szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 A jóga legyőzheti a terhesség alatti depressziót

2014-12-19

Habár sok terhes nő tapasztal kisebb-nagyobb hormonok okozta hangulati ingadozásokat, néhányuknál ez sokkal komolyabb probléma: ötből egy terhes nő súlyos depresszióba esik. Egy tanulmány rámutatott, hogy ezekben az esetekben egy régi jól bevált stressz levezető módszer, a mindfulness jóga (megélni a pillanatot – a jógában járatoksak valahogy így fordítják a jóga ezen ágát) nagyban javíthatja ezeknek a nőknek az állapotát.

(tovább...)

 Ha fiad van, benned is van férfi DNS

2014-12-17

Egy érdekes kutatási eredményről olvastam a napokban: eszerint bennem már kell lennie némi férfi génnek. Mégpedig azért mert van fiam. Kettő is. A terhesség alatt ugyanis az anya agyszövetébe oly módon épül be férfi DNS – már amennyiben fiúmagzatot hordoz a méhében -, hogy az még évekkel, évtizedekkel később is kimutatható.

(tovább...)

 A negyvenes nő fonnyadt, a negyvenes pasi sármos?

2014-12-05

Pedig a test nem sokban különbözik a két nem esetében: ugyanis brazil kutatók most arra mutattak rá, hogy 40 éves kor felett a férfiaknál évente hét százalékkal csökken az apaság esélye – azaz náluk is romlik a termékenységi mutató. Ez azért érdekes, mert eddig főként arról cikkeztek, kutattak, hogy a nők termékenységére milyen hatással van szaporodó éveik száma. Ha egy 50 éves nő szül (lásd Fehér Anna) az felkerül a pletykalapok címlakjára, ha egy nő 67 évesen szül (a spanyol Maria del Carmen Bousada de Lara ikreknek adott életet 2006-ban, sajnos azóta az asszony elhunyt) az már egyenesen csodaszámba megy.

(tovább...)

 Ne félj a láztól! (én már féltem eleget)

2014-12-03

Soha nem felejtem az első hőemelkedést. Az első igazi lázat. És az első hűtőfürdőt. És az állandó, kényszeres lázcsillapításomat – attól tartva, hogy ha hagyom magasabbra szökni, akkor könnyebben alakul ki a lázgörcs. Holott ez nem igaz: a lázgörcs egy-két perc alatt magasra szökő lázat jelent, azon nem segít egy kanál lázcsillapító – de ezt akkor még nem tudtam.

(tovább...)

 A gyereked hangulata az évszaktól függ, melyben születik

2014-11-14

Mikor születtél? És a gyereked mikor fog születni? Egy új magyar kutatás szerint a születés évszaka és a hangulati zavarok kialakulásban szerepet játszó affektív temperamentumok összefüggést mutatnak. Kevésbé tudományosan ez annyit jelent, hogy azok, akik nyáron születtek hajlamosak a gyorsabb hangulatváltozásra, a téliek között a depresszív, az ősziek-tavasziak között az ingerlékenyekből van több - hangzott el a Berlinben tartott neuropszicho-farmakológiai alapkutatási konferencián. A Rihmer Zoltán vezette kutatócsoport 400 ember személyiségtípusát vetette össze a születés évszakával.

(tovább...)

 A magzatburok sérülése lenne felelős a koraszülések közel feléért?

2014-11-12

Minden 10. szülés koraszülés – de vajon miért indul be ilyen sok szülés idő előtt? Sokan mondják, hogy a túlhajszoltság, az idegeskedés, a cipekedés miatt indul be ilyen sok szülés a terminus vége előtt. Most egy kutatás kiderítette, hogy a koraszülések közel feléért mi is a felelős. A jelenség neve: éretlen magzati membrán-repedés (PPROM). Ha sikerül megtalálni az ellenszerét, akkor drasztikusan lecsökkenhet a koraszülések száma.

(tovább...)

 Ha nem akarod, hogy fájjon a szülés, egyél D-vitamint

2014-11-05

A D-vitamin áldásos hatásairól többször írtunk már, most egy újabb előnye derült ki: kevésbé fájdalmas a szülés, ha magas a szervezetünk D-vitamin szintje.

(tovább...)

 A császár nem biztonságosabb az ikreknek mint a hüvelyi szülés

2014-10-22

Erre jutott egy 2013-as kanadai tanulmány. 10 év alatt 2800 ikrekkel terhes nőt vizsgáltak – olyanokat is, akik császárral és olyanokat is, akik hüvelyi úton szültek.

(tovább...)

