szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 Így szülnek a nők széles e világon

2014-11-26

Alice Proujansky 2012-ben hozta világra fiát. Azóta Amerikában és világszerte 15 szülést fotózott végig – ezek az élmények egészen megváltoztatták. Gyerekként is látott már szülést: Alice mindkét testvére születésénél ott volt, végignézte az eseményeket, de jobban érdekelte a tapéta a szobában és inkább azt fotózta. 2006-ban fotózott először végig egy szülést, amikor egy kórházban járt a Dominikai Köztársaságban, ahol egy fél évig önkénteskedett. Kiderült, hogy mekkora élményt jelent ez neki, teljesen megváltoztatta fotósként alkalmazott látásmódját. És ezzel kezdetét vette egy fotósorozat, melynek címe: Szüléskultúra. Alice nem érzi úgy, hogy születésfotóssá vált volna, más női témák is érdeklik, de valamiért folyton a szülőszobákon találja magát géppel a kezében.

(tovább...)

 A nő, aki 46 évig volt terhes

2014-10-20

Hallottál valaha olyan nőről, aki 46 évig volt terhes? Nem elírás, nem 46 hétig, hanem 46 évig. Hülyeségnek és lehetetlennek hangzik, igaz? Pedig lehetséges és megtörtént. A jelenség neve lithopedion, ami görögül annyit jelent: kőbaba.

(tovább...)

 Egy család egy éven át nem evett cukrot – sokkoló ami velük történt

2014-10-17

Egyszer régen, egészséges voltam, legalábbis azt gondoltam magamról – kezdi a történetét az Amerikában élő Eve. De egyre inkább azt vette észre, hogy nincs energiája végigcsinálni a napokat. Az Amerika-szerte árusított energiaitalok segítettek neki, megnyugtatta a gondolat, hogy nincs egyedül - más is csak ilyen segítséggel tudja végigcsinálni a napjait. A családban mindenki utálta a telet, mindenki állandóan influenzás volt.

(tovább...)

 Amikor az apa csak egy spermadonor

2014-07-18

Magyarországon nem egyszerű egyedülálló nőnek gyereket vállalnia, ha nem szeretné ehhez a férfiismerősei segítségét kérni. Különöen nehéz, ha azt is szeretné, hogy a gyerek később megtudhassa, ki a biológiai apja. A nem anonim spermadonáció nálunk egyelőre nincs szabályozva. A donort külföldről kell beszerezni. Interneten. Van, aki már kipróbálta.

(tovább...)

 Külföldi kismamák Budapesten – ez a Budapest Moms

2014-02-07

Képzeljük el, hogy mit érthet egy ide érkező, magyarul nem beszélő kínai/olasz/amerikai kismama a körülötte zajló eseményekből? Pontosan nekik segít Morvay Réka, pszichológus, dúla. Nem könnyű a magyar terhességi bürokráciában, az orvosok között, a szülés során, a szülést követően vagy épp szoptatási kérdésekben eligazodni. Aki nem ismeri az itthoni rendelések, védőnők, sürgősségik rendszerét, könnyen érezheti magát elveszettnek – van is dolga Rékának, állandóan keresik a külföldi kismamák, hiszen már 400 tagja van a Budapest Moms közösségének. Vele beszélgettem.

(tovább...)

 Két hónap vagy két év otthon?

2014-01-30

Franciaországban két hónapot, itthon két évet töltenek az anyák otthon  gyerekeikkel. Én szerintem még fel sem ocsúdtam a szülésből és gyereknevelés okozta sokkból a második hónap végére, a francia nők meg már vissza is térnek a munkahelyükre - otthonlét letudva. A munkahelyen nem alszanak el, nem lebukott ruhában mennek, érdemi munkát végeznek. Előttem rejtély, hogy erre miként képesek. Melyik a normális? Van egyáltalán ilyen kategória? Az apapara blog eheti témája a különböző nemzetek gyereknevelési szokásai.

(tovább...)

 A holland gyerekek 8 titka

2013-12-13

Az Unicef Germany felmérése szerint a világon legboldogabb gyerekei a hollandok. Ötből három kategóriában ők nyertek, ezek között van az oktatás és az anyagi jólét, oktatás. Nem az Unicef Germany az első, aki erre a következtetésre jutott: brit kutatók által végzett felmérések, a WHO elemzései és a nemzetközi Unicef is többször arra jutott, hogy a legboldogabbak a világon a holland gyerekek. Vajon miért éppen ők? Az alábbi 8 titkot egy tipikus holland külvárosban élő expat anyuka osztotta meg a világgal, mi pedig egy kint élő, holland férjjel és két gyerekkel rendelkező magyar édesanyát faggattunk az okokról.

