szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Így kínoztak a bölcsődében

2014-07-09

Van az úgy, hogy amikor az ember gyereke bölcsibe kerül, akkor tudja, érzi hogy valami nem oké. Nálunk a bölcsőde a nagyobbik gyereknél 6 és fél évvel ezelőtt volt terítéken, ám hatásait azóta is nyögjük. És erősen gondolkozom egy nem túl kedves látogatáson a közeli intézménybe.

(tovább...)

 Tudod, mit csinál a gyerek nélküled a bölcsiben/oviban?

2014-03-27

Amikor két éves gyerekemet először hagytam a bölcsődében, úgy éreztem az együtt töltött két év egy pillanat volt csupán. Azt kérdeztem magamtól: azért szültem, hogy utána beadjam egy ilyen neveldébe? Ahol azt sem tudom mi történik vele?

Ma is megesik, hogy az óvodába érkezve valami sebesülést találok a gyereken. Sírtál? Sírtam. Nagyon? Nagyon. Én meg közben hol voltam, mit csináltam - kérdezem magamtól. Lehet, hogy épp nagyokat nevettem a kollégáimmal, amikor ő meg itt sírt. Dunsztom sincs mi van vele egész nap. Az apapara blog írójának sincs. Ahogy szülők millióinak sincs.

(tovább...)

 Két hónap vagy két év otthon?

2014-01-30

Franciaországban két hónapot, itthon két évet töltenek az anyák otthon  gyerekeikkel. Én szerintem még fel sem ocsúdtam a szülésből és gyereknevelés okozta sokkból a második hónap végére, a francia nők meg már vissza is térnek a munkahelyükre - otthonlét letudva. A munkahelyen nem alszanak el, nem lebukott ruhában mennek, érdemi munkát végeznek. Előttem rejtély, hogy erre miként képesek. Melyik a normális? Van egyáltalán ilyen kategória? Az apapara blog eheti témája a különböző nemzetek gyereknevelési szokásai.

(tovább...)

 Kismamák a munkaerőpiacon – milyen jogaik vannak?

2013-11-11

Repka Ágnest régóta érdekli a nők helyzete, az esélyegyenlőség vagy inkább az esélyegyenlőtlenség – éppen ezért lett HR szakértő, valamint munkajogi szakokleveles tanácsadó. Két és fél évvel ezelőtt, kislánya születése után indította útjára a Dolgozó mami blogot: azóta szinte minden idejét a kismamák és anyukák számára nyújtott munkajogi- és karrier tanácsadás tölti ki – kiderült ugyanis, hogy rengeteg a kérdés, a bizonytalanság, a kismamák koránt sincsenek tisztában jogaikkal. Olyannyira nagy az érdeklődés ezen terület iránt, hogy Ágit egyre többet hívják előadni, kerekasztal beszélgetésekben résztvenni. De ez még így is kevés volt Ági szerint, aki szeretné ha ezek a hasznos információk minden érintetthez eljutnának. Ezért született meg a Jogod van hozzá! – egy kisokos kismamáknak minden munkát érintő infóval.

(tovább...)

 Lesz-e gyerekmegőrző a parlamentben?

2013-10-30

Ezen a héten három napon át a gyerekek is dolgozni mennek szüleikkel a parlamentbe. Hiszen itt az őszi szünet és közben zajlik a költségvetés vitája – hová tegyék a képviselők iskolás gyerekeiket? Korábban írtunk már egy olyan cégről, mely nyaranta egy-két hétig az épület egyik üres tárgyalójában napközit szervez a dolgozók gyerekei számára. Az őszi szünet idején a legtöbb szülő igyekszik szabadságot kivenni – de ha épp rengeteg a munka, akkor ez nem lehetséges. Nincs ez másként az országgyűlési képviselőkkel sem.

(tovább...)

 Parlamenti felszólalás helyett egy hét orrtörlés

2013-08-16

Miután kiderült, hogy idén szeptembertől a pedagógusok mennyi béremelést kapnak, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szervezete is hangot adott kéréseiknek: ők ugyanis kimaradtak. Persze, ők nem pedagógusok, "csak" gondozók. Havi 70.000 nettóval 27 év munkaviszony esetén. Hogy lesz-e eredmény, kaphatnak-e ők is sok év utén némi béremelést, egyelőre nem tudni. Az eset kapcsán felelevenítjük három politikus két évve ól ezelőtt figyelemfelhívó akcióját: ők már akkor a bölcsődei gondozók fizetésének problémáira próbáltak rámutatni, Sikertelenül. Három politikus egy héten át bölcsődei gondozónak állt. Nem mintha saját szakmájukban nem akadt volna épp egy hétig tennivalójuk, hanem mert fontosnak tartották, tartják, hogy az egyhetes akcióval felhívják a figyelmet a bölcsődéinkben uralkodó áldatlan állapotokra: úgymint a dolgozók méltatlanul alacsony bérére és az intézmények anyagi helyzetére.

(tovább...)

 A három hónapos bölcsis

2013-07-19

Amikor egy anya visszamegy dolgozni (mondjuk korábban mint a gyermek 3 éves kora) akkor hirtelen rossz anya lesz belőle. Viszont ha otthon van a gyerekkel amíg az oviba nem megy (esetleg testvér is születik időközben, vagyis helyből 6 évet), akkor viszont lusta dög és persze kinek és hol kell utána, hiszen már rég kiesett a munkaerő piacról. Mit képzel.

Vagyis akárhogy is csinálod, sehogy se tud jó lenni.

(tovább...)