 Kudarchoz vezet, ha folyton dicséred

2014-09-10

Hogy lehet az, hogy valami, amit helyesnek érzünk, mégsem az? A New York Magazine egyik cikke a dicséretek veszélyeire figyelmeztet. Nemrégiben New York-i állami iskolákba járó ötödikeseket vizsgáltak. A gyerekeknek igen könnyű puzzle-kat adtak, aztán mindenkit értékeltek. A gyerekek felének megdicsérték az intelligenciáját, méghozzá ezzel a kijelentéssel: Ebben okos voltál. A gyerekek másik felének az erőfeszítéseit dicsérték: Biztos keményen dolgoztál. A gyerekek reakciója meglepő volt.

(tovább...)

 Itt a legújabb nevelési trend: a HL mindent megváltoztat

2014-08-25

Sok embert ismerek, akik ismerik az összes létező gyereknevelési trendet – kötödő nevelés, minimalista nevelés, anyatigris típusú nevelés és a többi. Nos, íme a legújabb technika, ami garantálja, hogy gyermekedből példaértékű felnőtt váljék. A módszer neve Higgadj Le (HL), angolul CTFD (Calm The Fuck Down). És mielőtt kiakadnál: ezt nem a gyereknek kell mondanod. Hanem magadnak.

(tovább...)

 Van alapja az oltásellenességnek?

2014-02-28

Nem bízunk a gyógyszergyárakban. Nem bízunk, mert jól tudjuk, hogy mekkora üzlet a gyógyszer. Hiszen tudnának olyan vitamint gyártani, amiben tényleg van annyii vitamin, hogy nem betegednénk meg – de akkor kivenne gyógyszert ha senki nem lenne beteg? Ez egy tipikus összeesküvés-elmélet, de valószínűleg van némi alapja. A hozzá nem értőnek legalábbis nagyon könnyű elhinni. Ahogy azt is nagyon könnyű elhinni, hogy a kötelező (és a nem kötelező, erősen propagált) oltások mögött is biznisz áll. A gyerekek egészsége le van tojva, csak adják a kellő mennyiségű vakcinát – mondják az oltásellenesek, akik szerint a legtöbb kötelező védőoltás ártalmas, nemhogy használna, de például autizmust és egyéb betegségeket okoznak.

(tovább...)

 Se kövér, se sovány, se ivás, se dohányzás

2014-02-24

Majdnem elvetéltem a 25. héten. Egy kutatás most arra mutat rá, hogy rizikókategóriába estem, de azt hiszem ezt eddig is tudtam. Így aztán nem is értem valójában milyen újdonságot tartalmaz az az új tanulmány, mely szerint az életmódváltás csökkenti a vetélés kockázatát. Még jó, ezt mindenki tudja. Én például egy költözködés levezénylése és két munkahelyen való helytállás következtében kényszerültem ágyba. Ahogy lefeküdtem, csökkent a kockázat – ha tovább folytatom korábbi életvitelemet nem hiszem, hogy most lenne egy 9 éves fiam. Erre minek kutatás?

(tovább...)

 Apák ötvenen túl

2014-02-14

Több ötvenen felüli apa van az ismeretségi körömben – ez már a második ’almuk’, némelyiknek a gyereke idősebb mint a tulajdon unokája. Felneveltek egy generációt és most – természetesen ifjú feleséggel az oldalukon – másodszor is bölcsilátogatókká válnak. Az anyák korán folyamatosan fennakadunk: évekkel ezelőtt felkaptuk a fejünket a 35 feletti kismamára, ma már jószerivel a 40 felettinél húzzuk csak kicsit magasabbra a szemöldökünket. Az apa meg lehet akár 80 éves is? Teljesen mindegy? Hát nem.

(tovább...)

 Placenta agy, avagy feledékeny-e a kismama?

2014-02-10

Híres közhely és állandó viccelődésre ad okot, hogy a kismamának minden kimegy a fejéből – általában ezzel szokták elintézni az odaégett vacsorát, az óvodában felejtett nagyobb gyereket, a mosógépben napokig otthagyott mosást. Ausztrál kutatóknak felkeltette a kíváncsiságát ez az állítás: valóban feledékenyek lennének a kismamák? És ha igen, miért? Aztán kiderült: egyáltalán nem azok. Legalábbis nem azért, mert terhesek.

(tovább...)

 Gyógyszerek, melyeket kerülj ha terhes vagy

2014-01-24

Soha nem felejtem el a pillanatot, amikor első terhességem alatt egy nálam amúgy rendszeresen érkező herpesz nőtt a számra. A patikában a szokásos herpeszkrémet kértem, ám a gyógyszerész elhűlve nézett rám: terhesen ezzel akarok kezelni magam? Azt mondta tilos, várjam csak meg szépen türelmesen, amíg elmúlik. Máig nem tudom, hogy a szervezetben munkálkodó herpeszvírus vagy az ellene alkalmazott gyógyszer van rosszabb hatással a magzatra. Ugyanis gyógyszer felírásakor általában ezt mérlegelik az orvosok. Amikor második terhességemnél olyan súlyos bélbetegség támadott meg, mely már önmagában veszélyes volt rám és a babára, ezért nyilvánvaló volt, hogy napi rendszerességgel kell gyógyszert szednem. Ugyanez volt érvényes az első terhességem kinyílt méhszájára – nagyobb kockázatot jelentett a görcsoldó nélküli lét, mint a hónapokon át szedett gyógyszer, melynek eredményeként 39. hétig bennmaradt a ded.

