Ingyenes kiszállítás 40.000 Ft-tól ♡ akár másnapra

Miben segít a dúla? Interjú

Klaudia arról mesélt nekünk, hogy miben és hogyan tudja támogatni a kismamát egy dúla, mi az ő szerepe szülés előtt és szülés után. Érdekes beszélgetés az apró részletekről, amikre talán nem is gondolnál.

b.boom: Mesélj nekünk egy picit magadról: ki vagy, mivel foglalkozol, mi indított el téged ezen a pályán?

Klaudia: Polgár Klaudia vagyok, az Együtt Jó Dúlapraxis és Anyaközpont egyik alapítója, dúla, szoptatás segítő önkéntes, babahordozási tanácsadó, csecsemő-és kisgyermeknevelő. Majdnem 10 évig dolgoztam a vendéglátásban, ott ismerkedtem meg a párommal, Gergővel is. Munka mellett végeztem el a csecsemő és kisgyermeknevelő képzést. A gyerekekkel egész életemben könnyen megtaláltam a közös hangot, ezért motivált nagyon a velük való foglalkozás. Ezután egy budapesti bölcsődében helyezkedtem el, és örömmel végeztem a munkám. Amikor megtudtam, hogy babát várok, nagy lelkesedéssel kezdtem mélyíteni ismereteimet a szülés, szoptatás és a válaszkész nevelés terén. 

Együtt jártunk Gergővel szülésfelkészítésre, mert mindkettőnknek fontos volt, hogy tudjuk, mire számíthatunk - hiszen egyikünknek sem volt még hasonló élményben része, mint a szülés. A vajúdás és a szülés testi - lelki folyamatairól kapott információk, a bábák szakértelme és, hogy az összes kérdésére kapott választ, őt is megnyugtatták, így békében, félelem nélkül vártuk a kisbabánk érkezését. A szülés számomra egy hatalmas élmény volt, melyből mai napig merítek erőt. Bő 16 órás folyamat volt. Emlékszem, hogy fájt, de mindenkinek azt szoktam mondani, hogy ki lehet bírni. A vajúdás közben eszembe jutott, amit a bábák mondtak, hogy a baba mellékveséi termelnek olyan hormonokat, amik a fájdalmat csillapítják. Jó érzés volt arra gondolni, hogy a lányom segít nekem. Amikor pedig igazán mélyponton voltam, a bábám azt mondta úgy dolgozom, mint egy gőzmozdony, hogy ez a gyerek megszülessen itthon. Ez a mondat lendített át és kaptam újra erőre.
A várandósságom és a szülés élményem hozott közelebb a saját női oldalamhoz és más nőkhöz. Korábban nem gondoltam volna, de a szülés során megtapasztaltam, milyen elképesztő ereje van az egymást támogató, emelő női kapcsolatoknak. Szeretném, ha a hozzám forduló kismamák is megélhetnék ezt. Azt gondolom, a szülés körüli időszakban nagyon sokat jelenthet a társas segítség, sokszor ennek hiánya okozza a nehézségeket. Én azt látom, hogy ha egy nő lelkileg, fizikailag és informálisan támogatva van, akkor sokkal gördülékenyebben tud ő is gondoskodni a kisbabájáról. Ez pedig a családi harmónia alapja, ehhez tud kapcsolódni az apa és a többi családtag is.

b.boom: Mi a különbség a dúla, a bába és a szülésznő között? Kinek meddig terjed a kompetenciája?

Klaudia: Ma Magyarországon bába alatt az intézeten kívüli szülésen felelős személyt értjük. A dúla nem avatkozik az orvos és a szülésznő kompetenciájába, nem ad egészségügyi tanácsokat!
A bábának és a szülésznőnek van egészségügyi végzettségük a dúlának nincs, azonban a dúlai képzés során sokat tanulunk az orvosi beavatkozásokról, a szülés élettanáról, hogy el tudjuk magyarázni azokat a szülőknek, és így csökkentsük aggodalmaikat és szorongásukat. Támogatjuk a családot a szülői szerepre való felkészülésben, a szülésben, illetve a perinatális veszteségek feldolgozásában is. Nem próbáljuk a kismamára tolni a saját elképzeléseinket, a mi szerepünk a tájékoztatás és a saját folyamatban való kísérés. Szerintem az a jó döntés amit a kismama hoz, a megfelelő információk birtokában.

b.boom: Hogyan tudnak a dúlák most, a pandémia ideje alatt segíteni, hisz a szülőszobán (jelenleg) nem lehetnek bent?