 A bölcsiskarácsony szülői mintázata

2012-12-20

Pistike, mosolyogj - és már kattan is az okostelefon. Holott Pistike épp ugyanúgy eszik, mint ahogy otthon szokott, anyuka mégis a tülekedés kellős közepén gondolja fontosnak a fénykép elkészültét. Igaz, hogy a többi gyerek miatta nem fér a tányérjához, miatta kezd elordítani - nem baj, lényeg a jó fotó. A bölcsiskarácsonyról nekem ez jut az eszembe, én évekig egy 20 nm-es étkezőben tülekedtem, 30 gyerekkel és csatolt szüleikkel (volt ki kettőt is hozott, a pofátlan) együtt. Az apapara blog szerzője élete első ilyen eseményén járt. Egy igazán találó bejegyzés a Válium nélkül is működő bölcsinénikről és a szülők tipológiájáról.

(tovább...)

 Visszatérés az életbe: amikor a gyerek bölcsibe megy - apapara 2. rész

2012-11-15

Bölcsi vagy nem bölcsi? Ha bölcsi, gonosz törtető anya vagy, ha nem bölcsi, kiesel a melóból, lusta vagy, csak otthon akarsz ülni. Jóindulatú beszólás mindig akad. Mindenki döntsön saját vérmérséklete szerint: van akit arra lehetne ítélni, hogy kihasználja a gyest, másokat öt lóval sem lehetne visszavontatni a munkahely közelébe. Az apa-blog írója bölcsibe szoktat. Tapasztalatairól, paráiról itt olvashattok.

(tovább...)

 Este is vigyáznak a gyerekekre a dániai óvodák – csak szülessen még gyerek!

2012-09-24

Egy csapat óvodai dolgozó Dániában olyan ajánlatot tett a szülőknek, amit nehéz lenne visszautasítani.

Ugyanis megígérték, hogy biztosítanak 2 gyerekmentes órát csütörtök este, hogy a szülők ez idő alatt újabb gyerekeket gyárthassanak.

 

(tovább...)

 Az óvodai férőhelyek számmisztikája

2012-02-27

2014. szeptemberétől minden három év feletti gyermeknek óvodába kell járnia. Ezért indult el a tízmilliárdos óvodaépítési program, mely összeg egyébként a Magyar Óvodapedagógia Szövetség szerint közel sem lesz elég ahhoz, hogy a hiányzó 25-30 ezres férőhelyszámot megteremtsék a semmiből. Hiszen az eddig 5 éves korig otthon lévő gyerekek helyett minden 3 évesnek helyet kell csinálni. Márpedig ha kell, akkor kell, és mindjárt kiderül, vannak erre az építésnél lényegesen egyszerűbb módszerek is. Csupán egy kis számmisztika és máris 50 százalékkal több gyereket lehet felvenni az egyes ovikba. Hogy hogyan?

(tovább...)

 Anyuka, történt egy kis baleset...

2011-02-21

Ez a mondat, minden anya rémálma. Amikor két hét bölcsibe járás után ezzel fogadtak, meg kellett kapaszkodnom az ajtófélfában. Bár láttam hogy gyerekem a saját lábán jön felém, tehát valószínűnek tartottam, hogy nem betört a feje/eltört a karja/leharapták a kislábujját, mégis jeges kéz markolta össze a szívemet. Kiderült, hogy egy kollega vagy kollegina szántóföldnek nézte gyermekem hamvas őszibarack pofiját és mélyen, de nagyon mélyen szántó barázdákat karmolt bele. Ömlött a vér, ordított a ded.

(tovább...)

 Karácsony – nekem ezúttal másképp

2010-12-23

Ezen a karácsonyon elsiratom az itthon töltött éveimet. Ez nem hangzik túl jól, nem is túl karácsonyos és ünneplésre okot adó, de sajnos januártól a kicsi is beszáll az intézményi létbe, azaz bölcsis lesz. Anyukája pedig dolgozó nő, rendes állásban, szerencsére rugalmas időbeosztással.Így ezekben a napokban kicsit úgy érzem, mintha mindent utoljára csinálnék: utoljára alszom összebújva ebéd után az én kis 20 hónaposommal, utoljára megyünk együtt cél nélkül villamosozni, mert az a kedvence, utoljára olvasunk ebéd utáni alvás előtt – szóval mindaz a rutin, ami az elmúlt lassan két évben másodszor is az életem része lett, nos annak pikk-pakk két két és fél hét múlva vége. Kétségbe vagyok esve.

(tovább...)

 Bölcsőde helyett...

2010-09-09

Néhány napja írtunk arról, hogy milyen nehéz helyzetben van az a szülő, aki állami bölcsibe készül vinni a gyerekét – vagy lesz hely, vagy - nagy valószínűséggel - nem lesz. Márpedig dolgozni kell, általában az ember lánya nem azért viszi közösségbe apró gyermekét, hogy ő közben eljárhasson manikűröztetni és daueroltatni. Vannak Budapestnek olyan kerületei, ahol különösen rossz a bölcsődei helyzet: sok a fiatal beköltöző, sok a gyerek és persze kevés a bölcsi.

(tovább...)

 Bölcsis lesz a gyerekem! Bölcsis lesz a gyerekem???

2010-08-30

Nálunk nem kellett a gyereket 4 hetes korában beíratni a helyi bölcsődébe. No nem azért teszik ezt sokan, hogy az újszülött 4 hetesen oda járjon, hanem hogy majd 2 év múlva legyen helye. Én lesétáltam a gyerek második szülinapja körül, és szeptemberben máris komoly bölcsis lett. Amilyen egyszerűen ment a beíratás, olyan nehezen a beszoktatás, a bölcsőde nem lett sem az én, sem a gyerek kedvenc helye. De ez egy másik történet.

(tovább...)
easyweb