szülőszoba | shop | új kollekció | rólunk | kapcsolat | partnerek | video | english
logo
 

Örülök, hogy megtaláltál bennünket, köszöntünk a b.boom szülőszobán!

Ha itt vagy az azt jelenti, hogy neked is fontos hogy csinos kismama légy, hogy ne csak megtörténjenek veled a dolgok hanem igazi szereplője legyél kismamaságodnak, hogy az új trendekről időben tájékozódj és hogy olyantoktól értesülj várandósságról és szülésről, akik valóban átélték mindezt. Regisztrálj a szülőszobán, hogy elsőkézből kapj információkat a b.boom akcióiról és hogy nyomonkövesd terhességed állomásait. Ha van kérdésed, témaötleted, vagy épp kismamanaplót írnál nekünk, ne habozz, jelentkezz!

 A jóga legyőzheti a terhesség alatti depressziót

2014-12-19

Habár sok terhes nő tapasztal kisebb-nagyobb hormonok okozta hangulati ingadozásokat, néhányuknál ez sokkal komolyabb probléma: ötből egy terhes nő súlyos depresszióba esik. Egy tanulmány rámutatott, hogy ezekben az esetekben egy régi jól bevált stressz levezető módszer, a mindfulness jóga (megélni a pillanatot – a jógában járatoksak valahogy így fordítják a jóga ezen ágát) nagyban javíthatja ezeknek a nőknek az állapotát.

(tovább...)

 Terhesszex: lehet vagy tilos?

2014-12-15

Az esetek többségében igen, lehet. Feltéve, ha nincsenek bizonyos komplikációid, a szex semmiféle kockázattal nem jár, sem rád, sem a magzatodra nézve. A babát körülvevő magzatvíz kipárnázza őt és megvédi a méhedet.

Ráadásul a méhnyakat elzáró nyákdugó segít abban, hogy ne jussanak be a különböző fertőzések – persze ez sem áthatolhatatlan, ha a partnered mással is él szexuális életet, akkor mindenképp védd magad óvszerrel.

Bizonyos körülmények között, változtatnod kell a szexuális szokásaidon vagy teljesen tartózkodnod kell a szexuális élettől végig vagy a terhesség egy részében.

 

(tovább...)

 Ez nem reggeli rosszullét, ez a Hyperemesis Gravidarum

2014-12-08

Régóta kacérkodom, hogy megosszam-e személyes történetem, de most hogy idén május 15-én ünnepeltük az első Hyperemesis Gravidarum /HG/ világnapot, erős volt bennem a vágy, hogy megtegyem és felvállaljam betegségem.

Én voltam a vilag legboldogabb kismamája, mikor kiderült, hogy babát várok. Mindig anya akartam lenni.  De aztán az 5-6. héten jött az ismeretlen, ami magával ragadott és vitt a mélybe, a sötétségbe. Felkerestem egy híres professzort aki azzal magyarázta rosszullétem, hogy minden kismama rosszul érzi magát a kezdeti időben, ez csak reggeli hányinger.

 

 

(tovább...)

 Ne félj a láztól! (én már féltem eleget)

2014-12-03

Soha nem felejtem az első hőemelkedést. Az első igazi lázat. És az első hűtőfürdőt. És az állandó, kényszeres lázcsillapításomat – attól tartva, hogy ha hagyom magasabbra szökni, akkor könnyebben alakul ki a lázgörcs. Holott ez nem igaz: a lázgörcs egy-két perc alatt magasra szökő lázat jelent, azon nem segít egy kanál lázcsillapító – de ezt akkor még nem tudtam.

(tovább...)

 A császár nem biztonságosabb az ikreknek mint a hüvelyi szülés

2014-10-22

Erre jutott egy 2013-as kanadai tanulmány. 10 év alatt 2800 ikrekkel terhes nőt vizsgáltak – olyanokat is, akik császárral és olyanokat is, akik hüvelyi úton szültek.