Lássuk, melyek azok a gyógyszereket, hatóanyagokat, melyek kifejezetten tiltólistán vannak.

(tovább...)

 Áttörés az autizmus-kutatásban

2013-12-02

Ugye az autizmus egy olyan betegség (inkább állapot), mely ha nem súlyos, akkor lehet hogy csak pár éves, akár iskolás korban derül ki. Nincs rá olyan genetikai vagy egyéb vizsgálat, mely alapján egzakt módon kimutatható volna. Most egy amerikai kutatás szerint már kéthónapos korban kimutatható az autizmus egyik jele a gyerekeknél – a vizsgálat a babák szemkontaktusát elemezte születésüktől három éves korukig. Egyébként hogy miért írok ennyit az autizmusról az majd legyen egyszer egy külön poszt témája…

(tovább...)

 Már ilyen is van: egy gyerek két biológiai anyával

2013-11-27

Két anya nevel egy gyereket – de vajon melyiküké legyen a gyerek, kinek a petesejtjéből szülessen? A New York Városi Klinika kutatói szerint nem kell választani: a mesterséges megtermékenyítés során betöltött biológiai szerepek ugyanis megoszthatóak.

(tovább...)

 A terhességi magas vérnyomást a légszennyezés okozza?

2013-11-25

Egy amerikai tanulmány szerint a terhességi magas vérnyomás összefügghet a légszennyezéssel – azaz annál a kismamánál, aki sokszor, sok ideig volt kitéve efféle környezeti ártalmaknak, nagyobb valószínűséggel alakul ki terhességi magas vérnyomás - olvasható a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban megjelent tanulmányban.

(tovább...)

 A nők 39 évesen épp olyan termékenyek, mint 27 éves korukban

2013-10-14

Sok nő tart attól, hogy amíg karrierjét építgeti vagy épp kiélvezi párjával az időt kettesben, akkor végül túl késő lesz a gyerekvállaláshoz. De egy professzor most cáfolja azt az elméletet, mely szerint harmincon túl csökken a termékenység. Jean Twenge azt mondja, nincs különbség a nők temékenységében a húszas, illetve a harmincas éveikben.

(tovább...)

 A sok tengeri hal mégsem okoz autizmust

2013-10-09

Régi aggodalom, hogy a terhesség alatt fogyasztott tengeri halak higanytartalma károsan hat a magzati agyfejlődésre, és felelős lehet az autizmus kialakulásáért. A csecsemőkori védőoltások higanytartalmát is sokan az autizmus kialakulásának egyik okának tartották. Egy új, 30 évet felölelő kutatás cáfolta, hogy bármiféle összefüggés lenne az anya halfogyasztása és a gyerek autizmusa között.

(tovább...)

 8 különös és érdekes dolog a mellről

2013-10-04

Mellek. Nincs még egy olyan testrészünk, amit annyit ünnepelnének az irodalomban, a képzőművészet legkülönfélébb ágaiban és a mindennapi életben, mint a mellünk. Százféle szavunk van rá, dalokat írtak róla, egy komplett iparág épült a megnagyobbítására, meg persze a tárolására. De valójában mit tudunk róluk? Minden elismerés és méltatás ellenére melltartókba dugjuk, és nem is gondolunk rá, hogy miért is vannak, hogyan működnek és milyen jellegzetességei vannak. Íme egy lista nyolc ténnyel a melleinkről – lenyűgözőek, érdekesek, és mindegyik segít jobban megérteni melleinket.

(tovább...)

 Együtt enni fontos

2013-09-23

A közös családi étkezések során való beszélgetés segít fejleszteni a gyerekek kommunikációs képességeit és ezáltal a magabiztosságukat - derült ki az írni-olvasni tudás fontosságát népszerűsítő National Literacy Trust nevű londoni jótékonysági szervezet tanulmányából. A tanulmányból az is kiderül, hogy ha az asztalnál ülők nem beszélnek egymással, az még a külön étkezésnél is rosszabb.

(tovább...)

 Mi mindenre pisiltünk

2013-09-18

Vannak, akik terhességük elején nem hisznek a szemüknek és naponta tesztelnek egyet: biztos-e az a két csík? Én mindkét gyerekemnél egyet-egyet csináltam – ez elég volt a testi tünetek mellé bizonyságul. De vajon mi volt az egyperces tesztek előtt? Honnan tudták a nők, hogy terhesek? Az elmaradt menstruációból?

(tovább...)