(tovább...)

 13 vicces és sírnivaló tárgy a bababiznisz jegyében

2013-11-18

Korábban is írtam már a felesleges, bababiznisz által ránksózott (már aki hagyja) baromságokról, de amiket most találtam, azok mindent visznek. Babaparóka, síráselemző, magzatrúgás-jelző és egyéb emeletes hülyeségek következnek.

(tovább...)

 A három hónapos bölcsis

2013-07-19

Amikor egy anya visszamegy dolgozni (mondjuk korábban mint a gyermek 3 éves kora) akkor hirtelen rossz anya lesz belőle. Viszont ha otthon van a gyerekkel amíg az oviba nem megy (esetleg testvér is születik időközben, vagyis helyből 6 évet), akkor viszont lusta dög és persze kinek és hol kell utána, hiszen már rég kiesett a munkaerő piacról. Mit képzel.

Vagyis akárhogy is csinálod, sehogy se tud jó lenni.

(tovább...)

 „Ismerem a kislányom arcát akkor is, ha még sosem láttam”

2013-07-15

Gyerekem mászó- és ugrómutatványairól írtam már itt. Ez volt az első,  ami eszembe jutott, amikor először hallottam Kovács Mónikáról. Ő ugyanis egy kétéves kislány anyukája, májusra várja a második babáját. És nem mellékesen, születése óta vak.

Azt gondoltam ilyen nincs: egész biztos, hogy nem kettesben van otthon a kislányával, nem viszi le egyedül az utcára, nem boldogul segítség nélkül. És kiderült: ennél nagyobbat régen tévedtem. Mónika pontosan ugyanúgy él családjával mint én, vagy a többi látó anyuka. De hogy ezt megértsem, nagyon sokat beszélgettem vele.

(tovább...)

 Terhes és a nagy Ő-t keresi: öt egyedülálló kismama az új valóságshow-ban

2013-05-03

 

Egy új valóságshow-ban öt egyedülálló kismama keresi a szerelmet - Terhesség és Randevú a címe annak az új reality-nek, ami június elsején indul és Kiesha, Shana, Megan, Melissa é Rachel randevúit fogja bemutatni – miközben mind az öt szereplő hasában ott növöget a kisbaba.

 

(tovább...)

 Ingyentabletta, ingyenabortusz

2013-04-15

Régóta folyik itthon a vita arról, hogy olcsóbbá, akár ingyenessé kellene-e tenni a fogamzásgátlókat. Hiszen mindenki tudja, nagyon drágák, három havi adag 10 ezer forintba is belekerülhet. Más védekezési mód sem olcsó: a gumióvszer, a spirál, a hüvelytabletták mind-mind nagyon drágák. Nem is értem igazából, hogy hogyan várják el azt, hogy ilyen áron ezeket megvegyék. Rászorultsági alapon az abortusz viszont lehet ingyenes: akkor viszont mit is várunk? Hogyan csökkenne az abortuszok száma, amíg havi több ezres kiadást jelent a védekezés?

(tovább...)

 Kamerázással vádolják a nőgyógyászt

2013-03-25

Nőgyógyászhoz menni nem leányálom, de ugye muszáj. Pár hete már leírtam kalandjaimat az állami rákszűrés berkein belül, hát szerintem nincs a világon olyan nő, aki örülne, hogy ezen a tortúrán (beleérte magát a vizsgálatot is) évente át kell esnie. Pedig muszáj. Bár a szülészemet imádom, és remek jókat beszélgettünk mindig, azért mindvégig furcsa marad az érzés, hogy te felpattansz egy ágyra, ő meg miközben a hétvégi húsleveséről mesél, feldugja beléd az ujját. Így leírva ez még bizarrabb.

Hát még ha az orvos vissza is él a helyzetével. Gusztustalan és elrettentő sztoriról olvastam egy külföldi honlapon: Nikita Levy, a John Hopkins Kórház nőgyógyásza rejtett eszközökkel, például tollba rejtett kamerával filmezte pácienseit.

 

(tovább...)

 Vitrinünk dísze: a magzatmakett

2013-01-09

Várni nem a 21. századi ember erényei közé tartozik. Vonatkozik ez a terhesség kilenc hosszú hónapjára is. Ráhangolódás és lelassulás helyett sürgetés, felfokozott kíváncsiság, türelmetlenség. „Bár tudnám hogy fog kinézni!”