(tovább...)

 Egy család egy éven át nem evett cukrot – sokkoló ami velük történt

2014-10-17

Egyszer régen, egészséges voltam, legalábbis azt gondoltam magamról – kezdi a történetét az Amerikában élő Eve. De egyre inkább azt vette észre, hogy nincs energiája végigcsinálni a napokat. Az Amerika-szerte árusított energiaitalok segítettek neki, megnyugtatta a gondolat, hogy nincs egyedül - más is csak ilyen segítséggel tudja végigcsinálni a napjait. A családban mindenki utálta a telet, mindenki állandóan influenzás volt.

(tovább...)

 Segítség, alkoholt ittam, amikor még nem tudtam, hogy terhes vagyok

2014-10-06

Szakértők azt javasolják, hogy ha babát tervezel, akkor először is három hónap alatt tisztítsd meg a szervezeted: ne szedj gyógyszert, ne igyál alkoholt, ne egyél tartósítószert és csakis bioboltól táplálkozz. A valóság azonban sokszor nem ilyen előre tervezett: egyszer csak terhes vagy, holott három napja még négy koktél után roptad a táncot vagy épp félóránként bekaptál egy Advilt, mert hasogatott a fejed. Amikor megjelennek azok a bizonyos kék csíkok a terhességi teszten, rémülettel emlékszünk vissza, hogy vajon miket követtünk el azokon a napokon, amikor még nem tudtunk róla, hogy nem vagyunk egyedül.

(tovább...)

 Ismét terhességi vészes hányása van Katalinnak

2014-09-24

Pár nappal ezelőtt közölte Katalin hercegnő szóvivője, hogy a hercegnő nagyon beteg, ezért nem is tudott elutazni Máltára. Ismét Hyperemesis Gravidarumtól szenved.

 

(tovább...)

 Anyák kómában

2014-06-06

Nemrégiben olvastam egy könyvet, ami arról szólt, hogy egy harmincas éveiben járó nő évek óta akart gyereket, de nem sikerült kihordani a babákat: több vetélésén és halvaszülésen volt túl. Ezután egy nem túl szerencsés napon egy létráról leesve bevágja a fejét egy kőbe, kómába esik, menthetetlenül sérül az agya. Már épp lekapcsolnák a gépről az eutanázia lelkes hívei, amikor is kiderül, hogy a nő pár hetes terhes – hogy erről ő maga tudott-e azt nem árulom el, de a férje biztosan nem. Ezután jön az erkölcsi dilemma: életben tartani vagy sem? A családtagok között kialakuló vita lényegében abban áll, hogy akarná-e hogy életben tartsák még pár hónapig vagy sem.

(tovább...)

 Mérgezhető-e a magzat?

2014-03-28

Nem kívánok gyakran embertársaimra rendőrt hívni, de úgy 12 évvel ezelőtt, amikor még saját gyerekpéldánnyal nem is rendelkeztem, láttam egy erősen terhes nőt az utcán, aki egy nejlonzacskóval összeolvadva támolygott az utcán. Na, akkor erősen gondolkoztam, hogy kit is kellene most értesíteni, végül győzött a magyar leszarom tényező és nem hívtam senkit. Hogy ezt mennyire rosszul tettem az abból látszik, hogy az eset azóta is kísért, zavar, bennem van.

(tovább...)

 Mit tehet a kismama, ha megfázik? - Kismamanapló 17. rész

2014-03-05

Nem teljesen Murphy törvény az, hogy az embert pont akkor dönti le a betegség, mikor eljön a várva várt szabadság ideje. Lehet, hogy már hosszú ideje lappang bennünk a bajság, amit a betyárbecsülettel helytálló psziché feltartóztat, ám amint megérezzük, hogy letehetjük a kardot, rögtön támadásba lendül. Így lett a szülési szabadságom kezdete a terhességem elmúlt 33 hetének legnehezebb időszaka.