 Nem lehet minden szívfejlődési rendellenességet kiszűrni

2013-09-06

Pár nappal ezelőtt itt olvashattátok annak a kismamának a szomorú történetét, aki három napos korában veszítette el babáját. Az ok, mely miatt az újszülött nem élhetett tovább Hypoplasiás balszívfél szindróma volt. Ez gyakorlatilag a legsúlyosabb szívfejlődési rendellenesség nem gyakori, statisztikailag Magyarországon évente körülbelül 15 magzatnál várható az előfordulása – mondja Prof. dr. Hajdú Júlia, Magyarország egyik legismertebb magzati szívultrahang specialistája. A rendellenességet általában a 20. terhességi héten fedezik fel, a szakirodalmi adatok szerint világszerte és itthon is 50-70 % között van a betegség megszületés előtti felismerése.

(tovább...)

 A hanyatt fekvéstől ellaposodik a baba tarkója

2013-09-04

Az újszülöttek közel felének keletkezik lapos terület a fején kéthónapos korára, ha a hirtelen csecsemőhalál megelőzése érdekében a hátukon altatják őket – mutat rá egy új kutatás. Igazából ahogy én látom minden oldalon alvással gond van: a hasonfekvésnél a csecsemőhalállal riogatnak, az oldaltfekvés a baba csípőjének nem jó, a hátonfekvésnél a fent említett koopnyalapuláson kívül a bukásba való belefulladás is fenyeget.

(tovább...)

 Minden magzat szíve lyukas

2013-05-29

Ami az anyaméhben még normális, az a megszületés után már nem: a magzatoknak még lehet (sőt kell), hogy lyukas legyen a szíve, az újszülöttnél azonban a születés után el kell tűnnie ennek a lyuknak. A magzatoknak ugyanis más a keringésük, a tüdejük még nincs használatban, az oxigénhez a magzatok a köldökzsinóron keresztül jutnak hozzá.

 

(tovább...)

 Légcsőműtét az anyaméhben

2013-05-24

A világon elsőként, sikeresen hajtottak végre egy méhen belüli operációt egy 21 hetes magzaton, akinek el volt záródva a légcsöve. Az eset Spanyolországban történt, ahol a meg nem született gyermeken életmentő műtétet hajtottak végre: Gonzalo Pardo Sanchez ma már 10 hónapos, egészséges kisfiú. A műtét nélkül a baba biztosan meghalt volna, ugyanis egy olyan ritka betegségben szenvedett, ami meggátolja a tüdőt, hogy a folyadékot a légcsövön keresztül elvezesse, a felgyülemlő folyadék miatt pedig károsodik a szív. A betegség kimenetele elkerülhetetlennek tűnt, amíg az anya orvosai rá nem akadtak egy életmentő beavatkozásra, amit azonban eddig soha senki nem végzett sikeresen.

(tovább...)

 Miért nyugszik meg ölben a baba?

2013-05-22

Éjszakákon át róttam az ablakon át besütő holdfényben a nappali-étkező-dolgozószoba hármasát – fel-le órákon át. Eddig is nyilvánvaló volt számomra, hogy a csecsemő a test közelségétől, az őt ölelő karoktól megnyugszik, ezért akar ölben lenni. De hogy ha végre elalszik, miért ébred fel abban a pillanatban, ahogy lerakom, azt eddig nem tudtam.

(tovább...)

 Hatalmas áttörés az autizmus újszülöttkori diagnosztizálásában

2013-05-10

Az újszülött placentáját megvizsgálva meg lehet tudni, hogy fennáll-e a lehetősége az autizmus kialakulásának vagy sem - egy vadonatúj kutatás szenzációs dologra mutatott rá.

(tovább...)

 Kilenc új barát a szülés után

2013-05-06

Egy átlagos nőnek szülés előtt 13 barátja van – ez a szám 22-re nő  miután gyereke születik. Általában babacsoportokban, internetes fórumokon ismerkednek meg: két dal között a Ringatón, két oltás között a védőnőnél, meg persze szoptatás alatti netezés közben a kismamafórumokon akár célzottan közeli anyatársakra lehet lelni. Még itt a b.boom-on is.

(tovább...)

 Méhátültetés - te alávetnéd magad?

2013-05-01

Valóságos csoda, amitől pár napja hangos a sajtó: a tavalyelőtt méhátültetésen átesett nő kisbabát vár. Tényleg csodálatos, mire képes az orvostudomány. Nemcsak beültették, de működik is az anyaméh.

(tovább...)

 Nem veszélyes dolgozni

2013-04-19

Vannak szakmák, munkahelyek, ahol a kismamának amint terhes lesz, azonnal fel kell hagynia a munkával. Ilyen, ha veszélyes anyagokkal dolgozik, ha apró gyerekekkel érintkezik nap mint nap például óvónőként, de ha túl sokat kell állni, az sem ideális terhesen. Aztán vannak munkák, melyek nem ártanak, sőt.

(tovább...)

