szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Húznak-nyúznak majd kikapnak

2015-01-12

Amikor először találkoztam szülészemmel, még semmit nem tudtam róla. Csak annyit, hogy felkapott, hogy csak kedves rokonom protekciójával tudtam hozzá bejutni, de hogy mennyire a természetes szülés híve, azt nem tudtam róla. Így aztán első találkozásunkkor szemrebbenés nélkül kérdeztem a kedves mosolyú doktor urat, hogy lehet-e nála császárral szülni, mert én olyan mérhetetlenül rettegek és én – bár sok millióan túlélték – nem fogom kibírni. Nagyot nevetett. És milyen igaza volt. Életem két legszebb emléke a két (normál) szülésem, nem cserélném el őket a császármetszés műtétjének emlékével.

(tovább...)

 Már a szülésznők is gondozhatják a kismamákat – működik-e a rendszer?

2014-10-27

Egy júliusi rendelet szerint alacsony kockázatú terhesség esetében a nők szülésznőkre is bízhatják a terhességük gondozását. Hogy ezt a lehetőséget valóban igénybe vehessék, szükség volt a kockázatbesoroláshoz szükséges szakmai irányelvekre - szeptember óta ez is megvan, azaz most már tényleg gondozhatnak a szülésznők, bábák. De úgy tűnik, egyelőre nagy a bizonytalanság.

(tovább...)

 A szülész és az ő kismamái – avagy ki hiányzik kinek a szülés után?

2014-07-11

Miután megszületett a kisfiam hiányérzet uralkodott el rajtam. Hiányzott a szülés élménye, mert, hogy az ezúttal elmaradt. Még vajúdni sem volt időm, máris sürgősségi császárra toltak a műtőbe és kapták ki a babát. Az eszemmel tudtam, ennek így kellett lennie, örülhetek, hogy nem lett baj. A hiányérzet azóta is ott van, csak némileg csillapodott, már nem jön elő nap mint nap, nem nyalogatom a sebeimet folyamatosan. Szerencsére már nem vágyom arra, hogy szülésvideókat nézegessek a neten és nem akarom tudni ki mikor mit vágott, fogott és csinált miközben én mély altatásban nem lehettem ott a nagy pillanatban. Már nem gondolkodom azon, hogy mi miért történt, hanem örülök hogy mindenki megúszta épen és egészségesen.

(tovább...)

 Vállalnak-e szülészek decemberi szülést?

2014-06-11

Már írtunk arról, hogy karácsonykor születni bizony kitolás a gyerekkel. Hát még a szülővel – és most nem arra gondolok, hogy beigli helyett a kórházi kosztot eheti. Nem, kiderült, hogy a gondok már júniusban elkezdődnek – amikor a decemberre gyereket váró merész asszony orvost keres.

(tovább...)

 Anyák kómában

2014-06-06

Nemrégiben olvastam egy könyvet, ami arról szólt, hogy egy harmincas éveiben járó nő évek óta akart gyereket, de nem sikerült kihordani a babákat: több vetélésén és halvaszülésen volt túl. Ezután egy nem túl szerencsés napon egy létráról leesve bevágja a fejét egy kőbe, kómába esik, menthetetlenül sérül az agya. Már épp lekapcsolnák a gépről az eutanázia lelkes hívei, amikor is kiderül, hogy a nő pár hetes terhes – hogy erről ő maga tudott-e azt nem árulom el, de a férje biztosan nem. Ezután jön az erkölcsi dilemma: életben tartani vagy sem? A családtagok között kialakuló vita lényegében abban áll, hogy akarná-e hogy életben tartsák még pár hónapig vagy sem.

(tovább...)

 Jelek, melyek arra utalnak, hogy ideje lecserélni a szülészedet

2013-07-17

Több orvost, több okból cseréltem már le. Valahogy az ember várandósan és később a babájával lesz erre háklis. Addig ami jön elfogadja, legyen az egy kontár vagy egy szakmai nulla, na de ha már a magzatról vagy a gyerekről van szó, akkor szúrós szemmel kritizáljuk az orvos minden lépését, elemezzük minden döntését. (Rosszabb esetben felülbíráljuk a diagnózisát, és még rosszabb esetben mi találjuk el.)

(tovább...)

 Védjen-e a védőnő?

2013-06-10

Kapásból meg sem tudnám mondani, hány védőnővel volt dolgom. Rögvest kiderítem.

Az elsővel kapcsolatunk rövid volt, és mivel tudtuk, hogy – költözés miatt – mindjárt itt a vége, nem is volt túl elmélyült és baráti. Legalábbis részemről ezen okok miatt nem sikerült az ismerkedés, de sajnos a többiekkel sem lett mélyebb a barátságunk, pedig őket hosszabb ideig boldogítottam. De ez nem biztos, hogy (csak) az ő hibájuk.

(tovább...)