(tovább...)

 Egy gyerekorvos véleménye az oltásokról

2014-03-03

Pár héttel ezelőtt olvastam egy angol nőről, aki védőoltások nélkül nőtt fel. Ő azt mondja, minden létező gyerekbetegséget elkapott, holott egészségmániás családban nőtt fel – mégis folyton beteg volt. Hogy mindez az oltások hiányának köszönhető-e nyilván nem került bizonyításra, de ő összefüggést lát az állandó betegség és az elmaradt oltások között. Ő ma már oltáspárti, gyereke is van oltva, nem is beteg szinte soha.

(tovább...)

 Van alapja az oltásellenességnek?

2014-02-28

Nem bízunk a gyógyszergyárakban. Nem bízunk, mert jól tudjuk, hogy mekkora üzlet a gyógyszer. Hiszen tudnának olyan vitamint gyártani, amiben tényleg van annyii vitamin, hogy nem betegednénk meg – de akkor kivenne gyógyszert ha senki nem lenne beteg? Ez egy tipikus összeesküvés-elmélet, de valószínűleg van némi alapja. A hozzá nem értőnek legalábbis nagyon könnyű elhinni. Ahogy azt is nagyon könnyű elhinni, hogy a kötelező (és a nem kötelező, erősen propagált) oltások mögött is biznisz áll. A gyerekek egészsége le van tojva, csak adják a kellő mennyiségű vakcinát – mondják az oltásellenesek, akik szerint a legtöbb kötelező védőoltás ártalmas, nemhogy használna, de például autizmust és egyéb betegségeket okoznak.

(tovább...)

 Se kövér, se sovány, se ivás, se dohányzás

2014-02-24

Majdnem elvetéltem a 25. héten. Egy kutatás most arra mutat rá, hogy rizikókategóriába estem, de azt hiszem ezt eddig is tudtam. Így aztán nem is értem valójában milyen újdonságot tartalmaz az az új tanulmány, mely szerint az életmódváltás csökkenti a vetélés kockázatát. Még jó, ezt mindenki tudja. Én például egy költözködés levezénylése és két munkahelyen való helytállás következtében kényszerültem ágyba. Ahogy lefeküdtem, csökkent a kockázat – ha tovább folytatom korábbi életvitelemet nem hiszem, hogy most lenne egy 9 éves fiam. Erre minek kutatás?

(tovább...)

 Apák ötvenen túl

2014-02-14

Több ötvenen felüli apa van az ismeretségi körömben – ez már a második ’almuk’, némelyiknek a gyereke idősebb mint a tulajdon unokája. Felneveltek egy generációt és most – természetesen ifjú feleséggel az oldalukon – másodszor is bölcsilátogatókká válnak. Az anyák korán folyamatosan fennakadunk: évekkel ezelőtt felkaptuk a fejünket a 35 feletti kismamára, ma már jószerivel a 40 felettinél húzzuk csak kicsit magasabbra a szemöldökünket. Az apa meg lehet akár 80 éves is? Teljesen mindegy? Hát nem.

(tovább...)

 Aspis a fiam

2014-02-03

Ígértem, hogy megírom, miért írok annyit az autizmusról, miért érdekelnek az erről szóló kutatások. A történetben ott tartottam, hogy az első osztály végén egyre többfelől kaptunk jelzést arra vonatkozóan, hogy jó lenne a 8 éves fiamat ilyen irányban kivizsgáltatni. Az egészségügy kerekei lassan őrölnek, ezért decemberre már el is jutottunk addig, hogy egy álmos hétfő hajnalon a SOTE Gyermekpszichiátriája előtt toporogtunk.

(tovább...)

