyerekekre a dániai óvodák – csak szülessen még gyerek!

2012-09-24

Egy csapat óvodai dolgozó Dániában olyan ajánlatot tett a szülőknek, amit nehéz lenne visszautasítani.

Ugyanis megígérték, hogy biztosítanak 2 gyerekmentes órát csütörtök este, hogy a szülők ez idő alatt újabb gyerekeket gyárthassanak.

 

(tovább...)

 Iskola a láthatáron

2012-08-31

Két nap és mindkét gyerek új helyen kezd: a nagy ovi helyett iskolában, a kicsi bölcsi helyett óvodában. Izgalom a tetőfokon, a nagynak iskolatáska vásárlás, tornacucc, HB-s ceruzák, kinőtt ruhák helyett újak, a kicsinek pedig nemes egyszerűséggel két napja van, hogy alsógatya helyett a vécébe/bilibe kakiljon. Ugyanis csak oda nem hajlandó, bárhová máshová szívesen termel.

(tovább...)

 Gyerektábor az irodaházban

2012-08-03

A hét 5 napján egy open office irodában ülök, ahol is kolléganőimmel minden nyáron elsírjuk egymásnak, hogy milyen piszok nehéz 12 hetet megoldani, elhelyezni a gyerekeket, hogy ne az összevont óvodai csoportokban sínylődjenek. Akinek iskolás a gyereke, annak meg még a sínylődés lehetősége sincs. Tizenkét hét otthon – oldd meg. Na és ilyenkor szoktunk arról beszélgetni, hogy bizony ha mind egyszerre hoznánk be többnyire egykorú gyerekeinket, akkor milyen klassz lenne, eljátszanának egymással, békénhagynának minket. Addig is marad a „ma anyával jössz dolgozni”, ez persze egész napos számítógépezést, filmnézést és anyanyúzást jelent. Ennél kicsit profibb megoldás is van.

(tovább...)

 Szabályozd a saját tested - az Aviva-torna titkai

2012-07-27

A természetes fogamzásgátlásra van egy rém egyszerű módszer. Nálunk mégsem elterjedt. Nincs az ismerőseim körében olyan, aki használná. A nő saját testének működését szabályozza bizonyos gyakorlatokkal. Saját kedve és akarata szerint irányítja havi vérzését. Igen kényelmessé tudja tenni ez a fajta kiszámíthatóság az életünket. Nem mindegy sokszor, hogy mikor és hol jön meg. Sokkal egyszerűbb, ha mi irányítjuk ezt a folyamatot.

(tovább...)

 Világ MILF-jei egyesüljetek!

2012-07-13

Felbosszantott egy cikk.

Kezdem az elején.

Két gyereket szültem, de megmaradtam NŐ. Nem csak anya, de nő is. Játszótérre nem mentem trenyagatyában és zsíros hajjal (fintorgóknak: nem is körömcipőben és frissen fodrászolt fejjel!). A külsöm ápolt, a hajam általában úgy-ahogy vállalható, járok edzeni, szoktam futni, sőt, manikürőshöz is eljárok és mindemellett foglalkozom a gyerekeimmel. A magamra fordított energia időben minimális, látszatra azonban orbitális. Az életem része, hogy foglalkozom magammal, testileg, lelkileg.

(tovább...)

 Szexelj, akkor is ha nem akarsz!

2012-06-22

Ha tested-lelked nem kívánja a szexet, akkor is bújj ágyba a pasiddal 6 héttel szülés után – ajánlja Gina Ford, Anglia legnépszerűbb gyereknevelési tanácsadója. Ez az az időpont amikor a nőgyógyászok nagy része engedélyt ad a szexre – kíváncsi volnék, hányan várják kezüket tördelve ezt a napot. Mármint a türelmetlenségtől, hogy újra belevessék magukat a lepedőakrobatikába. Én maximum azért tördeltem a kezem, hogy vajon meddig lesz türelmes az apa, mert a hátam közepére sem kívántam az ágybabújást: a mellemből tej csorgott, odalent sajgott mindenem, halálosan fáradt voltam és a gyerek is bármelyik percben visítani kezdhetett.

(tovább...)

 Szobatiszta újszülött?

2012-06-20

Amikor először láttam a tévében anyukákat, akik az újszülöttjüket meztelen popóval tartották bili fölé és lesték, hogy mikor kezd a kis drága pisilni, akkor azt hittem ez valami rossz vicc.

Mára tudom, hogy nem az, sőt élő példákat is láttam arra, hogy a dolog működik: barátnőm 15 hónapos kislánya pelenka nélkül jön-megy és szól a maga módján, hogy irány a bili. Az eredmény tetszik, az odavezető út kevésbé.

(tovább...)