Amikor én születtem még a nemem (korábban a gyerekek száma) is meglepetés volt, a szülőágy mellett az orvos boldogan kiálthatott fel:Fiú!/Lány! Ma már a terhesség 3-4. hónapjától tudjuk milyen típusú gyerek lakik odabenn és egyre több és több mindent akarunk előre megtudni róla – nem akarunk meglepődni.

(tovább...)

 Vörös lesz, játszik a fociligában és szerepel a Vogue címlapján?

2013-01-04

Mióta kiderült, hogy a brit trónörökös és neje gyermeket várnak, a fogadóirodák csak úgy tobzódnak a fogadási témákban: elképesztő dolgokra lehet fogadni a születendő gyermekkel kapcsolatban. Kezdve a baba nemétől és nevétől, a haja színén át egészen addig, hogy mikor és milyen paraméterekkel fog megszületni, vagy éppen, hogy játszani fog-e valaha az angol futballbajnokságban.

(tovább...)

 Katalin hercegnő és az ő küldetése

2012-12-13

A következő sorok írójának terhességi vészes hányással (Hyperemesis Gravidarum) vívott harcának történetét már olvashattátok a szülőszobán. Pár napja derült ki: Kate Middleton is ezzel a betegséggel küzd, a kiszáradás ellen küzd a kórházban. Vajon felfigyel-e a betegségre a világ?

"Együtt érzek Katalin hercegnővel. Szinte érzem kínjait, a rettenetes versengést önmagáért és a gyermekéért.

Folynak a könnyeim, és jajong a lelkem négy év távlatból is. A HG bevési magát egy anya lelkében, amit nagyon nehéz feldolgozni és elfogadni. Megérteni csak akkor lehet, ha a gyermekedet a kezedben tartod. Mégis úgy gondolom, a hercegnőnek ez a küldetése. Az Ő esete kapcsán figyelt fel a világ, az orvostársadalom e ritka betegségre. Van egy hiteles személy és történet oly sok anya mellett, amiért végre megkaphatja a méltó odafigyelést a HG.

(tovább...)

 9 hónap = 1000 kép

2012-12-12

Hol van már a havi egy fotó ideje, ami arra szolgált, hogy lássuk mennyit nőtt a hasunk és a benne lévő ded az elmúlt hónapban? Még egy fél Kodak tekercset sem használtunk el vele és máris dokumentáltunk egy teljes terhességet. Na jó, ha féltünk, hogy bemozdultunk, hogy homályos lett, hogy fel sem húztuk a gépet vagy nem vakuztunk, akkor a biztonsági játékos apuka egy 24-es filmet rászánt a 9 hónapra.

Ez ma már több mint vicces.

 

(tovább...)

 Több millió gyerek betegsége – az AIDS

2012-12-03

Tavaly az AIDS-árvák száma - tehát azoké a gyermekeké, akik egyik vagy mindkét szülőjüket elveszítették a betegség következtében - 17,3 millió volt. És HIV-vel fertőzött beteg gyerekek száma is óriási. A 15-24 éves fiatalok között 2011-ben 4,8 millió, a 10-19 évesek között pedig 2,2 millió fertőzött gyermek élt világszerte.

(tovább...)

 Este is vigyáznak a gyerekekre a dániai óvodák – csak szülessen még gyerek!

2012-09-24

Egy csapat óvodai dolgozó Dániában olyan ajánlatot tett a szülőknek, amit nehéz lenne visszautasítani.

Ugyanis megígérték, hogy biztosítanak 2 gyerekmentes órát csütörtök este, hogy a szülők ez idő alatt újabb gyerekeket gyárthassanak.

 

(tovább...)

 Világ MILF-jei egyesüljetek!

2012-07-13

Felbosszantott egy cikk.

Kezdem az elején.

Két gyereket szültem, de megmaradtam NŐ. Nem csak anya, de nő is. Játszótérre nem mentem trenyagatyában és zsíros hajjal (fintorgóknak: nem is körömcipőben és frissen fodrászolt fejjel!). A külsöm ápolt, a hajam általában úgy-ahogy vállalható, járok edzeni, szoktam futni, sőt, manikürőshöz is eljárok és mindemellett foglalkozom a gyerekeimmel. A magamra fordított energia időben minimális, látszatra azonban orbitális. Az életem része, hogy foglalkozom magammal, testileg, lelkileg.

(tovább...)

