Ingyenes kiszállítás 40.000 Ft-tól ♡ akár másnapra

Fontos új vizsgálat - a terhességi viszketés okai

Nagyon fontos téma következik: ősszel kezdtünk el felfigyelni dr Ladjánszki Bernadett történetére. Ő az a csodálatraméltó erővel és intelligenciával megáldott édesanya, aki megismertette velünk és sok más magyar emberrel a terhességi kolesztázis fogalmát. Megtisztelő számunkra, hogy a b.boom blogra is hozott egy írást.

Bernadett személyes története bejárta a magyar sajtót, hiszen Berni olyan értékes és hiánypótló munkát végez a terhesgondozás protokolljának a bővítésére, amire nem lehet nem odafigyelni. Nagyon fontos kezdeményezés, aminek mi is itt a b.boom blogon is szeretnék helyet és felületet biztosítani, hogy minél több helyre eljusson a tudás és információ. Ha még nem hallottál a terhességi epepangásról vagy nem tudtad, hogy a terhes kismamáknál előforduló viszketésnek mi lehet az oka, akkor feltétlenül olvasd el Berni írását.

Figyelem, a következő írás felkavaró részleteket is tartalmaz!


dr Ladjánszki Bernadett

Saját személyes és nagyon szomorú kimenetelű történetemet szeretném veletek megosztani, de rögtön leszögezve: ha a szükséges vizsgálatokat elvégezték volna és az alapján megindítják a szülést, a baj elkerülhető lett volna és mindenki másnak is elkerülhető! A bejegyzés célja nem a félelemkeltés, hanem épp az ellenkezője: szerezzünk mi kismamák is tudást a minket érintő betegségekről és a tudás által oszlassuk el az ismeretlentől való félelmet, mert a baj elkerülhető!

Saját történetem röviden: terhességem 26. hetében elkezdtek romlani a májenzim értékeim (csak igazán elszánt olvasóknak leírom, melyek ezek: GOT, GPT, Gamma-glutamil transzferáz és Alalikus-foszfatáz). Az orvosom már ekkor kérdezte, hogy viszketek-e és előírta, hogy hetente járjak laborra. A viszketés pár hetet váratott magára, de addig is szép lassan romlottak a májenzim értékeim. Majd mikor jött az a bizonyos, semmivel sem összehasonlítható, őrjítő viszketés (főleg éjszaka), akkor már gyógyszert is kaptam (melynek hatóanyaga ursodexiol-sav, az egész világon ezt szedik a hasonló helyzetben lévő kismamák, a gyógyszer magyar neve: Ursofalk). És ekkor már neve is lett a „gyereknek”: terhességi epepangás (vagy más néven terhességi kolesztázis, de ha valaki angolul akar a témában keresni, akkor írja be a keresőbe az ICP (=intrahepatic cholestasis of pregnancy) kifejezést és nagyon sok mindent fog találni). A szokásos 4 heti terhesgondozás egyike is eseménytelen volt: az ultrahangon és a CTG-n mindent rendben talált az orvosom és hazamentem. De ugyanaznap éjjel szokatlanul kemény lett a hasam, ami sehogy sem múlt el, majd bementem a kórházba és megállapították a 35+2 napon, hogy az első, annyira várt kislányom szíve leállt… Az utána következő tortúrát most nem írnám le, mert itt az most nem érdekes.

Ami viszont érdekes és fontos, hogy a terhességi kolesztázisról sajnos a kismamák, de nagyon sok esetben még az orvosok is keveset tudnak és sok téves információ terjed, ezeket szeretném röviden eloszlatni:

  1. A terhességi epepangás NEM epeúti elzáródás

Hogy ne legyek túl tudományos, azt hiszem elég annyi, hogy az ICP a májon belül „zajlik”, ugyanis a máj a benne termelődő epesavat nem tudja megfelelően továbbítani az epevezetékbe, onnan az epehólyagba, végül a belekbe, hanem csak gyűlik és gyűlik és egyszer csak visszakerül a véráramba. Tehát ezért van az, hogy az ICP nem jár együtt epevezetékelzáródással vagy bármi egyéb fizikailag is látható elváltozással, mert a májon belül akad el a folyamat.