 Gyógyszerek, melyeket kerülj ha terhes vagy

2014-01-24

Soha nem felejtem el a pillanatot, amikor első terhességem alatt egy nálam amúgy rendszeresen érkező herpesz nőtt a számra. A patikában a szokásos herpeszkrémet kértem, ám a gyógyszerész elhűlve nézett rám: terhesen ezzel akarok kezelni magam? Azt mondta tilos, várjam csak meg szépen türelmesen, amíg elmúlik. Máig nem tudom, hogy a szervezetben munkálkodó herpeszvírus vagy az ellene alkalmazott gyógyszer van rosszabb hatással a magzatra. Ugyanis gyógyszer felírásakor általában ezt mérlegelik az orvosok. Amikor második terhességemnél olyan súlyos bélbetegség támadott meg, mely már önmagában veszélyes volt rám és a babára, ezért nyilvánvaló volt, hogy napi rendszerességgel kell gyógyszert szednem. Ugyanez volt érvényes az első terhességem kinyílt méhszájára – nagyobb kockázatot jelentett a görcsoldó nélküli lét, mint a hónapokon át szedett gyógyszer, melynek eredményeként 39. hétig bennmaradt a ded.

Lássuk, melyek azok a gyógyszereket, hatóanyagokat, melyek kifejezetten tiltólistán vannak.

(tovább...)

 Szuperhős babák az egészséges terhességért

2014-01-20

Ezek a reklámfotók azért készültek, hogy az egészséges terhességet népszerűsítsék: aki megfelelő életmódot folytat a kisbabavárás közben, az ilyen szupergyerekeket hozhat a világra. Nem kell aggódni: a babákat nem kényszerítették egykezes fektőtámaszra.

(tovább...)

 A terhességi magas vérnyomást a légszennyezés okozza?

2013-11-25

Egy amerikai tanulmány szerint a terhességi magas vérnyomás összefügghet a légszennyezéssel – azaz annál a kismamánál, aki sokszor, sok ideig volt kitéve efféle környezeti ártalmaknak, nagyobb valószínűséggel alakul ki terhességi magas vérnyomás - olvasható a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban megjelent tanulmányban.

(tovább...)

 Fizetett menstruációs szabadság – utópia vagy realitás?

2013-11-04

Egy orosz törvényhozó azt kérte a parlamenttől, hogy adjon a nőknek havonta két nap fizetett szabit, hogy amíg menstruálnak ne kelljen dolgozniuk. Mikhail Degtyaryov (igen, egy férfi!) azt írta honlapján, hogy a menstruáció időszakában sok nő szenved pszichés és testi kellemetlenségektől. „Néha olyannyira rosszul vannak, hogy mentőt kell hívni hozzájuk – a nőgyógyászok szerint a nehéz menstruáció nem csak orvosi, hanem társadalmi kérdés is.” – írja a politikus.

(tovább...)

 A nők 39 évesen épp olyan termékenyek, mint 27 éves korukban

2013-10-14

Sok nő tart attól, hogy amíg karrierjét építgeti vagy épp kiélvezi párjával az időt kettesben, akkor végül túl késő lesz a gyerekvállaláshoz. De egy professzor most cáfolja azt az elméletet, mely szerint harmincon túl csökken a termékenység. Jean Twenge azt mondja, nincs különbség a nők temékenységében a húszas, illetve a harmincas éveikben.

(tovább...)

 Hatalmas áttörés az autizmus újszülöttkori diagnosztizálásában

2013-05-10

Az újszülött placentáját megvizsgálva meg lehet tudni, hogy fennáll-e a lehetősége az autizmus kialakulásának vagy sem - egy vadonatúj kutatás szenzációs dologra mutatott rá.

(tovább...)