 A magzatban van a hibás kód

2013-04-12

Brit kutatók megállapították, hogy a leukémiát előidéző első génmutáció már a méhben lévő magzatban megtalálható – azaz még ekkor kéne tenni valamit, hogy a betegség ne alakuljon ki.

(tovább...)

 A rágörcsölés nincs hatással a teherbeesésre

2013-03-27

 

Ha nem görcsölsz rá, majd összejön. Ha elengeded magad, nem a gyerekért szexelsz, akkor fog összejönni. Jó tanáccsal mindenkinek tele a padlása, akinek rokonsága-ismeretsége széltében-hosszában tárgyalja, hogy miért nem jön össze a baba.

Sztorikat is hallani arról, amikor elmúlt a „kényszer”, például végül örökbefogadtak egy gyereket, utána azonnal teherbe esett a nő, vagy a lombikbaba után természetes úton fogant meg a kistestvér. Ezen történetek alapján valóban lehet igazság abban, hogy amire az ember lánya rágörcsöl, az nehezebben sikerül.

 

(tovább...)

 A fiúgyerek korábban visz sírba

2013-03-11

Már írtam itt korábban arról, hogy ha fiúgyerek lakik a méhedben, akkor beléd is kerül némi férfi gén, az anya agyszövetébe ugyanis beépül a férfi DNS.

Oké, beletörődtem, immár van bennem DNS a fiaimtól. De hogy még előbb meg is halok, mert fiaim vannak? Na, ne…

Pedig egy finn kutatás éppen ezt állítja: ha valaki sok fiúgyermeket hoz a világra, akkor rövidebb ideig él. Azt nem tudom mennyi a sok, és hogy az ellenkező nemű gyerek kicsit visszahoz-e az éveink számából, mindenesetre nekem ugye csak fiam van, éppen kettő.

 

(tovább...)

 Szoptatással a petefészekrák ellen

2013-02-13

Azt már eddig is tudtam, hogy a mellrák kockázata kisebb, ha az ember szül egy-két gyereket. A legújabb kutatások szerint azonban a szoptatás a petefészekráktól is megvéd. Azon nők között, akik legalább 12 hónapig szoptattak, jelentősen alacsonyabb a petefészekrák kialakulásának kockázata – derült ki az ausztrál Curtin Egyetem szakembereinek tanulmányából. Ezzel tovább nőttek a szoptatás jótékony hatásaival kapcsolatos ismeretek. Hiszen nem csak a babára, az anyára is számtalan pozitív hatással bír az anyatejes táplálás.

(tovább...)

 Megoldódik a vetélés titka?

2013-01-28

Nagy boldogság, ragyogó kismamaság, tervezgetés, vásárlás. Aztán egy nap görcsök, vér és rettegés. A baba nem akar megmaradni odabent. Elment – ahogy mondják. Általában oka van: valamiért a baba életképtelen, beteg lenne – mondják az orvosok, talán hogy könnyebb legyen feldogozni. Ne önmagában keresse a hibát az anya.

 

(tovább...)

 Ha a magzat bort vedel

2012-12-31

Valahogy eszembe nem jutna terhesen masszívan inni, no persze egy pohár sör vagy bor alkalomadtán (értsd hetente egyszer, havonta egyszer) belefér, na de nem vagyunk egyformák, van aki bagózni sem átall miközben gyerek nő a hasában.

Magamtól is tudtam, hogy a magzatnak sok dologra szüksége van, de az alkohol nincs ezek között. Most az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság tudományos ülésén mindezt megerősítették: orvosi képalkotó módszerekkel is kimutatható változás történik azoknak a gyerekeknek az agyi szerkezetében és anyagcseréjében, akik magzatkorukban alkohol hatásának voltak kitéve.

 

(tovább...)

 Ilyen terápia eddig nem volt – vércsere pár naposan

2012-11-29

Kedd éjszaka a debreceni klinikán megoperáltak egy pár napos aprócska csecsemőt, aki életveszélyes anyagcsere-betegséggel született. Az életmentő vértisztítás, más néven hemodializálás során eltávolították a mérgező anyagot a baba szervezetéből, hiszen ezek megléte súlyos károsodásokat okozhat a baba agyában.

 

(tovább...)

 A medencénk bírná az anyagcserénk nem – avagy miért nem hosszabb az emberi terhesség?

2012-10-12

Amikor évekkel ezelőtt volt alkalmam Czeizel Endrével találkozni, tátott szájjal hallgattam annak elméletéről beszélni, hogy miért is éppen 9 hónapra születik az embergyerek. Arról mesélt, hogy az embereknek másfél év terhesség után kellene világra hozni utódaikat ahhoz, hogy az állatokhoz hasonlóan mi is azonnal felálljunk és valamilyen szinten képesek legyünk gondoskodni magunkról. Ehhez képest 9 hónapra egy gyámoltalan, magatehetetlen csomagocska érkezik, aki nemhogy szülés után nem áll fel, de sokszor még az első gyertyát is úgy fújja el a gyerek, hogy nem tud járni. Egy korábbi elképzelés szerint ennek az az oka, hogy a nők medencéje a két lábra állás miatt nem elég széles, ezért a természet úgy rendezte, hogy akkor bújjon ki a gyerek, amikor még éppenhogy csak, de kifér az az aránytalanul nagy feje. Kínok közepette kell kipréselni a magzatot, míg az állatok elpotyogtatják kicsinyeiket: ez is a két lábra állás eredménye.