 Jelek melyek arra utalnak, hogy ideje lecserélni a gyerekorvosodat

2013-06-07

Nagyon vártam az első találkozást a gyerekorvosunkkal. Én vagyok az anyuka, ez felfoghatatlan státusznak tűnt akkor régen, 5 és fél évvel ezelőtt. Még a kórházban is az ’anyja neve’ rubrikába majdnem a saját anyám nevét írtam – mikor leesett, hogy mostantól bizony ez én vagyok. Szóval bizakodva vártam az orvost, aki első látásra nagyon szimpatikus volt. Pár hónap alatt a doktor úr abszolút leszerepelt.

(tovább...)

 Mondd hogy ÁÁÁÁ!

2013-01-16

Gyakran találkozunk azzal a hiedelemmel, mely szerint a nők minden gyermekük születésével egy fogukat elvesztik. Ezt azzal magyarázzák, hogy a magzat fejlődéséhez az anya fogaiból vonódnak ki az ásványi anyagok. Ez a mende-monda vagy népi bölcsesség azonban tévedés. Az anya fogai a terhesség alatt sem fogékonyabbak jobban a fogszuvasodásra, és a magzat miatt nem csökken a fogak ásványi anyag tartalma sem.

(tovább...)

 Mr. Flanel- Kispapanapló 10. rész

2011-04-20

Ország-világ őt ajánlotta. A Tolsztoj-gurut, aki nem szülést vezet, hanem akinek az anyukák szülnek. Ő az első Mindent vagy semmit győztesének apja, akire büszke másfél órát vártunk. Közben viszont megnézhettük Julio Iglesias egyik fantasztikus koncertjét az elejétől egészen a végéig, sőt, utána még Mike Oldfield harangjaiba is behallgathattunk.

(tovább...)

 Mészárszék a gyermekágyon

2011-01-25

A szülőszoba szerkesztősége egyre gyakrabban kap olyan leveleket, melyek alapján úgy döntöttünk, hogy új rovatot indítunk. A házassággal, együttéléssel, családdal, terhességgel, szüléssel, gyerekneveléssel összefüggő témákat dolgozunk fel jogi szempontból, szakértőnk, dr. Győrbiró Dorottya ügyvéd segítségével.
A rovatot nem túl vidám témával, egy komplikációval terhelt szüléssel kezdjük, melynek kapcsán a szülő nőt a kórházban megillető jogokról kérdeztük az ügyvédnőt. Anna (nevezzük így) története következik.

(tovább...)

 Influenza – reloaded

2011-01-17

A 2009-es karácsony különleges volt az életünkben. Nemcsak azért, mert először töltöttük immár négyesben, hanem mert itthon ültünk. Nem mentünk sehová, nem hívtunk vendégeket: nálunk ugyanis látogatás-stop volt a H1N1 miatt. Hárman ugyanis (a felnőttek és nagyfiam) be voltunk oltva, de az akkor félévest még nem lehetett oltani. Így aztán hozzánk oltástagadó nem léphetett be: volt is sértődés, fejcsóválás, meg nem értés, de a sarkunkra álltunk. Aki látni akar, oltasson. Néhányan megtették, de a legtöbben nem. Ez volt tavaly. De mi a helyzet az idei szezonban? Azok kedvéért, akik pár hete megjelent cikkünket nem olvasták, vagy akkor még nem tartották aktuálisnak, most újra közreadjuk. Mert úgy néz ki, idén is közeleg a járvány.

(tovább...)

 Háborítatlan szülés: akár otthon, akár a kórházban

2010-12-21

Mindkét gyerekemet kényelmes franciaágyon szültem, a földön térdelt a szülésznőm, ágy szélén ült a doktor, férjem a fejemnél bátorított. Tévedés, nem otthon voltam, hanem kórházban, otthoni körülmények között. Kellett a tudat, hogy pár méterre tőlem ott van minden eszköz, amire bármilyen váratlan esemény során szükség lehet. Talán gyáva vagyok, és még két abszolút problémamentes szülés után sem mernék a saját nappalinkban, a saját fürdőkádunkban vajúdni és szülni. Valahogy olyan bizarrnak érezném, hogy a szomszédok végighallgatják ezeket a nem mindennapi pillanatokat. Na de nem mindenki ilyen bátortalan, és ők hamarosan szabályozott, legális formában szülhetnek majd otthon.

(tovább...)

 Egy EU-konform szülés

2010-12-01

Szülni mindenhol nehéz, de talán külföldön – idegen környezetben, úgy hogy körülöttem, rólam nem az anyanyelvemen beszélnek – talán még nagyobb feladat. Egyik olvasónk Brüsszelben csinálta végig az egész terhességét, ott is szült – a kórházi protokoll néhány dologban eltér az itthonitól. Az ő szüléstörténete következik.

(tovább...)

 Még mindig terhes vagy???

0201-01-06

Van egy gyerekem, aki két héttel előbb jött és egy másik, aki öt nappal később. Hogy melyik volt a jobb? Talán most meglepőt mondok: a túlhordás. De csak utólag. Ez itt a túlhordás reklámjának a helye. (És ha már pr, akkor már lehetne valami normális neve is, nem ez az elnyűtt pulóverekre hajazó túlhordás.)

(tovább...)
easyweb