 Szoptatós anyák a Facebook ellen

2012-02-21

Február 6-án a Facebook New York-i irodájában egy csapat édesanya tűnt fel gyerekestül, azt követelve, hogy a közösségi oldal hagyja békén a szoptatós fotóikat. A nemzetközi mozgalom azután indult el, hogy Emma Kwasnica többször felszólította a Facebook-ot, hogy ne töröljék szoptatós képeit a profiloldaláról, ahogy azt már többször megtették, annak ellenére hogy a társaság azt hangoztatja, hogy csak olyan képeket töröl, amelyek nem etetésre szolgáló melleket mutat.

(tovább...)

 Hol van nagyobb esély arra, hogy ikreid születnek?

2012-02-03

 

Minden eddiginél átfogóbb adatbázist állítottak össze arról, hogy a világ egyes részein az összes születés közül mekkora az ikerszülések aránya. A kutatás főként a fejlődő országokra koncentrált, ahol ilyen jellegű felmérések eddig nem készültek. Az adatbázisba 2,5 millió, 1987 és 2010 között történt születésről kerültek be adatok.

A fejlődő országok ikerszülés átlaga szerint ezer születésre 13,6 ikerpár jut, ami nagyjából egybevág az európai, észak-amerikai és ausztrál arányokkal, amelyek ezer születésenként átlagosan 9 és 16 közötti értékeket adnak. Közép-Afrikában a legnagyobb az ikrek aránya, a csúcstartó ország Benin, ezer születésenként 27,9 ikerpárral. Jóval átlag alatti számokat mutatott Ázsia és Latin-Amerika, 8 ezrelék körüli aránnyal – kivételnek számít a karibi térség, ahol egyébként is magas az afrikai származásúak aránya. Az egypetéjű ikrek aránya azonban meglepően stabilnak bizonyult az egyes régiókban: 3,5-4 ezrelék.

 

(tovább...)

 Egy rég elfeledett betegség - újra itt az angolkór

2012-01-16

Már halálos áldozatai is vannak a Nagy-Britanniában újra terjedő angolkórnak – holott talán azt hittük, hogy örökre búcsút vettünk ettől a betegségtől. Úgy tűnik ezek a búcsúk soha nem bizonyulnak öröknek: ahogy a kanyaró is újra felütötte a fejét, úgy most ismét az angolkór ellen kell védekezni. Legalábbis Nagy-Britanniában.

A betegség hátterében a D-vitamin hiány áll: tudjátok az a kis cseppecske, amit a kisgyerekeknek naponta kellene adni – de jaj, hogy nekem heteken át sokszor eszembe sem jutott…pedig a sötét, napsütés nélküli hónapokban, október és március között még a felnőttekre is ráférne némi D-vitamin pótlás. Pláne hogy mostanában immunerősítésre is ajánlják az orvosok ezt a vitamint, hiszen a télvégi fertőző betegségek többsége a D-vitamin, és nem a C-vitamin hiány számlájára írhatók. Veszíteni tehát nem veszítünk vele, ha adjuk és mi magunk is esszük.

 

(tovább...)

 Hólepte babakocsi

2011-11-04

Ragyogó napsütés, kék májusi ég kíséretében érkeztünk haza első gyerekemmel. És bizony bent is maradtunk. Mármint a lakásban. A kórházból ugyanis azzal a tanáccsal jöttünk el: egy-két hétig csakis a falat nézzük. De miért? Ezt én bizony már akkor sem értettem. Nem is fogadtam szót védőnőm még ennél is radikálisabb parancsának: 4 hétig benn, ablak kinyitható – esetleg, résnyire, óvatosan. Az már június közepe lett volna, bárhogy számolom. Felrémlett előttem, hogy vajon mitől is könnyű depressziót kapni? Hát a lakásba zártságtól egészen biztosan. Ezért döntöttem: 10 naposan óriási túrára indultunk: apa, anya és a gyerek.

(tovább...)

 Svájcban a kismama és a kisbaba szülés után a kórház kertjét rója

2011-10-21

Talán már észrevettétek, hogy érdekel minket – és reméljük titeket is -, hogy miként élnek a magyar kismamák külföldön, illetve külföldi kismamák Magyarországon. Olvashattatok már Belgiumban, Hollandiában élő anyákról, illetve Budapesten boldoguló spanyol mamiról.

Most Svájcot vizsgáljuk meg abból a szempontból, hogy vajon milyen ott kismamának lenni, milyen ott szülni és babakocsit tolni. Én azt gondolom, nagyon jó.

Réka  terhessége utolsó heteit már nagyon várta: hiszen végre kiutazhatott Svájcban dolgozó párjához. Férje is magyar, ám két éves munkaszerződése már februárban Zürichbe szólította, így pár hónapot vadromantikus távkapcsolatban töltöttek. Mivel szülni semmiképp nem akart egyedül, ezért júniusban Réka is kiköltözött párja után.