 Szülésznő is végezhetne terhesgondozást

2013-05-08

Ha a szülész-nőgyógyász szakorvos szerint a terhesség alacsony kockázatú, akkor a várandós, ha úgy dönt, szakorvos helyett szülésznőhöz járhat 9 hónapig terhesgondozásra – áll a rendelettervezetben, mely elvileg szeptember 1-jén fog hatályba lépni. A rendelet azt is szabályozza, hogy a szülésznőnek milyen végzettséggel kell rendelkeznie: csak azok a szülésznők vállalhatnak terhesgondozást, akik felsőoktatási intézményben végeztek, továbbá valamelyik kórházban szülésznőként dolgoznak, vagy rendelkeznek a várandósgondozásra vonatkozó érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással.

(tovább...)

 Méhátültetés - te alávetnéd magad?

2013-05-01

Valóságos csoda, amitől pár napja hangos a sajtó: a tavalyelőtt méhátültetésen átesett nő kisbabát vár. Tényleg csodálatos, mire képes az orvostudomány. Nemcsak beültették, de működik is az anyaméh.

(tovább...)

 Szoli, smink, szauna, hajfestés - szépül a kismama?

2013-04-22

Attól, hogy valaki kismama lesz, nem hagyja el magát. Ma már ugyanolyan ápolt, trendi, csinos egy kismama, mint amikor nem vár babát. Sőt, a kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás kiemelt szerepet is kaphat az életében.

(tovább...)

 Nem veszélyes dolgozni

2013-04-19

Vannak szakmák, munkahelyek, ahol a kismamának amint terhes lesz, azonnal fel kell hagynia a munkával. Ilyen, ha veszélyes anyagokkal dolgozik, ha apró gyerekekkel érintkezik nap mint nap például óvónőként, de ha túl sokat kell állni, az sem ideális terhesen. Aztán vannak munkák, melyek nem ártanak, sőt.

(tovább...)

 A magzatban van a hibás kód

2013-04-12

Brit kutatók megállapították, hogy a leukémiát előidéző első génmutáció már a méhben lévő magzatban megtalálható – azaz még ekkor kéne tenni valamit, hogy a betegség ne alakuljon ki.

(tovább...)

 Beteg lesz a dédunokánk a mai műanyagok miatt?

2013-02-08

Megszületik a baba, egészséges, minden oké, semmilyen rejtett hiba nem derül ki a múló évek alatt. Az anya és az apa fellélegezhet, mindent jól csináltak a terhesség alatt, nem károsították a babát, hiába ettek végig műanyagedényből, hiába ittak műanyagpalackos vizet – lámlám, ez is urban legend, semmi baja a gyereknek.

És lehet, hogy ez így is van. De lehet majd baja a gyerekünk gyerekének a gyerekének.

 

(tovább...)

 Szuperételt eszik a szupergyerek?

2013-02-06

Nyugaton már hétköznapi fogalom a superfood. Magyarul ezt szuperételnek, szuperkajának fordítják. Hogy miről is van szó pontosan, egyelőre csak körül tudják írni a tudósok, nincs egzakt leírás. Azonban ennek hiányában az EU 2007-ben betiltotta a kifejezés használatát, mondván, hogy csak tudományosan is igazolható pozitív hatás mellett lehet feltüntetni élelmiszereken és táplálék-kiegészítőkön ezt a megnevezést.

(tovább...)

 A csoki bezzeg mindig jöhet!

2013-01-30

Programra készültünk egy ismerős egygyerekes anyukával. A kislány még indulás előtt kapott valami kis falatkát. Indulás után a jól felszerelt anyuka cinkosan mutatta nekem a zsebében lapuló édességet. A buszon meg is kapta a gyerek egy valóban bájos mosolyért. Nemsokára megérkeztünk a foglalkozásra, ami svédasztalos vendéglátással kezdődött. Nagy szemekkel jegyezte meg nekem az anyuka, hogy hát igen, a kislány nem fog sok mindent kérni, mert elég rossz evő. Na, mondom a kis huncutnak, te jól átvágtad anyádat. Most az ő arcán volt cinkos mosoly. Elégedetten, édességgel teletömött pocakkal ült a „rossz evő” gyerek előttünk.