(tovább...)

 Nincs többé antibiotikum – a gyógyszergyárak befejezték

2012-10-08

Úgy hathónapos lehetett a nagy, amikor rövid kis életében először írt fel a gyerekorvos neki antibiotikumot. Akkor már egy hónapja köhögött és – állítólag – már nem volt más megoldás. Az antibiotikumok ellenkampányának köszönhetően sírva adtam be a cukrozott szirupot a dednek. Már évek óta tudható: az antibiotikumok kora lejárt. De most már nem csak elvileg, és nem csak puffogni lehet ellenük, hanem egyszerűen vége: nincs több fejlesztés alatt álló, vegyi úton előállított antibiotikum. A gyógyszeripari cégek egyszerűen befejezték az antibiotikum kutatást, nem mellékesen viszont itt maradtak nekünk az általuk létrehozott gyógyszerrezisztens baktériumok okozta betegségek.

(tovább...)

 Mozogni kell terhesen is!

2012-09-21

 

A terhes nők a legtöbb mozgásformát nyugodtan űzhetik, mindez idáig nem volt tisztázott, hogy a fizikai aktivitás önmagában megakadályozza-e hogy felszaladjanak a kilók. Most brazil kutatók arra jöttek rá, hogy a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás és mozgáshiány (így a kettő együtt), kockázattal jár mind az anya, mind a babája számára – nagyobb az esélye, hogy szülési komplikációk lépnek fel, illetve hogy az anyának magas vérnyomással kell küszködnie a terhesség során.

 

(tovább...)

 Ötven éve gyorsabban szültek a nők

2012-04-30

Rohanunk, sietünk, mindent és mindenkit sürgetünk – így élünk manapság. Sokszor úgy érzem, a szülészek is hajszolnak minket, nőket: anyuka, ha eddig és eddig nem szül, akkor befektetem, ha eddig és eddig nem, akkor megindítom a szülést. Ha a szülés elindulása után eltelt ennyi és ennyi idő, akkor adok oxitocint, ha azután eltelt ennyi és ennyi idő, megcsászározom. Hajtanak minket, táblázatok, statisztikák mentén kell haladnunk – mert ha nem, szigorúan közbelépnek. És mindennek ellenére az életünk egyetlen területe ami nem gyorsult fel, az éppen a szülés. Sőt, egy friss amerikai kutatás szerint szülni most hosszabb időt vesz igénybe mint 50 évvel ezelőtt.

 

(tovább...)

 A méhlepény őssejtjei meggyógyíthatják az anya beteg szívét

2012-04-16

A méhlepényben lévő őssejtek képesek az anya beteg szívizomszövetéig eljutni, hogy ott aztán új szívsejteket hozzanak létre - állítja az Amerikai Szívsebészeti Társaság tudományos szekciója.

Azoknak a nőknek, akik terhességgel összefüggő  szívelégtelenségben szenvednek, jobbak a gyógyulási esélyei, mint azoknak az embereknek, akiknél a betegség hátterében más okok állnak. A kutatók megvizsgálták,  hogy a magzati sejtek miként segítenek az anya szívbetegségének gyógyításában.

 

(tovább...)

 Javulunk, de nem eléggé – a csecsemőhalálozás a számok tükrében

2012-03-30

2011-re vonatkozóan minden eddiginél jobb adatokkal dicsekedhetünk – már ha dicsekvésre ad az okot, hogy 1000 gyerekből „csak” 4,9 hal meg azelőtt, hogy első szülinapját megünnepelhette volna. Ez számottevő javulás a 2010 évi 5,3 ezrelékhez képest, amikor a 130 456 meghalt személy közül 481 volt egy éven aluli.  Az ezredfordulón még ezer gyermek közül 9,1 nem érte meg az egyéves életkort. Tavaly 88050 gyermek született hazánkban, egyszerű kiszámolni, hány babáról is van szó.

(tovább...)

 A tudósok és a mérnökök gyerekei között több az autista?

2012-03-05

Autizmus – a Rainman óta mindenkinek van róla valamiféle kép a fejében. Jórészt téves, hiszen valószínűleg korántsem olyan szórakoztató az élet egy autistával mint azt Hollywood (egyébként zseniálisan) bemutatta nekünk.

Az én gyerekeknek vannak ún. autisztikus tünetei – állítólag ez sokakkal megesik, mégis nálunk 3-4 éves kor körül komolyan felmerült valamiféle autisztikus skálán elhelyezkedő betegség rémképe.