 

(tovább...)

 Nem lesz elmondható a magzat neme

2011-09-26

 

No nem egy úri hóbortról van szó, ami egyre több családban dívik, mely szerint a szülők nem akarják tudni, hogy fiuk vagy lányuk születik. Ezért megkérik az ultrahangot végző orvost, hogy ne árulja el nekik. Hogy ez hogy kibírható, előttem rejtély, de irigylem a szülőágyon őket érő meglepit. Mert nálunk már el sem hangzott a –Fiú! Felkiáltás, annyira biztosak voltunk benne. Igazából meg sem néztem, hogy mije van.

Na de egy Európa Tanács által kiadott direktíva-tervezet a jövőben meg is tiltaná az orvosoknak, szonográfusoknak, hogy elárulják: fiú vagy lány lesz az a baba. Merthogy – milyen szomorú dolog ez – divat lett a szelektív abortusz.

 

(tovább...)

 Egy láthatatlan, de már ismerős világ

2011-07-01

Néhány hónappal ezelőtt, már írtunk itt a szülőszobán arról az édesanyáról, aki látássérült férjével neveli kislányukat, miközben ő maga is vak. Leírtuk, hogy milyen könnyedén boldogul a gyereknevelés minden területén, hogy mennyire rosszul ítéljük meg a helyzetüket: nem szorulnak segítségre, kislányukat minden, de minden téren el tudják látni. Sőt: azóta újabb családtag, Nimród érkezett hozzájuk. A kisfiú május elsején, kicsit idő előtt érkezett, de mindannyian jól vannak.

(tovább...)

 Élni, dolgozni, létezni - egy fiatal spanyol mamí élete Budapesten

2011-05-12

- Interjú María Valentina Sánchez Baenával -

Évente több száz magyar egyetemista tölt egy-egy szemesztert külföldi egyetemeken, hogy tapasztalatot és barátokat gyűjtsön. Valljuk be a legtöbb fiatalnak a kint töltött hónapok nagy része tanulás helyett bulizással telik. Azonban a kivétel erősíti a szabályt. A néhány éve Erasmusos diákként hazánkba érkező Valentina bizonyára nem gondolta volna a Ferihegyre tartó repülőn ülve, hogy landoláskor tündérországba csöppen, ahol ott is ragad. Bár nem az ELTE szerepelt a preferált egyetemek listájának élén, ma már nem bánja, hogy a véletlen (?) pont ide sodorta. Boldog feleség és egy tündéri kisfiú édesanyja, aki épp ma ünnepli a negyedik születésnapját.

(tovább...)

 ‎Naeztmegkellnéznedmielőttmegszületikababád avagy nézünk, mint a moziban

2011-05-06

Továbbállók (Away we go – Sam Mendes, 2009)

A road movie közkedvelt műfajnak számít. Különféle járműveken utazgató, kalandokba keveredő, élményeket és tapasztalatokat gyűjtögető hősöket kísérni – ha csak képzeletben is – jó dolog. Veronával és Burttel tartani pedig különösen jó dolog, főleg, ha épp babát vár az ember. Sam Mendes legfrissebb alkotása egy tipikus “naeztmegkellnéznedmielőttmegszületikababád” film. Hogy miért? Nos, annak számos oka van. Először is a problémafelvetéséből adódóan, aztán a remek karakterek, a valóságos szituációk és a könnyed, humoros hangvétel miatt.

(tovább...)

 Ahány ház, annyi…baba (Babák – Az első év)

2011-02-25

Persze, elindulunk végre szánkózni, ha méltóztatik esni tetemesebb mennyiségű hó. Elmegyünk síelni, ha sikerül kivenni pár nap szabadságot, és ha beszerzünk pár új sílécet. Jót nyaralunk valamelyik elvarázsolt szigeten, ha végre a mi számainkat húzzák ki a lottón. És nagyon sok mindent csinálunk, ha…

(tovább...)

 Egy EU-konform szülés

2010-12-01

Szülni mindenhol nehéz, de talán külföldön – idegen környezetben, úgy hogy körülöttem, rólam nem az anyanyelvemen beszélnek – talán még nagyobb feladat. Egyik olvasónk Brüsszelben csinálta végig az egész terhességét, ott is szült – a kórházi protokoll néhány dologban eltér az itthonitól. Az ő szüléstörténete következik.

(tovább...)
easyweb