  1. A legfontosabb a VÉR EPESAVKONCENTÁRCIÓJÁNAK rendszeres mérése

Az előző pontból következik, hogy mivel a máj nem tudja az epesavat a megfelelő helyre (vagyis végül a belekbe) továbbítani és az így a vérbe kerül, ezért a vér epesavszintje megnő. Tudományosan bizonyított, hogy a babára ez az emelkedett epesavszint veszélyes, mert az anyai (epesavat tartalmazó) vér a placentán át bejut a babához és ott nagy bajt is okozhat (ezek: mekóniumos magzatvíz, spontán koraszülés és a legveszélyesebb a magzat halála).

  1. Az epesavszint mérés semmivel NEM HELYETTESÍTHETŐ

Nincs semmilyen olyan tünet vagy egyéb laborvizsgálat, amiből következtetni lehetne arra, hogy az anya vérében az epesav milyen mértékben van jelen, tehát az epesavkoncentrációt mérni kell!

  1. A terhességi epepangásnál SEMMI SEMMIVEL NEM FÜGG ÖSSZE

Ez így elég rosszul hangzik, de sajnos igaz és több része is van. Az első, hogy a viszketés mértékéből nem lehet következtetni arra, hogy az anyai vérben milyen magas az epesavkoncentráció. Tehát ha valaki nagyon viszket, nem biztos, hogy az epesavszintje magas, de ha csak enyhe a viszketése, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy az epesavszintjével minden rendben lenne.

Ugyanez igaz a májenzim értékeknél: ha az előbb említett májenzim értékek magasak, nem jelenti feltétlenül azt, hogy az epesavszint is nagyon magas, de ha a májenzim értékek alacsonyak vagy csak mérsékelten emelkedettek, attól még nem dőlhetünk hátra, hogy az epesavszintünk is biztosan rendben van.

Száz szónak is egy a vége: epesavszintet rendszeresen mérni kell!

  1. A viszketésben AZ A SZABÁLY, HOGY NINCS SZABÁLY

Sokaktól hallottam, hogy akkor van terhességi epepangás, ha itt vagy ott, így vagy úgy viszketsz. Nem igaz! A viszketés a test bármely részén lehet (bár tény, hogy sokan számolnak be a tenyér és a talp viszketéséről), és lehet enyhe vagy intenzív, időszakos és visszatérő is. A lényeg, hogy ha viszketsz, azonnal kérj beutalót májenzim értékek vizsgálatára és ha lehet, epesavszint mérésre is. És itt még egy fontos információ: ha az első laboreredményed rendben lesz, de a viszketés nem múlik, akkor is folytatni kell a rendszeres laborvizsgálatokat, mert sok esetben a leletek csak hetekkel később igazolják a terhességi epepangás fennállását.

  1. A DIÉTÁNAK SEMMILYEN TUDOMÁNYOSAN IGAZOLT HATÁSA NINCS az epesavszintre

Nekem is mondták, hogy diétázzak, és mások is kaptak ilyen tanácsot. De ez hamis biztonságérzetet ad, ugyanis nincs olyan speciális diéta, ami a vér epesavszintjét csökkenteni tudná. Ahogy a bejegyzés elején is szerepelt, a baj a májban, a kiindulásnál kezdődik: a termelődő epesav nem jut el a belekbe. Ezen pedig semmit sem segít a diéta! Persze ha valaki úgy érzi, hogy a viszketése csökken a diétától, az nagyon jó és akkor csinálja, de tudja, hogy ez sajnos a lényegen nem segít.

  1. Na jó, de HOL MÉRESSEK EPESAVSZINTET?

Nagyon jó kérdés, velem is azért történt meg a tragédia, mert ez a mérés Magyarországon egyszerűen nem érhető el... De a velem történt tragédia után mozgalom építésébe kezdtem és elértem, hogy 2022 év elejére 10 kórház laborja bevezeti ezt az életmentő laborvizsgálatot.

Ha szeretnél a terhességi epepangásról és arról többet megtudni, hogy az epesavszint mérés hol érhető el, keresd fel facebook oldalunkat.

Ha pedig most vagy várandós és terhességi epepangással diagnosztizáltak, csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz és amiben csak tudunk, segítünk. 

Márkáink

© 2017 b.boom. Minden jog fenntartva. Designed By One Online