 

(tovább...)

 A D-vitamin az egyik legfontosabb

2012-02-23

Én bizony nem tudtam. Pedig két nem éppen újszülött gyerekkel rendelkezem. Hónapokon át adtam nekik a kötelező napi egy csepp Vigantolt, mégsem tudtam mit adok, miért fontos, és hogy bizony egyetlen egy napon sem kellene kihagyni. És hogy nem is biztos, hogy elég az a napi egy csepp, nyugodtan lehet az kettő, mások szerint három is.

 

(tovább...)

 Ha túlsúlyos vagy, lehet hogy császárral születtél

2012-02-17

Egy új, roppant érdekes kutatás látott napvilágot: Brazíliában egy 2000 ember bevonásával végzett utánkövetéses vizsgálat kiderítette, hogy császármetszéssel született csecsemők 15 százaléka elhízott 20-25 éves korára – míg a hüvelyi úton született csecsemőknél csupán 10 százalék körül volt a túlsúlyosak aránya.

(tovább...)

 A kromoszómák megmutatják meddig élünk?

2012-02-07

Mit szólnál, ha a szülészetről távozván, kezedbe nyomnák egy új vizsgálat eredményét, melyből kiderül: meddig fog élni most 3 napos gyereked? Ugye félelmetes? Pedig ez már nem sci-fi. Valóra vált Gattaca.

A Glasgow-i Egyetem kutatói egyelőre madarakon végezték el azt a vizsgálatot, mely most először bizonyította, hogy a kromoszómák végeinek hossza szorosan összefügg a várható élettartammal. A vizsgálatot zebrapintyeken végezték, de valószínűleg annak eredményei az emberre is igazak: hiszen olyan biológiai jellemzőkről van szó, melyekben alig térünk el a zebrapintyektől.

 

(tovább...)

 Hol van nagyobb esély arra, hogy ikreid születnek?

2012-02-03

 

Minden eddiginél átfogóbb adatbázist állítottak össze arról, hogy a világ egyes részein az összes születés közül mekkora az ikerszülések aránya. A kutatás főként a fejlődő országokra koncentrált, ahol ilyen jellegű felmérések eddig nem készültek. Az adatbázisba 2,5 millió, 1987 és 2010 között történt születésről kerültek be adatok.

A fejlődő országok ikerszülés átlaga szerint ezer születésre 13,6 ikerpár jut, ami nagyjából egybevág az európai, észak-amerikai és ausztrál arányokkal, amelyek ezer születésenként átlagosan 9 és 16 közötti értékeket adnak. Közép-Afrikában a legnagyobb az ikrek aránya, a csúcstartó ország Benin, ezer születésenként 27,9 ikerpárral. Jóval átlag alatti számokat mutatott Ázsia és Latin-Amerika, 8 ezrelék körüli aránnyal – kivételnek számít a karibi térség, ahol egyébként is magas az afrikai származásúak aránya. Az egypetéjű ikrek aránya azonban meglepően stabilnak bizonyult az egyes régiókban: 3,5-4 ezrelék.

 

(tovább...)

 A köldökvér a babáé!

2012-01-23

Néhány hete megjelent „vámpíros” cikkünk, nagy port kavart. Tudjátok, melyben egy dúla egészen új megvilágításba helyezte az őssejt levételt, a köldökzsinór korai elvágását. Megkérdeztünk hazai szakembereket: elképzelhetőnek tartják-e hogy a köldökvér kinyerése miatt a baba később vérszegény lesz? Azaz megkárosítjuk őt, már élete első perceiben?

Hazai szakértőket kérdeztünk.

 

 

(tovább...)

 Egy rég elfeledett betegség - újra itt az angolkór

2012-01-16

Már halálos áldozatai is vannak a Nagy-Britanniában újra terjedő angolkórnak – holott talán azt hittük, hogy örökre búcsút vettünk ettől a betegségtől. Úgy tűnik ezek a búcsúk soha nem bizonyulnak öröknek: ahogy a kanyaró is újra felütötte a fejét, úgy most ismét az angolkór ellen kell védekezni. Legalábbis Nagy-Britanniában.

A betegség hátterében a D-vitamin hiány áll: tudjátok az a kis cseppecske, amit a kisgyerekeknek naponta kellene adni – de jaj, hogy nekem heteken át sokszor eszembe sem jutott…pedig a sötét, napsütés nélküli hónapokban, október és március között még a felnőttekre is ráférne némi D-vitamin pótlás. Pláne hogy mostanában immunerősítésre is ajánlják az orvosok ezt a vitamint, hiszen a télvégi fertőző betegségek többsége a D-vitamin, és nem a C-vitamin hiány számlájára írhatók. Veszíteni tehát nem veszítünk vele, ha adjuk és mi magunk is esszük.

 

(tovább...)