(tovább...)

 A magzati szívhang miatt sok a császármetszés?

2012-11-05

A magzati szívhangot a baba általános jóllétéről ad információkat. De egy új kutatás szerint a magzati szívhang túl gyakran bizonytalan, ezért nem lehetne súlyos döntések alapja például a sürgősségi császármetszések esetében.

(tovább...)

 Nincs többé antibiotikum – a gyógyszergyárak befejezték

2012-10-08

Úgy hathónapos lehetett a nagy, amikor rövid kis életében először írt fel a gyerekorvos neki antibiotikumot. Akkor már egy hónapja köhögött és – állítólag – már nem volt más megoldás. Az antibiotikumok ellenkampányának köszönhetően sírva adtam be a cukrozott szirupot a dednek. Már évek óta tudható: az antibiotikumok kora lejárt. De most már nem csak elvileg, és nem csak puffogni lehet ellenük, hanem egyszerűen vége: nincs több fejlesztés alatt álló, vegyi úton előállított antibiotikum. A gyógyszeripari cégek egyszerűen befejezték az antibiotikum kutatást, nem mellékesen viszont itt maradtak nekünk az általuk létrehozott gyógyszerrezisztens baktériumok okozta betegségek.

(tovább...)

 Zenétől több lesz a tejed?

2012-07-30

Egy közelmúltban született tanulmány szerint azok az anyák, akik zenét hallgattak vagy a babájuk fényképét nézegették miközben mellszívót csatlakoztattak magukra, több tejet voltak képesek lefejni.

Mielőtt további következtetéseket vonunk le ebből, nem árt tisztázni pár dolgot: az emberiség története során az anyák háborúkban, éhínségek és természeti katasztrófák idején is szoptattak. Nem kell ahhoz boldognak lenni, hogy legyen tejed – különben hogy maradtunk volna életben?

 

(tovább...)

 Anya barnul

2012-07-16

Bár a barnaság nem divat, nekem azért az tetszik. És vagyunk így ezzel egy páran, akik nincsenek megelégedve hófehérségükkel. Abban nem Hófehérke eleganciáját, inkább amolyan kontúr nélküliséget látok. A barna bőr slankít, süt róla az egészség, a szemeket kiemeli – hát ezért szeretem én ma is az egészséges barnaságot. Ha ezt egy bőrgyógyász hallaná, a szívéhez kapna: egészséges barnaság, az meg mi?

(tovább...)

 Kukibajok – az urológus szemével

2012-06-08

 

Múlt héten már írtam saját kukibajainkról, az állandó küzdelmekről, melyek csak nem akarnak véget érni. Napi szintű sebészi látogatás lett a dologból, drága gyermekem ugyanis csak a doktor bácsinak engedi a hátrahúzást…így minden reggel 8-kor megjelenünk a sebészeten a fél perces beavatkozás erejéig. Talán minden nap matricát akar a gyermek. A hétvége hibádzik, mégsem kopoghatok a doktor bácsi otthonában reggelente. Szóval jó eséllyel ismét letapad, ismét ordítás – meddig lesz ez így?

Merksz Miklós gyermekurológust kérdeztem.

 

(tovább...)

 Kukibajok, avagy húzni vagy nem húzni?

2012-05-25

Nem lottót, nem is az időt, hanem a kisgyerek fitymáját. Én bizony nem húztam, tudom ebben is kétféle iskola létezik: az egyik szerint minden nap, újszülöttkortól hátra kell húzni, a másik szerint békén kell hagyni, 2-3 éves koráig nem kell evvel foglalkozni. Mivel előbb-utóbb a nagynak is hátrament és nem volt ezzel semmi gond, a kicsit sem fárasztottam ezzel a kérdéssel, még 3 éves korában sem kezdtem el ezzel izélgetni minden este. Aztán elkezdte fájlalni, láthatóan piros lett, irány a sebészet.