Klaudia: Dúlai konzultáción sok mindenről beszélgetünk az anyával, párral, hogy oldódjon a szorongás és a fájdalomtól való félelem. Pl. :a szülés biológiájáról, hormonális változásokról. Jó, ha ismerjük az élettani szülés szakaszait és, hogy mire képes a női test. Az apukáknak néha még fontosabbak ezek a tudományos, logikus válaszok, ezt a saját példánkból tanultam meg. Fontos a tabukról és tévhitekről való beszélgetés, mert a társadalmi, sőt, sajnos néha a családi elvárások sem mindig egyeznek az egyén természetes biológiai igényével. Ilyen például a szoptatás, ami körül sajnos még mindig sok vita van, hogy fontos-e és szabad-e bárhol szoptatni. Abszurd helyzet ez, hiszen, ha például a kutyánk szoptat, őt sem takarjuk le vagy küldjük el mintha ezt szégyellni kellene. Ha mindenki tisztában lenne a szoptatás biológiai és pszichés jelentőségével, akkor senkiben sem okozna ez frusztrációt. Ezért is fontosak az információk, hogy tudjunk készülni kicsit ilyen helyzetekre is. Ha tudjuk például azt, hogy mik a baba elemi igényei, akkor nem lesz kérdés, hogy megkapja, amire szüksége van. Akár esetleges konfrontáció árán is. Előzetes készüléssel könnyebben alakíthatjuk saját elképzeléseink mentén a folyamatot, pl készíthetünk közösen szülési tervet, amit a kismama magával vihet a kórházba és megmutathatja az ottani személyzetnek, hogy ők jobban megismerjék a vajúdó édesanyát és az igényeit. Tervezett császármetszés esetén is tudunk együtt készülni testileg - lelkileg, beszélgetünk a szoptatás megkezdésének esetleges nehézségeiről, és hogy mi segíthetné majd a hatékony felépülést. Amikor rossz szülés élmény után találkozom anyukákkal, akkor az elvesztett kompetencia érzésben próbálom újra megerősíteni őket, mert az ő kompetencia érzésük a gyermekük jóllétének a kulcsa. Csak ők tudhatják, mi a legjobb nekik, mert ők ismerik az életük minden tényezőjét, mi szakemberek csak irányokat és ötleteket adhatunk. A lelki és informatív támogatás szuperül működik online konzultáció formájában.

b.boom: Te - személy szerint - mit gondolsz, mitől lesz jó egy szülés? Hol lehetnek azok a buktatók, amik az életreszóló élményt traumává tudják változtatni?

Klaudia: Lehet attól jó, mert úgy sikerül ahogyan azt a kismama eltervezte, de lehet akkor is jó, ha nem az lesz a végkimenetele amire számított, azonban mindig kapott megfelelő tájékoztatást és hagytak neki időt, hogy releváns információk alapján ő hozhassa meg az őt és a babáját érintő döntéseket az esetleges beavatkozásokról. Az is fontos lenne, hogy a kismama biztonságban érezze magát, ne legyen siettetve, hagyjanak neki egy intim teret a vajúdásra.

b.boom: Mit tapasztaltok: mennyire tudatosak a magyar kismamák a szülésükkel kapcsolatban? Tájékozódnak, ők maguk hozzák meg a szükséges döntéseket vagy inkább az jellemző, hogy ‘sodródnak az árral’, azaz a rendszerrel?

Klaudia: Mostanában azt tapasztalom hogy sok kismama gondolja úgy, hogy az ösztöneivel szembe megy, ha szülésfelkészítőn vesz részt, ezért sajnos készületlenül éri őket a vajúdás, és így nehezebben élhetik meg a saját folyamatukat ill. kevésbé gördülékeny a kisbabával való kapcsolat alakulása, a szoptatás megkezdése. Én a saját készülésem egy vizsga felkészüléshez hasonlítottam. Tudni akartam, hogy mi történhet velem, mert nincs biztosíték arra, hogy minden az elképzeléseink szerint alakul majd, de legalább képbe kerültem a folyamatok működésével. Például ijesztő lehet a vajúdás közepén hányni is, de én örültem neki, mert a felkészítőn a bábák elmondták, hogy sokszor 4 és 8 cm-nél az anyukák hánynak, úgyhogy engem ez megnyugtatott, hogy a dolgok haladnak a maguk útján. Fontos lenne, hogy ne csak a szülésről, hanem a szoptatásról és a gyermekágyas időszakról is informálódjanak az anyukák és ne csak egymás közt a Facebook csoportokban. A szoptatás felkészítő alkalom is remekül működik online formában, nekem még horgolt cicim is van, hogy könnyebben bemutathassam amiről beszélünk.

b.boom: Most, hogy a kismamák nem tudnak választott orvossal szülni, hogy látjátok: nagyobb az érdeklődés a kismamák részéről a különböző segítő szakmák irányába?

Klaudia: A szülés természetes folyamatával megy szembe ez a jelenlegi bizonytalanság, ezért talán kezd a kismamáknak is lényegesebbé válni a felkészülés, és egy bizalmi kapcsolat kialakítása olyan személlyel, akit a kórházban töltött napok után is nyugodtan kereshetnek. Könnyebben beengedik azt a segítőt az érzékeny gyermekágyas időszakban (és utána), akivel már a várandósság alatt kialakult a megtartó, elfogadáson alapuló kapcsolat.

b.boom: Hol találhatnak meg téged a kismamák?

Klaudia: Az Együtt Jó Dúlapraxis és Anyaközpont Facebook oldalán keresztül könnyen elérhető vagyok

Márkáink

© 2017 b.boom. Minden jog fenntartva. Designed By One Online