 Miért nem sírnak az afrikai babák?

2012-01-13

Kenyában és Elefántcsontparton nőttem fel. Tizenöt éves korom óta az Egyesült Királyságban élek. De mindig is tudtam, hogy ha valaha lesznek gyerekeim, akkor azokat Kenyában akarom felnevelni. Feltételeztem, hogy lesznek. Negyedik generációs modern, dolgozó afrikai nő vagyok, két egyetemi diplomával. De ha gyerekekről van szó, akkor tipikusan afrikaivá válok. Először is itt van az a mondás, hogy gyerekek nélkül nem vagy teljes ember, a gyerek olyan áldás, amit bolond lennél kihagyni. Egyébként fel sem merült, hogy kihagyjam.

 

(tovább...)

 Köldökzsinór és vérszegénység – van-e összefüggés?

2011-12-19

A gyengéd születés hívei régóta hangoztatják: a köldökzsinórt nem szabad a baba megszületése után azonnal elvágni, hiszen az első lélegzetvételek során a köldökzsinór oxigénje megtámogatja a babát, segíti az átállás első perceiben. Ezért addig érdemes várni, amíg csak lüktet a köldökzsinór, hiszen addig is szállítja az éltető oxigént. Nekem szerencsém volt, mindkét gyerekemmel hagyták, hogy a pulzálás megszüntéig össze legyünk kötve fiaimmal, és bizony ez mindkét esetben egy jó hosszú, negyedórás időszak volt. A legújabb kutatások most arra is rámutatnak, hogy nem csak lelki szempontból fontos, hogy ne vágják el azonnal a köteléket anya és gyermeke között, hanem bizony csökkenti az esélyét egy későbbi vashiányos vérszegénység kialakulásának.

(tovább...)

 Az ultrahang szerint elment a baba – de valóban így van?

2011-12-12

Ha eddig nem lett volna elég stresszes a spontán vetéléstől való félelem a koraterhes kismamák számára, akkor majd mostantól az lesz: egy közelmúltban megjelent tanulmány eredményei szerint ugyanis a jelenlegi ultrahang irányelvek, melyek alapján meghatározzák, hogy egy terhesség idő előtt befejeződött-e, nem voltak igazán pontosak. A kutatók ugyanis arra jutottak, hogy 23 élettelennek mondott babából  1 mégis élő terhesség volt.

 

(tovább...)

 Köldökvér-gyűjtés: egy vámpír-szülésznő vallomásai

2011-11-28

Amikor még csillogó szemű szülésznő-tanonc voltam, egyszer kaptam egy oklevelet és egy doboz csokit. Ugyanis az egész kórházban én vettem le a legtöbb köldökvért. Abban az időben a helyi egészségügyi hálózat kísérletképpen létrehozott egy köldökvér-bankot. A gyűjtött őssejtekkel leukémiát gyógyítottak és kutatásokra használták. Minden, a kórházban szülő nőt megkértek, hogy adományozza ezekre a célokra a köldökvért és ebbe általában nagylelkűen beleegyeztek. Én különösen jó voltam a vérgyűjtésben. Ez a poszt egy kísérlet arra, hogy megbánjam bűneimet.

(tovább...)

 Ketyeg a biológiai órám?

2011-10-14

Jelenleg már Magyarországon is rendelkezésre áll néhány centrumban egy új típusú hormonteszt, mely jó közelítéssel jelzi, hogy mennyi „érlelhető” petesejt  van a petefészkekben. A teszt az úgynevezett AMH, vagyis az anti-müllerian hormon mérésére szolgál. Ez a hormon a petefészekben termelődik, mennyisége átlagosan 24 éves korban a legmagasabb, a harmincas évek közepére a felére csökken, a negyvenes éveikben járó nőknél pedig már jelentősen alacsonyabb mértékben van jelen. Dr. Csajbók Évát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet belgyógyász- endokrinológusát kérdeztem arról, hogy miért is hasznos ismerni a petesejtjeink számát?

(tovább...)

 Nem lesz elmondható a magzat neme

2011-09-26

 

No nem egy úri hóbortról van szó, ami egyre több családban dívik, mely szerint a szülők nem akarják tudni, hogy fiuk vagy lányuk születik. Ezért megkérik az ultrahangot végző orvost, hogy ne árulja el nekik. Hogy ez hogy kibírható, előttem rejtély, de irigylem a szülőágyon őket érő meglepit. Mert nálunk már el sem hangzott a –Fiú! Felkiáltás, annyira biztosak voltunk benne. Igazából meg sem néztem, hogy mije van.

Na de egy Európa Tanács által kiadott direktíva-tervezet a jövőben meg is tiltaná az orvosoknak, szonográfusoknak, hogy elárulják: fiú vagy lány lesz az a baba. Merthogy – milyen szomorú dolog ez – divat lett a szelektív abortusz.

 

(tovább...)
easyweb