 Babástul a városban

2012-06-06

Egy asztal a sarokban, egy csupor színesceruza és egy köteg papír. A közelünkben három gyógyszertár van, de én már csakis abba megyek, ahol ezek várnak. Nem csak azért, mert a gyerekem tényleg elvan ott pár percig, hanem mert úgy érzem gondoltak rám, ránk. Nem kell hozzá sok kiadás, hogy egy üzlet/autószervíz/bank vagy bármi kicsit is bababaráttá váljon.

(tovább...)

 Vissza a mókuskerékbe

2012-04-25

Nemrég még azon vacilláltál, hogy mikor hagyd abba a melót szülés előtt, ás máris itt az újabb dilemma: mikor menj vissza? Bármikor is mész: mindenkinek lesz valami rosszmájú hozzáfűznivalója. Pedig nagyon fontos, hogy akkor menj vissza dolgozni, amikor úgy érzed ezzel teszed a legjobbat magadnak, illetve babádnak.

(tovább...)

 A D-vitamin az egyik legfontosabb

2012-02-23

Én bizony nem tudtam. Pedig két nem éppen újszülött gyerekkel rendelkezem. Hónapokon át adtam nekik a kötelező napi egy csepp Vigantolt, mégsem tudtam mit adok, miért fontos, és hogy bizony egyetlen egy napon sem kellene kihagyni. És hogy nem is biztos, hogy elég az a napi egy csepp, nyugodtan lehet az kettő, mások szerint három is.

 

(tovább...)

 Ha túlsúlyos vagy, lehet hogy császárral születtél

2012-02-17

Egy új, roppant érdekes kutatás látott napvilágot: Brazíliában egy 2000 ember bevonásával végzett utánkövetéses vizsgálat kiderítette, hogy császármetszéssel született csecsemők 15 százaléka elhízott 20-25 éves korára – míg a hüvelyi úton született csecsemőknél csupán 10 százalék körül volt a túlsúlyosak aránya.

(tovább...)

 Minden ami a ruha és az éj leple alatt van

2012-02-13

Ha lehet hinni az ősi nagyi-féle praktikáknak, akkor egy férfi elcsábításához elegendő egy finom étel, egy szép fehérnemű, és a reggeli, egy pötty korrektor a szemem alá, egy kis frizuraigazítás” rituálé. Persze, ha hosszú távra tervezünk, akkor nem árt, ha a recept egyes hozzávalóinak mesterévé válunk. Mivel a bölcs öregek általában tudják, mitől döglik a légy, amondók vagyunk, egy próbát megér megfogadni a jó tanácsokat. Kismamaként a csábítás részén már túl vagy, íme egy kis verbális divatbemutató a kismama fehérneműk világából a megtartás hadművelethez.

(tovább...)

 Nem volt ilyen, hát létrehozta - ez lett a Csiri-biri

2012-01-25

Anyák, akik sikeresen lavíroznak az otthon és a karrier között – ezzel a munkacímmel indítottuk el idei sorozatunkat, melynek első részében Lila Fügével, alias Havas Dórával ismerkedhettetek meg. Most jöjjön egy újabb sikersztori, egy újabb sikeres anya. Orszáczky Ildikó eredeti szakmáját tekintve  angol-magyar szakos tanár, mielőtt gyerekei születtek volna hét évig tanított gyerekeket.

A gyerekek iránti érdeklődés megmaradt, ugyanis nevét ma onnan ismerhetitek, hogy ma ő a Csiri-biri torna „anyukája”. Miután pedagógusi végzettségét mozgásfejlesztés tanulással egészítette ki, életre hívta ezt az apró gyerekeknek való tornát. Vele beszélgettem.

 

(tovább...)

 Kismamaluxus - határok nélkül

2011-11-18

Hamar rájön az ember, hogy a kismama luxus nem a hiperdrága babakocsiknál és a márkás babaruháknál kezdődik. Az csak egy része a bababiznisznek. Amint kiderül hogy terhes vagy, lehetőségek eddig még csak nem is sejtett tárháza nyílik meg előtted. És onnantól tényleg csak a takaród hossza határozza meg a nyújtózkodást. Na meg a józan eszed – mert nem árt észnél lenni. Ugyanis a bababiznisz nem ismer határokat. Maximum Te, ja bocs, a pénztárcád szabhat korlátot. Jómagam, nem  vagyok luxuscikk fogyasztó, így csak elképzeléseim lehetnek arról, hogy mi minden áll rendelkezésre. Szabadra engedtem hát a fantáziám és megpróbáltam összegyűjteni, hogy mi mindent lehet élvezni és mi mindenre lehet költeni kismamaként.

(tovább...)

