Ingyenes kiszállítás 40.000 Ft-tól ♡ akár másnapra

HELLO SZOPTATÁS VILÁGHETE 2022!

Augusztus 1. a Szoptatás Világnapja. Ezt követi a Szoptatás Világhete, amikor is előtérbe kerül az anyatejes táplálás. Évről évre mi is bedobunk 1-1 izgalmas témát. Legutóbbi kérdés-felelek játékunkból válogattuk ki a szoptatást érintő kérdéseiteket és adunk rájuk válaszokat. Összegyűjtöttünk fontos és érdekes tudnivalókat, amiket szoptatós anyaként feltétlenül érdemes ismerned.

Manzera Nikolettával közösen válaszoljuk meg a kérdéseket. Niki táplálkozási tanácsadó, növényi táplálkozás témában a b.boom blog szerzője volt, jelenleg szülésznőnek tanul, de a b.boom kismama divat modellje is volt már, így sokaknak ismerős lehet a neve.

Vajon lehet a táplálkozásunkkal tejet szaporítani?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására meg kell érteni, hogy a tejtermelés hogyan működik a biológia szemével. Az anyetej az anya véréből készül, a szülés részeként, a placenta (méhlepény) leválását követen kezd el termelődni. A termelést hormonok vezérlik. Ezért is, óriási tévhit, hogy, ha valakinek kicsi/lapos/nagy/formás, stb. a melle, nem fog tudni szoptatni. Nem a mell mérete vagy formája határozza meg a tejtermelést, hanem a hormonok. Az anyatej termelés a kereslet-kínálatra épülő természetes folyamat. A megfelelő folyadékfogyasztás hozzásegít a tejserkentéshez, de önmagában ez nem serkentő hatású, sokkal inkább alapanyag a termeléshez. A valódi tejszaporítást az a természetes folyamat végzi, amikor a baba mellre kerül és szív. Tehát a tejtermelést a hormonok szabályozzák, amik a mellre tapadt baba ingerlésével aktivizálódnak. Minél többet van a baba mellre téve, annál több lesz a tej, minél kevesebbet, annál kevesebb. Vagyis nem az étel és nem az ital serkenti a tejet, hanem a szopó baba.

Ha valaki kevés tejjel küzd, a legjobb megoldás a gyakori mellretétel (és nem a tejserkentő csodaszerek és táplálékkiegészítők). Sajnos a kiegészítő tápszer is a tejtermelés ellen dolgozik. Ma már teljesen elfogadott, hogy a szülést követő napokban az újszülött baba minél többet legyen cicin. Ez sokszor lehet olyan sok is, ami majdnem szó szerint az ágyhoz köti az anyát a babával, de hosszú távon megéri! Nyilvánvalóan vannak egyedi esetek, de szerencsére az esetek jelentős többségében ennyivel orvosolható a probléma és valóban ennyire egyszerű, szemben a több évtizede fennálló tévhitekkel, amikkel riogatják a frissen szült, sebezhető édesanyákat.

Igaz-e, hogy, ha minden nap megiszol legalább 2 db maláta üdítőt, akkor több lesz a tejed?

Az emelkedett folyadékfogyasztás megemeli a test folyadéktartalmát. Ugyanakkor a vizelet kiválasztást is megnöveli, viszont, ha folyamatos ingert érez a szervezet, mert a baba mellen van és azt a jelet kapja az anyamell, hogy termelje az anyatejet, akkor, ha rendelkezésre áll a folyadék, lesz is miből előállítania. Ha valaki keveset iszik, akkor is előállítja a szervezet az anyatejet, hiszen az elsődleges célja a baba életben tartása, ugyanakkor, az anya szervezete számára kevesebb folyadék marad, ami hosszú távon nem egészséges. Tehát elsősorban az emelt folyadékfogyasztás nem azért van, mert ettől lesz több anyatej, hanem azért, hogy a megemelkedett igények mellett az anya szervezetének igényeit is fedezni tudja.

Tévhit, hogy a babának fájni fog a hasa, ha én káposztás tésztát eszem?

Igen! Ehhez megint egy kis biológiai magyarázathoz folyamodnék. Ha az anya elfogyaszt bármilyen ételt, akkor az emésztés során a felszabaduló gázoknak köszönhetően az anyát puffaszthatja. Ez nem köthető semmilyen kezdőbetűjelű élelmiszerhez, teljesen egyéni, hogy kinél mi okoz puffadást, tekintve az egyéni érzékenységeket, allergiákat, mikrobiom állapotát, stb. Az anyai bélrendszerből jó esetben nem szivároghat ki semmilyen olyan anyag, aminek nem kéne, manapság azonban nagyon sok ember küzd áteresztő bélfal szindrómával, amikor is, nagyobb zsír és fehérje molekulák kikerülhetnek a véráramba. Mivel az anyatej az anya véréből „készül”, ezért ezek a molekulák átkerülhetnek az anyatejbe. De puffadást a babánál ez sem okoz, ez sokkal inkább allergiákhoz és intoleranciákhoz vezethet a baba esetében, de lehet, hogy csak enyhébb, kiütések formájában mutatkozik meg, komolyabb következmény nélkül. A szoptatás során javasolt az emelt folyadékfogyasztás és az olyan, tápanyag dús táplálkozás, amiben az anya mindent a lehető legtermészetesebb formájában fogyaszt, kerüli a bő zsírban sült és feldolgozott élelmiszereket, illetve azokat, amikről tudja, hogy nála egyéni érzékenységet, allergiás reakciót vált ki, mert ezek az anyai bélfal áteresztő képességét növelik.