(tovább...)

 Gyógyítás golyócskákkal

2012-05-11

Nem tudom feleleveníteni a pillanatot, amikor hinni kezdtem benne. Egyszerűen bekúszott a hétköznapjaimba, nyilvánvaló volt, hogy egy újszülöttnek nem akarok gyógyszert adni, de ha egyszer csipás a szeme, folyik az orra, azzal valamit tenni kell. Ez a valami lett a homeopátia.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán: engem meggyógyított, pontosabban tünetmentessé tett egy autoimmun betegségből, hozzásegített egy másfél órás szüléshez, és miután végre találtam egy homeopátiás házi-gyerekorvost, idén távol maradtak tőlünk a betegségek. Szóval, mit ragozzam, én hiszek benne.

Mint azt Jónás Eszter, homeopata orvostól megtudtam, én is épp akkor kezdtem a gyógyítás ezen alternatív formája felé fordulni, amikor a legtöbben ezt teszik: miután megszületett a gyermekük.

(tovább...)

 Anya, ez viszket mint az állat!

2012-04-23

A bárányhimlőről két gyerekkori emléket dédelgetek: egyik Pöttyös Panni, aki amikor elkapta, azt hitte, hogy éjjel a pöttyök a ruhájáról ugráltak át a testére. A másik, hogy egész gyerekkoromban azt hallgattam: én már óvodás koromban voltam bárányhimlős, ezen nem kell aggódnom (igaz nagyon enyhe lefolyású). Ehhez képest, amikor 16 évesen öcsémtől elkaptam a bárányhimlőt az maga volt a rettenet. (és hol voltam akkor még a későbbiektől?) Ha visszaemlékszünk jótékony homályba vesző 16 éveskori énünkre, akkor talán dereng, hogy 16 éves lányok nem igazán kedvelik az arcukat fedő pörsenéseket, piros foltokat és viszkető izéket. Nem voltam ezzel én sem másképp. Plusz tényleg állati vacakul voltam, míg öcsémnek szinte semmi baja nem volt, addig én lázasan fetrengtem és kétszerannyi pöttyel dicsekedhettem (ha lett volna kinek). Na mindegy, túléltem.

(tovább...)

 A D-vitamin az egyik legfontosabb

2012-02-23

Én bizony nem tudtam. Pedig két nem éppen újszülött gyerekkel rendelkezem. Hónapokon át adtam nekik a kötelező napi egy csepp Vigantolt, mégsem tudtam mit adok, miért fontos, és hogy bizony egyetlen egy napon sem kellene kihagyni. És hogy nem is biztos, hogy elég az a napi egy csepp, nyugodtan lehet az kettő, mások szerint három is.

 

(tovább...)

 Egy rég elfeledett betegség - újra itt az angolkór

2012-01-16

Már halálos áldozatai is vannak a Nagy-Britanniában újra terjedő angolkórnak – holott talán azt hittük, hogy örökre búcsút vettünk ettől a betegségtől. Úgy tűnik ezek a búcsúk soha nem bizonyulnak öröknek: ahogy a kanyaró is újra felütötte a fejét, úgy most ismét az angolkór ellen kell védekezni. Legalábbis Nagy-Britanniában.

A betegség hátterében a D-vitamin hiány áll: tudjátok az a kis cseppecske, amit a kisgyerekeknek naponta kellene adni – de jaj, hogy nekem heteken át sokszor eszembe sem jutott…pedig a sötét, napsütés nélküli hónapokban, október és március között még a felnőttekre is ráférne némi D-vitamin pótlás. Pláne hogy mostanában immunerősítésre is ajánlják az orvosok ezt a vitamint, hiszen a télvégi fertőző betegségek többsége a D-vitamin, és nem a C-vitamin hiány számlájára írhatók. Veszíteni tehát nem veszítünk vele, ha adjuk és mi magunk is esszük.

 

(tovább...)
easyweb