 Karácsonyra bomba nő leszek! - 1. lépés a kockahas felé

2011-09-14

Nem vagyok hízékony alkat, és a nem túl messzi múltban volt egy sportos, izmos, vékony énem. Aztán jött egy terhesség, melynek a végére röpke 23 kg-al nyomtam többet versenysúlyomnál. És akárki akármilyen jóindulatú is akar lenni, ha összeadjuk a gyereket, a magzatvizet, a plusz vérmennyiséget, a felgyülemlett vizet, a duplájára duzzadt melleket és minden egyéb járulékos dolgot, akkor sem magyarázható ez a többlet. Még jó hogy erős 15 kiló plusszal zártam a gyermekáldást. Aztán az idő múlásával szerencsére ebből csak olyan 5-6 kg maradt. A fogyást ekkor az ’életmódváltás’ hozta meg. Másfél éves gyerekem mellől visszatértem dolgozni és az bizony stresszes időszak volt. Lemásztak a kilók maguktól, mert mozogni ekkor sem sikerült eleget.

(tovább...)

 A méhem kiadó!

2011-08-01

Imádok szülni. Igaz, ha 6 évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy ezt a mondatot fogom leírni egyszer, körberöhögöm. Pedig tényleg így van, minden nyavalyám ellenére, amik terhesen jelentkeztek, imádtam terhes lenni és szülni. Ezekre most is vágyom, de – és ezért ne vessetek rám követ – újabb babára nem vágyom. Elég az éjszakai riadókból, az érthetetlen sírásból, a mellszívóból és a dugig tömött pelenkázótáskából. Azaz szülésig bírnám a dolgot, onnan kevésbé. Hogy mi következik ebből: én lennék az ideális béranya. Vagy mégsem?

(tovább...)

 Anyámmal nyaral a gyerek

2011-07-22

Nyaralni megy a gyerekem. Ezúttal nem velünk, hanem a nagyszüleivel. Ötévesen, tavaly ment először, idén már másodszor lesz távol hat hosszú napig. A kicsi marad, de jövőre már ő is beáll a sorba, megy a Balatonra, akár tetszik akár nem. De gondolom tetszik. Aki itt aggódik, az nem a gyerek, hanem az anyja. Pedig igazi felüdülés ez a szülőnek, mit tagadjam, másrészt azonban parázás a köbön, jajmilehetmost a gyerekkel, tudják-e hogy nem tud úszni, hiába mondja, hogy még pillangózásban is ő a király, és vajon bekötik-e az autóban és egyáltalán vigyáznak-e a szemem fényére.

(tovább...)

 Egy szoknya a munkába és ugyanaz utána

2011-07-05

10.00 Tárgyalás

VAGY

10.00 Vizsga

Ismerős naptárbejegyzések? Felmerült már benned is az oly sokszor, persze terhesség előtt is rendszeresen felmerülő kérdés: „Mit vegyek fel?”. Kellemes időben és pocak nélkül könnyű (vagy legalábbis könnyebb) a válasz.

(tovább...)

 Kismamák is elkezdhetik

2011-06-27

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! – így szól ősidők óta a bölcselet, amelyet persze szülés után nem kell olyan komolyan venni. Sőt,  már terhesség alatt sem. Bár a 9 hónap alatt felszedett kilók, párnácskák még ott díszelegnek rajtunk: fokozatosan fogjuk a testünket munkára. Szülés utáni torna 2. rész. (1. rész itt)

(tovább...)

 Élni, dolgozni, létezni - egy fiatal spanyol mamí élete Budapesten

2011-05-12

- Interjú María Valentina Sánchez Baenával -

Évente több száz magyar egyetemista tölt egy-egy szemesztert külföldi egyetemeken, hogy tapasztalatot és barátokat gyűjtsön. Valljuk be a legtöbb fiatalnak a kint töltött hónapok nagy része tanulás helyett bulizással telik. Azonban a kivétel erősíti a szabályt. A néhány éve Erasmusos diákként hazánkba érkező Valentina bizonyára nem gondolta volna a Ferihegyre tartó repülőn ülve, hogy landoláskor tündérországba csöppen, ahol ott is ragad. Bár nem az ELTE szerepelt a preferált egyetemek listájának élén, ma már nem bánja, hogy a véletlen (?) pont ide sodorta. Boldog feleség és egy tündéri kisfiú édesanyja, aki épp ma ünnepli a negyedik születésnapját.

(tovább...)

 Kommunikáció - másképp

2011-03-14

Egy álmos, hideg, téli vasárnap reggelen egy házaspár igyekszik valahová. Két gyereküket nagymamára bízták, hogy egy teljes napot (egy vasárnapot!) annak szenteljenek, hogy kitörjenek a klisék közül. A klisék közül, melyek beszélgetéseiket, de főleg vitáikat immár hosszú-hosszú ideje uralják. Egymás kritizálása, hibáztatása. Csupa olyan, amiről tudják, hogy teljesen helytelen, nem jó irány, a vitából így tuti veszekedés lesz, méghozzá folyton-folyvást a gyerekek előtt.