Mi az a tandem szoptatás?

Tandem szoptatásnak hívjuk azt, amikor az édesanya egyszerre táplálja újszülött babáját és annak testvérét. Nem egyszerű feladat, mégis vannak jópáran, akik vállalkoznak erre a nemes kihívásra. A mai szoptatást támogató világban a tandemszoptatás teljesen elfogadott. Az anyai szervezet olyan csodálatos, hogy két kicsi táplálására is alkalmas.

Mennyi ideig tárolja az anyatejet a mell?

A mell nem egy tejeszacskó, ami naphosszat tárolja az anyatejet. A tejtermelés a mellretétellel indul be, a kisbaba szívó, szopó mozgására kezd termelődni. A szoptatás alatt jelentkező szomjúságot gyorsan csillapítani kell, szénsavmentes, koffeinmentes folyadékkal. Nem érdemes cukros üdítőket inni, a víz a legjobb ilyenkor (is).

Mitől indul be a tejtermelés?

Ahogy fent már írtuk, ez egy hormon vezérelt funkció, amit a baba mellretétele kapcsol be. Vannak különleges helyzetek is, ilyen például, amikor egy szoptatós anya teje egy idegen gyerek sírásától is el tud indulni. Ez a reflex a természet csodája, de meg is tudja viccelni az anyukát. Ha nem otthon vagy, használj mellpárnát, hogy megkíméljen a kellemetlen foltoktól.

Mikor termelődik a legtöbb tej?

Alvást követően a szervezetünk sokkal jobban tudja végezni a dolgát. De ez nem azt jelenti, hogy éjjel termelődik és nappal nem. A szoptató kismama pihenjen sokat, aludjon amikor a babája alszik, így könnyebben egymásra tudnak hangolódni és ezzel tudja jól támogatni a komoly munkát végző szervezetét.

Milyen fogyókúrába kezdjek szoptatás alatt?

A szoptatás alatt nem javasolt a fogyókúra, de mozogni lehet, sőt érdemes. Hosszú séták a jó levegőn nem csak a babának, de a mamának is jót tesznek. Ha korábban is sportoltál, fokozatosan visszatérhetsz az aktív életformához. 

A szoptatás nagyon sok kalóriát fogyaszt, fontos hogy kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozz. Kerüld az édességeket, a cukros üdítőket, a bő zsírban sült ételeket, a gyors kajákat. Van aki a szoptatás alatt veszít a súlyából, mások felszednek pár kilót. Ez az időszak nem az alakformálásról szól. Ha kisbabád már kicsit nagyobb, ráérsz akkor elkezdeni az álom alakod elérését.

Mi okozza a mellgyulladást? Már kétszer volt, mit csinálok rosszul?

A mellgyulladást sokan megtapasztalják, ám jó tudni, hogy megelőzhető! A tejcsatornákban sokáig pangó, ki nem ürített anyatej gyulladást okozhat, amely kellemetlen feszítő, fájó érzést okoz. Levertséggel, influenzára hasonlító tünetekkel érkezik, piros foltokkal, forró mellel támad, azonban gyorsan el is múlik, ha a baba ki tudja szívni a megrekedt tejet. Forgasd ügyesen a babádat. Jó tudnod, hogy a baba mindig ott szívja a legjobban a mellet, ahol az álla van. Ha úgy érzed, hogy nem tudod megoldani a helyzetet, mielőbb keress fel egy szoptatási tanácsadót.

Fontos, hogy a szoptatós melltartódba ne legyen merevítő, ne legyen erős varrás és sehol se legyen szűk, ne nyomjon, ne szorítson. A túl szoros és kényelmetlen melltartó elzárja a tejcsatornákat, ami szintén pangó tejhez vezet. Válassz varrás nélküli melltartót.

Tényleg hasznos a szoptatós párna?

A b.boom-ban olyan termékeket tartunk, amikben mi is hiszünk és aminek a hasznosságát magunk is teszteltük ezért nálunk már bevált. A szoptatós párna megkönnyíti a mindennapi szoptatást, segít ellazulni és kényelmes testhelyzetben szoptatni. Mi a német Theraline párnákra esküszünk. Ha vacillálsz, hogy milyet válassz, akkor mi ezt ajánljuk.

Félek, hogy nem tudok majd szoptatni. Másoktól hallottam, hogy a tápszer egyszerűbb.

A szoptatás praktikus, olcsó és kényelmes, de a kezdetekben lehet fájdalmas és sokak számára problémás. NEM VAGY ROSSZ ANYA ha neked nem sikerül. Ennyi, nincs tovább.

A cumisüveg nem szitokszó. Legyen otthon mindig egy cumisüveg, ami a friss anyuka “nyugtatója“ egyben. Mert minden anyában ott a kérdés, vajon eleget evett, vajon nem éhes, vajon, vajon, vajon…? A szoptatott babáknál nehéz a szülőknek vizualizálni az elfogyasztott anyatej mennyiségét. Ha van otthon egy cumisüveged, segít ezt az érzést kordában tartani, még akkor is, ha bontatlanul hever egy fiókban. Biztonságérzetet ad, hogy bármikor elő lehet venni.

További, szoptatást érintő témáinkról itt tudsz még olvasni.

 

Márkáink

© 2017 b.boom. Minden jog fenntartva. Designed By One Online