(tovább...)

 Pótnagyi pótunokával

2011-03-04

Egy éves volt a nagy, amikor jött egy munkalehetőség. Heti 2-3 nap, a lelkemnek pedig éreztem, hogy ez kell. Ez kell a hónapok pelenkabűze és púderillata után. Emberek, szépen felöltözés, agymunka. Nálam boldogabban ember nem ment dolgozni, és aztán ember nem töltött boldogabban minden másnapot a gyerekével. Tökéletes egyensúly volt.

Na de ahhoz hogy dolgozni menjek kellett valaki aki vigyáz a gyerekemre napi 5-6-7 órában. Gondoltam, majd ismét segít legjobb barátom: az internet. És elkezdtem keresni. Mit ne mondjak érdekes jelöltekkel volt dolgom néhány nap leforgása alatt.

(tovább...)

 Kiságy a koleszban

2011-02-01

Gyerekkoromban mindig úgy gondoltam magamra, hogy 25 évesen már egészen biztosan lesz legalább egy gyerekem. Hiszen olyan generációhoz tartozom, amelynek szülei még húszas éveik elején-közepén vállaltak gyereket, ezt láttam példaként. Aztán 25 évesen távolabb voltam ettől a helyzettől, mint akár 20 éves koromban, így nálam is megkezdődött az az eltolódás, ami egész korosztályomra jellemzővé vált: gyerekvállalás a húszas éveink végén, harmincas éveink elején.

(tovább...)

 Karácsony – nekem ezúttal másképp

2010-12-23

Ezen a karácsonyon elsiratom az itthon töltött éveimet. Ez nem hangzik túl jól, nem is túl karácsonyos és ünneplésre okot adó, de sajnos januártól a kicsi is beszáll az intézményi létbe, azaz bölcsis lesz. Anyukája pedig dolgozó nő, rendes állásban, szerencsére rugalmas időbeosztással.Így ezekben a napokban kicsit úgy érzem, mintha mindent utoljára csinálnék: utoljára alszom összebújva ebéd után az én kis 20 hónaposommal, utoljára megyünk együtt cél nélkül villamosozni, mert az a kedvence, utoljára olvasunk ebéd utáni alvás előtt – szóval mindaz a rutin, ami az elmúlt lassan két évben másodszor is az életem része lett, nos annak pikk-pakk két két és fél hét múlva vége. Kétségbe vagyok esve.

(tovább...)

 Zöld mosás

2010-10-18

Régen a szombat volt a mosás-nap nálunk. Egy adag színes, egy adag fehér, aztán kész. Amikor aztán lett egy gyerekem, ez radikálisan megváltozott. Eleinte minden nap ment a mosógép, hiszen pisi, kaki, bukás, később spenót, barack, sár, homok és társaik jutottak egy-egy öltözetre – lehetőleg naponta többször.

(tovább...)

 Közös burokban

2010-10-07

Biztosan te is érezted már, hogy fülhallgatóval a füledben egyfajta burokban vagy a város zajában is – imádom ezt az érzést. Ott lenni, mégis valahol egészen máshol járni a zene segítségével. Egy új fejlesztés ebbe a burokba rajtad kívül még valakit bevon: a magzatodat. Egy fülhallgató neked, egy hangszóró a babának, és máris ti ketten lélekben ugyanott jártok. Pocakzene – ez a neve Kucsera Péter design-jának, amely az idei Formatervezői Díj Terv kategóriájában bizonyult győztesnek. Vele beszélgettem a győzelem másnapján.

(tovább...)

 Áldott kütyük

2010-10-05

Múlt héten írtunk a minden munkát párhuzamosan végző anyákról. Most az őket segítő modern szerkentyűkről, háztartási gépekről esik szó. Amikor szerkesztőségünkben előkerült ez a téma, egyikünk rögtön bedobta, hogy neki nem valami segítő kütyü, hanem egy bejárónő kéne. Mos, vasal, takarít és főz.

(tovább...)

 Négy gyerek: öröm vagy őrület?

2010-08-18

Néhány hete olvashattátok a b.boom egyik tagjának szülést követő érdekes karriertörténetét, miként vett az élete 180 fokos fordulatot és kezdett valami teljesen újba miután megszülettek a gyerekei.
Orsi élete is óriási fordulatot vett: pörgős melóból került a négy fal közé. És ennek már kilenc éve. Az ő gondolatai következnek.

(tovább...)

 Szülés után új karrier?

2010-07-11

A  b.boom szülőszoba szerkesztőségének egyik tagja nem épp szokásos karriert tudhat a magáénak. Az ő története következik.

(tovább...)
easyweb